07-02-18

Noorwegen:Hitzender Radio 1 maakt comeback

   Noorwegen:Hitzender Radio 1 maakt comeback

 

De hitzender Radio 1 is na twee jaar terug in Noorwegen. Bauer heeft het radiostation nieuw leven ingeblazen. Radio 1 was de eerste commerciële zender van Noorwegen. Omdat FM grotendeels is afgeschakeld in Noorwegen is de zender alleen via DAB+ en internet te ontvangen.

file_11950.jpgRadio 1 draait de beste muziek van nu, afgewisseld met hits van de afgelopen 10 jaar.

Op de playlist staan artiesten als Meghan Trainor, Bruno Mars, Coldplay, Zara Larsson, Maroon 5, Axwell^Ingrosso, David Guetta, Ed Sheeran en Kygo.

Het format van de zender lijkt dan ook op dat van Radio 538 in Nederland. En, toeval of niet, de slogan van radio 1 is ook “één station – alle hits.

Het station heeft gepresenteerde programma’s tussen 6 en 22 uur. In het weekend tussen 8 en 18 uur. Elk uur wordt er nieuws uitgezonden.

De geschiedenis van Radio 1 gaat terug naar halverwege de jaren ’80. Uiteindelijk groeide Radio 1 uit tot het populairste netwerk en was in Oslo, Stavanger, Bergen en Trondheim op FM te ontvangen. In de hoogtij dagen trok de zender een slordige miljoen luisteraars per dag.

In 2010 zette het verval in nadat Radio 1 haar sterke FM-frequenties grotendeels kwijtraakte aan rivaal NRJ. Uiteindelijk ging Radio als Radio 1 Hits door op flink zwakkere frequenties en frequenties waar niet de hele dag op uitgezonden kon worden.

Uiteindelijk werd Radio 1 op 1 januari 2016 omgedoopt tot Kiss en werd meer ingezet op dance. Daarnaast werden de analoge frequenties afgestoten.

 

 

Na twee jaar afwezigheid heeft Bauer Radio 1 weer nieuw leven ingeblazen. Omdat de FM in Noorwegen grotendeels is afgeschakeld, hoefde zender niet meer te strijden om schaarse FM-frequenties. Het station is nu in heel Noorwegen via DAB+, alsmede internet te ontvangen. “Radio 1 is een van de sterkste merken in de radio-industrie,” zo verklaart Bauer. “Veel radioluisteraars kennen het nog en misten het.

Radio 1 is inmiddels al het achtste landelijke radiostation van Bauer in Noorwegen, naast Radio Norge, Kiss, Norsk Pop, Vinyl, Topp 40, Radio Soft en Radio Rock.

 

radio nl.jpg

Martin Slijper

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.