09-01-18

VS: radiostations hoeven geen eigen studio meer te hebben

VS: radiostations hoeven geen eigen studio meer te hebben

 

Radiostations in de Verenigde Staten hoeven niet langer meer een eigen studio in hun uitzendgebied te hebben.Onlangs schrapte mediawaakhond FCC de 77-jaar oude ‘Main Studio Rule’, waar vooral kleine lokale radiostations al creatief onder uit probeerden te komen.

 

Sinds 1940 was het voor radio- en tv-stations in de VS verplicht om een uitzendstudio binnen 40 kilometer van hun uitzendgebied te hebben. Deze regel moest er voor zorgen dat radio- en tv-stations zich ook echt op de regio gingen richten en ze ‘bovenop het nieuws’ zaten.

 

Daarnaast is het verplicht dat de studio overdag door minstens twee medewerkers bemand wordt. Ook moet er een gedrukt exemplaar van de zogenaamde ‘public service file’ in de studio aanwezig zijn en beschikbaar zijn voor bezoekers. In dit document staan alle gegevens van het radiostation.

 

Pieter Van Banden Radio PROS Heldergem.jpg

De studio van Radio PROS uit Heldergem

 

Maar door de vooruitgang van de technologie en de komst van internet is de vraag of deze regel nog wel van deze tijd is. Vooral stations in kleine radiomarkten cq. dunbevolkte gebieden blijken moeilijk rendabel te krijgen, waarbij lokale programma’s en een dure studio flinke kostenposten zijn.

 

Daarnaast hebben veel kleine radiostations hun lokale programma’s al gestaakt en worden ze de hele dag gevuld met netwerkprogramma’s en voicetracks van deejays van radiostations uit de grote steden. Kortom: veel studio’s van de kleine lokale radiostations worden nauwelijks meer gebruikt.

 

Om kosten te besparen zijn er veel lokale stations die creatief met de regels omgaan. Zo huren ze een ‘bezemkast’ bij een ander radiostation in het verzorgingsgebied. Mocht er controle komen van de FCC, dan wordt de studio van het andere radiostation even tijdelijk omgetoverd tot die van de bezemkasthuurder.

 

Ook zijn er radiostations waarvan de studio uit niet meer bestaat dan een microfoon, een pc en een internetverbinding. Daarnaast zijn de public files van veel radiostations verkleurd zonder dat deze ooit zijn bekeken door een bezoeker of luisteraar.

 

Afgelopen week schrapte de FCC na een 3-2 stemming de gewraakte ‘Main Studio Rule.’ De mediawaakhond is van mening dat in de huidige tijd het niet meer noodzakelijk is om programma’s ook daadwerkelijk in het verzorgingsgebied te maken. Dankzij internet is nieuws en weer overal beschikbaar.

 

FM antennes-Vanop radio Pros mast Kerksken-22-9-2016.jpg

De FM uitzendantennes van Radio PROS uit Heldergem (vanaf 1/1/2018 enkel nog via internet te beluisteren)

 

Het schrappen van de studioverplichting zorgt voor een flinke kostenbesparing die moet voorkomen dat radiostations hun uitzendingen wegens financiële problemen moeten staken en het weer interresant wordt om nieuwe radiostations in dunbevolkte gebieden te starten.

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:03 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Digitale versnelling in 2018

Digitale versnelling in 2018

Ook de nieuwe netwerken moeten snel op DAB+

 

Tegenwoordig is het ‘vaste prik’ om zowat dagelijks langs te gaan op de website van minister van media Sven Gatz. Niet zelden worden er immers radioplannen aangekondigd. Zo ook nu weer. We vernemen er dat in 2018  extra capaciteit zal worden voorzien op DAB+. Dat is nodig om meer radiozenders digitaal te laten uitzenden. De minister meldt dat hij er snel werk van wil maken.

Eerder werd al beslist dat ten laatste vanaf 1 september 2018 de landelijke radiostations overal in Vlaanderen digitaal, via DAB+, te beluisteren moeten zijn. De zenders van de VRT, Qmusic en JOE voldoen reeds aan deze voorwaarde. Nostalgie zal ten laatste vanaf september digitaal uitzenden. Daarnaast wil de minister ook de vier nieuwe semi-landelijke commerciële radio’s op korte termijn verplichten om via DAB+ in de ether te gaan. Om dit mogelijk te maken, is een capaciteitsuitbreiding noodzakelijk.

tivoli-audio-dab-radio-receiver-01.jpg

Minister Gatz: “De voorbereidingen en het onderzoek naar de digitale uitbreiding zijn gestart, begin 2018 willen we die afronden. In de zomer moet het mogelijk zijn nieuwe kanalen vrij te geven om zo meer spelers op DAB+ te krijgen. Hoe meer kanalen digitaal uitgezonden worden, hoe meer luisteraars het de moeite zullen vinden om digitaal naar de radio te luisteren.”

Op dit moment worden op het DAB+ platform digitale kanalen voor private zenders enkel afgeleverd door Norkring, dat ook de uitbating ervan voor zijn rekening neemt. De minister wil in de toekomst ook oog hebben voor meer concurrentie op deze markt.

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:02 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

NL:Zitten er nog muizen in het Journaal?

NL:Zitten er nog muizen in het Journaal?

 

Kijk niet vreemd op als je binnenkort een presentator van het Journaal of Studio Sport opeens op de presentatiedesk ziet springen. Het pand van de NOS wordt momenteel namelijk geteisterd door een muizenplaag, zo meldt de Gooi en Eemlander.

w270_133001_nl.png

Al sinds april wordt er geprobeerd om de plaag in het pand aan het Journaalplein te bestrijden. Tientallen lokdozen met vergassingsinstallaties moeten hiervoor zorgen. Ook worden medewerkers verzocht uit te kijken met etensresten.

 

Volgens de NOS kunnen de muizen zich razendsnel verplaatsen door de ruimte onder de vloer. Onduidelijk is waarom de knaagdieren nu juist voor het pand van de NOS kiezen dat 10 jaar geleden is verbouwd. Mogelijk is een verbouwing tussen het NOS gebouw en het NPO-pand aan de Bart de Graaffweg hier de oorzaak van.

 

Naast het bestrijden van de muizen wordt er ook geprobeerd om het pand van de NOS dichter te maken door gaten en kieren te dichten.

Martin Slijper

radio nl.jpg

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |