28-01-18

Hoe verloopt de samenwerking tussen de VRT en de RTBF?

Hoe verloopt de samenwerking tussen de VRT en de RTBF?

 

Auguste Reyerslaan 52, Brussel. Eén adres, twee omroepen. Voorbij de hoofdingang een lange gang: links de VRT, rechts de RTBF. Is die passerelle het enige dat de Franstalige en Vlaamse openbare omroep nog gemeenschappelijk hebben?

“Wanneer ik het televisiejournaal van de RTBF vergelijk met dat van de VRT, zijn de aangesneden thema’s vaak verschillend. Het is een parallelle wereld”, begint Ivan De Vadder, politiek journalist bij de VRT. Laat ons eens de hoofdpunten vergelijken van het VRT-journaal (19 uur) en het RTBF-journaal (19.30 uur) van 27 december 2017.

4bdff3aa-f1d7-11e7-8ba7-02b7b76bf47f.jpg

Aan Franstalige kant opent de RTBF met de polemiek rond Theo Francken (N-VA) en de uitwijzing van Soedanezen. Met de ondertitel “De meerderheid zit vast” interviewt de RTBF Gérard Deprez (MR) die hevige kritiek uit tegenover de staatssecretaris voor Asiel en Migratie.

b2d5118b-f1d7-11e7-8ba7-02b7b76bf47f.jpg

De VRT begint zijn journaal met een video over de gevaren van de snelle elektrische fietsen speedpedelecs, naar aanleiding van een dodelijk ongeval in Vlaams-Brabant. We moeten 12,5 minuten wachten vooraleer er over Theo Francken wordt gepraat, met de ondertitel “Open VLD en CD&V steunen Theo Francken”. Een sprekend voorbeeld.

De gemeenschappelijke onderwerpen tussen de twee televisiejournaals hebben vaak te maken met de federale politiek. "Maar zelfs wanneer de federale politiek over het algemeen altijd wordt gebracht door de twee zenders, heb ik gemerkt dat een quote in het avondjournaal van de VRT wel zal aankomen bij de RTBF, maar altijd met een relatief lang tijdsverschil", legt Jean-François Herbecq uit, redacteur bij de nieuwswebsite van de RTBF die 19 jaar bij de VRT heeft gewerkt.

Lees HIER verder via VRT NWS

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.