25-02-18

Franse overheid zet vaart achter uitrol DAB+

  Franse overheid zet vaart achter uitrol DAB+

Frankrijk gaat vaart zetten achter de uitrol van DAB+. Mediaregulator CSA heeft het plan “knooppunten en bogen” gepresenteerd dat ervoor moet zorgen dat alle grote Franse steden en belangrijke snelwegen eind 2020 DAB+ dekking hebben.

 

Franse overheid zet vaart achter uitrol DAB+ In het oorspronkelijke plan zou in Frankrijk DAB+ tot 2023 gefaseerd uitgerold worden. Naar aanleiding van een openbare consultatie wordt de uitrol echter versneld. Hiervoor heeft de CSA een nieuwe zogenaamde “knooppunten en bogen” plan gepresenteerd.

 

Het komt erop neer dat uiterlijk 2020 alle Franse stedelijke regio’s met meer dan 175.000 inwoners (knooppunten) DAB+ dekking hebben.

 

Komende zomer start daarom de verdeelprocedure voor DAB+ in 15 regio’s waaronder Dijon, Grenoble, Orléans, La Rochelle, Saint-Étienne en Toulon. In juli 2019 zijn de volgende 15 regio’s aan de beurt. Het gaat hierbij om onder meer Metz, Nancy, Reims, Brest en Montpellier.

 

Daarnaast gaat de CSA capaciteit uitschrijven voor twee DAB+netten voor landelijke dekking. Deze netten krijgen dekking in alle grote steden. Ook de tussenliggende autosnelwegen (bogen) gaan verzorgt worden. De plannen moeten eind 2020 afgerond zijn.

 

Vanaf 2020 wordt er gestart met de verdeelprocedure voor de resterende dunner bevolkte gebieden.

 

Met de uitrol van DAB+ werd in Franrijk in 2014 gestart in Parijs, Marseille en Nice. In 2016 werd de verdeelprocedure voor de regio’s Lille, Lyon en Straatsburg gestart. Vergunningen voor Lyon en Straatsburg staan op het punt om verleend te worden, terwijl Lille in maart of april volgt. Uiterlijk september 2018 starten de uitzendingen.

 

file_104269.jpg

 

Vorige maand werden ook de kandidaten voor Nantes en Rouen bekendgemaakt. Teven start in het eerste kwartaal de verdeelprocedure voor Bordeaux en Toulouse.

 

De uitrol van DAB+ verloopt tot nu toe langzaam in Frankrijk. Dit komt mede doordat de grote Franse radiogroepen niet meedoen. Zij houden hun luisteraars liever op FM, waardoor de concurrentie beperkt blijft. Het zijn met name de regionale, lokale en doelgroepzenders die DAB+ omarmen om hun ontvangst te verbeteren en uit te breiden. De publieke omroep Radio France zet DAB+ alleen in op plaatsen waar de FM-ontvangst slecht is. In veel regio’s in Frankrijk zit de FM-band propvol.

 

radio nl.jpgMartin Slijper

 

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.