03-01-18

Samensmelting in Midden en West Limburg

Samensmelting in Midden en West Limburg

 

Trendy FM, (opgeviste) Radio Lorali en Radio Benelux

 

FOTO-2-Logo-Radio-Benelux.jpg

 

In West Limburg verhuisden in de pakketten de oude frequenties tussen Radio Benelux en Trendy FM. Radio Lorali viel buiten de erkenningen, doch wordt nu weer opgepikt door Benelux. De drie omroepen kondigden bovendien aan dat ze in de toekomst zullen samenwerken. 

FOTO-1-Samen-800x366.jpg

Met pakket 75 krijgt Radio Benelux zenders in Halen 105.5, Heusden-Zolder 105.0 en Lummen 107.5. Dat ging ten nadele van tegenkandidaten Radio Lorali, en Hit FM (Formule 1). Pakket 77 heeft een zender in Ham 104.9, hier haalde Benelux het ten nadele van Trendy FM (Radio Sint-Job) en Club FM (Studio Balen). In een persbericht kondigen Trendy FM, Radio Lorali en Radio Benelux nu aan dat ze zullen samenwerken. 

Radio Benelux start vanaf 1 januari op de nieuwe frequentie in Lummen (107.5), later volgt Zolder (105.0) en in het najaar Halen/Loksbergen (105.5). De omroep steekt niet weg dat ze verheugd zijn omdat met de nieuwe frequenties ook de hinder van de zender van 1live in Duitsland (106.4) wegvalt. Dat zou in de toekomst een probleem kunnen worden voor Trendy FM, die de frequentie overneemt. Hier is de promo voor de verhuis te horen: 

Radio Lorali viel uit de radioboot, hun frequentie verdween in het pakket dat Trendy FM heeft binnen gehaald. De vzw RIOOL van Radio Benelux haalde echter ook een frequentie binnen in Ham (104.9), daar verdween trouwens de vroegere concullega van Radio Lorali, Radio Ham. Lorali zal vanaf 1 januari op die frequentie in Ham opnieuw verschijnen, blijkbaar is daarover een akkoord met de vzw RIOOL (Radio Benelux). Hun mededeling daarover meldt “gelukkig zullen toch de grootste groep luisteraars hierdoor hun favoriete station niet verliezen”. 

Op vele plaatsen wordt momenteel ‘geschoven’ met frequenties en/of roepnamen. In principe moet de VRM hiervan enkel op de hoogte worden gebracht. Voor omroepen die geen erkenning kregen mogen dergelijke verschuivingen wel interessant zijn. Het is echter ook de vraag waarom er dan eigenlijk gemeten is in de beauty contest. Hier was bvb Benelux beter geschikt geacht voor de frequentie dan Lorali en HITfm, uiteindelijk zal Lorali er toch uitzenden. 

FOTO-4-Logo-Trendy-FM.png

Trendy FM haalde pakket 80 binnen (tegen FM Goud en MFY) met zenders in Hechtel-Eksel 107.7 en Lommel 106.5. Met Pakket 27 haalden ze (tegen Benelux) zenders in Beringen 106.4, Ham 106.0 en Houthalen-Helchteren 107.0 binnen. De keten verloor frequenties maar versterkt zich in West-Limburg. Op één van de pakketten zal volgens het decreet een ander product moeten komen. 

Het gezamenlijke persbericht spreekt verder van samenwerking op het vlak van events en regionaal nieuws. Geen concurrenten maar collega’s, “samen sterk zonder aan elkaars identiteit te raken”. Ze noemen het zelf “samensmelting” in Midden- en West-Limburg: Trendy FM, Lorali en Radio Benelux. 

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Satelliet:Duitse RTL blijft Formule 1 FTA uitzenden

Satelliet:Duitse RTL blijft Formule 1 FTA uitzenden

 

RTL Television heeft een nieuwe overeenkomst gesloten met de eigenaren van de Formule 1. Lange tijd was het onzeker of RTL, een van de weinige nog met Formule 1 in Free tv, dit nog zou lukken.

 

RTL-Logos.jpg

 

RTL Duitsland heeft met Formula One World Championship, eigendom van Liberty Media, een nieuwe driejarige overeenkomst gesloten voor uitzendingen in Free tv.

 

Tot en met 2020 kunnen Formule 1-liefhebbers daarmee uitwijken naar de Duitse RTL, dat bijvoorbeeld ook via Telenet (digitaal) op de kabel zit. Maar dus ook Free To Air via de Astra 1.Uiteraard kijken abonnees van TV Vlaanderen ook mee.

De Duitse zender RTL zendt de Formule 1 al sinds 1991 uit. 

ttv logo.jpg (Jan-Hein Visser)

 

 

Tot vorig Formule 1 seizoen kreeg men op de VRT enkel een korte samenvatting te zien.De RTBF zond de wedstrijd volledig uit alsook was deze te bekijken via de Astra 2 (28,2° Oost via Channel4).Of dit volgend seizoen terug het geval is ?

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

N-VA gaat vragen stellen over Waalse storingen

N-VA gaat vragen stellen over Waalse storingen

Branche is stiefmoederlijke behandeling meer dan zat

 

Minister van Media Sven Gatz kondigde maandag jongstleden extra nationale DAB+ kanalen aan. In één ruk door meldt hij eveneens dat hij binnenkort de nieuwe netwerken, HitFM, VBRO, Stadsradio en S-radio zal verplichten om digitaal te gaan uitzenden. Maar nieuws is dit eigenlijk niet, want deze zaken werden reeds eerder gecommuniceerd. Misschien wil onze minister wel van onderwerp veranderen?

Het leeglaten van restfrequenties is geen eenvoudige zaak. Gaan we dit nu doen omdat FM-uitzendingen zogezegd een achterhaalde techniek is? Feit is dat zelfs met de introductie van DAB+ nog minstens een decennium lang op de FM zal worden uitgezonden. Wil je meetellen als omroep, heb je dus FM-frequenties nodig. Ook rept de minister met geen woord over de digitalisering van lokale omroepen. De achterstand die zij gaan oplopen wordt alleen maar groter. Maar misschien is dit gewoon de bedoeling?

1044812266.2.jpg

Deze ongelijke behandeling kan aanleiding geven tot gerechtelijke procedures. De lokale radio’s werden niet eens uitgenodigd voor het ronde tafel overleg over de digitalisering. Daar waren alleen de nationale spelers aanwezig. Zij hebben uiteraard een duidelijk eigen belang. De branche is deze stiefmoederlijke behandeling meer dan zat en kijkt dwars door dit soort pr heen.

Maar ik begrijp het wel. Kennelijk heeft de minister nood aan goed nieuws. Zou er eindelijk politieke druk ontstaan in dit dossier? Ik vernam dat de N-VA alvast ernstige bedenkingen heeft bij de binnenkort gelegaliseerde storingen uit Wallonië. Daarover in januari meer in de Commissie Media van het Vlaams Parlement.

Is getekend: Victor Olsen

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Noorwegen:NRK P3 verliest groot aantal luisteraars door afschakelen FM

Noorwegen:NRK P3 verliest groot aantal luisteraars door afschakelen FM

 

De Noorse publieke jongerenzender NRK P3 heeft in één jaar tijd bijna een derde van haar luisteraars verloren. Grootste oorzaak lijkt het uitschakelen van het analoge FM-signaal te zijn.

 

-fm-en-dab-frequenties.jpg

 

Sinds begin dit jaar wordt gefaseerd het FM-signaal in Noorwegen uitgeschakeld. Luisteraars moeten overschakelen op digitale radio via de ether (DAB+) of Internet. Eind dit jaar moet het FM-signaal voor de publieke omroep en de commerciële radiozenders zijn uitgeschakeld. Lokale omroepen blijven voorlopig nog wel via de FM te beluisteren.

 

Tijdens het meten van de luistercijfers in week 33 van dit jaar kon iets meer dan 61 procent van de inwoners alleen nog via DAB+ luisteren naar de Noorse publieke omroep. De commerciële omroepen waren op het moment van de meting voor een kleine 35 procent van de bevolking exclusief via DAB+ of Internet te ontvangen.

 

De Noorse website Radionytt heeft de cijfers van diverse Noorse radiozenders op een rij gezet en vergeleken met dezelfde meetperiode vorig jaar (2016). Vooral de publieke jongerenzender NRK P3 heeft veel luisteraars verloren. Behaalde de radiozender P3 vorig jaar nog 12% marktaandeel, dit jaar is dat geslonken naar 7,8 procent. Dit is een daling van ongeveer 30 procent. Ook de publieke radiozenders NRK P1 en P2 laten een daling zijn in de luistercijfers al is de daling niet zo groot als bij P3.

 

Iets hogere luistercijfers bij radiozenders van de NRK die exclusief via DAB+ en Internet zijn te beluisteren zoals P1+ en MPetre kunnen er niet voor zorgen dat onder de streep het marktaandeel van de NRK met 14 procent is gedaald.

 

Ook de commerciële radiozenders P4 en Radio Norge moeten marktaandeel inleveren. Radiozender P4 ziet haar marktaandeel dalen van 20,3 procent naar 16,3 procent. Radio Norge ziet haar marktaandeel dalen van 13 procent naar 8,6 procent.

 

De daling bij de commerciële omroepen is minder sterk dan die bij de publieke radiozenders van de NRK. Dit heeft er mee te maken dat tijdens het meten van de luistercijfers in week 33 de NRK in stedelijke gebieden als Bergen en Stavanger de FM-zenders waren uitgeschakeld. De commerciële omroepen hebben nog wel de beschikking over een FM-netwerk in de genoemde regio’s.

 

Begin augustus kwam er uit onderzoek naar buiten dat meer dan de helft van de inwoners van Noorwegen is ontevreden over de gang van zaken rond het uitschakelen van de FM-zenders en de overgang naar digitale radio via de ether DAB+. Slechte ontvangst en de aanschaf van nieuwe radio-apparatuur werd als grootste nadelen genoemd.

 

In Nederland zijn er nog geen concrete plannen om de FM-zenders uit te schakelen. Demissionair Minister Kamp (Economische Zaken) heeft vorig jaar nog aangegeven geen datum te noemen om FM-zenders te gaan uitzetten, daar is het wat hem betreft nog te vroeg voor.

 

Voorlopig zijn per 1 september de FM-vergunningen van de commerciële radiozenders met vijf jaar verlengd tot en met 31 augustus 2022. De radiozenders krijgen wel de verplichting om het digitale ether signaal de komende periode te optimaliseren.

 

Mediamagazine.nl

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |