15-01-18

BBC maakt uitschakelplan AM-zenders concreet

BBC maakt uitschakelplan AM-zenders concreet

 

De BBC heeft het overzicht vrijgegeven van de 13 middengolfzenders worden uitgezet. Het gaat hierbij middengolfzenders van lokale radiostations, die wegens bezuinigingen het zwijgen worden opgelegd. Ook de datum is nu bekend: maandag 15 januari.

Al in augustus van dit jaar werd bekend dat de BBC een aantal middengolfzenders van haar lokale radiostations begin 2018 gaat uitzetten, echter was toen nog niet de complete lijst bekendgemaakt.

Zo was al duidelijk dat BBC Sussex (1161 en 1485), Surrey (1368), Radio Humberside (1485), Wiltshire (1332 en 1368), Radio Nottingham (1584), Radio Kent (774 en 1602) en Radio Lincolnshire (1368) geheel van de middengolf gaan verdwijnen.

Van BBC Essex, BBC Devon en BBC Radio Lancashire was alleen bekend dat zij één van hun AM-zenders zouden kwijtraken. Nu is ook van deze zenders bekend welke AM-zenders er uit gaan.

Zo verdwijnt BBC Essex van de frequentie 1530 kHz. De AM-zender hiervan staat opgesteld in Rayleigh nabij Southend. De andere drie AM-zenders van BBC Essex, waaronder 765 die in West-Nederland nog te ontvangen is, blijven vooralsnog aan.

BBC Devon verdwijnt van AM 1458 (regio Torbay), maar behoudt nog twee AM-zenders. BBC Radio Lancashire geeft AM 1557 op nabij de stad Lancaster.

De uitzendingen via de middengolf worden op maandag 15 januari gestaakt.

 

file_66002.jpg

 

In de meeste gevallen zal de AM-zender nog niet gelijk uitgaan, maar wordt eerst enige tijd een boodschap uitgezonden waarin luisteraars naar alternatieve distributiemethoden worden verwezen, zoals FM, DAB en internet.

Net als in veel andere Europese landen wordt ook in het Verenigd Koninkrijk steeds minder naar de middengolf geluisterd. Daarom wordt ook hier de AM langzaamaan verlaten.

De voorbereidingen voor het afschakelen van de middengolfzenders van de BBC hebben enige jaren geduurd. In 2012 en 2014 werd er al eens getest met het uitschakelen van middengolfzenders van haar lokale radiostations. De omroep wilde zo kijken hoeveel reacties er kwamen op de afschakeling.

In 2016 startte de BBC voorzichtig met de afschakeling van de lokale AM-frequenties. De zender van BBC Radio Bristol werd uitgezet en gesloopt in verband met de bouw van een nieuwe woonwijk.

 

radio nl.jpg

Martin Slijper

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.