02-01-18

Oud Radio 1- en RVi-journaliste Lea Van Hoeymissen met pensioen

Oud Radio 1- en RVi-journaliste Lea Van Hoeymissen met pensioen

De VRT heeft afscheid genomen van presentatrice en journaliste Lea Van Hoeymissen (fotocredits ANP), die met het einde van 2017 meteen ook een punt heeft gezet achter haar loopbaan bij de openbare omroep. In de jaren ’90 was Lea, die voor BRT begon te werken in november 1980, een vast schermgezicht. Ze was de allereerste presentatrice van het programma Vlaanderen Vakantieland, en praatte de reeks aan elkaar van 1990 tot 1994. Daarna presenteerde ze voor het toenmalige TV1 onder andere de uitzendingen ‘Waar Gebeurd’ en ‘Volle Maan’. Nadien ging ze werken als journaliste voor ‘Vandaag’ en ‘De Ochtend’ op Radio 1 en ‘Terzake’ op Canvas. Lea maakte ook een tijdlang deel uit van het team van Radio Vlaanderen Internationaal.

Leo-Van-Hoeymissen.png

° Het zwart en wit in de media – Lea Van Hoeymissen

Met dank aan Bob Geens (RVi)

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Gatz over lokale radio's

Gatz over lokale radio's

 

Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD) ontkent dat de beoordelaars in het dossier van de radiofrequenties voor lokale radio's de sector niet kennen. Hij spreekt daarmee de kritiek van onder anderen Katia Segers (SP.A) formeel tegen. 17 lokale zenders verdwijnen op 1 januari van de FM-band. "Als men er niet bij is, is de procedure niet goed, zo is het altijd", reageert hij in "De ochtend" op Radio 1. 

 

FM antennes-Vanop radio Pros mast Kerksken-22-9-2016.jpg

 

Sedert gisteren- 1 januari- zijn 17 lokale radio's van de FM-band verdwenen. Zij die afvallen, zijn uiteraard ontgoocheld. Vanuit het veld komt er dan ook kritiek op de procedure. "Het is iets heel emotioneels, in de radiosector kan je het gevoel vergelijken met dat van voetbalsupporters die met hart en ziel achter hun club staan", bevestigt minister Gatz.

 

De FM-band is beperkt in het aantal frequenties, niet iedereen kan er een plaats krijgen en daarom worden er om de zoveel jaar erkenningsrondes gehouden. "Veel mensen weten dat niet", zegt minister Gatz. "Ook bij de vorige rondes waren een aantal radio's er niet bij. "

d452d39e-eb9d-11e7-8ba7-02b7b76bf47f.jpg

De kritiek van Vlaams Parlementslid Katia Segers (SP.A), lid van de mediacommissie, is dat de beoordelaars de sector niet kennen, dat de dossiers enkel op papier beoordeeld zijn en dat er geen mogelijkheid was tot weerwoord.  Gatz ontkent met klem dat de beoordelaars de sector niet kennen. "De 6 beoordelaars hadden een complementair profiel. De dossiers zijn telkens door 2 mensen apart beoordeeld. Elke radio haalt uiteindelijk op 100 een aantal punten. Ik begrijp de kritiek van mevrouw Segers niet, want de procedure is vergelijkbaar met die tijdens de vorige rondes, maar ook de kritiek is elke keer dezelfde. Als men er niet bij is, is de procedure niet goed. Maar vooraf heeft niemand gezegd dat de procedure niet goed was."

"Ik weet ook niet of het weerwoord veel veranderd zou hebben. De commotie gaat nu vooral over netwerkradio Topradio, waar in de beoordeling maar anderhalve procent was tussen Topradio en de radio die net iets hoger scoorde. Die dossiers zijn nog eens extra onderzocht.  En het verschil was finaal te verantwoorden."

Ook de kritiek dat het nu eenheidsworst wordt op de FM-band en dat er te weinig diversiteit is, pareert Gatz. "Dat is begrijpelijk vanuit het standpunt dat men zijn radio de beste vindt. Ik ben voor een gezond radiolandschap en dat hebben we met deze procedure kunnen realiseren. Ik kan er niet aan doen dat de FM-band is wat hij is." 

Katia Segers denkt ook niet dat de afgewezen zenders bij de Raad van State een kans zullen maken. "De procedure is wel correct verlopen, denk ik. Ik vrees dat de Raad die dossiers niet gaat inkijken en het is pas dan dat je de luchtspiegelingen van sommige zenders ziet."

Zie/hoor https://radio1.be/gatz-over-lokale-radios-als-men-er-niet-bij-de-procedure-niet-goed (De Ochtend 28/12/2017)

VRT NWS

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Blue Planet II vanaf vandaag bij VRT (Canvas/Ketnet)

Blue Planet II vanaf vandaag bij VRT (Canvas/Ketnet)

Blue Planet II bij VRT zowel met Vlaamse voice over als origineel geluid

De succesvolle en zeer gewaardeerde BBC natuurserie Blue Planet II is vanaf dit jaar ook op de Nederlandse en Vlaamse tv te zien. De VRT biedt ook een optie met origineel geluid.

maxresdefault.jpg

In 2002 zond Canvas de baanbrekende serie Blue Planet uit en ook de opvolger, recent uitgezonden op de BBC, is te zien bij de Vlaamse publieke omroep. Net als Planet Earth II vorig jaar verlegt Blue Planet II opnieuw de grenzen van de natuurdocumentaire, met ronduit adembenemende beelden van het leven in de zeeën en oceanen, en op de kusten over de hele wereld. De BBC werkte vier jaar aan de reeks. Blue Planet II telt zeven afleveringen. De reeks wordt uitgezonden vanaf dinsdag 2 januari om 21.15 u. op Canvas en Canvas+ (via Ketnet).

 

 

Voor het eerst biedt de VRT twee versies van een BBC natuurreeks: een Nederlandstalige met de commentaarstem van Vic De Wachter (op Canvas); en de originele Engelstalige, met commentaar van David Attenborough zoals deze ook op de BBC zelf was te horen. (op Canvas+ via het kanaal van Ketnet).

 

In Nederland brengt de EO de serie hoogstwaarschijnlijk uitsluitend zonder origineel commentaar.

 

ttv logo.jpg

Jan-Hein Visser

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |