01-01-18

Met de allerbeste wensen voor 2018...!

Met de allerbeste wensen voor 2018...!

 

02-afbeelding -website.jpg

Oudnaarnieuw.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

00:10 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Radio P.R.O.S. vanaf vandaag enkel nog 'Digitaal'

Radio P.R.O.S. vanaf vandaag enkel nog 'Digitaal'

PROS 1-1-2018 logo.jpeg

Het allerlaatste kwartiertje op 31/12/2017 op FM 105.8...

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Sommige lokale radio's zijn verdwenen vandaag van FM-band na hervormd frequentieplan

Sommige lokale radio's zijn verdwenen vandaag van FM-band na hervormd frequentieplan

 

17 lokale radiozenders zijn verdwenen vandaag van de FM-band. Op 1 december heeft minister van Media Sven Gatz (Open VLD) 68 lokale radiozenders een erkenning gegeven. Samen met de 35 lokale stations die in juli al erkend waren, zijn de beschikbare FM-licenties nu zo goed als verdeeld. 

FM antennes-Vanop radio Pros mast Kerksken-22-9-2016.jpg

Volgens minister Gatz is een hervorming van het frequentieplan nodig om lokale zenders te versterken. Door frequenties te bundelen in nieuwe pakketten zullen radiostations volgens Gatz een groter luisterpubliek kunnen bereiken en dus leefbaarder worden.

Niet iedereen is even enthousiast over de nieuwe verdeling van de frequenties. Uiteraard zijn de lokale radio's die geen licentie meer krijgen erg teleurgesteld. Maar ook lokale radiostations die wel een FM-licentiepakket hebben gekregen, zijn niet allemaal onverdeeld gelukkig.

Marc Holemans werkt voor radio RGR, te beluisteren in Leuven en Aarschot. Hij is wel tevreden dat zijn zender twee frequentiepakketten heeft gekregen, maar noemt het niet echt een stap vooruit. "We blijven met het gevoel zitten dat we het met de restfrequenties van de nationale en netwerkradio's moeten doen" zegt hij. "We zouden liever met krachtigere zenders willen werken. Dan zouden we met minder kosten een betere ontvangst kunnen realiseren."

Pros embleem nieuw 3-5-2017.jpg

Bij PROS-radio in Heldergem is de teleurstelling groot. De radiozender bestaat al 35 jaar en staat heel dicht bij de lokale luisteraars.  Zij moeten op 1 januari stoppen met hun uitzendingen via FM.

"We gaan sowieso door met uitzenden via het internet", zegt Peter Schepens, voorzitter van PROS-radio. "We gaan zelfs internetradio's uitdelen aan minder begoede luisteraars zodat ze naar ons kunnen blijven luisteren. We hopen dat de adverteerders zullen volgen." De gemeente Haaltert legt maar liefst 25.000 euro op tafel om de zender verder te helpen. 

Bij radio Apollo in Wiekevorst zijn ze nog strijdvaardig. "We hebben een klacht lopen bij de Raad van State", zegt Benny Van Craen. "We hopen nog altijd dat we gelijk krijgen en toch verder kunnen uitzenden via FM." De zender gaat geen speciale uitzending doen op de laatste dag. De jaarlijkse top 100 aller tijden en "De drie pladijzen", een programma naar analogie met "De drie wijzen", worden ook nu met een livepubliek uitgezonden.

Bij radio Katanga in Aalst zijn ze ook erg teleurgesteld. Het radiostation was al sinds 1982 in de ether. "Gelukkig hebben wij al jaren een goede samenwerking met Stadsradio Goedendag" zegt Ralph Iliano. "De meeste programma's gaan verder uitgezonden worden via die zender. Ik vind dat de lokale verankering steeds meer verdwijnt, het radiolandschap aan diversiteit verliest en de schaalvergroting toeneemt."

Bij radio Katanga hebben nogal wat bekende Vlamingen achter de microfoon gezeten. Marcel Vanthilt produceerde ooit jingles voor de zender en Aster Nzeyimana maakte ooit deel uit van het team voor hij overstapte naar de VRT. Nu werken er nog 20 vrijwilligers bij Katanga.

Het radiolandschap zal er dus op 1 januari wat anders uitzien. De toekomst zal uitwijzen of de lokale radio's die een licentie hebben gekregen erop vooruit zullen gaan.

VRT NWS

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Eclips TV brengt eigen versie van Vlaanderen Vakantieland…

Eclips TV brengt eigen versie van Vlaanderen Vakantieland…

 

David Larmuseau..jpgOmdat een alternatief voor het populaire vakantieprogramma Vlaanderen Vakantieland uitblijft, wil Eclips TV vanaf 2018 een toerismemagazine programmeren. ‘De belangstelling van 50+ is alvast zeer groot’, zegt coördinator David Larmuseau. Vlaanderen Vakantieland was jarenlang een vaste waarde in het programmatie aanbod van de VRT. Het programma telde 750.000 tot één miljoen kijkers in Vlaanderen en nog eens 500.00 in Nederland. Maar dat werd in 2015 wegens besparingen afgevoerd. ‘Omdat van een goedkoper alternatief nog niets in huis is gekomen, gaat Eclips TV vanaf 2018 een eigen toerisme magazine lanceren’, zegt coördinator David Larmuseau.

Eclips TV wil vraag en aanbod met elkaar matchen. Enerzijds bestaat er een grote vraag naar recreatief toerisme in Vlaanderen. Veel 50+ en mantelzorgers zien het niet meer zitten om verre reizen te ondernemen, maar zijn wel vragende partij voor daguitstappen in eigen streek en land. En anderzijds heeft Vlaanderen zeer veel te bieden. Er zijn het ‘groene Vlaanderen’ in Limburg en de Antwerpse Kempen; de Vlaamse Ardennen; het kustgebied dat blijvend een grote aantrekkingskracht uitoefent en ten slotte onze unieke kunststeden die massa’s buitenlandse toeristen lokken. Het wordt onze opdracht om onze kijkers te informeren op wat er gebeurt op het vlak van de gastronomie, de natuur, de cultuur en de kunst.

eclips tv.jpg

‘We weten dat één op de drie Vlamingen nooit vakantie neemt en bij de 50-plussers ligt dat cijfer waarschijnlijk hoger’, zegt Larmuseau. ‘Wij willen met ons programma het toerisme in Vlaanderen stimuleren. Onze aanpak zal sterk sociaal gericht zijn, want het is voor onze doelgroep nodig een aantal specifieke accenten te leggen. Grote aandacht zal gaan naar de vaak ‘vergeten’ groep van de minder-validen en de minder mobiele personen. Iedereen moet even wennen wanneer in een restaurant een iemand met een rolstoel naast je plaats neemt, maar ook zij hebben recht op vakantie.

De kern van ons programma is dat Vlaanderen een uitstekend vakantiebestemming is voor korte vakanties. Wij willen de 50-plussers laten dromen van vakanties die binnen handbereik liggen van iedereen. Mogelijk worden ook buitenlandse reportages ingelast om de aantrekkelijkheid van het programma te vergroten, maar die moeten betaalbaar zijn voor de gewone mensen.

PersRegioDender

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |