31-12-17

Radio2: 'Bohemian Rhapsody' terug op nr.1 in de 1000 klassiekers!

Radio2: 'Bohemian Rhapsody' terug op nr.1 in de 1000 klassiekers!

 

Anja Daems en Cathérine Vandoorne maakten op oudejaarsavond de nummer 1 van de 1000 Klassiekers bekend. 'Bohemian Rhapsody' van Queen staat al voor de zevende keer op de eerste plaats.
 

1000K%20artikel%20header_1.jpg

 
De top drie wordt vervolledigd door Deep Purple en Barry White. 'Child in Time' van Deep Purple stond in 2016 op de derde plaats, 'You're the first, the last, my everything' stijgt van de vijfde naar de derde plaats.
 
De Top 10
 
  1.   1.QUEEN - Bohemian Rhapsody
  2.   2.DEEP PURPLE - Child in Time
  3.   3.BARRY WHITE - You're the first, the last, my everything
  4.   4.BRYAN ADAMS - Summer of '69
  5.   5.ABBA - Dancing Queen
  6.   6.STEVE HARLEY & COCKNEY REBEL - Sebastian
  7.   7.THE EAGLES - Hotel California
  8.   8.ABBA - The Winner Takes it all
  9.   9.LED ZEPPELIN - Stairway to heaven
  10. 10.PRINCE - Purple Rain

 

Van de 1000 nummers kwamen er 296 uit de jaren 80 en 277 uit de jaren 70, samen goed voor meer dan de helft van alle klassiekers. Er waren 165 Vlaamse producties waarvan 122 in het Nederlands. De hoogste nieuwkomer was ‘Ploegsteert’ van Het zesde metaal (203). Als nummer uit 2012 was het ook de meest recente klassieker. De populairste waren The Beatles (goed voor 13 noteringen), Elvis Presley (12), Queen (12), ABBA (10), Will Tura (10), Clouseau (8) en U2 (ook 8).

Meer op de website van Radio2

Tijdsbalkje rood.gif

23:21 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Laatste ‘Muziekmuseum’ via FM band op radio PROS…

Laatste ‘Muziekmuseum’ via FM band op radio PROS…

 

Gisteren, respectievelijk 30 december 2017, heeft Pieter Van Banden, voor de laatste keer zijn druk beluisterde programma ‘Muziekmuseum’ live uitgezonden vanuit de studio’s aan de Leistraat te Heldergem. De luisteraars zullen vanaf maandag 1 januari 2018 geneigd zijn naar hun favoriete zender te luisteren via het internet. De frequentie op de FM band van radio PROS 105.8 zal niet meer mogen gebruikt worden. Met een lach en een traan op het gezicht nam Pieter Van Banden vandaag afscheid van de luisteraars, die zijn programma wekelijks volgden via de FM band. Ondanks het opstarten van een Facebook-pagina ‘Radio PROS moet blijven’ waarop men de radio kon steunen, en een eventueel in beroep gaan tegen de beslissing van Sven Gatz naar de Raad van State, kan de vzw op dit ogenblik weinig of niks ondernemen. Men moet dansen naar de pijpen van het ministerieel besluit, die er voor gezorgd heeft dat de geliefkoosde zender niet meer mag en kan uitzenden via de FM band.

 

Pieter-Van-Banden-in-PROS-studio-Persregio-Dender.jpg

 

Voor Pieter Van Banden is radio maken, en alles wat er komt bij kijken, een hobby die hij met hart en ziel uitoefent. Intussen draait de presentator toch al vele jaren mee. Bij radio PROS draait Pieter al 15 jaar zijn grootste klassiekers, voordien was hij gedurende ettelijke jaren te beluisteren op radio AVO en voordien radio Saturnus. Er werd in die tijd veel gelachen en plezier gemaakt, alles gebeurde op een vrij gemoedelijke wijze, en men mocht zijn eigen ding doen. Dat is ook hetgeen Pieter Van Banden bij radio PROS doet. Buiten zijn zaterdagmiddag programma, heeft de platenruiter ook nog een programma op donderdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur. Als men hem vraagt om eens iemand te vervangen, is niets hem te veel, in de mate van het mogelijke wel te verstaan. 

Pieter-Van-Banden-tijdens-uitzending-Muziek-Museum-PROS-Persregio-Dender.jpg

 

Pieter Van Banden heeft intussen ook al een gezegende leeftijd behaald, de man telt 68 winters, maar op gebied van muziek kan je hem niks misvragen. Zo helpt hij bij geregelde tijdstippen presentators als Sonny Vanderheyden van Radio 2 , en Lars De Groote en Peter Verhulst zijn hem niet vreemd. Buiten al dit tijdrovende onderhoud Pieter ook nog een eigen blog genaamd ‘Muziekmuseum Vlaanderen’, hierop lees je alles wat er reilt en zeilt op radio en televisiegebied. En dan is er nog tijd over voor moeder de vrouw en zijn kleinkinderen. Een presentator op rust die tijd tekort schiet om te doen waar hij allemaal zin in heeft, maar vooral een fijne kerel om mee samen te werken.

Het volgende Muziekmuseum zal je dus in 2018 moeten beluisteren via de app. of het internet. Radio PROS krijgt ook financiële steun van de gemeente Haaltert. Met een som van 25.000 euro tracht men er zo snel mogelijk voor te zorgen dat alle luisteraars die tot op heden luisterden via de FM band, een radio aangeboden krijgen waarmee men kan luisteren via het internet. Per toestel betaald radio PROS zo’n goeie 90 euro het stuk, een welgekomen subsidie dus om zoveel mogelijk mensen te bereiken.

PersRegioDender

n.v.d.r.

Pieter Van Banden was eind 1979 (december om precies te zijn) trouwens al actief in Denderhoutem via 'Radio El Pirato' met een programma dat precies dezelfde naam had nl...'Muziekmuseum'.Op 23/7/1980 werd de 'piratenzender' met al zijn hebben en houden (én ook de medewerkers) echter opgepakt door de bevoegde instanties.

Tijdsbalkje rood.gif

10:48 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Radio PROS:Minister verdedigt lokaal radioplan bij Radio 1

Minister verdedigt lokaal radioplan bij Radio 1

Lokale radio PROS laatste dag op FM...

Tussenin nog even meegeven dat minister van media Sven Gatz te gast was in ‘De Ochtend’ van Radio 1 (06:00-09:00 uur). op 28 dcember Hij kwam er vooral zijn lokale radioplan verdedigen. Veel hebben we niet bijgeleerd. Het hele item was te moeilijk voor de modale luisteraar wegens teveel algemeenheden en dooddoener ‘er zijn te weinig frequenties’. Voor alle ‘betrokkenen’ was er geen nieuws te rapen. De minister deed zijn ding, zoals je dat van een raspoliticus mag verwachten. Het klonk allemaal aannemelijk. Lezen en luisteren doe je hier (vanaf 01.44). VRT ging trouwens nog even op z’n elan door. Zowel in de Journaals van 13:00 als van 19:00 uur, kreeg PROS een ruime portie aandacht. Mooi verslag, sober en met veel emotie.

De Ontbijtradio op zondag 31 december (2017) werd enorm veel beluisterd....ook via livestream & videostream.Het maximum 'kijkers' (99 om precies te zijn) naar de radio werd vlotjes gehaald.De rest moest het doen via radiostream.

Emotioneel programma tussen 9 en 12 u en het ging zelfs een uurtje overtijd !

Studio & Praathuis zaten bomvol.Heel wat prominenten waren er bij...ieder kon zijn zegje doen.Maar alles blijft gewoon hetzelfde.De frequenties zijn verdeeld...Pros viel buiten de prijzen.Sven Gatz werd nog eens aangeschreven...nutteloos! Maar 35 jaar (gezellig) radiomaken (voor iedereen) veeg je zo maar niet gewoon van tafel !

Klembord01.jpg

Klembord02.jpg

Klembord03.jpg

Klembord04.jpg

Klembord06.jpg

Klembord07.jpg

Klembord05.jpg

269 op livestream alleen al...wie dan allemaal in de streek op FM?Wie doet het beter als lokale radio?

100 keken zelfs mee naar de radio ...naar wat zich afspeelde in de studio.

 

 De beelden in het VRT Journaal

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:15 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Satelliet:Duitse omroep ZDF niet meer op de Hotbird (13° Oost)

Satelliet:Duitse omroep ZDF niet meer op de Hotbird (13° Oost)

 

De Duitse publieke omroep ARD Das Erste stopte vorig jaar via de Eutelsat. Nu stopt de tweede Duitse publieke zender ZDF ook via deze satellietpositie. Dit heeft diverse redenen.

 

naamloos.png

 

Wie de Duitse zender ZDF via de Eutelsat satelliet op 13° Oost ontvangt moet vanaf januari 2018 omschakelen naar de Astra-1 op 19,2° Oost.

 

Net als de ARD stopt het ZDF met de verspreiding via de Eutelsat Hotbird. Dit heeft puur financiële redenen, maar hangt ook samen met problemen waar de omroep tegenaan loopt bij het verwerven van uitzendrechten. ZDF is ongecodeerd en de Eutelsat heeft een veel grotere footprint. Voor kijkers buiten Europa is dit slecht nieuws. Zij moeten het voortaan zonder doen of het proberen met een veel grotere schotelantenne.

 

Na het stoppen op Eutelsat 13° Oost blijft ZDF uiteraard ongecodeerd en in HD-kwaliteit via de Astra-1 satelliet te zien. Via deze satelliet zijn tientallen Duitse HD-kanalen te zien, waaronder ook ARD HD, 3Sat HD, MDR HD, HR HD, Zee One HD, ZDF Info, RBB HD, KinderKanal HD, Servus TV HD, Phoenix HD, One HD, NDR HD, SWR HD en WDR HD.

 

Al deze uitzendingen zijn Free To Air te ontvangen.Eeen abonnement is dus niet nodig !

 

ttv logo.jpg

Jan-Hein Visser

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:03 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

En toen werd het heel stil….

En toen werd het heel stil….

Onkunde of subtiele strategie?

 

Morgen... en dan wordt het letterlijk stiller op de FM-band in Vlaanderen. Het is ongelooflijk dat dit zomaar kan. Tientallen FM-frequenties gaan op 31 december voorlopig uit. Over de erkenningsronde zelf en het decreet kun je van mening verschillen. Maar dat het zo slecht georganiseerd is dat zoveel zenders tijdelijk zullen zwijgen, dat is op zijn minst amateurisme. Een periode van zes maanden tussen erkenning en omschakeling was logisch geweest. Maar is het wel onkunde? Of is het onwil? Maar er is niemand tegen in opstand gekomen.

bannerx.jpg

Ook alle RDS-codes werden veranderd. Dat betekent dat alle lokale radiozenders niet meer in de voorkeuze van het radiotoestel van de luisteraar zitten. Lokale omroepen die geen budget hebben voor grootschalige mediacampagnes. Dat weten de beleidsmakers ook. Enig idee hoe lang het duurt voordat een luisteraar zijn toestel opnieuw programmeert? Als hij of zij dat al kan of wil doen. Ik krijg sterk de indruk dat het allemaal bewust zo georganiseerd is.

Dit kan geen toeval meer zijn. Zeven procent marktaandeel hadden de lokale omroepen nog samen. Dat is evenveel als Joe. Potentieel veel reclamegeld voor de nationale omroepen. Het zal wel netjes verdeeld worden in de komende periode. Opgeruimd staat netjes? Champagne bij de CIM-cijfers in het najaar? Dit heeft niets meer met een echte vrije markt te maken. Dit hele radiobeleid van de overheid lijkt verdacht veel op de visserij quota voor de Noordzee.

Is getekend: Victor Olsen

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

DAB+, in het oosten des lands

DAB+, in het oosten des lands

Zo heel af en toe, of eigenlijk… bijna altijd, ‘vergeten’ we dat er in federaal België ook nog een vierde ‘gewest’ is, het Duitstalige. Ze zijn zelden in beeld, noch in geluid. Maar wat dit laatste betreft timmert men in de zogenaamde oostkantons best flink aan de digitale weg.

Radio-700.gif

Met name RADIO700, de regionale olies en schlagerzender, is nu ook digitaal te ontvangen. Ze maken deel uit van het proefproject “DAB in Oost-België”. Géén DAB+! De programma’s worden sinds 5 december in het noordelijke DG rond Eupen verdeeld. Je vindt hen in het pakket Oost-België op kanaal 8a. RADIO700 is trouwens nog op zoek naar medewerkers. Meer bepaald naar media-consultants voor Eifel, Euregio en StädteRegion. Bellen kan naar: 080/480.105 of stuur een e-mail naar presse@radio700.eu. (Roy Prikken)

RADIO700, de regiozender uit de oostkantons die net van start was gegaan via DAB (let op, zonder + dus). Intussen rolde meer info binnen, want het blijkt om een groter project te gaan waarin nog meer stations betrokken zijn. In deze DAB pilot zijn ook BRF 1, BRF 2, Radio Contact en Hitradio 100’5 opgenomen. Het betreft kanaal 8A / 195,936 MHz. Netwerk ID-code: 6360. Netwerknaam: DAB DG Belgien. Bitrate: 96 Kbps. Audio: MP2 / DAB. Het bereik is circa 25 kilometer rondom de stad Eupen. De opstelplaats van de antenne is, vermoedelijk, één van de lichtmasten van de voetbalclub in Eupen. Daar staan ook al antennes van ondermeer BRF en RADIO 700. Hoe lang deze pilot zal duren, is niet bekend.

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

MENT boordevol plannen voor 2018

MENT boordevol plannen voor 2018

 

Ondanks het mislopen van een 'nationale' licentie

 

MENT kreeg dan wel geen ‘nationale’ radiolicentie, toch is en blijft dit project behoorlijk gerelateerd met het medium. Door het format zetten heel wat fans van Nederlandstalige muziek dit kanaal, meestal overdag, op als een soort alternatieve radio. Fijne muziek en je kan er ook naar kijken. Ideaal als achtergrond. ‘Hybride’, zoals Marc Hallez, drijvende kracht achter dit project het met één enkel woord perfect omschrijft. 

 

ment-tv.jpg

DAB+ voorlopig te duur

Marc Hallez: “Indien MENT een radiolicentie haalde, voorzagen we een reeks aan – tussen radio en televisie – ontkoppelde programma’s. Die zouden uiteraard gepresenteerd moeten worden. Extra werkgelegenheid. Dit zal bij andere omroepen, die wél een erkenning haalden, misschien minder het geval zijn… Maar dat is afwachten. De keuze van de beoordelaars / de minister om niet voor een hedendaags media-convergentiemodel met radio-televisie-online-social media te kiezen blijven wij een gemiste kans vinden. Voor onszelf, het radiolandschap dat net ‘rijker’ moest worden, en voor de muzieksector”. 

“Maar goed, keuzes zijn gemaakt, we blijven onze visie verdedigen en staan open voor iedere opportuniteit, maar focussen vooral op ons televisieproduct. We zijn de grootste themazender van Vlaanderen en bouwen daar boordevol energie aan verder. We zijn voor de Vlaamse muzieksector het grootste promo-apparaat. Mocht het op dit moment zinvol zijn om ons plan via DAB+ en online uit te voeren zouden we dat doen”.

Marc-Hallez-.jpg

Marc Hallez

“We onderzochten deze piste, maar zonder tussenkomst of innovatiestimulans van de Vlaamse overheid is de penetratie van vooral DAB+ nog te klein. De meerkost aan distributie en auteursrechten is totaal niet uit de markt te halen. We blijven vragende partij, samen met anderen in andere doelgroepen, om dit vanuit de Vlaamse overheid te bekijken.”

De media van de toekomst

Net zoals stimulansen mogelijk waren voor innovatieve journalistieke projecten zou dat ook voor media-convergentiemodellen moeten kunnen. Dit soort integratiemodellen bepalen media in de toekomst. De pioniersrol die wij destijds, bij de start van digitale televisie, op ons namen zouden we op dit ogenblik met plezier over doen.. maar dan binnen mediaconvergentie.” 

“Het is zeker niet zo dat de werkgelegenheid minder wordt. Integendeel, Amaryllis Temmerman, Eveline Cannoot, Dimitri Vantomme, Rudy Meyns, Frederik Geeroms, Dimitri Vantomme, Herbert Verhaeghe, Dennie Christian, Maarten Cox, Filip D’haeze, Micha Marah … werken reeds voor televisie en blijven dat vooral doen. Ze zijn de key-spelers die de betrokkenheid van de zender met de muzieksector in de verf zetten. Het zijn de talenten ook waar we trots op zijn. Ze presenteren vandaag, woensdag 6 december, trouwens ook samen, zij aan zij, De Loftrompetten voor de Vlaamse Amusementsmuziek.”

“Het is zo dat MENT als ‘radio op tv’ haar rol blijft spelen en naar eind 2018 toe zelfs het aantal rubrieken en gepresenteerde programma’s wil uitbreiden. We gaan daarvoor ook en vooral een jonge generatie presentatoren inzetten, naast de vaste waarden, binnen een jong en hedendaags profiel. Ook de look en vooral de audio-feel van de zender, wordt eindejaar/start 2018 nieuw en top trendy. Op die manier willen we verder werken aan het positieve imago voor de Vlaamse muzieksector.”

radiovisie-logo-klein.png.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

ValuesRadio vanaf 1 januari op DAB+ Vlaanderen

ValuesRadio vanaf 1 januari op DAB+ Vlaanderen

 

Het digitale radio-aanbod op DAB+ zal in Vlaanderen worden uitgebreid met een nieuwe speler. Dat is althans de bedoeling van ValuesTV. De ambities zijn niet mis en worden gevoed door het feit dat ‘de bestaande media amper context aanbieden waarmee non-profitorganisaties een geïnteresseerd publiek kunnen bereiken en vice versa’, aldus de initiatiefnemers.

Het nieuwe, onafhankelijke, pluralistische mediaplatform wil verhalen brengen rond maatschappelijke pijlers zoals cultuur, erfgoed, geschiedenis, toerisme, zingeving, spiritualiteit, ecologie, welzijn, zorg, ontwikkelingssamenwerking en jeugdwerking. Het medianetwerk zal bestaan uit een tv-station, een radiostation, een online redactieportaal, een video- en streaming portaal, een magazine, een verhalenapplicatie en zelfs een crowdfunding portaal.

 

Valuesradio.png

 

Het webportaal van ValuesTV gaat op 1 januari 2018 online. Tegelijk wordt ook het streaming- en videoportaal actief en gaat ValuesRadio ‘op antenne’. De content zal niet verstopt worden achter een registratie- of betaalmuur. ValuesTV is gratis. Als redactionele lijn kiest men resoluut voor ‘slow journalism’. ValuesRadio zal via het portaal en DAB+te beluisteren zijn en wil vooral focussen op de verhalen in en rond muziek.

Wat zegt ValuesTV zelf?

Leo Neels, voorzitter van de raad van bestuur: “Wat het open tv-net betreft zijn de gesprekken met Telenet en Proximus volop aan de gang. Of we daarin gaan slagen weten we niet, maar de constructieve toon van de gesprekken geeft ons voldoende hoop om door te zetten met het project”.

“Het aanbod zal zodanig op waarden en verbinding gericht zijn, op authenticiteit en het bereiken van zijn maatschappelijk effect, dat ValuesTV niet competitief zal zijn voor het bestaande tv-aanbod, maar eerder aanvullend. Een intelligent businessmodel met goed bestuur en rentmeesterschap moet ons toelaten ValuesTV te positioneren zonder competitie met degenen die hun inkomsten in de advertentiemarkt zoeken.”

Johan Vencken, CEO:  “Op ValuesTV zullen geen commerciële bannering of campagne-spots te zien zijn. Die worden enkel gebruikt voor boodschappen van non-profitorganisaties en om hun verhalen aan te kondigen. Het businessmodel is gebaseerd op investeringen, sponsorship, filantropie en vooral op sterke partnerschappen. Daarin staan niet geld en marge centraal, maar de versterking van elkaars projecten en de realisatie van elkaars doelstellingen.”

“Het verhaal bepaalt het format en het krijgt de tijd en de ruimte die nodig is om verteld te worden. ValuesTV is op mensen gericht en vertrekt van mensen. De mens staat centraal met zijn of haar passies en engagement, emoties en dromen, kwetsbaarheid en weerbaarheid… en dat ongeacht het thema van het verhaal.”

logo.png

RadioVisie

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-12-17

Nieuw programmaschema voor Qmusic vanaf 2018

Nieuw programmaschema voor Qmusic vanaf 2018

Wim Oosterlinck naar de ochtend

 

Vanaf januari 2018 krijgt Qmusic er een extra ochtend-dj bij: Wim Oosterlinck. Terug naar zijn roots, als het ware. Voor zijn overstap van de publieke omroep naar de Medialaan in 2006, presenteerde hij vijf jaar lang de ochtend bij Studio Brussel. Hij kreeg er trouwens de trofee ‘Radiopersoonlijkheid 2005’ voor. Een award uitgereikt door… RadioVisie.

Qmusic.png

Oosterlinck zal voortaan elke weekdag samen met zijn collega’s Sam De Bruyn en Heidi Van Tielen de ochtendshow presenteren tussen 06:00 en 09:00 uur. Door deze verhuis naar de ochtend, neemt Sean Dhondt elke weekdag het namiddagblok van 13:00 tot 16:00 uur voor zijn rekening.

Sam & Heidi: “De voorbije maanden kwam Wim geregeld langs in onze show om raad te geven over heel wat dingen uit de leefwereld van ouders. Elke keer dat hij kwam inbreken hing er een speciale radiochemie in de lucht. We hebben hem daarom gevraagd of hij ons vanaf januari niet de hele tijd wil vergezellen en we zijn heel blij dat hij dat ziet zitten.”

QmusicSamHeidiWim.png

Van links naar rechts: Sam De Bruyn, Heidi Van Tielen en Wim Oosterlinck

 

Wim Oosterlinck: “Sean Dhondt heeft mijn namiddag afgepakt. En als Sean je programma wil, dan ben je einde verhaal. Daarom heb ik asiel aangevraagd bij Sam en Heidi (lacht).”

Sean Dhondt: “De radiomicrobe laat me echt niet los. Sinds ik twee jaar geleden begonnen ben bij Qmusic, heb ik me er volledig in gesmeten en heb ik de voorbije maanden ook geleerd om te schuiven en technisch alles zelf te doen. Ik heb mij daarmee de voorbije maanden op zondag kunnen uitleven, maar vanaf nu zal ik dus elke weekdag in de namiddag zelf schuiven op de radio.”

SeanDhondt.png

Sean Dhondt

 

Toon Smet is vanaf 14 januari 2018 telkens op zondag te horen tussen 10:00 en 12:00 uur en neemt de voormiddag over van Sean. Elke weekdag draait Qmusic in de voormiddag nog steeds non-stop muziek tussen 09:00 en 12:00 uur, al zal dat vanaf januari onder de nieuwe naam Workalicious zijn.

radiovisie-logo-klein.png.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Met de groeten van de minister

Met de groeten van de minister

 

Het is gebeurd! Met de bekendmaking van de radioprojecten die hun bestaan met negen jaar verlengd zagen, trok er vrijdag 1 december een orkaan door het radiolandschap. Het gevolg is een behoorlijke ravage. De emoties in de verliezende kampen stonden in schril contrast met het discours van de ‘winner takes it all’ bij de ‘gelukkigen’. Een terugblik.

FM antennes-Vanop radio Pros mast Kerksken-22-9-2016.jpg

Verslagenheid alom dus met net geen herhaling van het Shakespeareaanse luisterspel ‘Veronica moet blijven’. De Nederlandse zeezender had de teloorgang uiteraard flink aangewakkerd door de ‘ingreep’ bij de buren van Radio Noordzee. Maar slaagde er toch nog in om één en ander te verkopen als een onheuse behandeling door een minister van media, Harry van Doorn. De man etaleerde inderdaad een schrijnend gebrek aan begrip. Er zijn paralellen met het Vlaanderen van vandaag. De honderden vrijwilligers bij de vele lokale radio’s worden door minister Sven Gatz, die eveneens weinig zin voor  lokaal realisme toont, gestraft. Zelfs verbaal, in een af en toe, bedenkelijk taalgebruik. 

De zoektocht naar een uitweg voor de lokale zenders die straks moeten verdwijnen, stuit op obstakels. Verder gaan op internet? Zij die een radioproject begonnen op het wereldwijde web weten dat dit géén echt alternatief is. Zelfs geen doekje voor het bloeden. Het is ‘spielerei’. DAB+ blijft voorlopig verboden en een geldverslindende operatie. Enkel en dan nog onder voorbehoud, kunnen de al eerder gezakte TOPradio’s, Maria’s, Clubs en Family’s, er overleven. De minister heeft hen in de rol van martelaren geduwd. Van krasse publiciteit gesproken.

Dat de overlevers opgelucht reageren en zelfs her en der al een feestje plannen, is meer dan logisch. Het scheelt vermoedelijk weinig of de minister zelf wordt uitgenodigd, met een fles champagne er bovenop. En… ‘de ene zijn dood is de andere zijn brood’. Maar ook de winnaars kijken misschien door een (te) roze bril. Hen wachten technische aanpassingen, verhuizingen, nieuwe vergunningen en andere kosten. Wat wordt het als iedereen zal ontwaken in de  nieuwe realiteit? Dat kan enkel de toekomst leren. 

Hoe dan ook; aan de winnaars veel FM-succes gewenst.

Is getekend: Filip Van Molle

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende