25-12-17

Het trieste kerstverhaal van PROS...

Het trieste kerstverhaal van PROS

Perfect ingeburgerd, maar zonder dank weggestuurd

 

Ik was van plan om het verhaal van Radio PROS te verpakken in een mooi kerstverhaal. Maar ik kan het niet. De vorm is volgens mij minder belangrijk dan de inhoud. Het zou waarschijnlijk leuk weglezen. Maar dat past niet bij het onrecht dat deze mensen is aangedaan. Daarom wil ik in duidelijke bewoordingen nog één keer uiteggen wat het nieuwe radiodecreet doet. Heel concreet focus ik op één case. Want decreten, frequentieplannen en uitvoeringsbesluiten hebben ook effect in het echte leven. En het verhaal van PROS is een kerstverhaal dat voorlopig slecht afloopt.

Kerstman-gesloten.png


Het perfecte dorp

Een kerstverhaal begint vaak met een situatieschets van een vredige plek op aarde waar iedereen gelukkig is. Je maakt kennis met de hoofdrolspelers en krijgt empathie voor hen. Haaltert, de bakermat van PROS heeft 18.000 inwoners. De Facebook groep ‘Radio Pros moet blijven’ telt meer dan 8.000 leden. Dat zijn in verhouding ongelofelijke cijfers. Dit is een radiostation dat al meer dan dertig jaar functioneert binnen de krijtlijnen van de wetgeving. Een zender met een duidelijke sociale functie en een groot luisterpubliek. Uiteraard staat het lokale bestuur achter PROS.

Anno 2017 moet PROS de zendvergunning vernieuwen. Na drie decennia jaar lijkt dit een formaliteit. Eerder had men die altijd zonder al te veel moeite wel gekregen. Maar dit keer niet. Uiteraard stort hun wereld in elkaar. Hoe wereldvreemd kunnen politici zijn? Voor hun verantwoording moet je naar het Vlaams Parlement luisteren. Minister van media Sven Gatz (Open VLD) zegt er letterlijk: “De dossiers werden alleen gecontroleerd op de aangeleverde informatie, maar niet gecontroleerd op echtheid. Dat is mijn taak niet. Iedereen die er het niet mee eens is kan naar de Raad van State stappen”.

Pros embleem nieuw 3-5-2017.jpg

Dossiers schrijven

Stel, er is een amateur voetbalclub in het dorp die al dertig jaar bestaat. Iedereen is supporter en de ploeg scoort goed. Dan komt er iemand met een dossier op de proppen waarin staat dat hij misschien wel een betere ploeg kan oprichten. Toch wordt niet gecontroleerd of men dit waar kan maken. Maar het wordt geloofd en het ‘oude’ team wordt afgeschaft. Was het dossier van het ‘oude’ team dan zoveel slechter? Niemand die het weet want de minister geeft je geen inzage in hun paperassen. Zo kun je nooit iets bewijzen.

Die Raad van State is verder een wassen neus. Een procedure op niveau kost gauw 25.000 euro. En dat kan PROS niet betalen. De juiste knowhow vinden is ook niet eenvoudig. Dossiers schrijven is een ander vak dan radio maken als vereniging. Schermen met de beroepsprocedure en dan op alle vlakken tegenwerken dat is allesbehalve goed bestuur. Het ministeriële ego is kennelijk belangrijker dan het lot van een bloeiende vereniging.
 
Het mirakel

Maar het is kerst, bijgevolg is er ook plaats voor goede zielen die alsnog zorgen voor een oplossing. In de gemeente zelf is die al gevonden. Er zal overal draadloos internet aangelegd worden. Men wil internetradio’s gratis verdelen. En er wordt straks een subsidie toegekend van 25.000 euro. Dat zegt iets over PROS. Dit is een echte radio met bestaansrecht. Prachtig, maar het is niet voldoende. Een radio moet de komende tien jaar nog gewoon op FM kunnen uitzenden. We zoeken dus voor dit stuk van het verhaal nog extra goede wil.

Van Sven Gatz zelf? Ondanks alles wat er gebeurd is steunt deze man toch veel goede projecten in de cultuursector. En dit is volkscultuur Sven.

Is getekend:Victor Olsen

 

 

Lees ook: Lokale radio PROS protesteert op de tonen van Dam-di-dam (23/5/2017)

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

Tijdsbalkje rood.gif

 

11:19 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.