16-12-17

Blijft België vertegenwoordigd op de AM?

Blijft België vertegenwoordigd op de AM?

Verwarring over RTBF-aanwezigheid blijft

 

Verliest België haar laatste internationale vertegenwoordiger(s) op de middengolf? Een Nederlandstalig radiostation in die omroepband is er al niet meer sedert de laatste snikken van Radio 1 op de 927 kHz. Die zender werd alweer op 1 januari 2012 uitgeschakeld door de VRT. Enkel de RTBF bleef volhouden op 621 en 1125 kHz, respectievelijk met La Première en Viva Cité.

AMradio.png

Al circuleren daar de voorbije weken tegenstrijdige berichten over. Doorgaan of afschakelen? Blijven of uitzetten? Volhouden of stoppen? Tegelijk wordt steeds harder gefluisterd dat het VRT-RTBF zenderpark in Waver een nieuwe bestemming zou krijgen. We probeerden voor eens en altijd definitief het juiste antwoord te horen van de RTBF zelf. Maar tot hiertoe zonder resultaat.

Guido Schotmans van DX Antwerpen had meer succes. Maandag stuurde hij een e-mail naar Franco Fantuzzi – Directeur du département Emetteurs et Liaisons hertziennes – , die een (kort) antwoord stuurde. Al blijft het nog steeds onduidelijk wat er straks gebeurt met de AM 621. Over de middengolfzender in Houdeng (1125AM) bestaat geen twijfel, deze blijft tot nader order in gebruik.

De mail van Franco Fantuzzi

Bonjour cher Monsieur,

Effectivement, ces rumeurs circulent concernant l’alimentation électrique du site de Wavre Radio. La RTBF est en négociation avec Elia pour postposer l’arrêt de l’alimentation mais je ne peux vous dire quel en sera le résultat.

Le Directeur général de la radio a effectivement annoncé que l’extinction de l’AM était liée au déploiement de la DAB+. En ce qui concerne Houdeng, rien n’est prévu pour l’instant.

Franco FANTUZZI

Direction des Emetteurs
Directeur

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Laat vandaag je Belpop-platen schatten in Leuven!

Laat vandaag je Belpop-platen schatten in Leuven!

In het Radiohuis in Leuven

 

Radio 1 (VRT) heeft deze week een behoorlijk chauvinistisch karakter. Tot gisteren stond het Belgische lied centraal, ook op hun website. De apotheose is de ‘Belpop 100’ die op 16 december wordt uitgezonden (09:00-18:00 uur).

Vintage vinyl.jpg

De lijst gaat over àlle decennia heen en dan bots je als vanzelf op de diverse geluidsdragers die kwamen en ook weer gingen. Mogelijk heb je daar nog exemplaren van bewaard. Altijd al willen weten hoeveel dat vooroorlogse 78-toeren plaatje waard is dat je op oma’s zolder vond? Of die obscure Belpop-parel die je op de rommelmarkt ontdekte? Dat kan morgen zaterdag 16 december in het Radiohuis in Leuven.

Tijdens de ‘Belpop 100’ ontvangen Kris en Albert, twee ingehuurde schatters, de muziekliefhebber, annex verzamelaar en radioluisteraar, tussen 10:00 en 16:00 uur, met open armen in het Radiohuis, Boekhandelstraat 2, in Leuven. Ze kennen het verhaal achter vrijwel elke opname en schatten hoeveel je kleinood waard is. Let wel, je bent enkel welkom met Belgische producties, niet met internationale releases. Kan je zaterdag niet naar Leuven afzakken? Bezorg hen dan foto’s van de plaat die je wil voorleggen via het juiste formulier dat je vind op de website van Radio 1.

Overigens kan je ook nog altijd meestemmen voor de ‘Belpop 100’. Dat doe je hier.

° Lees ook: Belpop 100 is de opvolger van 100 op 1

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

 

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Radio2:De Pré Historie van morgen 17 december 2017

Radio2:De Pré Historie van morgen 17 december 2017

 

Guy brengt je het nieuws én de leukste hits van de 3e week van december 1967 (exact een halve eeuw geleden), van de 3e week van december 1977 (40 jaar terug), van de 3e week van december 1987 (30 jaar geleden), en van de 3e week van december 1997 (20 jaar geleden).

 

3848709966.jpg

 

Enkele opvallende hits van 50 jaar geleden waren: Hello Goodbye van The Beatles, Zai-Zai-Zai door Ben Cramer, en Autumn Almanac van The Kinks. Verder hoor je ‘beleefdheidsregels voor aan de telefoon’, André Delvaux over zijn film ‘Un Soir, Un Train’ met in de hoofdrollen Yves Montand en Anouk Aimée naar het boek ‘De Trein Der Traagheid’ van Johan Daisne, de 71-jarige stadsbeiaardier van Antwerpen die nog vlotjes de 500 treden van de trap in de Lieve-Vrouwentoren beklom, herrie rond het voetbalstadion van Boom dat niet met Boomse klampsteen was gebouwd, en een wedstrijd voor go-go girls.

 

It’s So Easy van Linda Ronstadt, Als Je De Taal Van De Liefde Verstaat van John Terra, en Watching The Detectives van Elvis Costello waren enkele van de straffe platen in de 3e week van december 1977. Verder hoor je een Brussels taxichauffeur die overvallen was en met een mes was bewerkt door twee ‘klanten’, Mugabe met een reactie op de aanval door het leger van de blanke minderheidsregering van Ian Smith in Rhodesië -het latere Zimbabwe-, een anti-rookdag in het koninklijk paleis te Brussel, en CB-ers die de tv-ontvangst bij hun buren zouden verstoren.

 

Na 11 uur nieuws en hits van de 3e week van december 1987 met de Belgische parlementsverkiezingen bekeken door de ogen van Urbanus, een New Yorkse veiling ‘Art Against Aids’, en premier Jacques Chirac over lekkere Franse ‘fromage’ na kritiek uit andere landen op de zogenaamde slechte hygiëne bij Franse kazen. Enkele hits van 30 jaar geleden waren: Little Lies van Fleetwood Mac, Winter In Hamburg door de Frank Boeijen Groep, en Wonderful Life van Black.

 

Daarna terug naar de 3e week van december 1997 met kardinaal Danneels over een pedofiele priester, de première van de film ‘Spice World’ in aanwezigheid van de Britse prins Charles en zijn twee zonen, en het eerste illegale weekendhuisje in Vlaanderen werd afgebroken onder luid protest. Plaatjes die het toen goed deden waren onder meer: Too Much van The Spice Girls, As Long As You Love Me van Backstreet Boys, en Laat Me Alleen door Mama’s Jasje. 

 

3797016920_35.png

 

De platenspeellijst

Hello goodbye - THE BEATLES
The letter - THE BOX TOPS
Autumn almanac - THE KINKS
Une larme aux nuages - ADAMO
Baby, now that I've found you - THE FOUNDATIONS
Zai Zai Zai - BEN CRAMER
Pata Pata - MIRIAM MAKEBA
Excerpt from a teenage opera - KEITH WEST
It's so easy - LINDA RONSTADT
Spanish stroll - MINK DEVILLE
A far l'amore comincia tu - RAFAELLA CARRA
Als je de taal van de liefde verstaat - JOHN TERRA
You're in my heart - ROD STEWART
Watching the detectives - ELVIS COSTELLO
Floral dance - BRIGHOUSE & RASTRICK BRASS BAND
Love in the first degree - BANANARAMA
I lie and I cheat - WON TON TON
Little lies - FLEETWOOD MAC
The time of my life - BILL MEDLEY & JENNIFER WARNES
Wonderful life - BLACK
Winter in Hamburg - FRANK BOEIJEN GROEP
Barbie girl - AQUA
Torn - NATALIE IMBRUGLIA
Laat me alleen - MAMA'S JASJE
Too much - SPICE GIRLS
As long as you love me - BACKSTREET BOYS
Alane - WES
Sunchyme - DARIO G

Vespa%20Guy%2002_0.jpg

De Pré Historie via Radio 2 elke zondagvoormiddag tussen 10 en 12 !

 

4284835628.2.jpg

 

   De website van de Pré Historie

   Net gemist? Geen probleem herbeluister het programma

 

3902682830.jpg

Radio2

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Het Muziekmuseum ook op 'antenne' (FM) 

Het Muziekmuseum ook op 'antenne' (FM) 

 

Het Muziekmuseum is 'Muzikaal ook te beluisteren' (én ook te bekijken!) op lokale Radio P.R.O.S. op antenne (105.8FM in het uitzendgebied en wereldwijd via video-en livestream) en dit elke zaterdagmiddag tussen 12 en 14 uur.

 

De jaren '60.jpg

 

Semi non-stop worden de plaatjes (dikwijls vinyl) aan elkaar gepraat tijdens een wekelijkse 'Smakelijke goeiemiddag' vanuit Heldergem (9450) in het uitzendgebied op 105.8 FM maar ook via 'video-en livestream'.Dit kan op allerlei manieren, neem maar eens een kijkje op de website van P.R.O.S.Gewoon klikken op de soort dat u het beste past.

 

Rustige hits van vroeger (hier en daar een ferme swingende antieke Rock & Roll is wel niet uitgesloten) uit de jaren '50,'60,'70 en soms toch wel eens uitzonderlijk een uitschietertje uit de jaren '80 tot begin'90 (uiterst zeldzaam).Er is bovendien de 'Nederlandstalige Primitieve' op het einde van het eerste gedeeltje én om niet te vergeten de (krakende) '78-toerenplaat van de week' als afsluiter in het tweede gedeelte (op het einde dus).Een Frans plaatje wordt in het Muziekmuseum aangekondigd als 'vieux-temps', vroeger ook wel eens 'Vieux-Machin' genoemd op de RTB radio in Formule J door presentator Claude Delacroix.'Salut les copins' uit die radiotijden op Europe 1  is trouwens ook nooit ver weg dan.Een plakker van een slijpende oldie slow wordt ook wel eens 'Luikse peresiroop' of 'bruine suiker genoemd. 

 

Niet onbelangrijk in het Muziekmuseum is dat er ook nogal eens een 'Anderstalige' van achter het hoekje komt kijken (herinner u de Talenknobbel van Guy Depré in Goudzoekers) én bovendien bevat het muziekarchief van P.R.O.S. plaatjes waarvan men zegt, waar halen ze deze uitzonderlijk moeilijk te vinden antieke spullen toch nog vandaan.Maar in de kelder én op zolder bij P.R.O.S. zitten nog schatten verborgen in blikken koekendozen !

 

Onbekend is onbemind zegt het spreekwoord maar graag worden dus deze (antieke) plaatjes nog eens van onder het stof gehaald en opgepoetst met regenwater...al zijn de kraakjes natuurlijk dan ook nooit ver weg van deze 33-45 en 78 toertjes.Die kraakjes hebben echter hun charmes in deze toch wel moderne Hi-Fi CD en MP-3 wereld.

 

Overigens...én met enige trots kunnen we ook vermelden dat het Muziekmuseum momenteel het langst lopende programma is op P.R.O.S..De allereerste uitzending op zaterdagmiddag ging van start op zaterdag 16 augustus 2003 om precies 12 uur.

 

De jaren 70.jpg

 

Verzoekplaatjes (op 33-45 zelfs 78t) en suggesties zijn/blijven natuurlijk altijd welkom in/voor het Radio P.R.O.S. Muziekmuseum maar voor alle duidelijkheid... het is geen 'groetenprogramma'.Daarvoor is er bij de lokale radio PROS meer dan genoeg gelegenheid tijdens andere programma's.

 

Pieter Van Banden -Leuven 26-3-2014 Radiohuis Expo R100 foto Wim Moortgat VRT.jpg

Pieter Van Banden (koptelefoon & microfoon uit 1934)

.

Voor plaataanvragen en suggesties in het Muziekmuseum kan je HIER terecht.

Op de website van Radio P.R.O.S. heeft het 'Muziekmuseum' ook een apart stekje, vindt u HIER.

Het Muziekmuseum op/bij lokale Radio P.R.O.S. iedere zaterdag tussen 12 en 14 uur.

 

Logo Radio PROS vanaf 1-1-2014-website.jpg

.

Pieter Van Banden

 

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |