15-12-17

Eclips TV start eigen programma voor 50 plussers…met Michel Follet !

Eclips TV start eigen programma voor 50 plussers…met Michel Follet !

 

Eclips begint vanaf maandag 18 december, net voor de feestperiode, met een dagelijks magazine voor de 50+ kijker.

Een huiselijk programma waarin Michel Follet telkens 4 gasten ontvangt die hij ook de rest van de week graag laat vertellen over hun leven & werk, passies en vrije tijd. Bekende, maar ook onbekende mensen die allemaal zelf 50+ zijn of over een thema komen vertellen dat een 50+ boeien kan. “Aan het juiste adres” zal geregeld uitpakken met verrassende namen en gasten. Ook mensen die niet zo vaak aan bod (meer) komen op televisie. Tussen elke gast door is er een rubriekje. Michel stelt dagelijks één van de filmklassiekers uit zijn collectie voor maar als er een actuele film in de bioscoop komt die zich op de 50+ richt, zal hij daar met veel plezier aandacht aan schenken. Hij toont ook dagelijks een clip van een bijzonder liedje met een mooi verhaal erbij. En halfweg het magazine schakelen ze over naar de keuken van Janine Bischops. Janine onthult elke dag een geheimpje, een recept of een keukentip tussen fornuis en aanrecht. Op het eind is er ook nog de dagelijkse kijkersvraag.

Eclips-TV-brengt-TV-Magazine-50-Persregio-Dender.jpg

Enkele genodigden van de eerste week zijn o.a. orkestleider Lou Roman (zie foto onderaan) die komt vertellen over zijn boek, en tekenaar Jean-Pol over zijn unieke strips. Tijdens de week van Kerstmis naar Nieuwjaar vertelt Connie Neefs over haar broer Louis en haar nieuwe plannen voor 2018.Ook jeugdfeuilleton-veteraan Raymond Bossaerts (zeg maar Ben uit “Kapitein Zeppos” en zoveel meer) zit verweven in de éérste week. Overigens in week drie van het nieuwe jaar begroeten ze trouwens ook Radio 2 monument Marc Brillouet (foto).

Marc Brillouet (eigen foto R 100 Leuven ).jpg

Het programma loopt telkens om 11.00, 17.00 en 20.00 uur.

Een ander programma start één dag eerder. Dit wordt een magazine dat zich eerder richt naar de echte muziekliefhebber. Een Eclips-kijker komt in de studio zijn platencollectie becommentariëren en brengt daarbij misschien zelf oude LP’s of een instrument mee. Pianist Geert Maeckelbergh en Michel Follet vragen de genodigde uit en soms haakt Geert wel eens in op één van de keuzes. Geen enkel genre wordt uitgesloten. Tussendoor spelen ze met de gast ook nog een korte quiz ‘herken dit wijsje’. Muziek en muziekbeleving in alle mogelijk facetten een half uur lang, telkens om 11.00, 17.00 en 20.00 uur.

!cid_image001_jpg@01D374D2.jpg

Michel Follet:' Niet alleen mag ik op mijn verjaardag, zaterdag 16 december bij Klara van 11u00 tot 13u00 mijn favoriete (vooral klassieke en film)muziek kiezen in “De Liefhebber” bij Katelijne Boon, de dag daarna beginnen we aan een nieuw project dat me altijd nauw aan het hart lag en waar ik al jaren een lans voor breek: televisie maken voor de verwaarloosde oudere doelgroep met programma’s op hén afgestemd. Dat gaan we proberen te maken vanaf zondag 17 december bij Eclips TV.'

Elke zondag maak ik daar een muziekmagazine met een geweldige pianist, Geert Maeckelbergh en één Eclips kijker/muziekliefhebber, vanuit onze hobbykamer. “De Herkenwijsjes”.

Elke weekdag ontvang ik 4 gasten in mijn salonnetje in “Aan het juiste adres”, stel ik een filmklassieker uit mijn collectie voor, een liedje waar ik een bijzondere band mee heb én glippen we 2 minuten binnen in de keuken (écht haar keuken) van Janine Bischops.

De uitzendingen zijn (zowel zondag als in de week) telkens om 11u00, 17u00 en 20u00 (herhaling).

Mochten jullie boeiende (onbekende) gasten kennen (wel 55+) voor dit programma: laat het me zeker weten.
Of een muziekliefhebber met een brede smaak (misschien ben jij dat wel): altijd welkom.

Fijne feesten en alle geluk in het nieuwe jaar!

Klembord01.jpg

unnamed.jpg

En dan nu...foto's !

AHJA lou roman 2.JPG

Lou Roman

ECLIPS AAN HET JUISTE ADRES gasten week 1.JPG

Ziehier dus de gasten van de eerste week !

Beide bovenstaande foto's in groot formaat bekijken kan door er op te klikken !

Eclips TV vindt u op Kanaal 40 bij Telenet en op Kanaal 109 bij ProximusTV.

20121510_1456403007753236_7047471810604808344_o.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

JLB gaat soms naar zee

JLB gaat soms naar zee

 

Wisselgeneratie met teveel dozen

 

RadioVisie heeft een jarenlange traditie van columnschrijvers. Die kleine stukjes waarin een mens al eens ‘zijn gedacht mag zeggen’. Met een knipoog liefst. Over ergernissen, zaken die fout gaan of beter zouden kunnen. In de hoop dat er ergens bij iemand, iets blijft hangen. Een licht. Een vloek. Een glimlach. Of gewoon het feit dat het leuk is om een andere versie te lezen, die van JL Bostyn bijvoorbeeld. Kort na zij geboorte geëlektrocuteerd door de Philips-lampenradio bij zijn grootmoeder. We zullen dus nooit weten hoe hij zou zijn geworden ware dit niet gebeurd. Wat het wel werd, vertelt hij wekelijks zelf. Op zondag.

Jean-Luc Bostyn -JLB aanzee leesstukje.png

Sporen uit een ‘raar’ verleden bijhouden

Een loodzware dag in het vooruitzicht. De grote finale in het opruimen van mijn radio-archieven. Een fors restant eigenlijk (bekijk de foto maar eens). Al ben ik de voorbije drie jaar eigenlijk continu aan het leeghalen, archiveren, weggeven en wegbrengen geweest van foto’s, vinyl, boeken, dossiers, promo-materiaal. Niet dagelijks, uiteraard niet, wel als de ‘omstandigheden daartoe noopten’… 

Heb je er al eens bij stilgestaan hoe je, voor de komst van het digitale tijdperk, aan informatie kwam? Vijf retorische vraagjes. Wanneer begon Radio 1 met uitzenden? Waar ligt Scarborough? Hoeveel inch gaan in een centimeter? Hoe zien Tom Collins of Lutgard Simons eruit? Wie zingt Born Free, de stationtune van Radio Hauraki? Je kwam er enkel achter als je boeken in huis had. Of magazines en schriftjes waarin je alles bijhield, dossiers, foto’s… 

Idem dito met geluid. Denk maar eens terug, met enige heimwee mag, aan de hoeveelheid ruimte die jouw collectie vinyl in beslag nam. Tel daar de banden en muziekcassettes bij. En vergeet vooral de toestellen niet die nodig waren om muziek en radio te kunnen beluisteren. Tegenwoordig steekt alles wat ik tot hiertoe aanhaalde gewoon in jouw broekzak of handtas, of waar dan ook. Maar je houdt altijd àlles met één hand vast. Zoveel is zeker. 

Het is allemaal zo makkelijk geworden om wat dan ook bij te houden, op te zoeken, te delen. En op de keeper beschouwd is het tegenwoordig ook stukken goedkoper om een archief in stand te houden. De keerzijde van deze ultra minimalisatie is uiteraard dat je, wanneer je voor het eerst bij iemand komt, niet meer zo snel door hebt waarvan hij of zij houdt. Boeken, platenkasten en afspeelapparatuur verraadden vroeger al snel wie of wat hij/zij was. 

Prille twintigers zullen, misschien, nog net herkennen wat ik hierboven probeerde te omschrijven. Tieners al niet meer. Kleuters en peuters zullen over twee decennia het begin van de 21st eeuw als de middeleeuwen beschouwen. Zeker als steeds minder sporen uit dat ‘rare’ verleden worden bijgehouden. Maar wat was belangrijk en wat triviaal? Uiteraard ben ik, 64 jaar op de teller, bevoorrecht.

Leeftijdsgenoten van deze ‘wisselgeneratie’ begrijpen wat ik bedoel. Wij hebben het àllemaal gekend. Hoe het vroeger was, hoe het evolueerde en wat het nu is. Schitterend toch om dit te mogen meemaken. 

Daar ben ik dus al drie jaar mee bezig. Twee garageboxen en drie zolders stampvol archiefmateriaal nakijken, uitspitten, sorteren… Nog een vijftiental dozen te gaan. Eerst moeten ze twee verdiepingen lager waar ik de inhoud in alle rust kan bekijken. Wat steekt erin? Is het belangrijk voor mij? Zo niet, voor wie dan wel? Weggooien staat niet vooraan in mijn woordenboek.

3018356-479dddeb709fbb6897ff15949e4fa6b7.jpg

Werk aan de winkel dus. Gelukkig krijg ik hulp van enkele redactieleden. Al wordt het weer strootje trekken naar welke muziek we gaan luisteren tijdens het werk. Maar dat is een ander verhaal…

Jean-Luc Bostyn

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

VRT ruilt geluidsdichte box in voor open radiostudio

  VRT ruilt geluidsdichte box in voor open radiostudio

 

Onze Vlaamse publieke omroep VRT gaat haar radiofaciliteiten flink moderniseren. Als onderdeel hiervan worden de radiostudio’s naar de redactievloer verhuisd. MNM is de eerste radiozender die gebruik maakt van de zogenaamde “open office radio studio,” zo meldt Radioworld.

file_30466.jpg

Tot nu toe was de radiostudio van MNM, net als de andere radiostudio’s van de VRT hermetisch afgesloten. Radiomakers stonden in een geluidsdichte box en hadden daardoor geen visueel contact met hun collega’s op de redactievloer.

 

Toen vier jaar geleden besloten werd om de radiostudio van MNM te verbouwen, pleitte nethoofd Rino Ver Eecke voor een andere opzet. “Ik wilde het ontwerp van de studio veranderen. Van deejays die achter hun schermen verborgen waren en op een grijze muur uitkeken naar een meer open werkruimte met veel daglicht. Deze lay-out brengt hen in de ‘echte’ wereld.”

 

Sinds kort maakt MNM gebruik van haar nieuwe radiostudio. Het complete team van de radiozender is hiervoor naar de 7e verdieping waar het nu 590 m2 ter beschikking heeft voor studio’s en redactie.

 

Het resultaat mag er zijn: de deejays van MNM kijken voortaan door een glazen wand uit op de redactieruimte. Ook hebben zij voortaan nog maar drie schermen en hun persoonlijke laptop voor hen staan. Software die minder dan 20% van de tijd gebruikt wordt, heeft geen plaats meer in de basis set-up.

 

file_61938.jpg

Het eerste scherm wordt gebruikt voor de digitale telefooncentrale van MNM. Hier komen alle telefoontjes en sms-jes naar de studio binnen. Een tweede scherm wordt gebruikt voor het Dalet afspeelsysteem, terwijl op het derde scherm de belangrijkste verkeersinformatie staat. De laptop van de deejay wordt gebruikt voor mail en social media als twitter en Instagram.

 

Daarnaast zijn op meerdere plekken op de zevende verdieping aansluitpunten voor een mengpaneel gemaakt waardoor vanaf meerdere plekken een programma gemaakt kan worden.

 

“Dit is voor het eerst in de geschiedenis van de VRT dat een radiostudio in een kantoor is gebouwd,” aldus Ver Eecke. “We zijn radicaal afgestapt van het jaren ’50 concept met geluidsdichte boxen.”

 

Het voordeel van MNM is dat de studio vanwege het hitformat van de zender niet meer hoeft te voldoen aan hoge akoestische isolatienormen. Het station brengt veel muziek en vrijwel alle presentaties worden over fillers en bedjes gedaan. De deejay kan zelfs bij mooi weer een raam open zetten.

file_69258.jpg

De nieuwe opstelling bij MNM dient als blauwdruk voor de overige radiozenders van de VRT. Het is de bedoeling dat in het nieuwe gebouw van de Vlaamse publieke omroep, dat in 20121 wordt opgeleverd, meer radiostations volgens de MNM opstelling gaan werken, waaronder ook Radio 1.

 

Radio NL (Martin Slijper)

radio nl.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |