14-12-17

Led verlichting kan uw DAB+ radio (soms) schaden !

Led verlichting kan uw DAB+ radio (soms) schaden !

Het gebruik van led-verlichting kan storing veroorzaken op DAB+-radio’s. Dit kwam naar voren in het radioprogramma Nieuwe Feiten Radio 1.

Een luisteraar klaagde in het radioprogramma op de Vlaamse openbare radiozender VRT Radio 1 over het feit dat sinds hij is overgestapt op led-verlichting de digitale radio “zwijgt” bij het inschakelen van de verlichting.

600x600.jpgProfessor Davy Pissoort van de Katholieke Universiteit Leuven geeft in het radioprogramma Nieuwe Feiten aan dit inderdaad het geval kan zijn. “We spreken hier over een typisch elektromagnetisch interferentiefenomeen. Dat is een fenomeen waarbij een bepaald toestel elektromagnetische storingen veroorzaakt en een ander elektronisch toestel gaat hinderen in zijn werking.”

Digitale radio’s zijn gevoeliger voor deze storingen dan FM-radio’s. Op een FM-radio kan de led-verlichting wel storing of ruis veroorzaken. Bij DAB+-radio’s valt het geluid echter compleet weg.

8818376769566-424-424.jpgPissoort geeft aan de transformatoren die bij led-verlichting aanwezig zijn de oorzaak van de storing kunnen zijn. “Die led-lampen werken op een lagere spanning dan de 220 Volt die uit het normale net komt. Daarom zit er een transfootje tussen. Alleen gaat dat transfootje schakelen, en die 220-spanning af en toe aan- en afzetten. Die aan/uit-beweging genereert storingen.”

Davy Pissoort benadrukt dat niet alle toestellen voor digitale radio gevoelig zijn voor de storingen. “De fabrikant zou zich hier eigenlijk tegen moeten beveiligen“. Ook is het advies om de radio op een andere plek in de kamer te zetten of eventueel een ander stopcontact te gebruiken. Ook kan het gebruik van andere led-lampen een eventuele oplossing zijn.

In Nederland geeft Agentschap Telecom op haar website aan dat led-verlichting inderdaad storing kan veroorzaken. “De storingskans neemt toe als veel led-lampen tegelijk aan staan, zoals in de tuinbouw, parkeergarages of grote kantoorgebouwen. Het is belangrijk dat distributeurs, importeurs en fabrikanten zich hiervan bewust zijn. In ieder geval moeten op de markt gebrachte led-lampen voldoen aan de EMC-richtlijn. Agentschap Telecom houdt hier toezicht op.“, aldus de toezichthouder op haar website.

Het hele interview is terug te luisteren op de website van Radio 1.

mediamagazine.png

Het artikel kan je ook lezen in dagblad Het Laatste Nieuws

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

NL:Antennes Wereldomroep in Zeewolde worden ontmanteld

NL:Antennes Wereldomroep in Zeewolde worden ontmanteld

Begin volgend jaar worden de antennes die vroeger gebruikt werden voor Radio Nederland Wereldomroep in Zeewolde ontmanteld. Dit heeft de nieuwe eigenaar van het zendstation, het Ministerie van Defensie, bekend gemaakt. De antennes worden al lange tijd niet meer gebruikt.

zeew80s.jpg

                                                                                         Foto:home.hccnet.nl

De antennemasten in Zeewolde werden in de periode van 1985 tot en met 2007 gebruikt door de toenmalige uitzendingen van Radio Nederland Wereldomroep op de korte golf. Het terrein bestaat uit 17 antennes. De Wereldomroep heeft tot en met 2007 gebruik gemaakt van het zendstation in Zeewolde. In 2012 werd het terrein overgenomen door het Ministerie van Defensie. Deze gaat het terrein de komende periode ombouwen.

Het zendstation gaat de communicatie over lange afstanden met o.a. schepen en missiegebieden over de gehele wereld verzorgen. Het ministerie van Defensie heeft de intentie dit zendstation medio 2020 operationeel in gebruik te nemen.

Volgens Omroep Flevoland zullen vanaf begin 2018 zullen allereerst alle bestaande antennemasten worden ontmanteld. De verwachting is dat uiterlijk 2020 alle werkzaamheden, inclusief renovatie van het zendergebouw, zijn afgerond.

Op het huidige zenderpark staan een aantal masten die gebruikt werden door de toenmalige Wereldomroep. Een aantal van deze masten hebben een hoogte tot 135m. Deze masten zullen worden verwijderd en op de zelfde locatie als de oude masten zullen nieuwe antennes worden geplaatst voor communicatie met schepen, vliegtuigen en missiegebieden. Deze antennes zullen een diamantenvorm hebben met een hoogte van 40m.

Het zendergebouw op het terrein zal in zijn huidige vorm blijven bestaan en volledig gerenoveerd worden. Op het terrein zal nog een bodemwarmtewisselaar onder de grond geplaatst worden, dit ten behoeve van de koeling van de zenderapparatuur.

Flev.jpg

                                                                                                                                            Foto: Wikipedia

mediamagazine.png

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

MIG binnenkort ook in Ninove en Zottegem te beluisteren…

MIG binnenkort ook in Ninove en Zottegem te beluisteren…

MIG gaat uitbreiden. De radiozender voor Geraardsbergen en Lierde zal binnenkort ook te beluisteren zijn in Ninove en Zottegem. Daarvoor heeft de overheid het licht op groen gezet. De uitbreiding zal ten laatste in 2018 afgerond zijn. Daardoor verhoogt het aantal potentiële luisteraars van 30.000 naar 130.000. Met de schaalvergroting wordt MIG meteen de grootste regionale radio in de streek. “We kijken er enorm naar uit om aan de slag te gaan in Ninove en Zottegem”, zegt voorzitter Joachim De Leeuw. “We hebben een heel erg sterke band met Geraardsbergen en omgeving. Het is onze bedoeling ook om snel het muzikale hart van de Ninovieters en Zottegemnaars te veroveren. We hopen dat onze mix van hedendaagse muziek en veel streeknieuws ook hen zal boeien.”

Radio-MIG-team-Geraardsbergen-Persregio-Dender.jpg

MIG zendt vandaag uit via FM 104.9 in de regio van Geraardsbergen. In Ninove wordt FM 106.2 de nieuwe frequentie. Zottegem wordt FM 105.2. Dankzij de RDS-functie op elk radiotoestel zullen alle frequenties met elkaar worden verbonden, zodat het overschakelen tussen de verschillende frequenties automatisch gebeurt. Ook via radiomig.be zal je MIG wereldwijd kunnen blijven beluisteren. De bijkomende frequenties hebben ook een groot voordeel voor de inwoners van Geraardsbergen. “Door het heuvelachtige landschap en storingen van andere radiozenders, kampte MIG de voorbije jaren met storingen in het noorden van Geraardsbergen. Deelgemeenten als Idegem, Waarbeke en Zandbergen zullen in 2018 ook geruisloos naar MIG kunnen luisteren via de bijkomende frequenties.”

Afgelopen zomer was MIG te gast op verschillende locaties met hun mobiele studio. “Dankzij onze eigen mobiele studio kunnen we heel snel aanwezig zijn op evenementen in de streek. Live radio tussen onze luisteraars met alle mogelijkheden zoals we die in onze vaste studio hebben. We kijken er alvast naar uit om volgend jaar ook op evenementen in Zottegem en Ninove live radio te maken.

PersRegioDender

logo_4.png

Radio MIG is te beluisteren in de regio Geraardsbergen-Lierde-Galmaarden via FM 104.9 en online. Klik HIER.

 

Radio MiG vzw

Nieuwstraat 56
9500 Geraardsbergen
tel. 054 41 61 75
e-mail: info@radiomig.be 
website: www.radiomig.be

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |