06-12-17

Johnny Hallyday overleden

Johnny Hallyday overleden

 

Jean-Philippe Smet - beter gekend als Johnny Hallyday - is in de buurt van Parijs overleden aan de gevolgen van longkanker. Dat heeft zijn vrouw Laeticia bekendgemaakt. "Ik schrijf deze woorden zonder ze te geloven. En toch is het waar: mijn man is niet meer", klinkt het in een mededeling. De Belgisch-Franse zanger en acteur brak eind de jaren 50 door met zijn Franstalige variant van de rock-'n-roll. Hij verkocht meer dan 100 miljoen albums en lokte steeds volle zalen. 

c913303f392ffc643f7240b180602652-1512052578.jpg

Hier lees je meer over Hallyday (Wikipedia)

Hij werd 74 jaar. Voor fans en anderen die geen genoeg krijgen van deze Frans-Belgische zanger is er een webradio die 24/7 enkel maar muziek uitzendt van het ‘Franse antwoord op Elvis Presley’. Hier luisteren.

Tijdsbalkje rood.gif

10:21 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Stadsradio Goeiedag Aalst heeft licentie

Stadsradio Goeiedag Aalst heeft licentie

 

Stadsradio Goeiedag Aalst/Oilsjt Mjoezik heeft van de minister van Media Sven Gatz de bevestiging gekregen dat er via 105.1 radioprogramma’s met de focus op Aalst mogen uitgezonden worden.

goeiedag-1024x768.jpg

Dat is ook voor het Aalsterse verenigingsleven goed nieuws. Stadsradio Goeiedag gaf de voorbije drie jaar al een forum aan het verenigingsleven en carnaval. Ook met voetbalclub Eendracht Aalst, basketbalclub Okapi Aalstar en volleybalclub Lindemans Aalst zijn er intense contacten. Stadsradio Goeiedag is met Oilsjt Mjoezik ook de partner voor de stad Aalst. Het schepencollege wachtte de beslissing van de minister niet af en stemde dit vorige week al.  Goeiedag komt op de frequentie van radio Katanga waar eerder al een samenwerking was mee opgestart.

og_aalst.png

Naast de Stadsradio krijgt ook City Music een frequentie. Deze zender vroeg en kreeg ook in Brabant nog vergunningen voor lokale radio’s.

Goeiedag

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

648 kHz en Orfordness, een fascinerende radiogeschiedenis

648 kHz en Orfordness, een fascinerende radiogeschiedenis

 

5.jpg

 

Nu Radio Caroline heel snel startte met reguliere programma’s op de AM-frequentie 648 kHz vanuit Orfordness, heeft Alan Beech op de website van het meest legendarische Engelse station een bijdrage gepubliceerd over de fascinerende geschiedenis van de frequentie die hen door de Britse mediaregulator OfCom werd toegewezen. Omdat het een erg boeiend en alomvattend artikel is, brengt RadioVisie u een bewerkte Nederlandstalige versie.

 

1.jpg

De BBC zette in de jaren ’30 twee radio-omroepnetwerken op: eentje met een nationaal programma en een tweede met regionale programma’s. Zo ontstonden een reeks historische, krachtige zendersites in Groot-Brittannië zoals Brookmans Park en Droitwich (foto links), die nog tot op de dag van vandaag actief zijn. Het nationale net ging trouwens van start op de langegolf en werd pas later aangevuld met steunzenders op de middengolf.

 

In de Tweede Wereldoorlog werden de krachtige zenders aangevuld met kleinere “stadszenders” met een laag vermogen. Die moesten paraat zijn om met lokale programma’s over te nemen indien het nationale programma vanuit Londen zou wegvallen. Die lokale zenders werden op één frequentie gecoördineerd om te voorkomen dat vijandelijke bommenwerpers met “direction finding” de locaties zouden kunnen achterhalen.

In 1946 creëerde de BBC een derde net voor klassieke muziek, drama en ‘intellectuele’ gecultiveerde programmering. De zender stond eerst in Droitwich, maar verhuisde in 1950 naar het centraal gelegen Daventry op een nieuw toegewezen frequentie, 647 kHz (464 meter), zodat slechts een beperkt aantal steunzenders nodig waren in enkele uithoeken om het Verenigd Koninkrijk volledig te kunnen dekken. Wie nog een radio heeft van voor 1978, zal de 647 kHz gemarkeerd zien als BBC R3 op 464 meter.

Aspidistra, de krachtigste zender ter wereld

Al in het oorlogsjaar 1941 werd op initiatief van het ministerie van Buitenlandse Zaken getracht om, met geleend materiaal van de BBC, vanuit Crowborough in Sussex propaganda-uitzendingen te verzorgen naar Europa. Dat gebeurde met een zendinstallatie met als codenaam Aspidistra, op dat moment de krachtigste zender ter wereld. De zender naar Europa bleef actief na de oorlog en werd overgedragen aan de BBC.

In 1967, na het verbod op de zeezenders, onderging de BBC een grondige wijziging. Het nationale lichte programma wordt in twee gesplitst. Radio 2 krijgt de langegolfzender en de nieuwe popzender Radio 1 krijgt de 247 meter op de middengolf. Het derde programma wordt Radio 3, nog steeds op 647 kHz van Daventry, en Radio 4 wordt een nationaal programma met regionale ontkoppelingen.

Reorganisatie AM-band

2.jpgDe dekking van Radio 1 en Radio 2 laten echter te wensen over. In november 1978 komt er een grote reorganisatie van de AM-band in heel Europa, waarbij alle stations op 9 kHz-kanaalafstand worden uitgelijnd. De BBC maakt hiervan gebruik om grote veranderingen door te voeren aan hun MW- en LW-stations. Door de groeiende verspreiding van lokale radio in de jaren 70 is de behoefte aan regionale inhoud op Radio 4 overbodig, dus dit wordt een nationale dienst en gaat verder op het lange golfkanaal op 1500 meter.

Zo komen vier krachtige middengolfkanalen vrij, die vervolgens opnieuw worden toegewezen in het hele land en in twee groepen worden verdeeld. 330 en 433 meter (909 en 693 kHz), voorheen voor Londen en het noorden ging naar Radio 2. De 275 en 285 meter (1089 en 1053 kHz), tot dan voor de Midlands en het westen, werden aan Radio 1 gegeven. Op de vier frequenties werden over het hele land aanvullende zenders geplaatst zonder dat de zendgebieden overlapten. Radio 3 kreeg de oude, minder goede 247 meter (1215 kHz), maar het Britse klassieke net heeft op dat moment al een volledige dekking op FM.

De oude Radio 3-frequentie, nu uitgelijnd op 648 kHz, tevens de beste van alle Britse AM-frequenties, wordt vanaf dan ingezet voor de Europese programma’s van de BBC World Service. In de hoogdagen van de Koude Oorlog, begin jaren ’80, was dat wereldwijde radionet politiek en strategisch van groot belang. De Aspidistra-zender op de Crowborough-site in Sussex had na 40 jaar echter zijn beste tijd gehad.

Militaire landtong

3.jpgDe zoektocht naar een nieuwe site kwam uit op Orford Ness, een landtong, op een paar honderd meter voor de kust van Suffolk. In de beide wereldoorlogen was dat militair terrein en in de jaren ‘60 tot midden jaren ‘70 huisvestte de “spit” (het Engels voor landtong) een experimenteel gezamenlijk Brits-Amerikaans raketvolgsysteem. De BBC World Service voor Europa startte in september 1982 met 500 kW op 648 kHz vanuit Orfordness met een 24/7-programmering. Het antennesysteem bestond uit een reeks van 5 torens, die het signaal in een zuidoostelijke straal wegstuurde van het VK.

De meeste programma’s waren in het Engels, maar er werd ook in het Duits en het Frans uitgezonden, met name begin jaren ’90 toen Oost en West-Duitsland verenigd werden en het Ijzeren Gordijn viel. De AM-service op 648 kHz werd in maart 2011 beëindigd om meerdere redenen: financiële besparingen, gebrek aan interesse in internationale radio, het luistergedrag dat wijzigde naar online en digitaal en de verouderde apparatuur die aan vervanging toe was.

Op het einde werd de site beheerd door Babcock Networks, in opdracht van het Foreign and Commonwealth Office. In 2012 besliste OfCom de BBC de rechten te ontnemen op de 648-frequentie, omdat ze er toch geen gebruik meer van maakte. Op de valreep werden de site en de 648 kHz in 2011 nog een tijdje gebruikt door de Nederlandse NOS Radio 1, toen enkele belangrijke Nederlandse zendersites uit de lucht waren gevallen door een ongelukkige samenloop van branden en storingen. Deze (nood)uitzendingen liepen af ​​op 22 september 2011. Daarna werd het stil op de 648 kHz en op Orfordness, decennialang veruit de allerbeste zendersite van heel Europa.

Radio Caroline

4.jpgEind 2016 stelde de Britse mediaregulator de frequentie opnieuw ter beschikking voor gemeenschapsradio. Op 22 mei 2017 kondigde OfCom aan dat Radio Caroline de licentie kreeg. Het primaire dekkingsgebied van de Caroline-zender is Suffolk en Noord-Essex. Uiteindelijk kreeg Caroline de toestemming om uit te zenden vanuit Orfordness, hoewel OfCom eerst een zendlocatie 30 km meer landinwaarts had toegewezen.

Gelukkig is de 648-frequentie de voorbije jaren zo goed als ongebruikt gebleven in West-Europa, zodat zelfs een bescheiden 1 kilowatt voor een redelijk comfortabel zendgebied zorgt tot ver over zee. De zender wordt daarbij ook ruim geholpen door het feit dat de bodem rond de antenne meestal onder water staat. Er zijn wel stations in Spanje, Slovenië en mogelijk Bulgarije actief op de 648. Andere landen waaraan de frequentie is toegewezen, zijn Libië (momenteel niet actief) en een 2 megawatt-station in Saoedi-Arabië.

(Alan Beech, Nederlandse bewerking RDS)

RadioVisie

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Italië: Eerste FM-zenders uit, focus op DAB+

Italië: Eerste FM-zenders uit, focus op DAB+

 

In Italië gaan nog dit jaar de eerste FM-zenders uit. Het betreft steunzenders op zes locaties in de provincie Zuid-Tirol. In november 2018 volgen er nog eens zeven locaties. Volgens de RAS, eigenaar van de zenders, zijn veel luisteraars al overgestapt op DAB+ waardoor FM deels uit kan.

 

file_13863.jpg

 

De RAS is de publieke omroep voor de autonome provincie Zuid-Tirol. In deze provincie wordt naast Italiaans ook veel Duits (62%) gesproken.

 

Taak van de RAS is dan ook de verspreiding van de Duitstalige publieke radio- en tv-zenders uit zowel Duitsland, als Zwitserland en Oostenrijk.

 

In heel Zuid-Tirol zijn dan ook de Oostenrijkse publieke radiostations Ö1, ORF Radio Tirol en Hitradio Ö3 op FM te ontvangen. Hiervoor staan in totaal 226 FM-zenders aan in Zuid-Tirol. Probleem is echter dat veel van deze FM-zendinstallaties al meer dan 30 jaar oud zijn en vervangen moeten worden. Dit kost de RAS de komende jaren steeds 200.000 euro per jaar.

 

Een groot deel van de ruim een half miljoen inwoners van Zuid-Tirol luistert inmiddels al digitaal naar de radio. Via DAB+ zijn niet alleen de Oostenrijkse publieke radiostations te ontvangen, maar ook de Zwitserse (SRF) en de Duitse (Beieren). In totaal verspreid de RAS 22 Duitstalige radiozenders via DAB+ tegenover drie op FM. Een veel groter aanbod dus. Daarnaast is de dekking van DAB+ in Zuid-Tirol met 99,3% al gelijk aan FM.

 

Omdat een groot deel van de inwoners al digitaal is gegaan, heeft de RAS eerder dit jaar een verzoek ingediend om FM-zenders te mogen afschakelen. Deze week hebben de Provinciale Staten van Zuid-Tirol groen licht gegeven voor deze afschakeling.

 

Op 5 december gaan daarom de eerste FM-zenders uit. Het betreft hier zes steunzenders van Ö1, ORF Radio Tirol en Hitradio Ö3. In november 2018 gaan er op nog eens zeven locaties steunzenders uit. FM-ontvangst blijft in al deze regio’s mogelijk, maar de ontvangst zal minder goed zijn dan nu nog het geval is. Alle sterke FM-zenders blijven vooralsnog aan.

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

 Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Om (uw nieuwe ?) radio te testen, bel Radio PROS!

Om te testen, bel Radio PROS!

 

‘Iedereen Beroemd’, de licht-goed-nieuws show van één, had een tijdje geleden als afsluiter Radio Minerva in de uitzending. Eerder kwamen tal van andere lokale radiostations aan het woord én in beeld. Grosso modo evenredig verspreid per provincie. Het programma-item kwam niet zomaar tot stand. Na het uitwerken van het idee werd al op 16 mei (2017) een proefuitzending gedraaid die evenwel nooit het scherm haalde.(Wat niet is kan natuurlijk nog komen) Figuranten met dienst waren Radio PROS uit Heldergem (Haaltert,Oost-Vlaanderen)

 

0pros2017-640x445.jpg

 

Het lokale radiostation blijkt trouwens een abonnement te hebben op dit soort testen. Iets meer dan tien jaar geleden, op 29 oktober 2007 was er al een cameraploeg van ‘Man Bijt Hond’ op bezoek, toen nog op de oude locatie op de Anderenbroek in Denderhoutem. Die opnames werden wél uitgezonden. Zes jaar geleden stond de VRT weer aan de voordeur. Tenminste, een team van ‘Woestijnvis’ nodigde hen uit naar de studio in Vilvoorde. ‘Man Bijt Hond’ zocht naar een nieuw slotitem. De keuze viel op… Radio PROS. Medewerkers Jan Bakker, Pieter Van Banden en Soul Stonzy werden afgevaardigd. Het sluitstukje haalde echter de… uitzending niet.

Maar op 5 november 2013 stond 'Iedereen Beroemd' terug aan de deur...

3343024416.jpg

 

In 2007 jaar werd PROS nog eens gevraagd door ‘Man Bijt Hond’. Men wilde praten over de Franse president Sarkozy én de Franse zangeres Mireille Mathieu. Zij zou ‘La Marseillaise’, de Franse nationale hymne minder goed hebben gezongen. Presentator Pieter Van Banden kreeg toen een complete cameraploeg bij hem thuis over de vloer. En dat item was wél te zien op het scherm.

 

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |