09-01-18

VS: radiostations hoeven geen eigen studio meer te hebben

VS: radiostations hoeven geen eigen studio meer te hebben

 

Radiostations in de Verenigde Staten hoeven niet langer meer een eigen studio in hun uitzendgebied te hebben.Onlangs schrapte mediawaakhond FCC de 77-jaar oude ‘Main Studio Rule’, waar vooral kleine lokale radiostations al creatief onder uit probeerden te komen.

 

Sinds 1940 was het voor radio- en tv-stations in de VS verplicht om een uitzendstudio binnen 40 kilometer van hun uitzendgebied te hebben. Deze regel moest er voor zorgen dat radio- en tv-stations zich ook echt op de regio gingen richten en ze ‘bovenop het nieuws’ zaten.

 

Daarnaast is het verplicht dat de studio overdag door minstens twee medewerkers bemand wordt. Ook moet er een gedrukt exemplaar van de zogenaamde ‘public service file’ in de studio aanwezig zijn en beschikbaar zijn voor bezoekers. In dit document staan alle gegevens van het radiostation.

 

Pieter Van Banden Radio PROS Heldergem.jpg

De studio van Radio PROS uit Heldergem

 

Maar door de vooruitgang van de technologie en de komst van internet is de vraag of deze regel nog wel van deze tijd is. Vooral stations in kleine radiomarkten cq. dunbevolkte gebieden blijken moeilijk rendabel te krijgen, waarbij lokale programma’s en een dure studio flinke kostenposten zijn.

 

Daarnaast hebben veel kleine radiostations hun lokale programma’s al gestaakt en worden ze de hele dag gevuld met netwerkprogramma’s en voicetracks van deejays van radiostations uit de grote steden. Kortom: veel studio’s van de kleine lokale radiostations worden nauwelijks meer gebruikt.

 

Om kosten te besparen zijn er veel lokale stations die creatief met de regels omgaan. Zo huren ze een ‘bezemkast’ bij een ander radiostation in het verzorgingsgebied. Mocht er controle komen van de FCC, dan wordt de studio van het andere radiostation even tijdelijk omgetoverd tot die van de bezemkasthuurder.

 

Ook zijn er radiostations waarvan de studio uit niet meer bestaat dan een microfoon, een pc en een internetverbinding. Daarnaast zijn de public files van veel radiostations verkleurd zonder dat deze ooit zijn bekeken door een bezoeker of luisteraar.

 

Afgelopen week schrapte de FCC na een 3-2 stemming de gewraakte ‘Main Studio Rule.’ De mediawaakhond is van mening dat in de huidige tijd het niet meer noodzakelijk is om programma’s ook daadwerkelijk in het verzorgingsgebied te maken. Dankzij internet is nieuws en weer overal beschikbaar.

 

FM antennes-Vanop radio Pros mast Kerksken-22-9-2016.jpg

De FM uitzendantennes van Radio PROS uit Heldergem (vanaf 1/1/2018 enkel nog via internet te beluisteren)

 

Het schrappen van de studioverplichting zorgt voor een flinke kostenbesparing die moet voorkomen dat radiostations hun uitzendingen wegens financiële problemen moeten staken en het weer interresant wordt om nieuwe radiostations in dunbevolkte gebieden te starten.

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:03 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.