30-11-17

Michel Follet is aan het juiste adres

Michel Follet is aan het juiste adres

 

Michel Follet2 foto blog foto-copyright Stijn Verkinderen.jpgTijd voor een tv-bericht, weliswaar met een bruggetje naar de radio. Eclips TV, is een tv-station dat zich sedert 15 oktober voltijds richt tot 50-plussers en mantelzorgers.

Naast een eigen programmatie biedt het kanaal ook een groot aanbod van oude VRT-series, films en muziek. Bij de meer bekende medewerkers zien we namen opduiken als Gil Claes, Peter De Kemel, Eric Vandenabeele en Janine Bischops. Maar ook, en dat is dan het ‘bruggetje’ naar de radio, Michel Follet. Hij ontvangt weldra tijdens de weekdagen vier tot vijf interessante gasten in het huiselijke magazine ‘Aan Het Juiste Adres’.

Samen met pianist Geert Maeckelbergh en een Eclips-kijker, komt hij in het weekend langs voor een programma rond de kracht van muziek in ‘De Herkenwijsjes’. Eclips TV vindt u op Kanaal 40 bij Telenet en op Kanaal 109 bij Proximus.

logo eclips tv.jpg

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Kuurnse Lokale Omroep definitief ‘begraven’

Kuurnse Lokale Omroep definitief ‘begraven’

 

De Vlaamse Regulator voor de Media laat in een persbericht weten dat KLO, de Kuurnse Lokale Omroep z’n erkenning definitief is kwijtgespeeld. Uit het rapport van hun onderzoekscel is gebleken dat ze zonder aanvaardbare reden geen gebruik meer maken van de toegewezen frequentie. Er is evenmin uitzicht dat daar op korte termijn verandering in zal komen. Met andere woorden, de VZW heeft geen erkenning (meer) aangevraagd.

 

KLO.jpg

 

VRM: “Frequenties zijn een schaars goed en dus dient erover gewaakt te worden dat zij binnen het door de Vlaamse Regering opgestelde frequentieplan maximaal worden benut. Het bezit van een erkenning als particuliere lokale radio-omroeporganisatie zonder het effectief verzorgen van uitzendingen, staat een optimale invulling van het frequentieplan in de weg. Ter vrijwaring van de transparantie van het audiovisuele landschap, waarop de VRM toezicht uitoefent, is het dan ook noodzakelijk om de erkenning van VZW Kuurnse Lokale Omroep in te trekken.”

Opgeslorpt en genekt door FamilyRadio

KLO werd in 1981 opgericht door enkele medewerkers die eerder hun sporen hadden verdiend bij het Kortrijkse Radio Gemini. Ze wilden graag voor zichzelf beginnen. Liever een grote vis in een kleine vijver, dan een kleine vis in een grote vijver. U kent het fenomeen… Het format week weinig af van dat van Gemini; gevarieerde muziek en een portie informatie. Lokale radio voor en door lokale mensen.  KLO groeide snel en eenmaal de illegaliteit geen probleem meer was, ontplooide men activiteiten op de Kuurnse en Lendeleedse kermis en  werden opendeurdagen georganiseerd met diverse Nederlandse en Vlaamse artiesten.

Studio2-1024x783.jpg

Enkele van de toenmalige medewerkers van KLO. Links vooraan Tommy Degroot (Marc Batallie). Links achteraan Gerrit Grobben. Rechts vooraan Stefaan den Boemerang (Stefaan Vandekerckhove). Midden rechts (Steven Caulier)

 

Eén van de bekendste stemmen van KLO, naast die van Gerrit Grobben, was Stefan Vandekerckhove alias Stefan Den Boemerang, genoemd naar de muziekgroep “De Boemerangs” (1965 – 1973) waar hij ooit zanger was. Door zijn connecties konden makkelijk bekende artiesten naar de studio worden gelokt. Zo bleken Will Tura, Willy Somers en co … er kind aan huis. Chris van den Durpel zou er met zijn typetjes meerdere interview geven. KLO was dan ook bijzonder populair.

Maak net zoals bij zovele lokale stations lagen de netwerkradio’s aan het spreekwoordelijke begin van het… einde. De nood aan nieuw zendbereik van de Contact-groep slorpte de Kuurnse radio in de zomer van 1998 op. Toen ging immers Familyradio, het tweede Nederlandstalige Contact-net, van start. Ook al was er veel beloofd door de ‘blauwe dolfijn’, het werd snel duidelijk dat men de plaatselijke radiomakers liever kwijt dan rijk was. De studio’s in de Harelbeeksestraat verdwenen, de zendinstallaties en de antennes verhuisden naar Kortrijk. KLO bestond enkel nog op papier. Tot nu…

radiovisie-logo-klein.png.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nederland: ook lokale radio aan de DAB+

Nederland: ook lokale radio aan de DAB+

 

Het lokale radiostation Den Haag FM heeft samen met zenderoperator Broadcast Partners in augustus dit jaar een pilot uitgevoerd om te bepalen welk zendvermogen nodig is voor een goede DAB+ ontvangst van lokale radio in steden en dorpen. Uit de pilot blijkt dat voor behoorlijke ontvangst aanzienlijke zendvermogens nodig zijn. Netwerken die bestaan uit meerdere zenders van een laag vermogen blijken minder geschikt.

technisat-digitradio-360-cd-ir-650x445.jpg

Uitrol DAB+ lokale radiozenders

Digitale radio via DAB+ is in ontwikkeling en kan op een groeiende interesse rekenen van zowel de consument als de radiosector. Sinds 2013 heeft het uitrollen van DAB+ meer vaart gekregen. Sinds 2015 zijn ook de regionale publieke en commerciële radiozenders via DAB+ te ontvangen. Tegelijkertijd is er bij de lokale radiozenders in Nederland een veranderproces gaande waarbij samenwerking leidt tot professionalisering. Daartoe worden, naar verluidt, ruim 70 streekomroepen gevormd die in plaats van een gemeente een groter gebied bedienen. Vanuit deze schaalgrootte gedacht, heeft een aantal omroepen experimenteervergunningen gekregen voor een pilot met DAB+ uitzendingen.

Test Den Haag – Rijswijk

In het gebied Den Haag/Rijswijk heeft Den Haag FM in samenwerking met Broadcast Partners een dergelijk experiment uitgevoerd. In Den Haag en Rijswijk werd een netwerk gebouwd van drie zenders op één lijn op circa 5 km van elkaar. Met dit netwerk kan zowel een laagvermogen netwerk als het netwerkconcept van Broadcast Partners beproefd worden. Dat concept gaat niet uit van meerdere laagvermogen zenders, maar van dekking met één grote zender per streekomroep, in een enkel geval aangevuld met een steunzender.

De ontvangst werd gemeten in Den Haag centrum met veel hoogbouw, een grootstedelijke omgeving, en in Rijswijk in een wijk met overwegend laagbouw, die model staat voor dorpen en kleine steden.

Link: Artikel bij Broadcast Partners

RadioVisie

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-11-17

Goedele Wachters & Maarten Vangramberen op bezoek -vzw's'De Warmste Week'

Goedele Wachters & Maarten Vangramberen op bezoek -vzw's'De Warmste Week'

 

Journaalanker Goedele Wachters en sportanker MaartenVangramberen trekken de komende drie weken door Vlaanderen voor “De Warmste Week”. Ze gaan op bezoek bij verschillende vzw’s voor wie de solidariteitsactie van de VRT het verschil maakt in hun dagelijkse werking.

435268ca-d353-11e7-8ba7-02b7b76bf47f.jpg

Want de maatschappelijke impact van De Warmste Week is bijzonder groot, zeker voor kleinere organisaties.Wachters (42) en Vangramberen (39) zullen als gezichten vanuit de VRT-nieuwsdienst zes vzw’s bezoeken die meedoen aan De Warmste Week. Via die solidariteitsactie halen sommige organisaties een aanzienlijk deel van hun werkingsmiddelen op. Voor kleinere vzw’s maken die giften soms een cruciaal verschil in de dagelijkse werking, zeker als ze niet kunnen rekenen op subsidies. Of een bepaald project gerealiseerd kan worden, en of er bijvoorbeeld een vaste medewerker kan worden aangeworven, hangt soms louter af van de opbrengst van de Warmste Week. In totaal zijn er dit jaar opnieuw meer dan 1.000 vzw’s  en duizenden acties geregistreerd, en dat aantal tikt nog aan.

“Intussen is het concept van onze solidariteits- en sensibiliseringscampagne bekend in Vlaanderen, en willen vzw’s echt deel uitmaken van ons verhaal. Zoveel Vlaamse vzw’s krijgen tijdens De Warmste week de aandacht en de steun die ze verdienen voor het straffe werk dat zij het hele jaar door verzetten. Music For Life maakt zowel voor de grote als de kleine vzw’s op korte én lange termijn een verschil. Dankzij het financiële duwtje in de rug, maar vooral de sensibilisering voor hun specifieke thema én de naambekendheid is onbetaalbaar”, zegt Jan Van Biesen, nethoofd van Studio Brussel

Lees HIER het artikel verder via VRT NWS.

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Eén Sinterklaas, vele radiobazen

Eén Sinterklaas, vele radiobazen

 

Sinterklaasradio, typisch Nederlands fenomeen

 

Beweren dat er verschillen zijn tussen Nederland en Vlaanderen, is een open deur intrappen. We proberen niet eens om ook maar een begin te maken met het opsommen van het eerste driedubbele dozijn onderscheiden. Aan eentje wagen we ons toch, gewoon omdat het tot onze ‘core business’ behoort. Sinterklaas en Kerstradio’s blijken immers vooral een fenomeen te zijn bij de noorderburen. Zelf hebben we er geen verklaring voor. Kortom, die van u is net zo goed als die van ons…

Sinterklaasradio.png

SinterklaasRadio is één van de bekendste en/of belangrijkste. Continu de grootste Sinterklaashits en elk uur het SinterklaasRadio Nieuws met de laatste berichten over Sinterklaas en zijn Pieten. De radiozender is wereldwijd te beluisteren via internet. Ook SinterklaasFM is weer gestart. Op hun website vind je eveneens een ‘verhalen verteller’, een gedichtenmaker, diverse spelletjes, een knutselhoek en diverse recepten.

Het grote commerciële Sky Radio verwelkomt op zijn beurt de goedheiligman met een speciaal online pop-up station. In aanloop naar Pakjesavond brengt men de Nederlanders alvast in de stemming met non-stop Sinterklaasnummers. Ook 100% NL heeft een nieuwe, tijdelijke Sinterklaaszender op internet gestart. 100% NL Sinterklaas staat geheel in het teken van… Sinterklaas en zijn helpers. De hele dag door hoort de luisteraar een mix van Sinterklaasliedjes van nu en de traditionele liedjes van vroeger.

En via het digitale radiopakket van Stingray Music is Sinterklaasmuziek te horen via een speciaal digitaal radiokanaal. Stingray Music wordt aangeboden via vrijwel alle digitale televisie-aanbieders in Nederland.

radiovisie-logo-klein.png.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

NL:Sky Radio met nieuwe (kerst) jingles

NL:Sky Radio met nieuwe (kerst) jingles

 

Zestig procent van de Nederlanders luistert naar kerstmuziek via de radio. Dit blijkt uit onderzoek van Panel Inzicht in opdracht van Talpa Radio. Een derde van de Nederlanders wil vanaf half november kerstmuziek horen. Daarom is Sky Radio al op 20 november j.l. -35 dagen voor Kerst-, gestart met de kerstprogrammering.

Sky-Radio-Kerst-Christmas-e1483096348785-768x468.jpg

Uunco Cerfontaine, Radio Director van Sky Radio, ziet dat vanaf oktober meer mensen naar kerstmuziek luisteren: “Online en op DAB+ beginnen we op 1 oktober met een speciaal kerststation. Per dag zie je een enorme stijging qua luisteraars met het hoogtepunt op eerste kerstdag. Vanaf vandaag zijn we ook op ons hoofdstation begonnen met de speciale kerstprogrammering, daar is behoefte aan.”

Voor de kersprogrammering heeft WiseBuddah een nieuw jinglepakket gemaakt. Imaging Manager van Radio 538 Group, Chris Hartgers, omschrijft de jingles als: “Een traditioneel kerstgevoel met een moderne sound.”

Klembord01.jpg

Om te luisteren klik op het logo

En HIER kan je luisteren naar de kerstsongs !

 

Sky Radio wist vorig jaar 5.8 miljoen mensen te bereiken tussen 6 en 26 december. Uit het onderzoek bleek dat tachtig procent van de Nederlanders ieder jaar een kerstboom neerzet. Verder brengt de Nederlander de feestdagen het liefst door met familie, daarbij is Gourmetten het favoriete kerstdiner.

RadioFreak

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-11-17

Louis Verbeeck overleden

Louis Verbeeck overleden

 

In Hasselt overleed afgelopen weekend schrijver Louis Verbeeck. Hij zou zondag 85 jaar zijn geworden. Het grote publiek leerde hem destijds kennen via zijn «Spionnetjes», de cursiefjes die hij jarenlang voorlas bij de toenmalige BRT2 Omroep Limburg.

louis-verbeeck-radio-2.jpg

De cursiefjes werden ook gebundeld in talrijke boeken. De bekendste,De musen hebben hun excusen, werd 60.000 keer verkocht. Op tv zat hij met Louis Paul Boon in het panel van 't Is maar een woord (video). Louis Verbeeck presenteerde ook programma’s en trad op als cabaretier. Samen met Jos Ghysen en Miel Cools was hij de drijvende kracht achter de eerste Hasseltse revues. Hij schreef niet alleen zijn eigen liedjes maar ook nummers voor Miel Cools en de Vaganten. (Foto Radio2)

 

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

Tijdsbalkje rood.gif

 

16:23 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Lokale radio’s onnodig op kosten gejaagd

Lokale radio’s onnodig op kosten gejaagd

 

Nooit om gevraagd en toch gekregen

 

Waar ik tot nu toe weinig over gelezen en gehoord heb, is het feit dat vanaf 1 januari 2018 nogal wat nieuwe en oude lokale radio’s op kosten zullen worden gejaagd. Ik hoop dat men daar al eens bij heeft stilgestaan. Niet iedere zender heeft gevraagd om op twee of zelfs drie frequenties uit te mogen zenden. Nu worden die extra regio’s opgedrongen. Ik weet zeker dat veel lokale projecten zich nu letterlijk in het haar krabben. Ze worden onnodig op extra kosten gejaagd. 

FM antennes-Vanop radio Pros mast Kerksken-22-9-2016.jpg

Bovendien moeten ze in het zendgebied van de ‘opgedrongen’ frequentie op pad gaan om reclame te zoeken. Meestal een regio of naburige gemeente waar men weinig of geen binding mee heeft. En het brengt ook extra inspanningen met zich mee om lokaal nieuws te brengen… Lokale radio’s vroegen, toch de meesten, een bètere ontvangst in eigen streek, in hun vertrouwde zendgebied. Er werd niet meteen een extra groot zendbereik gevraagd. 

Andere extra en opgedrongen uitgaven zijn straks SABAM, billijke vergoeding, nieuwe zendmast, locatie, extra zender(s) én…huur. Noteer ook maar prijs voor de extra vergunning tot plaatsen van een mast. 

Tel samen en schrik vooral niet!

Is getekend Pieter Van Banden

Reacties kan je HIER lezen op RadioVisie én eigen reacties kan je ook zelf toevoegen!

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Lokale radio’s gooien nu al de handdoek

Lokale radio’s gooien nu al de handdoek

 

Uitbreiding zendgebieden is vaak onbetaalbaar

 

Er is al veel geschreven, gedebatteerd en geargumenteerd over het nieuwe Vlaamse radioplan van het Kabinet Gatz. Ons aanvoelen is dat dit nog wel een hele tijd zal doorgaan. Ondanks de ontelbare hoeveelheid berichten die er de afgelopen weken zijn verschenen, is eigenlijk pas sedert dit weekend een tot nu, nieuw heet hangijzer in het vuur beland.

FM antennes-Vanop radio Pros mast Kerksken-22-9-2016.jpg

In een opiniestuk dat we gisteren, zondag 26 november publiceerden, werd de vraag gesteld of de uitbreiding van de lokale zendgebieden, waarbij vanaf 1 januari 2018, vaak op twee of drie frequenties zal moeten worden uitgezonden, in aangrenzende gebieden, nog wel betaalbaar zal blijven. Er volgde een stroom van reacties waarbij snel duidelijk werd dat dit waarschijnlijk een onderschat ‘cadeau’ zou kunnen zijn.

Als het in stand houden van één lokale omroep jaarlijks bvb 15.000 euro kost, dan mag dat budget algauw verdubbeld tot verdrievoudigd worden als het zendgebied groter wordt. Vooral omdat je daarvoor meer technische middelen moet gaan inzetten. Maar meer potentiële luisteraars betekent ook een grotere factuur van de auteursrechtenvereniging en consorten.

Een aantal zenders zagen de bui al eerder hangen en dongen bijgevolg niet eens meer mee naar een nieuwe erkenning. Wasabi FM, ontstaan uit het Zwevegemse Happy FM (nog eerder Radio Europa) is maar één voorbeeld. Het bestuur maakte zelf de berekening en kwam uit op een verdubbeling van de kosten. “Onbetaalbaar”, luidde het verdikt en dus gaat men volgend jaar enkel nog door als internetradio. Daar waar het project in eerste instantie ook was begonnen. De VZW werd ontbonden al is men momenteel nog steeds te beluisteren op FM (105.7 FM). Zonder juridische persoonlijkheid en niet echt zoals de wet het voorschrijft.

Radio-Brouwer.jpg

Een ander voorbeeld is dat van Radio Brouwer, de enige lokale radio in Oudenaarde met stevige culturele verankering. Het lokale station werd opgericht in 1981, maar stopt na ruim 36 jaar met uitzenden. Het frequentiepakket van Brouwer verplicht tot het oprichten van een zendmast en studio in Zulzeke met uitzendgebied Ronse, waar 26,7% van de inwoners van vreemde afkomst is en uit …Wallonië.

 

 

Radio Brouwer zegt daar zelf het volgende over: “Een absurde, idiote, krankzinnige opgave. De toewijzing van het frequentiepakket met een zendmast in Zulzeke is discriminerend tegenover de andere toegewezen paketten met uitzendgebied op volledig Vlaams grondgebied. Ten gevolge van dit oneerlijk beleid is het RIP Radio Brouwer.  Tot spijt van de 209 medewerkers en ex-medewerkers en de 25.500 luisteraars (Cim 1993). De enige Oudenaardse radio heeft Sven Gatz geliquideerd. Hij is niet gewenst op het laatste avondmaal op 30 december 2017 in de studio’s van Radio Brouwer op de Wolvenberg.

Even leek het of de lokale radio tòch een doorstart zou nemen. Het stadsbestuur van Oudenaarde bood de zieltoegende radio flink wat steun aan. Pedro De Smeijter van Radio Brouwer daarover in Het Laatste Nieuws (17 juli 2017):

”Omdat we recent ook nog te horen kregen dat we ons radiohuis aan de Volkegemberg niet langer zouden kunnen gebruiken, wou de stad ons een ruimte in het Bisschoppenkwartier nabij de Sint-Walburgakerk ter beschikking stellen. En de Walburgatoren mochten we gebruiken om onze zendmast te installeren. We hebben dat even in overweging genomen, maar kwamen uiteindelijk toch tot het besef dat het niet zou lukken. Wij kunnen ons karakter van kleine, lokale radio niet veranderen. Die schaalvergroting zou financieel een gevaarlijk avontuur worden en bovendien, de ziel van de radio kan je niet veranderen.”

Wat waarschijnlijk met de beste bedoelingen in het plan werd opgenomen – de lokale een groter zendgebied geven om hen meer kans op overleven te bieden – , keert  eerder als een boemerang terug. 

Lees ook: Lokale radio’s onnodig op kosten gejaagd

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-11-17

NL:DAB+ nog niet in grote getallen !

NL:DAB+ nog niet in grote getallen !

 

Niet zo lang geleden was er de week van de digitale radio in Nederland.Tijdens deze week de week bleek dat nog maar dertien procent van de Nederlanders DAB+ radio luistert, wat overeenkomt met ongeveer twee miljoen luisteraars.

 

dab-antenne.jpg

 

Dit is enkele jaren na de uitrol nog een beperkt aandeel, maar wel is een voortdurend stijgende lijn te zien aldus de organisatie Digital Radio NL. Het ontvangstbereik is beperkt, maar wordt nog dit jaar flink verbeterd. De commerciële zenders gaan het bereik binnenshuis vergroten van veertig naar vijfenzeventig procent dekking.

 

Buitenshuis is de dekking bijna volledig, maar radiosignalen zijn binnenshuis vaak veel zwakker. Nog voor het einde van het jaar worden de uitzendvermogens verhoogd en nieuwe steunzenders actief. De geluidskwaliteit is helaas niet altijd goed. Zo heeft Sky Radio The Christmas Station een stereo-uitzending in DAB+ met een voor goede kwaliteit te lage 48 kbps bitrate.

 

Onlangs werd ook bekend dat Frankrijk DAB+ vooralsnog op een laag pitje houdt. Een geplande uitrol in het noordwesten van Frankrijk is uitgesteld tot volgend voorjaar. De grote omroep Radio France doet, op FiP radio na, zelfs nog nergens aan DAB+.

 

In Denemarken worden wel vorderingen gemaakt en is geheel van DAB (de oude norm) naar DAB+ overgeschakeld. Ook Noorwegen gaat door en schakelde in de regio Oslo de FM-uitzendingen uit. Naar verwachting schakelt de VRT nog deze maand over van DAB op DAB+ radio.

TotaalTV (Jan-Hein Visser)

 

n.v.d.r.

Hoe dan ook in Vlaanderen begint stilaan DAB+ van de grond te komen.Een 10-tal (lokale) zenders zitten inmiddels op DAB+.Ook de grote commerciële radio's Qmusic en Joe zijn te beluisteren in de digitale radioband.In november schakelen bovendien de VRT radiozenders over van DAB naar DAB+.Zelfs de regionale Radio 2 zenders krijgen elk apart een eigen landelijke frequentie.

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:04 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende