21-11-17

In België spreekt men uitsluitend Frans

In België spreekt men uitsluitend Frans

 

Dat denken buitenlandse AM-luisteraars...

 

Te weinig plaats in de FM-band, daar begon het allemaal mee. Teveel plaats op de middengolf. Nou ja, de aan Vlaanderen toegekende frequenties zijn momenteel onbenut. Kunnen we daar nog wat mee? Uiteraard, er zijn altijd liefhebbers. Voorlopig mag het niet van de overheid. Liever braakliggend laten dan er iets nuttig proberen mee te doen.

zenderpark waver vrt.jpg

 

België wordt in het buitenland, via de middengolf, nog enkel vertegenwoordigd door onze Franstalige landgenoten. Daar is niks mis mee, maar kan men niet beter iedere mogelijkheid aangrijpen om het buitenland duidelijk te maken dat er in dit land ook Nederlands gesproken wordt? Trouwens, als Vlaming in Wallonië kom je er als radioluisteraar ook maar bekaaid vanaf…

In Oostende kan ik La Première (RTBF) prima ontvangen via AM, wat niet kan gezegd worden van onze eigen Radio 1 in Wallonië. Eens de taalgrens over ben ik verplicht te luisteren naar…Franstalige uitzendingen. Een Vlaming in eigen land die niet bediend wordt in zijn eigen taal… Ook DAB+ zal daar niks aan veranderen. Het internet biedt een oplossing, maar de ontvangst, zeker in de auto is vaak haperend en niet gratis. 

OK, als Vlaanderen nu echt niks meer zelf wil doen op middengolf waarom dan niet verhuren? Brengt toch geld op? Verdeel de bruikbare frequenties zoals in Nederland en in Groot-Brittanië. In veel huishoudens staat er nog een radiotoestel met AM/FM. Dit in tegenstelling tot het aantal FM/DAB+ toestellen.

De Vlaamse Gemeenschap mag zich officieel de ‘uitbater’ van vijf AM-frequentie noemen. Laat ze dan bvb de 927 kHz houden als een soort van noodfrequentie.Tenminste als ze daarvoor nog een AM-zender met antenne standby hebben staan. Het oude zenderpark in Waver kan daartoe nog dienstig zijn. Het staat nu ongebruikt te verkommeren…wegens geen onderhoud meer.

Waarom deze site niet verkocht wordt is me ook een raadsel. De grond is een paar miljoenen waard. De RTBF gebruikt het zenderpark nog wél. Misschien zijn de Waalse vrienden geïnteresseerd, net zoals de VRT indertijd hun kortegolfzenders verkocht aan de RTBF. Blijven er nog vier AM-frequenties over.  Om te verdelen. Iemand een suggestie? 

° Is getekend Pieter Van Banden 

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Lees ook:op deze blog En hoe gaat het nog met het (VRT) zenderpark van Waver? (30/10/2014)

Lees ook op deze blog: Waarom de middengolf moet blijven in Vlaanderen! (18/7/2009)

 

zenderpark waver ingewijd 1953.jpg

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.