22-02-18

DAB+ enkel voor de grote jongens?

DAB+ enkel voor de grote jongens?

 

k vraag me al een tijdje af waarom er geen digitale ruimte voor lokale radio wordt gereserveerd. Officieel is het omdat men hen niet op kosten wil jagen. Maar is dat de echte reden? Indien men de lokale radio direct op DAB+ had laten starten dan moesten zij dezelfde behandeling krijgen als die andere digitale intreders. Dat betekent dus dat iedereen een nieuwe licentie had moeten krijgen. Zonder meer. Kortom dan had SBS niet met die vele FM-frequenties kunnen gaan lopen.

DAB+ Jou volgende radio.jpg

Uiteraard is SBS een grote mediagroep die ook radio wil maken. Maar is het logisch dat, als er geen VRT-frequenties beschikbaar zijn, dat men die dan maar bij anderen gaat lenen? Om de woorden van de minister van Media zelf te gebruiken: “DAB+ is zoals de omschakeling van zwartwit-tv naar kleuren-tv.  Of nog mooier gezegd zoals men in de jaren 70 van AM naar FM overschakelde”.

Begrip opbrengen voor de start van de SBS-radio dat lukt nog wel. Maar wat zijn de gevolgen? Zodra eind volgend jaar de promotiecampagnes van start gaan om DAB+ te introduceren, begint de ellende voor de lokale zenders. Ik hoor het een klant al zeggen: “Waarom zitten jullie niet op DAB+?” Leg dan maar eens uit dat SBS zo nodig op de FM moest gaan uitzenden. Denk ook eens terug aan de periode dat lokale radio’s enkel in… mono mochten uitzenden. Pas eind jaren 90 kwam daar verandering in.

Waarom wordt lokale radio keer op keer technisch op een achterstand gezet? Wordt het geen tijd om met de hele sector uit te zoeken waarover men het eens is? Niemand heeft de vraag gesteld of lokale omroepen wel of niet op DAB+ willen uitzenden. Zou het niet redelijk zijn om hen tenminste die kans te geven? De grote jongens hebben op alle gebied een voorsprong. Misschien kan men een keer technisch voor een gelijke start zorgen?

In het buitenland bestaan er drie soorten DAB+. Mini lokaal, boven lokaal en nationaal. Voor je het weet is er in Vlaanderen een situatie waarbij alle ruimte nationaal wordt aanbesteed.

Dat betekent dus dat lokale radio op termijn gewoon zal verdwijnen. Er zijn mensen die alleen DAB+ luisteren, dat zullen er steeds meer worden. Eens gevonden, gaat men zijn radio steeds minder vaak terugschakelen naar de FM om  even naar de lokale radio te luisteren.

Nu niet met één stem spreken betekent dat lokale omroepen straks uitzenden in een band die niet meer gebruikt zal worden. Wat zou je vandaag zeggen als de overheid zou meedelen dat je toch maar beter op AM-kan gaan uitzenden. We kunnen niet kijken in de toekomst. Dus een discussie of DAB+ het helemaal gaat worden is boeiend en tegelijk ook zinloos. Maar deze kans laten liggen en zomaar akkoord gaan met een achterstand, dat is echt niet slim.

Over een paar weken weten we welke lokale stations er blijven uitzenden op de FM. Misschien wordt het tijd dat er eens wat mensen de koppen bij elkaar steken. Bovendien kan DAB+ een leuk alternatief worden voor zij die naast de prijzen zijn gevallen. Wie belt wie?

Is getekend: G. Marconi

RadioVisie

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:04 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.