14-11-17

Is Vlaanderen bang van NPO Radio 5?

Is Vlaanderen bang van NPO Radio 5?

 

Collega JL Bostyn had het onlangs over het Nederlandse NPO Radio 5, een publieke zender voor de ietwat oudere medemens. En daar horen hij, de grote helft van de redactie van RadioVisie en ikzelf bij. Geen wonder dat het Nederlandse station met onze bijzondere aandacht gaat lopen. Want we voelen ons, samen met heel veel generatiegenoten, in de steek gelaten in eigen land.

NPO-Radio-5-plopkap-e1466777462585-1.png

Ik ben vermoedelijk één van de allereerste Vlaamse luisteraars van Radio 5. Toen nog vrolijk uitzendend op de 747 AM. Op het moment dat ze daar verdwenen in 2014, schakelde ik gezwind over op satelliet en internet. Maar niet iedereen doet dit, of heeft de mogelijkheden om het te doen. De kabel zou een oplossing kunnen bieden. Dus trok ik op onderzoek. Maar daar was ik snel mee klaar. Radio 5 wordt nérgens in heel het land doorgegeven. Of je moet de moed hebben om de Radioline app van Proximus TV te gebruiken. Eigenlijk is dit niks meer dan een equivalent van het bekende Tunein radio. Maar dit terzijde.

Wat mij het meest opviel… alle kabelmaatschappijen geven standaard alle Nederlandse publieke zenders door maar niet… NPO Radio 5. Toch ook een openbaar net?  Vreemd. Het deed me terugdenken aan 1986 toen het commerciële Sky Radio en Radio 10 Gold her en der op de Vlaamse kabel verscheen. Een groot succes in handelszaken, bij dokters, ziekenhuizen, kappers. Maar even snel als ze waren verschenen, verdwenen ze ook weer van de kabel. Zou er een stil verbond zijn gesloten om Radio5 Nostalgia te weren? Want die zender is populair. Mogelijk té. Wordt Radio 2 van de VRT beschermd? Stille afspraken?

Maar waarom zet de Vlaamse publieke omroep dan zelf geen gelijkaardig format in de markt? DAB+, DVB-T en internet zijn braakliggend terrein. Wegens te duur? Onzin, ik ken zelf oud-radiomedewerkers, gepensioneerd, die voor de spreekwoordelijke appel en een ei nog steeds radio willen maken. En je hebt geen team van honderd mensen nodig. VRT stuurt iedereen die 65 is geworden onherroepelijk de laan uit. Laat mensen met kennis van zaken toch radio maken voor hun leeftijdsgenoten.

Pieter Van Banden

° Waar is Radio Mona Lisa gebleven?

radiovisie-logo-klein.png.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

00:03 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Binnenkort 'Antenne TV'via DVB-T2 in Vlaanderen

Binnenkort 'Antenne TV'via DVB-T2 in Vlaanderen

 

TV kijken zonder schotel of kabel

Digitale tv via DVB-T2 kijk je overal in Vlaanderen en Brussel dankzij een compacte antenne. Het is de beste tv-oplossing voor thuis, in de auto, op de camping of op de boot...

Digitale tv via DVB-T2

Met Antenne TV ontvang je meer dan 10 Vlaamse tv-zenders overal in Vlaanderen en Brussel via een kleine DVB-T2 antenne. Je hebt er dus geen satelliet, kabel of internet voor nodig.

Antenne TV is zo de beste tv-oplossing om live tv te kijken waar en wanneer je wilt, zonder je zorgen te moeten maken over de kabel of het internet.

Klembord01.jpg

Voor het tv-signaal heb je een DVB-T2 antenne nodig en een CI+module voor het tv-abonnement. Deze module steek je in een aparte decoder die speciaal voor Antenne TV verkrijgbaar zal zijn. Als je een tv-toestel hebt met een DVB-T2 tuner, kan je deze module zelfs rechtstreeks in je televisie schuiven.

Logo DVB-T2.jpg

Antenne TV krijgt een bijzonder tv-aanbod met meer dan 10 zenders waaronder vtm, Q2, 4, VIJF en meer. Het volledige zenderaanbod vind je op de website van TV Vlaanderen vanaf midden december.

 

Klembord02.jpg

 

De zenders Eén, Canvas en Ketnet zijn al vrij te ontvangen via de ether.

TV Vlaanderen

 

Lees er hier nog wat meer (iets uitgebreider) over via Satellite Magazine

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |