12-11-17

Radio Caroline gestart met tests op 648 AM

Radio Caroline gestart met tests op 648 AM

 

De legendarische Radio Caroline is gisteren onverwacht gestart met testuitzendingen via 648 khz en dat is leuk nieuws voor de (overlevende) fans van AM en offshore. Zoals bekend kreeg  Caroline in mei een zendvergunning van de Britse mediaregulator Ofcom als een «community radio» voor de regio Suffolk en North-Essex. De voormalige zeezender was al zeven jaar in stilte bezig met een procedure om een AM-vergunning te krijgen.

IMG_4644-800x445.jpg

Sindsdien bleef het echter vrij stil vanuit de Caroline-organisatie. Achter de schermen viel te horen dat er problemen waren met de geplande zendersite.

Eerder maakte Ofcom bekend dat Caroline de 648 khz mag gebruiken, met een vermogen van 1 Kw. Dat is de voormalige AM-frequentie van de BBC World Service. In principe moet dat wel voldoende zijn om ook in het flink deel van Vlaanderen en zuid-Nederland het station te kunnen beluisteren. Hoe de kwaliteit ’s avonds en ’s nacht wordt, is nog af te wachten, want de 648 wordt ook gebruikt door Radio Murski Val in Slovenië, met een 10 Kw-zender.

Het nieuws over de onaangekondigde start van de testuitzendingen, de eerste uren met niets anders dan Ray Charles’ «Georgia On My Mind», ging vanmorgen meteen als een lopend vuurtje rond bij de Britse radiofielen.

Uit hun veelal lovende luisterrapporten blijkt dat geluid en ontvangst erg goed zijn tot in Londen en Kent. Ook op verschillende zogenaamde Websdr’s – websites met weergave van de lokale AM-ontvangst op allerlei plaatsen – komt het signaal duidelijk door. Zelfs een sdr in Ierland pikt het signaal op. Ook in Vlaanderen wordt het signaal opgepikt tot tegen Brussel.

Tussen de muziek wordt opgeroepen om luisterrapporten in te sturen via de website van Caroline. De reguliere uitzendingen worden aangekondigd voor “de komende dagen”.

23517844_1476887259074969_479276329738230815_n.jpg

RadioVisie

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

Het luisterrapportje van Jos Gurdebeke uit Blankenberge

From S.W. Listener                                                                                  To RADIO:

 

Jos Gurdebeke                                                                                            Radio Caroline                                 

                                                                                                                Test Transmission

Belgium/Europe

 

Dear Sirs,

I have much pleasure in informing you of hearing your station on medium-wave and I hope you will be interested in the following reception report.

 On attachment:  MP-3 file  with a piece from the monitored program

 

Data:             12 november 2017 (Sunday)

Time:             08:41 - 09:10 UTC

Language:     English

Frequency:    648  Khz

SINPO:          4 5 4 4 4                                Broadcasting direction: ?

 

Details of the programme heard:  (all times utc)

-08:41 - music: English pop song

-08:44 - music: English pop song

-08:48 - music: English pop song

-08:53 - music: English pop song   (non-stop music)

-08:58 - "This is the engineering test of Radio Caroline on 648 Khz, full test and normal programming.........and address for reception reports"

              and  music: English pop song

-09:02 - music: English pop song

-09:06 - music: English pop song

-09:08 - music: English pop song

 

Technical remarks:

 

Very good signal here on Belgium coast!  No interferance or qsb!


Congratulations and welcome  with the new transmitter 

 

The information you had on your programme was very useful to me, and I hope to tune in again.

 

Will you please compare this report to your station log, and, if it is correct, please confirm this by your QSL-card or letter,

programme schedule, pennant, sticker or technical information for my collection?

 

I’m very interested in history, photos from studio’s, antenna’s and transmitters of your station.

If you, at any moment, want more information about the reception over-here, I will be glad to supply it.

 

 

My receiving equipment: KENWOOD R5000 Comm. Receiver

Antenna: Longwire 15 m long, 9 meter high with Magnetic Longwire Balun

My reception area: Rural seaside

My age: 65 years

 

Best wishes and 73 to all of you 

 

Jos Gurdebeke:  (DXA311, BDXC0893, ADDX21678, ON8VRT)

 

HIER kan je luisteren naar een MP3 fragment van de testuitzendingen van RadioCaroline in Blankenberge!

 

Ontvangst in de streek van Aalst (Oost-Vlaanderen)

-Valt al met al nog vrij goed mee, laat ons zeggen nog beluisterbaar (getest tussen 9 en 10u) deze morgen.

-Of deze 's avonds nog zal meevallen? Afwachten is dus de boodschap.Gisterenavond rond 21u30 even getest en op die frequentie zat er storing van andere radiozenders.Waarschijnlijk stond de AM zender van Radio Caroline ook af want ik hoorde geen Engelse klanken...

-Radio 2/5  vanmorgen dus.

-Vanavond terug een tijdje geluisterd vf 18u30 (donkere uren).De ontvangst valt buiten mijn verwachtingen best mee.Voorlopig zeer weinig fading.Caroline is nog altijd goed 'luisterbaar'.

Doet wat nostalgisch terug denken aan de goeie ouwe radiotijden.Toen van DAB+ nog geen sprake was...

 

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:10 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Steeds meer lokale en regionale stations via DAB+ in Italië

Steeds meer lokale en regionale stations via DAB+ in Italië

 

Steeds meer lokale en regionale commerciële radiostations in Italië starten met uitzenden via DAB+. De afgelopen weken zijn er nieuwe multiplexen in Toscane en Sardinië gelanceerd. Daarnaast heeft mediaregulator Agcom de kanalen voor alle 39 regio’s vastgesteld.

 

file_58189.jpg

 

In Italië wordt sinds 2004 getest met DAB. In eerste instantie via de oude MP2-standaard, maar sinds 2008 zenden ook veel stations uit in DAB+, de techniek die ook in Nederland wordt gebruikt. Toch duurde het nog tot eind 2012 voordat de eerste reguliere uitzendingen via DAB+ van start gingen.

 

Italië telt drie landelijke multiplexen die gebruikt worden door Euro DAB (o.a. RTL 102.5, Kiss Kiss en Radio Italia), DAB Italia (o.a. Radio Deejay, R101, Radio 24 en RDS) en de publieke omroep RAI. Deze netwerken zijn overigens geen van allen echt landelijk dekkend, maar aan uitbreiding wordt hard gewerkt.

 

In 2014 werd er ook vaart gezet achter de uitrol van regionale DAB+netten. Italië is hiervoor opgedeeld in 39 regio’s. Elke regio krijgt circa drie regionale DAB+netten. De kanalen worden gefaseerd vrijgegeven.

Sindsdien zijn er al een flink aantal consortiums opgericht om de regionale DAB+netten te exploiteren. Onder meer in de regio Piëmont, Trentino-Zuid-Tirol, Rome, Turijn, Cuneo, Umbrië en Napels zijn al regionale DAB+multiplexen in de lucht. Eerder deze maand gingen ook twee multiplexen in Toscane van start met daarop in totaal 24 regionale en lokale radiostations. Een derde multiplex is gestart met testuitzendingen. Daarnaast zijn ook op Sardinië de eerste radiostations gestart via digitale etherradio.

 

Inmiddels zenden al meer dan 200 radiostations in Italië uit via DAB+. Dat aantal zal de komende jaren nog verder stijgen, want eerder dit jaar kondigden de Italiaanse overheid en mediaregulator Agcom aan nog meer vaart te zetten achter de uitrol van DAB+. Dit heeft ertoe geleidt dat Agcom inmiddels alle kanalen waarop mag worden uitgezonden heeft vastgesteld.

 

Het grote voordeel van DAB+ in Italië is dat radiostations eindelijk storingsvrij via de ether te ontvangen zijn. Iets wat op FM niet overal het geval is.

 

In Italië zijn inmiddels een slordige miljoen DAB+radio’s verkocht. 26% Van de nieuwe auto’s wordt standaard geleverd met een DAB+ontvanger.

 

dab-radio.jpg

 

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |