11-11-17

Radio Katanga (Aalst) brengt radioluisterspel over Eerste Wereldoorlog…

Radio Katanga (Aalst) brengt radioluisterspel over Eerste Wereldoorlog…

 

Radio Katanga blaast het alom gekende radioluisterspel, dat is toneel op de radio, nieuw leven in. In samenwerking met de regie en cast van “Ik was 19 in 14”, het succesvolle toneelstuk dat werd opgevoerd op verschillende locaties in het Sint-Maarteninstituut waarbij het publiek van de ene locatie naar de ander werd gebracht, vonden het voorbije jaar in de Radio Katanga studio de opnames plaats van een echt radiotoneel. De radiobewerking van “Ik was 19 in 14” werd geschreven door de regisseur van het originele stuk, Wilfried De Muynck, gebaseerd op een idee van Erwin De Swaef en Wim Sonck. Een aantal van de originele acteurs lazen voor de microfoon de rollen in, en de radiomakers van Katanga namen de montage en sonorisatie op zich. Geluiden werden opgenomen en vermengd met de ingelezen acteerprestaties. Het resultaat is een beklijvend stukje radio van 70 minuten waarin de luisteraar wordt meegenomen naar 1914 en een Aalsterse familie in de Groote Oorlog volgt.

Radio-Katanga-studio-Persregio-Dender.jpg

Het stuk volgt Frans Rabier, van zijn mobilisatie in 1914 tot zijn dood, eind augustus 1918, in de hel van Diksmuide. Samen met de achtergebleven familie en een Aalsterse vluchteling, Theofiel Van Den Driessche, ervaren de luisteraars de opwinding van de eerste oorlogsdagen, de misselijk makende angst in een schuilkelder als de Duitse troepen de stad overspoelen en hoe het is om te leven in een bezette stad. De productieploeg van “Ik was 19 in 14” vernam vorige maandag dat collega en mede-acteur Filip De Boeck, leerkracht L.O. aan het Sint-Maarteninstituut, plots is overleden. We wensen dit radioluisterspel met ons hele hart aan hem op te dragen. Filip vertolkt de stem van een Duitse soldaat die binnenvalt in de schuilkelder waarin moeder en dochter van de hoofdrolfamilie vluchten.

Het radioluisterspel “Ik was 19 in 14” wordt op Radio Katanga uitgezonden op Wapenstilstand, vandaag-zaterdag 11 november- vanaf 13u. Elk uur begint met een deel van het stuk. ’s Avonds wordt het hele stuk integraal nogmaals uitgezonden.Overmorgen- zondag 12 november - wordt dit geheel herhaald. Na uitzending kan men het radioluisterspel, een uniek historisch document, op CD in huis halen. Je kan Radio Katanga beluisteren in Aalst en omstreken via 105.1 FM en wereldwijd via www.radiokatanga.be, de Radio Katanga app, Sonos, iTunes, Wi-Fi-radio en Proximus TV.

radio katanga aalst.png

Pers Regio Dender

Tijdsbalkje rood.gif

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Radio2:De Pré Historie van morgen 12 november 2017

Radio2:De Pré Historie van morgen 12 november 2017

 

Morgen-zondag 12 november 2017- brengt Guy je het nieuws én de leukste hits van de 2e week van november 1962 (55 jaar geleden), van de 2e week van november 1972 (45 jaar terug), van de 1e week van november 1982 (35 jaar geleden), en van de 1e week van november 1992 (25 jaar geleden).

 

3848709966.jpg

 

Enkele opvallende hits van 55 jaar geleden waren: Big Girls Don’t Cry van The Four Seasons, Return To Sender van Elvis Presley, en It ‘ll Be Me van Cliff Richard. Verder hoor je premier Lefèvre over de plannen van de Belgische regering, jonge werknemers tijdens hun eerste dag in de fabriek, wat en hoe bestel je eten in een Italiaans restaurant, en 40 jaar BBC.

 

Crocodile Rock van Elton John, 1948 door Gerard Cox, en Bottoms Up van Middle Of The Road waren enkele van de straffe platen in de 2e week van november  1972. Verder hoor je meningen over vrouwenemancipatie naar aanleiding van vrouwendag, een bijdrage over een werkgemeenschap voor bejaarden in Leuven, rallywagens die werden beschoten tijdens de Rally van België, en Toots over het ontstaan van zijn bijnaam.

 

Na 11 uur nieuws en hits van de 2e week van november 1982 met een auto-arme zondag in onze steden, de 11.11.11-actie tegen honger in de wereld, en de Nederlandse Xaviera Hollander over haar boek The Happy Hooker. Enkele hits van 35 jaar geleden waren: Maneater van Hall & Oates, Saddle Up door David Christie, en Hittentit van Urbanus

 

Daarna terug naar de 2e week van november 1992 met jongeren over drugs, regisseur Francis Ford Coppola over zijn film Dracula, en Herman Brusselmans over boeken schrijven met pen en papier of met de computer. Plaatjes die het toen goed deden waren onder meer: Highland door One More Time, Changes van Soulsister, en Will Tura met Moa Ven Toh !  

3797016920_35.png

De platenspeellijst

Return to sender - ELVIS PRESLEY
Big girls don't cry - THE FOUR SEASONS
Let's dance - CHRIS MONTEZ
Sealed with a kiss - BRIAN HYLAND
The James Bond Theme - JOHN BARRY
He's a rebel - THE CRYSTALS
It 'll be me - CLIFF RICHARD
Chariot - PETULA CLARK
Crocodile rock - ELTON JOHN
This world today is a mess - DONNA HIGHTOWER
Garden party - RICK NELSON
1948 - GERARD COX
Mexico - LES HUMPHRIES SINGERS
Bottoms up - MIDDLE OF THE ROAD
I think I love you - THE PARTRIDGE FAMILY
Mouldy old dough - LIEUTENANT PIGEON
Heartbreaker - DIONNE WARWICK
Annie I'm not your daddy - KID CREOLE & THE COCONUTS
Hittentit - URBANUS
Do you really want to hurt me - CULTURE CLUB
Saddle up - DAVID CHRISTIE
Maneater - DARYL HALL & JOHN OATES
Iron Lion Zion - BOB MARLEY
Highland - ONE MORE TIME
Changes - SOULSISTER
Sleeping satellite - TASMIN ARCHER
Sweat (a la la la long) - INNER CIRCLE
Moa ven toh! - WILL TURA
Cantaloop (Flip fantasia) - US 3

Elvis-Presley.jpg

De Pré Historie via Radio 2 elke zondagvoormiddag tussen 10 en 12 !

 

4284835628.2.jpg

 

   De website van de Pré Historie

   Net gemist? Geen probleem herbeluister het programma

 

3902682830.jpg

Radio2

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |