10-11-17

Radio PROS:'Iedereen Beroemd' kwam ter plaatse kijkje nemen!

Radio PROS:'Iedereen Beroemd' kwam ter plaatse kijkje nemen!

 

Lokale radio PROS kreeg vrijdagnamiddag 10 november 2017 bezoek van de cameraploeg van 'Iedereen Beroemd'.Het is trouwens niet de eerste keer dat de ploeg ter plaatse kwam.Eerder midden mei werden in Studio 1 de proefopnamen gemaakt.Uiteraard haalde die opname het scherm wel niet én was het dus afwachten of het programma item het beeld bij Eén zou halen.Na afllop was de regisseur Geert De Clercq méér dan tevreden !

 

iedereenberoemd.jpg

 

Uiteraard wél dus...want sedert enige tijd ziet de Eén kijker de beelden al van andere lokale radio's in het toch wel zeer populaire TV programma.Een paar jaren geleden was PROS ook al eens een afsluiter in 'Iedereen Beroemd'...dat was op 13 november 2013.De beelden ervan kan je HIER nog (her) bekijken.

Eerder was radio PROS ook al te bekijken op Eén al was dat dan in het programma 'Man Bijt Hond.

 

DSC01579.jpg

De ploeg van 'Iedereen Beroemd' samen met DJ Stef na de geslaagde opnamen !

 

Een paar 'bewegende 'beelden van de TV opname 

 

De ploeg arriveerde stipt op tijd zoals werd afgesproken om 13u45.Het script was trouwens ook al op voorhand doorgestuurd naar PROS zodat de DJ van dienst (DJ Stef) zich kon voorbereiden op het niet alledaagse feit.

In de studio was het meteen gezelligheid troef...want de opnamen verliepen zeer vlot en de (gezellige) ploeg zorgde in Heldergem voor een gezellige sfeer.

De luisteraars hebben uiteraard niks gemerkt van de opnamen...het voorziene programma werd uitzonderlijk vervangen door twee uurtjes non-stop muziek... 

Even voor 16 uur verliet de TV ploeg de studio om nog een opname te gaan maken, blijkbaar in Ophasselt.

Noteer het alvast in uw agenda...Wie wil de gemonteerde beelden zien moet kijken naar Eén op maandag 20 november naar het programma 'Iedereen Beroemd'.Dat kan ook live via internet via VRTNU én herbekijken kan daar ook!

Met dank trouwens namens PROS aan de TV ploeg...het was niet alledaags...en graag tot een volgende gelegenheid !

Dikke proficiat ook aan DJ Stef...je moet het toch maar doen !

Hieronder de foto's die genomen werden tijdens de opnamen.In groter formaat kijken kan door op de foto te klikken.

 

23519016_1529654687088171_8496727700642944778_n.jpg

DSC01570.jpg

DSC01571.jpg

DSC01572.jpg

DSC01573.jpg

DSC01574.jpg

DSC01576.jpg

DSC01577.jpg

DSC01578.jpg

DSC01579.jpg

DSC01580.jpg

DSC01581.jpg

DSC01582.jpg

DSC01583.jpg

DSC01584.jpg

DSC01585.jpg

DSC01586.jpg

DSC01587.jpg

DSC01588.jpg

DSC01589.jpg

Pros embleem nieuw 3-5-2017 (website).jpg

.

Pieter Van Banden

 

Tijdsbalkje rood.gif

18:18 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

M fm:Cultuurraad laat bewoners WZC Egmont plaatjes aanvragen

M fm:Cultuurraad laat bewoners WZC Egmont plaatjes aanvragen

 

De iets ouderen onder ons waren vroeger iedere zondagavond aan de radio gekluisterd. Lutgart Simoens presenteerde toen “Vragen staat vrij” een leuk programma waarbij de luisteraar zelf een liedje kon aanvragen. In het kader van de Week van de Verdraagzaamheid, die dit jaar loopt onder de slagzin “k ben zot van ou”, pikt de Cultuurraad hierop in. 
 

unnamed.jpg

 
Aanstaande zondag 12 november zal Johan Persyn 2 uur lang plaatjes draaien op aanvraag voor de bewoners van het woonzorgcentrum Egmont. De bedoeling van het concept is dat de bewoners plaatjes kunnen aanvragen voor iemand die ze graag zien. ‘'Yesterday live' zal rechtstreeks te volgen zijn tussen 14 en 16 uur via radio M fm op 107.6 of via internet via www.radiomfm.eu. Techniek: Guy De Clercq.
 
Het zou fijn zijn, mochten er heel veel mensen de uitzending volgen, licht schepen van Cultuur Sandra De Roeck toe en wie er graag bij is, kan de uitzending ter plekke bijwonen “Chez Marnic”.
 

MFMlogo.png

Ook al heeft het station nog geen nieuwe vergunning op zak na 35 jaar uitzenden, ze blijven externe activiteiten ontplooien.
 

Johan Persyn -Yesterday-Jukebox.jpg

 
Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

DE ‘UITVINDING’ VAN DE ‘GESPROKEN’ RADIOVISIE

DE ‘UITVINDING’ VAN DE ‘GESPROKEN’ RADIOVISIE
 
 
- Een gratis wekelijks nieuwsbulletin van 3 minuten
 
 
3027925-260865d0871d4d7c1ed79f0d3acd46f9.jpg
 
‘Was het vroeger allemaal beter?’. Moeilijk! Het was in ieder geval ànders. Zo was er, wat mij betreft veel meer ruimte voor creativiteit. Tegenwoordig is er voor alles een app, een apparaat, een antwoord. Een probleem? Nog voor het zich stelt heb je het opgelost. MacGyvers die aan een tandenborstel, een leeg conservenblikje en een schoenveter genoeg hadden om de Gran Canyon over te steken, zijn overbodig geworden. Jammer, het beknot het denken, het uitvinden, het oplossen…
 
 
Ik haal het enkel aan omdat we met RadioVisie in 1978 op een probleem botsten. Ons maandblad hinkte vaak achter de feiten aan. Tussen het schrijven van een artikel en het moment dat de lezer het onder ogen kreeg, zat niet vaak een periode van zes weken. Al ging het leven toen bijlange na niet zo snel, toch gebeurden er zaken die we veel vlugger bekend wilden maken. Daarom werd de RadioInfoon bedacht. Ik vertelde er eerder over. Maar omdat intussen een editie in betere kwaliteit is teruggevonden, kom ik er nog eens op terug.
 
 
De RadioInfoon, dat waren twee antwoordapparaten van het merk Telerep. Op beide redactie-adressen van RadioVisie werd er eentje geposteerd. Van de vrijdagmiddag 12:00 uur tot de maandagmiddag 12:00 uur, kon naar de nummers in Geluwe en Breda getelefoneerd worden, waarna de bellers de meest recente radioberichten konden beluisteren. In de vorm van een nieuwsbulletin, verfraaid met jingles, korte fragmenten en achtergrondmuziekjes. Eén aflevering duurde maximaal drie minuten.
 
 
Het werd een succes. Bedacht vooraleer betaalnummers bestonden, voor podcasts werden uitgevonden. Tel hoeveel maal er drie minuten in 72 uur gaan en je weet hoeveel keer beide antwoordapparaten aan het werk werden gezet. Na enkele weken moesten we het geweer van schouder wisselen, want Sabam stuurde een factuur. Om onder die wurggreep uit te komen, werd het nieuws enkel nog ‘sec’ voorgelezen. Alles wat maar enigszins in de buurt van muziek kwam, werd geweerd.
 
 
Collega Frans Schuurbiers en ikzelf deden het redactionele werk. We verzamelden het nieuws waarna Rob Ronder (Alfons Jagtman) of Jaak vanden Broek, in hun respectievelijke thuisstudio’s de berichten inlazen. Daarna werden twee kopietjes gemaakt die op de speciale Telerep-cassettebandjes werden overgezet. Omdat Frans en ik elkaar wekelijks zagen, de ene keer in Breda, de andere keer in Geluwe, was het geen probleem om de tapes op het juiste moment, in het juiste apparaat te stoppen.
 
 
Wat je nu kan beluisteren, is de laatste opname uit december 1978, van de ‘Gesproken RadioVisie’. Eerder zette ik al een aflevering online, maar daarvan was de kwaliteit niet bijster goed. Het ging toen trouwens om een onderdeel van een dagelijks programma dat op FamilyRadio (toen nog een onderdeel van de Contact-groep) werd uitgezonden en waarin Marc Huylebroeck en Ben Van Praag (Eric Van Houtte) de geschiedenis van de vrije radio en de zeezenders vertelden. Filip Bomberna, een andere RadioVisie-collega deed daar dan weer het meeste redactionele werk voor.  
 
 
 
 
 
 
Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

HET ‘BETERE’ PIRATENWERK

HET ‘BETERE’ PIRATENWERK
 
 
Onlangs trok ik nog eens een blik ‘piraten’ open. Daarbij vroeg ik me af waarom het fenomeen in Nederland een stuk intenser lijkt te zijn dan in Vlaanderen. De reacties waren talrijk, vooral om te bewijzen dat het fenomeen in de zuidelijkste provincies wel degelijk bestaat.
Ik geef eerlijk toe, ik had geen idee van het aantal ‘illegalen in de Vlaonders'. Maar echt vergelijken kunnen we niet want we hebben het over twee verschillende categorieën. De illegale zenders die ik bedoel gebruiken een deel van de AM-band om hun doel te bereiken. Lees; veel luisteraars van zover mogelijk. In Vlaanderen, dat begreep ik uit de reacties, gaat het vooral om een FM-verschijnsel. 
 

3022494-67747b83cbf494375b673b06a4ba5c42.jpg

 

De verschillen zijn navenant. Enerzijds op technisch vlak, anderzijds qua zendbereik en tenslotte ook in geluidskwaliteit is het onderscheid significant. Ik kom dan als het ware weer bij de eindconclusie van mijn vorige stukje uit: ‘Sire in Vlaanderen hebben we geen AM-piraten’. Niet dat ik er op zit te wachten. Jij misschien ook niet, of net wel. Het is wat het is, een vaststelling. 

 

Net als het feit dat Radio Barones ofte ‘Zender Baro’, terloops aangehaald in het vorige stukje, blijkbaar één van de actievere middengolfpiraten is. Tijd voor een babbel vond Peter Landuyt, waarna hij de telefoon nam en naar Nederland belde.

 

‘Barones’ is een zender die al sinds 1973 actief is. Vroeger ‘in’ de middengolfband, nu net erboven, rond de 1640 kHz. Om te kunnen luisteren heb je minstens een wereldontvanger nodig. Mijn Sony ICF-SW7600G doet dat overigens prima. De meeste ‘gewone’ ontvangers gaan niet zo hoog in de omroepband. 
 

Zender Baro heeft een dertig meter hoge zendmast in de tuin. De dichtste buren wonen een halve kilometer verderop, dat scheelt dus een slok op een borrel in verband met mogelijke hinder van allerlei aard. Het gebruikte zendvermogen is 400 à 500 Watt, goed voor een flink bereik. De ‘bak’ heeft trouwens een maximaal vermogen van vijf KiloWatt. Radio Barones straalt dat ietwat richting Frankrijk uit.

 

Spitant detail: op 1 september kon een Nederlandse toerist, met vakantie op... Kreta, het signaal ontvangen met een draagbaar ontvangertje. Kortom, het betere ‘piratenwerk’ dus! En nu opnieuw op zoek naar een AM-piraat in Vlaanderen. Waar een vrije zondag al niet goed voor is!  

 

Hieronder kan je leven uisteren naar Radio De Barones

 

 

Jean-Luc Bostyn

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |