04-11-17

Het Muziekmuseum ook op 'antenne' (FM)

Het Muziekmuseum ook op 'antenne' (FM) 

 

Het Muziekmuseum is 'Muzikaal ook te beluisteren' (én ook te bekijken!) op lokale Radio P.R.O.S. op antenne (105.8FM in het uitzendgebied en wereldwijd via video-en livestream) en dit elke zaterdagmiddag tussen 12 en 14 uur.

 

De jaren '60.jpg

 

Semi non-stop worden de plaatjes (dikwijls vinyl) aan elkaar gepraat tijdens een wekelijkse 'Smakelijke goeiemiddag' vanuit Heldergem (9450) in het uitzendgebied op 105.8 FM maar ook via 'video-en livestream'.Dit kan op allerlei manieren, neem maar eens een kijkje op de website van P.R.O.S.Gewoon klikken op de soort dat u het beste past.

 

Rustige hits van vroeger (hier en daar een ferme swingende antieke Rock & Roll is wel niet uitgesloten) uit de jaren '50,'60,'70 en soms toch wel eens uitzonderlijk een uitschietertje uit de jaren '80 tot begin'90 (uiterst zeldzaam).Er is bovendien de 'Nederlandstalige Primitieve' op het einde van het eerste gedeeltje én om niet te vergeten de (krakende) '78-toerenplaat van de week' als afsluiter in het tweede gedeelte (op het einde dus).Een Frans plaatje wordt in het Muziekmuseum aangekondigd als 'vieux-temps', vroeger ook wel eens 'Vieux-Machin' genoemd op de RTB radio in Formule J door presentator Claude Delacroix.'Salut les copins' uit die radiotijden op Europe 1  is trouwens ook nooit ver weg dan.Een plakker van een slijpende oldie slow wordt ook wel eens 'Luikse peresiroop' of 'bruine suiker genoemd. 

 

Niet onbelangrijk in het Muziekmuseum is dat er ook nogal eens een 'Anderstalige' van achter het hoekje komt kijken (herinner u de Talenknobbel van Guy Depré in Goudzoekers) én bovendien bevat het muziekarchief van P.R.O.S. plaatjes waarvan men zegt, waar halen ze deze uitzonderlijk moeilijk te vinden antieke spullen toch nog vandaan.Maar in de kelder én op zolder bij P.R.O.S. zitten nog schatten verborgen in blikken koekendozen !

 

Onbekend is onbemind zegt het spreekwoord maar graag worden dus deze (antieke) plaatjes nog eens van onder het stof gehaald en opgepoetst met regenwater...al zijn de kraakjes natuurlijk dan ook nooit ver weg van deze 33-45 en 78 toertjes.Die kraakjes hebben echter hun charmes in deze toch wel moderne Hi-Fi CD en MP-3 wereld.

 

Overigens...én met enige trots kunnen we ook vermelden dat het Muziekmuseum momenteel het langst lopende programma is op P.R.O.S..De allereerste uitzending op zaterdagmiddag ging van start op zaterdag 16 augustus 2003 om precies 12 uur.

 

De jaren 70.jpg

 

Verzoekplaatjes (op 33-45 zelfs 78t) en suggesties zijn/blijven natuurlijk altijd welkom in/voor het Radio P.R.O.S. Muziekmuseum maar voor alle duidelijkheid... het is geen 'groetenprogramma'.Daarvoor is er bij de lokale radio PROS meer dan genoeg gelegenheid tijdens andere programma's.

 

Pieter Van Banden -Leuven 26-3-2014 Radiohuis Expo R100 foto Wim Moortgat VRT.jpg

Pieter Van Banden (koptelefoon & microfoon uit 1934)

.

Voor plaataanvragen en suggesties in het Muziekmuseum kan je HIER terecht.

Op de website van Radio P.R.O.S. heeft het 'Muziekmuseum' ook een apart stekje, vindt u HIER.

Het Muziekmuseum op/bij lokale Radio P.R.O.S. iedere zaterdag tussen 12 en 14 uur.

 

Logo Radio PROS vanaf 1-1-2014-website.jpg

.

Pieter Van Banden

 

tijdsbalkje rood

09:56 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Radio2:De Pré Historie van morgen 5 november 2017

Radio2:De Pré Historie van morgen 5 november 2017

 

Morgen-zondag 5 november 2017- brengt Guy je het nieuws én de leukste hits van de 1e week van november 1968 (49 jaar geleden), van de 1e week van november 1978 (39 jaar terug), van de 1e week van november 1988 (29 jaar geleden), en van de 1e week van november 1998 (19 jaar geleden).

 

3848709966.jpg

 

Enkele opvallende hits van 49 jaar geleden waren: Elenore van The Turtles, In Elk Hart Is Een Huis door Marva, en La Bambola door Patti Pravo. Verder hoor je de Amerikaanse president Lyndon B Johnson over de bomstop boven Noord-Vietnam, een reactie door de Belgische premier Harmel op die Amerikaanse bomstop, Unicef-ambassadeur Danny Kaye wilde naar Hanoï voor Unicef, en reporter Bob Van Bael over 15 jaar Vlaamse televisie. 

 

Tell Me Your Plans van The Shirts, Dreadlock Holiday van 10CC, en Hot Shot door Karen Shot waren enkele van de straffe platen in de 1e week van november  1978. Verder hoor je de Amerikaanse president Jimmy Carter over maatregelen tegen de vrije val van de dollar, een betoging VOOR de aanleg van de A19-snelweg in Kortrijk, en circus Ronaldo stapte over op voorstellingen voor kinderen.

 

Na 11 uur nieuws en hits van de 1e week van november 1988 met de man die de Bistel-computer van premier Martens kraakte, cadmium-vervuiling in Tienen, en een varken dat in huis leefde en weg moest onder druk van de buren. Enkele hits van 29 jaar geleden waren: 1 2 3 van Gloria Estefan, Verlangen door Clouseau & Ingeborg, en Kim Wilde met You Came.

 

Daarna terug naar de 1e week van november 1998 met Tura en enkele fans nalv 40 jaar Tura op de planken, overstromingsproblemen langs de Nete, en Banderas en Zeta-Jones over hun film Mask Of Zorro. Plaatjes die het toen goed deden waren onder meer: Alleen Gaan -de Vlaamse bewerking van My Way door Will Tura-, Outside van George Michael, en Believe door Cher.

 

3797016920_35.png

 

De platenspeellijst

Nog niet vrij gegeven.

 

Patty_0.jpg

De Pré Historie via Radio 2 elke zondagvoormiddag tussen 10 en 12 !

 

4284835628.2.jpg

 

   De website van de Pré Historie

   Net gemist? Geen probleem herbeluister het programma

 

3902682830.jpg

Radio2

 

Tijdsbalkje rood.gif

09:49 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuw op de lokale radio P.R.O.S website

Nieuw op de lokale radio P.R.O.S website

 

Pros embleem nieuw 3-5-2017 (website).jpg

 

De trouwe luisteraar van lokale radio PROS (vanuit Heldergem) zal ongetwijfeld al gemerkt hebben dat er aan de nieuwe website al heel wat gesleuteld is.

 

PROS website opgepoetst.jpg

 

Het einde is nog steeds niet in zicht en de nieuwste snufjes doen met rasse schreven stilaan hun intrede.Zo kon u al een tijdje merken dat de naam van het lopende programma vermeld staat op de site.

 

FM zendantenne Radio PROS 16-10-2016 Site Kerksken (radar).jpg

 

Luister je via internet én via de website (om precies te zijn) naar de lokale radio kan u sedert vandaag -1 november- ook tijdens de muziekjes het platenhoesje zien alsook naam en uitvoerder van het hoorbare muziekwerk.Tenminste voor de platen die reeds op dit moment in het nieuwe afspeel apparaat zo zijn ingevoerd.Ondertussen wordt er volop verder aan gewerkt door de techniekers van PROS.Een hele opdracht om de (inmense) muziek databank één voor één op te frissen én aan te passen.

 

En luisteren kan meteen nu ook zonder veel toeters en bellen...

Het kan alleen maar de luisteraar ten goede komen.

Hoe meer genieten?

Op de hoofdpagina van de website van P.R.O.S klik je gewoon op de groene drukknop (zie hieronder)

 

PROS website opgepoetst (2).jpg

radio pros website.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

GRENSOVERSCHRIJDENDE RADIO METROPOLYS

GRENSOVERSCHRIJDENDE RADIO METROPOLYS

 

Zeezendertruc toegepast aan land

 

Uit de diepste archieven van huidig jingleproducent Diederik Decraene (Brandy) komt een opvallend stukje nostalgie. Wat mij betreft behoorde Radio Metropolys tot het beste wat in de de tweede helft van de jaren 80 te horen was in Vlaanderen. Een station te groot om onder de noemer ‘lokaal’ te varen, maar net te klein voor een nationaal etiket.
 
 

3027205-db0f189f4bde2f9ab575be166c19f064.png

 
 
 
West-Vlaanderen is altijd een innovatieve radioprovincie geweest met dank aan de vele grenzen. Uiteraard waren de zeezenders er prima te ontvangen, dichter kon je er niet bij komen. Radio Gemini stapte de provinciegrens over naar Henegouwen om uit de handen te blijven van het Vlaamse gerecht. West Point ging nog een stapje verder. Bedoeld voor De Panne, trok men de landsgrenzen over en werd een caravan geparkeerd in… Frankrijk.
 
 
Een spel met grenzen dat ook Radio Metropolys toepaste in de tweede helft van de jaren 80. Initiatiefnemers waren Norbert Slambrouck (ex Mi Amigo, VBRO) en Diederick Decraene (ex Gemini, Radio Kortrijk). Officieel werden de uitzendingen verzorgd door Media One NV met als adres Rue Lille 151 in de Franse grensgemeente Halluin. De studio bevond zich achterin een juwelierswinkel. Een straalverbinding stuurde het signaal naar de antenne, vier kilometer verder. Spitant detail: men gebruikte onder andere twee platendraaiers die waren gerecupereerd van… Radio Mi Amigo. 
 

3027205-49a9a89b12d14b8a95889f404d93d9a6.png

 
 
Er werd niet op enkele honderden Watt gekeken waardoor het station, waarvan de antenne in Lille stond, op 90.00 MHz te beluisteren was in de provincies West-, Oost-Vlaanderen en Zeeland. Overdag, avant 07:00 uur werd in het Nederlands gepresenteerd door onder andere Mike Verdrengh, Luc De Groot, Zaki, Peter Baert, Nico Deboodt, Fredo Vanpoort, Peter Vandam en Diederik Decraene. Vanaf 19:30 uur werden de uitzendingen van het Franstalige Metropolys overgenomen. De Vlaamse Uitgevers Maatschappij (VUM), van o.a. Het Nieuwsblad en De Standaard, participeerde.
 
 

3027205-c1890f950e6de132003610c503223adf.gif

 

Aan Flanders Golden Hitradio kwam in 1988 een einde toen het Franse Conseil supérieur de l'Audiovisuel (CSA) de spelregels aanpaste. Er mocht niet meer in het Nederlands worden uitgezonden. De VUM trok zich terug. Radio Metropolys werd een zoveelste hoofdstukje in de bizarre Vlaamse radiogeschiedenis. 
 
 
Met dank aan Diederik Decraene en Dirk Desmet
Foto’s: euromediArts  Norbert 
 
 
 
 
 
 
Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |