01-11-17

VRT radio van DAB naar DAB+ deze maand !

VRT radio van DAB naar DAB+ deze maand!

 

Sedert deze maand zijn de diverse regionale edities van de Vlaamse radiozender VRT Radio 2 ook via de digitale ether te horen zijn.Iets vlugger nog dan werd eerder bekend gemaakt.

 

Logo VRT.png

 

De VRT is nu actief in de digitale ether via kanaal 12A met de radiozenders Radio 1, Radio 2, Klara, Klara continuo, MNM, MNM Hits, Sporza, Studio Brussel en VRT NWS.Maar ook dus de regionale Radio2 zenders W-VL,O-VL,VL-Brabant, Antwerpen en Limburg. Deze radiozenders worden momenteel nog uitgezonden in de zogenaamde DAB-norm. In delen van Zuid-Nederland is dit netwerk trouwens ook te ontvangen met een digitale radio.

 

DAB+ logo.png

 

De VRT was overigens al enige tijd aan het experimenten met DAB+-uitzendingen via haar netwerk. Dit gebeurd via het testkanaal VRT DAB+ Test (eerst met de uitzendingen van Radio1 en later met die van Radio 2 ). Via dit kanaal wordt uitgezonden in een kwaliteit van 80 kbps. Daarnaast wordt er een zogenaamde slide-show uitgezonden (waarvoor 16 kbps per kanaal wordt gereserveerd).

 

De omroep heeft tegenover medianieuws.nl bevestigd dat vanaf  deze maand (november) twaalf radiokanalen in een kwaliteit van 80 kbps (AACv1 audio) te horen zullen zijn via haar digitale netwerk.

 

digitale studio vrt west vlaanderen radio 2 VRT.jpg

 

Naast de radiozenders Radio 1, Klara, Klara continuo, MNM, MNM Hits, Studio Brussel en VRT NWS zullen vanaf november ook de diverse regionale edities van Radio 2 een eigen kanaal krijgen via het digitale netwerk van de omroep. Het gaat om de edities Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams Brabant en West-Vlaanderen. Radio 2 zendt namelijk een aantal uur per dag een afwijkend programma uit in de diverse regio’s.

 

De VRT heeft ook bevestigd tegenover medianieuws.nl dat er vanaf november geen kanalen meer in de oude DAB-norm te horen zullen zijn via haar digitale netwerk. “VRT zal het huidige DAB netwerk upgraden naar DAB+. Er blijft géén aanbod in de oudere DAB norm, het hele aanbod zal in DAB+ te beluisteren zijn“, aldus de Vlaamse openbare omroep tegenover MediaMagazine.nl.

 

Digitale radio’s die de DAB+-norm niet kunnen ontvangen zullen daardoor vanaf november onbruikbaar zijn in grote delen van Vlaanderen. De Waalse omroep RTBF zendt momenteel nog wel een aantal kanalen in de oudere DAB-norm uit.

 

1489095131.jpg

 

Deze maand dus de upgrade van DAB naar DAB+.Wie met een (nieuwere) auto rijdt met DAB+ radio zal het graag horen!

 

VRT radio's.png

Medianieuws.nl

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.