31-10-17

Het nieuwe frequentie-overzicht van RadioVisie

RadioVisie is terug !

radiovisie-logo-klein.png.jpg

Het nieuwe frequentie-overzicht van RadioVisie

 

Een poging om wat orde in de wanorde te brengen.

294 frequenties, 128 pakketten of kavels, een dikke 105 kW aan vermogen om uit te delen en nog 121 ‘verschillende’ kandidaten die meedingen voor 75 frequentiepakketten waarvan de nieuwe eigenaar nog niet bekend is. Zoveel informatie dat je door het bos de bomen (of in dit geval de zendmasten) niet meer ziet. Daarom hebben we alle informatie die momenteel bekend is omtrent de nieuwe erkenningsronde in enkele handige overzichtjes gegoten.

Radio die frequenties zoekt.gif

Frequentie overzicht

Wil je misschien weten voor welke pakketten totaal geen interesse was? Of welke radiostations nu al zeker zijn van een plaats(je) op de FM-band in 2018? Welke aanpassingen er zijn op gebied van vermogen of het verschil tussen de huidige en de nieuwe situatie? Een antwoord op al deze vragen kan je vinden op de pagina Frequenties. Je krijgt er een lijst van alle frequenties van de nationale-, netwerk- en lokale radio’s die je zelf kan filteren, sorteren en groeperen zoals je wil. Leef je gerust uit, het is vanaf nu gratis inbegrepen bij dit online magazine dat eindelijk terug van weggeweest is.

De kandidaten

Ook alle frequentiepakketten waarvan (nog steeds) niet bekend is wie ze binnenkort in gebruik mag nemen hebben we opgenomen in een overzicht. Ook hier kan je naar hartenlust filteren en sorteren. We hebben ons uiterste best gedaan om iedere kandidaat, waarvan vooralsnog alleen maar de naam van de rechtspersoon bekend is, een meer ‘leesbare’ naam te geven door een vergelijk te maken tussen de huidige erkende rechtspersonen en hun respectievelijke radioproducten. Zo zijn we tot een redelijk complete lijst gekomen. Zie je echter toch nog ergens een fout? Geef ons dat dan gerust door via de contact pagina.

We hebben ook alle kandidaten die momenteel geen erkenning hebben een aanduiding gegeven als ‘nieuwkomer’ zodat je meteen kan zien wat de bestaande radioprojecten zijn en welke de nieuwe. Bij deze nieuwkomers zitten overigens wel enkele oude bekenden. Radio Golden Flash of Radio Utopia, om er maar enkele te noemen, hadden ooit wel een FM-frequentie, maar nu al even niet meer sinds de laatste erkenningsronde. Ook deze horen dus bij de ‘nieuwkomers’. Het lijstje? Op de pagina Kandidaten 2018.

De afvallers

Tot slot zijn er, ook nu er nog niet veel informatie bekend is, al enkele afvallers. Het gaat dan om de radiostations die beslist hebben om geen nieuw dossier in te dienen, te laat waren met hun dossier, of waar er iets anders is misgegaan. Het zijn er voorlopig slechts 12, maar ook deze verdienen hun eigen overzichtje. Een overzicht wat binnenkort helaas een stuk langer zal worden…

TP

RadioVisie (JL Bostyn)

Jean-Luc Bostyn.jpgradio oog.gif

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

BIJNA TIJD OM JE DAB-RADIO WEG TE GOOIEN

BIJNA TIJD OM JE DAB-RADIO WEG TE GOOIEN

 

De VRT gaat vanaf november geen kanalen meer in de oude DAB-norm uitzenden, enkel DAB+ zal dan nog te beluisteren zijn. Digitale ontvangers die de DAB+-norm niet kunnen ontvangen zullen over zowat anderhalve maand onbruikbaar worden. Naast het actuele aanbod zullen straks ook de diverse regionale edities van Radio 2 een eigen stek krijgen. 
 

radio.jpg

 

De Vlaamse openbare omroep is al enige tijd aan het experimenten met DAB+ via het testkanaal VRT DAB+ Test. Er wordt uitgezonden in een kwaliteit van 80 kbps (AACv1 audio). Daarnaast is er een zogenaamde slide-show te zien, waarvoor 16 kbps wordt gereserveerd.

 

Vanaf november zullen liefst twaalf (12) radiokanalen van de VRT in een kwaliteit van 80 kbps te horen zijn. Momenteel is men actief in de digitale ether (kanaal 12A) met Radio 1, Radio 2, Klara, Klara continuo, MNM, MNM Hits, Sporza, Studio Brussel en VRT NWS. 
 

“VRT zal het huidige DAB netwerk upgraden naar DAB+. Er blijft géén aanbod in de oudere DAB norm, het hele aanbod zal in DAB+ te beluisteren zijn“, aldus de Vlaamse openbare omroep tegenover MediaMagazine.nl. Een exacte datum in de maand november waarin de upgrade plaatsvindt, is nog niet bekend. 

 

Onderstaand zie je een 'instructiefilmpje' over DAB+.

 

 

Jean-Luc Bostyn

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-10-17

Radio2:Deze week...Klassiekers van de jaren 70!

Radio2:Deze week...Klassiekers van de jaren 70!
 
 
Vanaf vandaag- maandag 30 oktober tot en met vrijdag 3 november- staat Radio 2 in het teken van de jaren 70. Ze draaien muziek uit dat decennium en blikken bij De Madammen, in De Topcollectie en De Lage Landen terug op feiten, gebeurtenissen en persoonlijkheden uit die tijd die ons zijn bijgebleven.
 

Header_0.jpg

 

Top 70 op vrijdag 3 november

Op vrijdag 3 november kan je van 10 tot 16 uur luisteren naar de Top 70. Christel Van Dyck en Peter Verhulst (foto's) begeleiden je plaat voor plaat naar de absolute top, top die jij mee hebt samengesteld.

 

Peter Verhulst & Christel Van Dyck Radio 2.jpg

Peter Verhulst & Christel Van Dyck Radio 2 jaren 70.jpg

Wie volgt Ike & Tina op?

Vorig jaar stond 'Nutbush City Limits' van Ike & Tina Turner voor het eerst op één, gevolgd door Queen met 'Bohemian Rhapsody' en The Rolling Stones met 'Angie'.

 

Wat het dit jaar wordt dat bepaalde jij mee! Wil je The Rolling Stones terug op 1 - zoals in 2015 - of is Adamo jouw absolute favoriet? Wie het ook mag zijn, laat van je horen, breng je stem uit!

 

En wacht niet te lang, want op woensdag 1 november om 16 uur gaat het stemhokje onherroepelijk dicht!

Klik hieronder op de afbeelding om te stemmen !

 

70_stemknop_v1.png

 

Herken je het geluid?
 
Deze week vol klassiekers uit de jaren ’70 spelen ze ook een leuk spelletje waarmee je een echte platendraaier kunt winnen.

Drie keer per dag beschrijven jongens en meisjes van zowat 10 jaar jong een toestel dat vaak gebruikt werd in de seventies. Dat werd gebruikt in de keuken, woonkamer, badkamer, garage en veel meer. 

De kinderen laten ook het geluid horen dat bij dat toestel hoort. Aan jou om het te herkennen.

Weet jij welk toestel ze zoeken? Luister dus deze week van maandag tot donderdag zeker naar De Topcollectie. 

platendraaier draaiend.gif

Bel of sms de oplossing en wie weet word je de trotse eigenaar van een echte platendraaier!

geluid70.png

 
 
Kies je jaren 70 lievelingsplaat uit Vlaanderen of Nederland!
 
Vraag je favorieten aan in een dubbelaflevering van De Lage Landen, helemaal in de ban van de jaren 70!

In deze herfstvakantie week staat Radio 2 in het teken van de ‘Klassiekers van de Jaren ‘70', en voor deze gelegenheid wordt het programma dubbel zo lang: Vanessa gaat 2 uur lang op zoek naar de grootste successen uit de jaren ‘70 van Vlaamse en Nederlandse artiesten. En ze zoekt samen met jou ook naar de vergeten pareltjes.

En die zoektocht, daarvoor heeft Vanessa jouw hulp nodig! Laat hen hieronder weten wat jouw lievelingsliedje uit de jaren 70 is en waarom.

Hier kan je de lijst raadplegen met artiesten en nummers die in aanmerking komen!

Veel plezier!

lagelanden70.png

 
Tenslotte nog...en zeker niet onbelangrijk...
 
Radio 2 trakteert op oliebollen
 
 
Zaterdag 4 november nodigt Radio2 al hun luisteraars uit voor een gratis oliebollenfestijn in Roeselare!
 

R2%20trakteert%20header_0.png

 

Van 15 tot 18 uur ben je van harte welkom op de Grote Markt in Roeselare. Alle Radio 2 presentatoren zullen present zijn om je te voorzien van de allerlekkerste oliebollen van het land!

Laura Tesoro

En dat is niet alles, want ze krijgen ook het gezelschap van niemand minder dan Laura Tesoro. Zij trakteert alle aanwezigen op een spetterend optreden!

Jij komt toch ook?!

Zo kom je makkelijk naar Roeselare

 

 

Radio 2

Tijdsbalkje rood.gif

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

ONDUIDELIJKHEID VOOR 80 LOKALE RADIOSTATIONS

ONDUIDELIJKHEID VOOR 80 LOKALE RADIOSTATIONS

 

Warme oproep voor een duidelijke communicatie 

 

Uiteraard is deze periode van het jaar er eentje van een beetje griezelen, een portie spanning en af en toe een vleugje kunstmatige sensatie. Maar of dit de reden kan zijn waarom de winnaars en verliezers van een nieuwe lokale radiolicentie in het ongewisse worden gelaten, is een ander verhaal. Het is nog steeds niet bekend waar de sollicitanten voor een vergunning aan toe zijn. Dat leidt toch tot echte onrust? 

 

FM antennes-Vanop radio Pros mast Kerksken-22-9-2016.jpg

 

Een hypothetisch voorbeeld, dat net zo goed voor de volle honderd procent echt is. Ik verzin enkel een naam, maar die kan je op elk bestaand radioproject kleven. De Minister van Media stelt de erkenningen voor de tachtig laatste ‘winnaars’ alsmaar uit. Er wordt gegoocheld en geschoven met datums. Soms is het 9 of 20 november, dan weer wordt 30 november vooropgesteld. In beide gevallen is dat laat, tot bijzonder laat. 

 

Organiseer als operationeel radiostation op die manier maar eens je business, jouw personeel, de klanten… Want slechts na het behalen van de erkenning, in de veronderstelling dat je opnieuw bij de gelukkigen bent, kan de zendvergunning wordt aangevraagd. Concreet betekent dit dat het radiostation in kwestie een (nieuw) technisch dossier moet samenstellen dat moet uitgerekend worden door het VRM, gecontroleerd door de Dienst Media en dient te worden getekend door de Commissaris van het VRM. De gemiddelde duurtijd bedraagt… twee maanden. 

 

Met andere woorden, als Radio XYZ opnieuw een erkenning krijgt, dan is het quasi onmogelijk om tegen 1 januari operationeel te zijn en aan alle eisen te voldoen. Eén dag eerder moeten liefst tachtig zenders uit de lucht. Tot eind januari? Midden februari? Er is blijkbaar niemand die zich daar vragen bij stelt. (Ook de stations niet die met deze situatie geconfronteerd worden?) Voor nieuwe projecten is er uiteraard geen probleem. Maar radiostations die momenteel wel actief zijn, kijken wel tegen een berg moeilijkheden aan. Die kunnen hun luisteraars, adverteerders en medewerkers toch niet zomaar twee maand ‘on hold’ zetten? Is dit niet onbehoorlijk?

 

Af en toe waait het gerucht binnen dat… Minister Gatz de oude vergunningen voor een maand zou verlengen, maar zolang Sven Gatz het zelf niet zegt, blijft iedereen in het ongewisse. En eigenlijk hoort het helemaal niet zo te gaan. Wat is het probleem met een open, duidelijke communicatie? Anno 2017 verwacht je toch iets anders van de politiek.

 

3032549-ea85a223722fca1909364238fe2faa8e.png

 

Jean-Luc Bostyn

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-10-17

Studio 100 TV verlaat Telenet voor ProximusTV

Studio 100 TV verlaat Telenet voor ProximusTV

De kinderzender Studio 100 TV, bekend van onder meer K3 en Kabouter Plop, zal in België vanaf januari exclusief bij aanbieder Proximus te zien zijn. Dit betekent dat kabelaar Telenet de zender per januari aanstaande niet meer mag doorgeven. Het nieuws komt slecht uit voor de kabelaar want het bedrijf kampt met abonneeverlies.

epg-placeholder.png

 

Vanaf 1 januari mag Studio 100 TV alleen worden doorgegeven door aanbieder Proximus. Naast de televisiezender Studio 100TV verdwijnt ook het on-demand aanbod van Studio 100 bij kabelaar Telenet. Telenet zegt voldoende alternatieve kinderprogramma’s te kunnen blijven aanbieden.

Telenet reageert in een persbericht teleurgesteld op de keuze van Studio 100: “De mediasector verandert en content geraakt steeds meer versnipperd, met ongemak voor de kijker als gevolg.”, aldus Telenet-CEO John Porter in een persbericht.

Bij Proximus is naast een Nederlandstalige versie ook een Franstalige versie opgenomen in het aanbod. De televisiezender is in augustus van het vorige jaar gestart met HD-uitzendingen. Proximus gaat per 1 januari ook de kookzender van Studio 100, Njam TV, doorgeven via haar netwerk.

In het basispakket van Telenet zal BabyTV de plek van Studio 100TV innemen. Studio 100 zal niet helemaal verdwijnen bij de aanbieder: hun figuren blijven te zien op de zenders Ketnet en VTM Kzoom. “Via de optie Terugkijk TV kunnen de afleveringen tot zeven dagen terug herbekeken worden. Een twintigtal titels, waaronder Kosmoo, Flin & Flo, Lolly Lolbroek, Prinsessia, Plop en de Peppers en Bumba in het circus blijven ook nog beschikbaar in Play en Play More.”, aldus Telenet in een persbericht.

Mediamagazine.nl

Tijdsbalkje rood.gif

00:01 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

BBC World News nu nog enkel in HD op de Astra 1 (19,2° Oost)

BBC World News nu nog enkel in HD op de Astra 1 (19,2° Oost)

 

BBC World News begon in de loop van 2015 op de Astra 1 (19,2° Oost) met een HD-variant en sindsdien hebben satellietkijkers exclusief toegang tot de HD-versie van het internationale Britse nieuwskanaal.

 

De beeldkwaliteit daarvan is veel hoger dan bij veel andere aanbieders. De SD-versie op de frequentie 11.597 GHz (V)  is nu door de BBC via de Astra-1 satelliet geheel uitgeschakeld.

 

20171003124629_547_BBCWNident.jpgBBC WORLD NEWS HD ontvangstgegevens:

Astra 1 KR (19.2E)

Frequentie: 11.229 GHz.

Polarisatie: Verticaal 

Symbol Rate:  22.000
 
FEC: 2/3
 
Modus: DVB-S2, 8PSK 
 
Satellite Magazine/Jan-Hein Visser

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-10-17

Radio2:De Pré Historie van morgen 29 oktober 2017

Radio2:De Pré Historie van morgen 29 oktober 2017

 

Morgen-zondag 29 oktober 2017- brengt Guy je het nieuws én de leukste hits van de 5e week van oktober en van de eerste dagen van november 1965 (52 jaar geleden), van de 5e week van oktober en van de eerste dagen van november 1975 (42 jaar terug), van de 5e week van oktober en van de eerste dagen van november 1985 (32 jaar geleden), en van de 5e week van oktober en van de eerste dagen van november 1995 (22 jaar geleden).

 

3848709966.jpg

 

Enkele opvallende hits van 52 jaar geleden waren: I Got You Babe van Sonny & Cher, Een Meisje Van Zestien door Boudewijn de Groot, en Message Understood door Sandie Shaw. Verder hoor je de Britse premier Wilson over de onafhankelijkheid van de Britse Afrikaanse kolonie Rhodesië, het huidige Zimbabwe, en Ian Smith, de premier van het blanke minderheidsregime in dat land, onze premier Harmle over honger in de wereld, en Raymond Ceulemans die WK-biljarten werd in Buenos Aires. 

 

Can’t Give You Anything But Love van The Stylistics, Dansez Maintenant door Dave, en Sjakie Van De Hoek door Connie Vandenbos waren enkele van de straffe platen in de 5e week van oktober 1975. Verder hoor je protesterende studenten van de VU tegen het plan van Herman De Croo, uitleg over hoe je een autogordel moest gebruiken (!), protest tegen de Boeing 737 die naar de luchthaven van Deurne kwam, en MS-patiënten met vakantie in Benidorm.

 

Na 11 uur nieuws en hits van de 5e week van oktober 1985 met premier Martens die met actrice en zangeres Jane Birkin danste op het Gents filmfestival, minister Eyskens over de situatie bij het staalbedrijf Cockerill-Sambre, en de vakbonden die niet akkoord gingen met het saneringsplan voor de steenkoolmijnen. Enkele hits van 32 jaar geleden waren: The Sweetest Taboo van Sade, Alive And Kicking door Simple Minds, en Into The Groove door Madonna. 

 

Daarna terug naar de 5e week van oktober 1995 met Greenpeace tegen de Franse kernproef in de Stille Zuidzee op Muroroa, voor het eerst Teleshopping op de Nederlandse tv, en de Britse Queen belazerd door een Canadese stemmenimitator. Plaatjes die het toen goed deden waren onder meer: You Are Not Alone door Michael Jackson, Het Is Een Nacht van Guus Meeuwis & Vagant, en Fairground door Simply Red.  

 

3797016920_35.png

 

De platenspeellijst

Shame and scandal - SHAWN ELLIOTT
I got you babe - SONNY & CHER
Een meisje van zestien - BOUDEWIJN DE GROOT
Unchained melody - THE RIGHTEOUS BROTHERS
Capri c'est fini - HERVé VILARD
Message understood - SANDIE SHAW
It's my life - THE ANIMALS
Rhinestone cowboy - GLEN CAMPBELL
Can't give you anything but my love - THE STYLISTICS
Sjakie van de hoek - CONNY VANDENBOS
This will be - NATALIE COLE
Who loves you - THE FOUR SEASONS
I believe I'm gonna love you - FRANK SINATRA
Scotch on the rocks - THE BAND OF THE BLACK WATCH
Into the groove - MADONNA
The power of love - HUEY LEWIS & THE NEWS
The sweetest taboo - SADE
Yeh yeh - MATT BIANCO
Alive and kicking - SIMPLE MINDS
Fairground - SIMPLY RED
Het is een nacht - GUUS MEEUWIS & VAGANT
Gangsta's paradise - COOLIO
You are not alone - MICHAEL JACKSON
Shut up (and sleep with me) - SIN WITH SEBASTIAN
Boombastic - SHAGGY

 

Sade.jpg

De Pré Historie via Radio 2 elke zondagvoormiddag tussen 10 en 12 !

 

4284835628.2.jpg

 

   De website van de Pré Historie

   Net gemist? Geen probleem herbeluister het programma

 

3902682830.jpg

Radio2

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:03 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

We schakelen vannacht over naar de 'Wintertijd'

We schakelen vannacht over naar de 'Wintertijd'

 

Heel in den beginne, toen de TV hier in België net was geboren (op 31 oktober 1953), moesten we voor het bekijken van de programma's van het NIR (Brussel Vlaams dus) onze TV op 625 lijnen zetten.

 

Wie naar de Waalse TV (Brussel Frans dus) wou kijken moest zijn TV op 819 lijnen zetten...

 

En tenslotte wie naar de RTF (Rijsel) wou kijken in Vlaanderen (en dus een antenne had gericht naar Rijsel moest noodgedwongen ook al overschakelen op 819 lijnen...

 

Om het toen helemaal makkelijk te maken moest de Vlaamse kijker soms bij een Eurovisie uitzending (zoals bv. het Eurovisie Songfestival) na 'Het Nieuws' van 20 uur soms ook omschakelen toen de dia op het scherm verscheen 'Wij schakelen over naar 819 lijnen'.Afstandsbediening was nog ver weg en dus moest het gezinshoofd zijn/haar zetel verlaten teneinde het toestel van de juiste lijnen te voorzien.Kwestie van nog wat in beweging te blijven ook!

 

Onze TV toestellen waren duur, erg duur tegenover die van onze buurlanden.Het lijnenspel van toen zorgde daar voor en was overigens nog in zwart-wit en gebeurde dus volledig manueel.

 

Dat omschakelen was overigens een bijna dagelijks ritueel dat doorging tot ingeveer 1959-1960 toen nieuwe technieken zorgden voor een spectaculaire doorbraak.Het omzetten van 625 naar 819 lijnen werd automatisch mogelijk.

 

En nu moeten we terug overschakelen....

.

Wintertijd.jpg

 

Enfin, gewoon maar om u te zeggen dat vannacht terug de wintertijd ingaat want volgens mededelingen terzake gaat deze nacht - van zaterdag 28/10 op zondag 29/10- terug de wintertijd in. U moet de klok één uur achteruit zetten, wat betekent dat uw nachtrust met één uur wordt verlengd. Hierdoor is het ‘s ochtends eerder licht en ‘s avonds eerder donker.

 

Maar uw wekker kan u al in de winterstand zetten net voor het slapengaan.Zo hoeft u de zalige nachtrust (verlengd met uitzonderlijk één uur) niet te onderbreken!

 

Door de overgang naar de wintertijd wordt het dus ‘s morgens sneller licht en ‘s avonds sneller donker. De zomertijd keert volgend jaar (eind maart) terug. Dan draaien we de klok opnieuw één uur vooruit.

 

De zomertijd werd ingevoerd door de Duitse bezetter om energie te sparen, en heringevoerd tijdens de oliecrisis in 1973. Het gebruik geldt voor alle landen in de Europese Unie.

 

lijnen tv.jpg

.

Volgens RTL Nieuws is er nu een groeiende groep leden van het Europese Parlement die de EU-regeling over het verzetten van de klok onnodig vindt. De afwisseling tussen zomer- en wintertijd heeft volgens hen veel meer nadelen dan voordelen. Vooral het energiebesparende effect van de zomertijd zou achterhaald zijn.Daarom zal vermoedelijk in december een resolutie ter stemming gebracht worden. Als de resolutie aangenomen wordt, betekent dat niet dat de zomertijd meteen wordt afgeschaft. Eerst is de Europese Commissie aan zet en daarna moeten de lidstaten het plan nog goedkeuren. Als een meerderheid van de EU-landen ook voorstander blijkt van afschaffing, dan is de zomertijd verleden tijd en zullen we het hele jaar door gebruikmaken van de wintertijd.(Uit Gazet Van Antwerpen van 24/10/2017) 

Lees ook op VRT NWS: Frank Deboosere: "De zomertijd heeft zijn tijd gehad"   (25/10/2017)

Lees ook: Frank Deboosere over de geschiedenis van de tijd en waarom de zomertijd volgens hem afgeschaft moet worden.           

 

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-10-17

Radio2:DJ Peter de Groot na 20 jaar terug achter de microfoon !

Radio2:DJ Peter de Groot na 20 jaar terug achter de microfoon !

 

'Peter de Groot, oud columnist van RadioVisie en fan van zeezenders, terug op de radio! Mark Uytterhoeven zei het ooit 'Alles komt terug'. Dat we dit nog mogen meemaken'. Alzo Jean-Luc Bostyn, hoofdredacteur van RadioVisie...

Vanaf morgen-zaterdag 28 oktober- presenteert Peter de Groot De Rockshow. West-Vlamingen herinneren hem wellicht nog als de eerste stem van de West-Vlaamse ontkoppeling in 1983. Peter bracht de rock op Radio 2 (toen nog BRT2 West-Vlaanderen) en was jarenlang hét uithangbord van de regionale uitzendingen.

peterdegroot radio2.png

"Ik doe het gewoon zoals vroeger eigenlijk: de studio in en zien wat op me af komt. Maar niet onvoorbereid natuurlijk, alleen mag dat niet te horen zijn. Twee uur “speeltijd” dus."

.

Peter de Groot begon zijn stage als producer in Kortrijk op 1 september 1976. Een maand later presenteerde hij zijn eerste programma Pop op een pitje, op dinsdagavond. 

Later kwamen daar nog een paar avondprogramma’s. Toen BRT 2 het popblok Radio 2 invoerde verhuisde hij naar dinsdagavond. Na het verdwijnen van dat blok hield Peter op dinsdag nog Rockgolf over.

In 1983 startten de regionale uitzendingen. De regionale uitzending in West-Vlaanderen werd “Studio West” gedoopt (naar analogie met Studio Brussel). Peter richtte zich in dat programma muzikaal op jongeren omdat die nog wel eens aan de afstemknop van de radio durfden te morrelen. 

Eind 1997 stopte Peter met presenteren. En nu is hij dus terug, elke zaterdag van 20 tot 22 uur met De Rockshow

logo Radio 2.jpg

Radio2

Tijdsbalkje rood.gif

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

NL:25 jaar ‘kerstboom’ IJsselstein

NL:25 jaar ‘kerstboom’ IJsselstein

 

Dit jaar is het al weer 25 jaar geleden dat de Grootste Kerstboom in IJsselstein voor het eerst werd ontstoken. Wat begon als een initiatief van een aantal enthousiaste plaatsgenoten is inmiddels een wijd en zijd bekend fenomeen. Reden genoeg voor een tentoonstelling in Museum IJsselstein.

 

file_37035.jpgNog enkele weken en dan gaan de 120 lichtjes van de 372 meter hoge Gerbrandytoren, beter bekend als de zendmast Lopik-IJsselstein, weer aan.

 

In het begin van de jaren negentig zijn er nog kantoren in de Gerbrandytoren. Rond Kerstmis laten de medewerkers voor de sfeer hun verlichting branden.

 

Dit valt broers Ton en Martin Westland op en ze bedenken dat het pas een echte kerstboom is als de verstevigingskabels van de zendmast met lampen verlicht zijn.

 

Het idee voor de grootste kerstboom ter wereld is geboren.

 

Het is geen makkelijke klus, maar vijfentwintig jaar later is de kerstboom nog steeds in de wijde omtrek van IJsselstein te zien en vormt het ontsteken van de lampen een echte IJsselsteinse traditie.

 

Omdat het optuigen van De Grootste Kersboom (nog steeds) afhankelijk is van donaties is de ‘boom’ in het verleden meerdere keren donker gebleven. Dit jaar is het toch al weer de 20e keer dat de boom aangaat en een waar baken in Midden-Nederland vormt.


Vanwege het 25-jarig bestaan van de kerstboom is van 28 oktober 2017 tot en met 25 februari 2018 de tentoonstelling 'Kijk MIJ stralen 25 jaar grootste kerstboom ter wereld' te zien bij Museum IJsselstein (MIJ). Op de tentoonstelling zijn natuurlijke vele foto’s te bezichtigen, maar ook drie generaties aan lampjes. Zo vormt ‘Kijk MIJ stralen' een overzicht over het ontstaan, het heden en de toekomst van de zendmast als grootste kerstboom ter wereld.

 

 

Voor dit jaar staat de ontsteking van de Grootste Kerstboom gepland voor zaterdag 9 december. Maar liefst honderdtwintig lampen geven dan IJsselstein en omstreken weer een sprookjesachtige en feestelijke sfeer.

 

- De Grootste Kerstboom.nl

 

file_47596.jpg

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |