27-10-17

NL:25 jaar ‘kerstboom’ IJsselstein

NL:25 jaar ‘kerstboom’ IJsselstein

 

Dit jaar is het al weer 25 jaar geleden dat de Grootste Kerstboom in IJsselstein voor het eerst werd ontstoken. Wat begon als een initiatief van een aantal enthousiaste plaatsgenoten is inmiddels een wijd en zijd bekend fenomeen. Reden genoeg voor een tentoonstelling in Museum IJsselstein.

 

file_37035.jpgNog enkele weken en dan gaan de 120 lichtjes van de 372 meter hoge Gerbrandytoren, beter bekend als de zendmast Lopik-IJsselstein, weer aan.

 

In het begin van de jaren negentig zijn er nog kantoren in de Gerbrandytoren. Rond Kerstmis laten de medewerkers voor de sfeer hun verlichting branden.

 

Dit valt broers Ton en Martin Westland op en ze bedenken dat het pas een echte kerstboom is als de verstevigingskabels van de zendmast met lampen verlicht zijn.

 

Het idee voor de grootste kerstboom ter wereld is geboren.

 

Het is geen makkelijke klus, maar vijfentwintig jaar later is de kerstboom nog steeds in de wijde omtrek van IJsselstein te zien en vormt het ontsteken van de lampen een echte IJsselsteinse traditie.

 

Omdat het optuigen van De Grootste Kersboom (nog steeds) afhankelijk is van donaties is de ‘boom’ in het verleden meerdere keren donker gebleven. Dit jaar is het toch al weer de 20e keer dat de boom aangaat en een waar baken in Midden-Nederland vormt.


Vanwege het 25-jarig bestaan van de kerstboom is van 28 oktober 2017 tot en met 25 februari 2018 de tentoonstelling 'Kijk MIJ stralen 25 jaar grootste kerstboom ter wereld' te zien bij Museum IJsselstein (MIJ). Op de tentoonstelling zijn natuurlijke vele foto’s te bezichtigen, maar ook drie generaties aan lampjes. Zo vormt ‘Kijk MIJ stralen' een overzicht over het ontstaan, het heden en de toekomst van de zendmast als grootste kerstboom ter wereld.

 

 

Voor dit jaar staat de ontsteking van de Grootste Kerstboom gepland voor zaterdag 9 december. Maar liefst honderdtwintig lampen geven dan IJsselstein en omstreken weer een sprookjesachtige en feestelijke sfeer.

 

- De Grootste Kerstboom.nl

 

file_47596.jpg

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.