18-10-17

Nederland: Meer dan 719.000 DAB+ontvangers verkocht

Nederland: Meer dan 719.000 DAB+ontvangers verkocht

 

DAB+ is nog steeds met een flinke opmars bezig in Nederland. Inmiddels zijn er al meer dan 719.000 DAB+radio’s verkocht. Dit bleek onlangs uit gegevens die tijdens de ‘Dag van de digitale radio’ in Nederland zijn gepresenteerd. Inmiddels zegt 13% van de Nederlanders radio te luisteren via DAB+.

 

DLNvwqjW4AEr3IO.jpg

 

De afgelopen 12 maanden werden er 154.000 DAB+radio’s verkocht in Nederland. Dit is inclusief auto’s die standaard geleverd worden met DAB+. Eind vorig jaar stond de teller nog op 581.000.

 

Inmiddels is 16% van de verkochte radio’s geschikt voor DAB+. Een jaar geleden was dit nog 12%.

 

Uit onderzoek van GfK blijkt verder dat 13% van de Nederlanders wel eens radio luistert via DAB+. Dit zijn omgerekend ruim 2 miljoen mensen. Hiermee is het bereik verdrievoudigd sinds 2015. FM-etherontvangst is op dit moment nog maar goed voor 52%.

 

De grootste drijfveer voor het luisteren via DAB+ is de digitale geluidskwaliteit. Daarnaast speelt het grote aanbod aan stations en gemakkelijke vindbaarheid een belangrijke rol. Het aantal verkochte DAB+ radio’s is in de eerste helft van 2017 gegroeid met 48% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

 

Het meest verkocht zijn de draagbare radio’s. De audio home systemen en radio boomboxen, die digitale radio kunnen ontvangen, zijn eveneens populair. Het percentage nieuw verkochte auto’s met standaard een DAB+ autoradio is in de eerste helft van 2017 met 9%-punt toegenomen tot 35% ten opzichte van 2016.

 

Jurre Bosman, directeur Radio NPO en voorzitter Stuurgroep Digital Radio NL: “DAB+ is de opvolger van FM voor ether broadcasting. De toekomst van radio-ontvangst is digitaal hybride, een combinatie tussen DAB+, 4/5G en wifi. Tegenwoordig luistert bijna de helft van alle radioluisteraars al buiten de ether FM om, via een scala aan digitale devices. Onze ambitie is dat ieder toestel dat verkocht wordt digitale radio kan ontvangen.

 

9200000019315286.jpg

RadioNL (Martin Slijper)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Denemarken: Volledig over van DAB naar DAB+

Denemarken: Volledig over van DAB naar DAB+

 

file_22221.jpgIn Denemarken is een einde gekomen aan de uitzendingen in de oude DAB (MP2) standaard. Zondag zijn alle radiostations over naar DAB+. Daarnaast zijn de landelijke DAB-netten opnieuw ingedeeld en is onder andere de World Service van de BBC toegevoegd aan het aanbod.


De publieke radiostations van de DR zijn nu op het tweede landelijke DAB+net te ontvangen. Dit net bestaat uit drie allotments (kanaal 8B, 11C en 13B) die gezamenlijk het hele land dekken.

 

Hierdoor is in elke regio de juiste versie van P4 te ontvangen. Radio 24syv blijft uitzenden via dit net. Weliswaar is dit een commerciële zender, maar deze krijgt subsidie van de overheid in de ruil voor veel nieuws en informatie.

 

De overige commerciële radiostations zijn nu via het eerste landelijke DAB+ net (kanaal 12C) te ontvangen. Door de omschakeling naar DAB+ zijn Pop FM, Radio 100, Nova, Radio Soft, MyRock en The Voice nu in betere geluidskwaliteit en in stereo te ontvangen.

 

Het eerste landelijke DAB+net wordt nu geëxploiteerd door zenderexploitant Teracom die het recht heeft om de resterende DAB+capaciteit te verhuren.

 


Bauer media, eigenaar van Pop FM, Radio 100, Nova, Radio Soft, MyRock en The Voice, maakte eerder bekend haar aanbod vooralsnog niet uit te breiden. Maar desondanks verscheen zondag Radio Klassisk, een zender van Bauer die alleen via internet uitzond, op DAB+.

 

Daarnaast zijn er nog twee nieuwe radiostations landelijk te ontvangen via DAB+. Als eerste is de Worldservice van de BBC toegevoegd. Eerder werd BBC Worldservice al toegevoegd aan het aanbod in Nederland en Vlaanderen. Ook heeft de krant Ekstra Bladet haar webzender Ekstra Bladet Radio uitgebreid naar DAB+. Dit station zendt overwegend Deense muziek uit in combinatie met nieuws van haar eigen krantredactie.

 

In Denemarken zijn inmiddels al meer dan 2 miljoen DAB(+)ontvangers verkocht. Het aandeel digitaal radioluisteren bedroeg in het eerste kwartaal van dit jaar 33%. 

 

 

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |