12-10-17

VRT radiozenders van DAB naar DAB+ op 17 oktober !

VRT radiozenders van DAB naar DAB+ op 17 oktober !

 

Alle radiozenders van de Vlaamse publieke omroep VRT schakelen vanaf dinsdag 17 oktober over naar de nieuwe digitale uitzendnorm DAB+. Momenteel wordt het radioaanbod van onze Vlaamse openbare omroep nog in de oudere DAB-standaard uitgezonden. Hier komt dus vanaf 17 oktober een einde aan aldus de VRT in een persbericht gisteren.

 

Momenteel is de VRT al actief in de digitale ether (via kanaal 12A) met de radiozenders Radio 1, Radio 2, Klara, Klara continuo, MNM, MNM Hits, Sporza, Studio Brussel en VRT NWS. Deze radiozenders worden momenteel nog uitgezonden in de zogenaamde (oude) DAB-norm.

 

DAB+ logo.png

 

Vanaf dinsdag 17 oktober gaat onze omroep overschakelen op de nieuwere DAB+-norm. Ook diverse commerciële radiozenders zenden in Vlaanderen en Brussel al uit via de DAB+-standaard.

 

De VRT is al enige tijd aan het experimenten met DAB+-uitzendingen via haar netwerk. Dit gebeurd via het testkanaal VRT DAB+ Test. Via dit kanaal wordt uitgezonden in een kwaliteit van 80 kbps. Daarnaast wordt er een zogenaamde slide-show uitgezonden (waarvoor 16 kbps per kanaal wordt gereserveerd).

 

Naast de radiozenders Radio 1, Klara, Klara continuo, MNM, MNM Hits, Studio Brussel en VRT NWS zullen vanaf november ook de diverse regionale edities van Radio 2 een eigen kanaal krijgen via het digitale netwerk. Het gaat om Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams Brabant en West-Vlaanderen. Radio 2 zendt namelijk een aantal uur per dag een afwijkend programma uit in de diverse regio’s.

 

De VRT heeft ook bevestigd aan Mediamagazine.nl dat er vanaf november geen kanalen meer in de oude DAB-norm te horen zullen zijn. Er blijft géén aanbod in de oudere DAB norm, het hele aanbod zal enkel in DAB+ te beluisteren zijn“.

 

Digitale radio’s die de DAB+-norm niet kunnen ontvangen zullen daardoor vanaf november onbruikbaar zijn in grote delen van Vlaanderen. De Waalse omroep RTBF zendt momenteel nog wel uit met een aantal kanalen in de oudere DAB-norm die op sommige plaatsen vrij ver in Vlaanderen te ontvangen zijn.

 

De VRT blijft de eerstkomende jaren zijn zenderaanbod ook via FM uitzenden en dit zolang er geen algemene digitale overschakeling is.Zo staat het ook in de Beheersovereenkomst 2016-2020 tussen de VRT en de Vlaamse Overheid. Daarnaast zijn de VRT radiozenders ook te beluisteren via digitale tv, via de websites van de merken of via de apps.

 

Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=eEmxvs2HpUU

 

logo VRT.jpg

Mediamagazine.nl

 

Lees ook op deze blog: Radio2:De Inspecteur over DAB+ met minister Gatz (11/10/2017)

Lees ook: Nieuwe radio?Kies voor DAB+ (11/10/2017 VRT NWS)

Lees ook: Jouw volgende radio: DAB+ (Radio2 -De Inspecteur-12/10/2017)

 

DAB+ Jou volgende radio.jpg

Wat te doen op 17 oktober als je nu al een DAB-DAB+ radio hebt?

 

Best je toestel herprogrammeren (zet het terug op fabrieksinstellingen) en zet u op de digitale DAB+radioband (sommige radio's hebben ook de FM band nog). Druk daarna op 'auto scan' om alle DAB+ radiostations in je regio (opnieuw) op te slaan.Had je voorkeurzenders of 'presets' ingesteld op je toestel? Dan zal je dat opnieuw moeten doen voor de zenders in DAB+.Uiteraard zal uw radiotoestel indien u ook de RTBF zenders ontvangt ook plaatsen, zelfs deze in de oude DAB norm.

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.