28-10-17

We schakelen vannacht over naar de 'Wintertijd'

We schakelen vannacht over naar de 'Wintertijd'

 

Heel in den beginne, toen de TV hier in België net was geboren (op 31 oktober 1953), moesten we voor het bekijken van de programma's van het NIR (Brussel Vlaams dus) onze TV op 625 lijnen zetten.

 

Wie naar de Waalse TV (Brussel Frans dus) wou kijken moest zijn TV op 819 lijnen zetten...

 

En tenslotte wie naar de RTF (Rijsel) wou kijken in Vlaanderen (en dus een antenne had gericht naar Rijsel moest noodgedwongen ook al overschakelen op 819 lijnen...

 

Om het toen helemaal makkelijk te maken moest de Vlaamse kijker soms bij een Eurovisie uitzending (zoals bv. het Eurovisie Songfestival) na 'Het Nieuws' van 20 uur soms ook omschakelen toen de dia op het scherm verscheen 'Wij schakelen over naar 819 lijnen'.Afstandsbediening was nog ver weg en dus moest het gezinshoofd zijn/haar zetel verlaten teneinde het toestel van de juiste lijnen te voorzien.Kwestie van nog wat in beweging te blijven ook!

 

Onze TV toestellen waren duur, erg duur tegenover die van onze buurlanden.Het lijnenspel van toen zorgde daar voor en was overigens nog in zwart-wit en gebeurde dus volledig manueel.

 

Dat omschakelen was overigens een bijna dagelijks ritueel dat doorging tot ingeveer 1959-1960 toen nieuwe technieken zorgden voor een spectaculaire doorbraak.Het omzetten van 625 naar 819 lijnen werd automatisch mogelijk.

 

En nu moeten we terug overschakelen....

.

Wintertijd.jpg

 

Enfin, gewoon maar om u te zeggen dat vannacht terug de wintertijd ingaat want volgens mededelingen terzake gaat deze nacht - van zaterdag 28/10 op zondag 29/10- terug de wintertijd in. U moet de klok één uur achteruit zetten, wat betekent dat uw nachtrust met één uur wordt verlengd. Hierdoor is het ‘s ochtends eerder licht en ‘s avonds eerder donker.

 

Maar uw wekker kan u al in de winterstand zetten net voor het slapengaan.Zo hoeft u de zalige nachtrust (verlengd met uitzonderlijk één uur) niet te onderbreken!

 

Door de overgang naar de wintertijd wordt het dus ‘s morgens sneller licht en ‘s avonds sneller donker. De zomertijd keert volgend jaar (eind maart) terug. Dan draaien we de klok opnieuw één uur vooruit.

 

De zomertijd werd ingevoerd door de Duitse bezetter om energie te sparen, en heringevoerd tijdens de oliecrisis in 1973. Het gebruik geldt voor alle landen in de Europese Unie.

 

lijnen tv.jpg

.

Volgens RTL Nieuws is er nu een groeiende groep leden van het Europese Parlement die de EU-regeling over het verzetten van de klok onnodig vindt. De afwisseling tussen zomer- en wintertijd heeft volgens hen veel meer nadelen dan voordelen. Vooral het energiebesparende effect van de zomertijd zou achterhaald zijn.Daarom zal vermoedelijk in december een resolutie ter stemming gebracht worden. Als de resolutie aangenomen wordt, betekent dat niet dat de zomertijd meteen wordt afgeschaft. Eerst is de Europese Commissie aan zet en daarna moeten de lidstaten het plan nog goedkeuren. Als een meerderheid van de EU-landen ook voorstander blijkt van afschaffing, dan is de zomertijd verleden tijd en zullen we het hele jaar door gebruikmaken van de wintertijd.(Uit Gazet Van Antwerpen van 24/10/2017) 

Lees ook op VRT NWS: Frank Deboosere: "De zomertijd heeft zijn tijd gehad"   (25/10/2017)

Lees ook: Frank Deboosere over de geschiedenis van de tijd en waarom de zomertijd volgens hem afgeschaft moet worden.           

 

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.