27-11-17

NL:DAB+ nog niet in grote getallen !

NL:DAB+ nog niet in grote getallen !

 

Niet zo lang geleden was er de week van de digitale radio in Nederland.Tijdens deze week de week bleek dat nog maar dertien procent van de Nederlanders DAB+ radio luistert, wat overeenkomt met ongeveer twee miljoen luisteraars.

 

dab-antenne.jpg

 

Dit is enkele jaren na de uitrol nog een beperkt aandeel, maar wel is een voortdurend stijgende lijn te zien aldus de organisatie Digital Radio NL. Het ontvangstbereik is beperkt, maar wordt nog dit jaar flink verbeterd. De commerciële zenders gaan het bereik binnenshuis vergroten van veertig naar vijfenzeventig procent dekking.

 

Buitenshuis is de dekking bijna volledig, maar radiosignalen zijn binnenshuis vaak veel zwakker. Nog voor het einde van het jaar worden de uitzendvermogens verhoogd en nieuwe steunzenders actief. De geluidskwaliteit is helaas niet altijd goed. Zo heeft Sky Radio The Christmas Station een stereo-uitzending in DAB+ met een voor goede kwaliteit te lage 48 kbps bitrate.

 

Onlangs werd ook bekend dat Frankrijk DAB+ vooralsnog op een laag pitje houdt. Een geplande uitrol in het noordwesten van Frankrijk is uitgesteld tot volgend voorjaar. De grote omroep Radio France doet, op FiP radio na, zelfs nog nergens aan DAB+.

 

In Denemarken worden wel vorderingen gemaakt en is geheel van DAB (de oude norm) naar DAB+ overgeschakeld. Ook Noorwegen gaat door en schakelde in de regio Oslo de FM-uitzendingen uit. Naar verwachting schakelt de VRT nog deze maand over van DAB op DAB+ radio.

TotaalTV (Jan-Hein Visser)

 

n.v.d.r.

Hoe dan ook in Vlaanderen begint stilaan DAB+ van de grond te komen.Een 10-tal (lokale) zenders zitten inmiddels op DAB+.Ook de grote commerciële radio's Qmusic en Joe zijn te beluisteren in de digitale radioband.In november schakelen bovendien de VRT radiozenders over van DAB naar DAB+.Zelfs de regionale Radio 2 zenders krijgen elk apart een eigen landelijke frequentie.

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:04 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.