06-10-17

VAN 'GEEF 8' TOT GEEF... NIKS

VAN 'GEEF 8' TOT GEEF... NIKS

 

Schrijven is vaak een niet voorbereid avontuur, een ontdekkingsreis waarbij je je laat leiden door wie en wat je ontmoet in je gedachten. Neem nu mijn stukje over het ‘Soldatenhalfuurtje’ van zeer onlangs. Mensen lazen het, herinnerden zich nog meer details en kwamen met extra informatie voor de pinnen. Wat weer leidde tot dit vervolgverhaal. Lijken de hoofdrolspelers en de diverse onderwerpen eerst los van elkaar te staan, dan merk je algauw dat alles en iedereen toch met elkaar is verbonden. Onbedoeld. 
 
 

Nadat het ‘Soldatenhalfuurtje’ bij de openbare omroep in 1971 werd afgevoerd, verscheen het opnieuw bij… Radio Atlantis in 1973. Programmaleider Tony Houston zette het pal tegenover het super populaire ‘Juke Box’ van Radio Veronica. Niet dat de versie van de Vlaamse zeezender veel indruk maakte, want meer details kon ik nergens vinden. Het is bij die ene opname gebleven die ik heb. In juli 1973 hadden we met Kamer 11 van de 6TTR in Lüdenscheid het nummer ‘We are all woundend at Wounded Knee’ van Redbone aangevraagd en gekregen.

 

Ik contacteerde alsnog oud Atlantis-medewerkers Peter Vandam, Luc Van Kapellen en Theo Vandevelde, maar niemand herinnerde zich nog details. Theo (Guy Broeckhove), moest trouwens in 1974 zelf in dienst. Na een opleiding van drie maand in Lombardsijde, als KROO, werd hij naar de NATO-eenheid in Essentho (Duitsland) gestuurd. In diezelfde periode deed ene Luc Appermont er zijn legerdienst als gewoon milicien. Na één maand opleiding in Turnhout, mocht Luc de rest van zijn termijn op de toenmalige BRT afwerken. Toen Guy afzwaaide kon hij eveneens bij de BRT zijn carrière verder op de rails zetten bij Radio 1 (toen nog BRT1). 
 

Hij presenteerde er ‘Welkom in Vlaanderen’, een programma dat uitsluitend Belgische en Vlaamse plaatjes liet horen. De uitzending was geprogrammeerd op het vroegere tijdstip van het… ‘Soldatenhalfuurtje’. Met heel wat succes als gevolg. Waardoor de programmaleiding, na een jaartje, besloot om de show te verhuizen naar 14:00 uur. Het idee was in die tijd tamelijk baanbrekend en Guy kreeg er in 1986, van SABAM, een onderscheiding voor.

 

Al die tijd was bij de openbare omroep een ander verzoekplatenprogramma wél gewoon blijven doorgaan; ‘Vragen staat vrij’. De uitzending kende haar ontstaansgeschiedenis bij Radio 2 Omroep Antwerpen in 1967 als ‘Favorieten-Express’, toen ook al op zondagavond te horen. 'Vragen Staat Vrij' was aanvankelijk een verzoekprogramma zonder groeten. Dat veranderde echter in 1970 toen Lutgart Simoens de post begon te behandelen. Het werd een gigantisch succes. Radioproducer en programmamaker Jos Baudewijn (foto) had daar zeker wat mee te maken.

 

Jos Baudewijn.png

 

Omdat Lutgart (foto) zoveel verzoekjes kreeg, las ze elke brief op voorhand en duidde de fragmenten aan die ze tijdens de uitzending zou lezen. Er konden slechts 200 brieven en 43 plaatjes in één uitzending. Ook veel… oud-soldaten wilden graag iets terughoren uit nostalgie naar hun diensttijd. Simoens leefde erg mee met de verhalen en bewaarde de meest ontroerende en grappige brieven in een valiesje. Elf procent van de verzoekjes kwam uit Nederland. ‘Vragen staat vrij’ werd ook door de Wereldomroep uitgezonden.  

 

BRT2 Omroep Antwerpen Lutgart Symoens.png

 

Simoens bleef het gezicht en de stem van het programma tot haar pensioen in 1993. Op 30 mei nam ze met aflevering 1.263 afscheid van haar publiek. Daarna was het de beurt aan Christel Van Dyck. In 2000 werd ze vervangen door Kim Debrie. Andere presentatoren die af en toe ‘Vragen staat vrij’ voor hun rekening namen waren Jos Baudewijn en Conny De Boos. De zondagavonduitzending werd op 30 augustus 2011 haast geruisloos afgevoerd en vervangen door ‘Al wat je lief is’, een thematisch identiek programma, gepresenteerd door Kim Debrie (foto) en zelfs Albrecht Wauters Inmiddels is ook dit weer geschrapt. 

 

Kim Debrie met technieker Eric Savat) Radio2.png

 

Sindsdien hebben noch de openbare omroep, noch de commerciële, noch de netwerken, noch de lokale radiostations een typische verzoekshow. 

 

Jean-Luc Bostyn

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:07 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Amerikaanse deejay van 92 wekelijks nog in de ether!

Amerikaanse deejay van 92 wekelijks nog in de ether!

 

Er zijn maar weinig radiodeejays die dit evenaren: op je 92e nog wekelijks een programma presenteren. Toch moet de Amerikaanse deejay Art Laboe nog steeds niet aan pensioen denken. Onlangs vierde hij zelfs zijn 75-jarig jubileum als radiomaker.

 

file_25067.jpg

Foto: Screenshot YouTube

 

Laboe presenteerde zijn allereerste radioprogramma op 23 september 1943 op radiozender KSAN in San Francisco. Later ging hij aan de slag bij verschillende radiostations in Los Angeles.

 

Laboe was pionier op het gebied van locatie uitzendingen en interactiviteit. De deejay presenteerde zijn programma namelijk regelmatig vanuit een drive-in keten, waarbij luisteraars verzoekplaten konden aanvragen. Hieruit ontstond telkens lijst met meest aangevraagde platen.

 

 

 

Een kreet die onlosmakelijk met Laboe verbonden is, is “Oldies but Goodies” die hij dan ook wekelijks de ether in slingert. In 1981 kreeg de deejay zijn eigen ster op de Hollywood Walk of Fame.

 

Onlangs vierde Laboe dus zijn 75-jarig jubileum als radiodeejay. En dat gebeurt met een speciale aflevering van de “Art Laboe Connection,” die zondagavond wordt uitgezonden op onder meer 93.5 KDAY in Los Angeles.

 

Laboe over zijn jubileum: “Ik heb een van de beste banen in de wereld. Ik draai muziek, heb contact met de luisteraars, draai hun verzoekjes en verbind ze met hun geliefden. Dank aan alle toegewijde fans die de afgelopen decennia hebben geluisterd en de Art Laboe Connection.”

 

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |