17-05-18

LUISTERTOERISME IN ZUID-WEST-VLAANDEREN

LUISTERTOERISME IN ZUID-WEST-VLAANDEREN

 

- Na Radio Veronica deed zich een nieuw fenomeen voor 
 

Tot de start van VTM op 1 februari 1989 was Vlaanderen een tv-kolonie van Nederland. Dagelijks keken ruim dertig procent landgenoten naar de programma’s die van ‘boven de Moerdijk’ kwamen. Op het vlak van de radio kenden we eenzelfde fenomeen. Tot het verdwijnen van de zeezenders op 31 augustus 1974 luisterden, ik doe een wilde gok, minstens evenveel Vlamingen naar Radio Veronica, Radio Noordzee Internationaal, Caroline en co. Een op de drie dus. Decennialang.

 

Screen.jpg

Foto:Jingleweb.nl

 

Nadien namen Radio Mi Amigo en Hilversum 3 de fakkel over. Tot de vrije radiozenders de kop opstaken in Vlaanderen. We schrijven 1980, toevallig ook het jaar dat Radio Mi Amigo uit de lucht ging. Keken en luisterden zoveel jaren Vlamingen naar wat uit Nederland kwam, dan zette zich plots een omgekeerde beweging in. Uiteraard waren die vrije zenders niet nationaal te beluisteren bij de noorderburen, maar in de grensgebieden werd wel gretig afgestemd op die nieuwe stations. Meer nog en dat hebben we eigenlijk nooit echt beseft, de Vlaamse vrije radio’s brachten ook een soort ‘luistertoerisme’ op gang. 

 

Ik moet vooral schrijven over datgene wat ikzelf heb ervaren bij Radio Gemini. Uiteraard werkte er een hele roedel Nederlanders voor de Zuid-West-Vlaamse zender. Helemaal onlogisch was het dan ook niet dat de toch al reislustige noorderbuur vaak in de regio Kortrijk-Moeskroen neerstreek om te luisteren naar dat radiofenomeen. En het te bezoeken. In eerste instantie voor een groot deel gelokt door RadioVisie. Enkele duizenden Nederlandse abonnees lazen maandelijks over die vreemde radiogebeurtenissen in Vlaanderen. Voor hen was dat iets nieuws, dat wilden ze van nabij beleven.

 

Het fenomeen nam grotere proporties aan toen ook de gevestigde Nederlandse omroepen menige reportage maakten over die Vlaamse vrije radio’s. Ook hier speelde Radio Gemini weer een voortrekkersrol. Er werd ooit een hele nacht een AM-frequentie gedeeld met Hilversum 2. De lokale zender uit Kortrijk/Moeskroen was plots in half Europa te beluisteren! Radio Veronica draaide een tv-documentaire over Gemini. Enkele honderdduizenden keken. Ik noem slechts de twee grootste ‘evenementen’, er waren er veel meer. 

 

Eén van de meest fervente Nederlandse radiotoeristen was Theo van Halsema uit Groningen. Liefst vierhonderd kilometer verder! Het aantal keer dat hij naar Moeskroen en later naar Kortrijk kwam en er bleef slapen, weet hij waarschijnlijk zelf niet meer. Ook na het imploderen van Gemini, bleef Theo focussen op Zuid-West-Vlaanderen. Hele valiezen vol cassettes nam hij op van alles wat er te ontvangen was. En de man heeft ze bijna allemaal bewaard. Dat heeft dan weer als immense voordeel dat ik vandaag een blik... Radio Magic kan opentrekken. 

 

"Toen ik net met de hond aan het wandelen was bedacht ik dat ik veel fragmenten heb van Radio Magic. Toegegeven, vergeleken bij Radio Gemini en Maeva klinkt het bijzonder kneuterig, maar het geeft natuurlijk wel een heel mooi tijdsbeeld hoe de gemiddelde vrije radio in Vlaanderen begin jaren '80 klonk." 

 

"De montage duurt bijna twaalf minuten en is uit 1982-84. We horen ook een promo dat ze willen gaan verhuizen naar het Ring Shopping-center in Kortrijk. Als ik in de jaren 80 naar België reisde, dan ging de radiocassetterecorder altijd mee met een vracht cassettebandjes (soms moest ik ook nog bijkopen). Ik nam zoveel mogelijk op en thuis monteerde ik daar dan een leuke fragmentencassette van".

 

"Vergeet niet, wat er in Vlaanderen gebeurde was in die tijd voor ons Nederlanders bijzonder. Dit kenden wij niet in Nederland!" 
 
Klik op de onderstaande filmpje om... te luisteren!
 
 
 
 
 
 
Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.