05-10-17

DE NSF, TROUWER DAN EEN HOND!

DE NSF, TROUWER DAN EEN HOND!

 

Als je reeds 64 verjaardagen vierde heb je heel wat jaren om op terug te kijken. Om het chronologische overzicht te behouden, FaceBook noemt het de tijdlijn, doe je dat meestal door belangrijke gebeurtenissen, jobs, aankopen, verhuizingen… in de juiste volgorde te zetten. Ik betrap er me zelf op dat ik dat ook al eens doe aan de hand van de… radiotoestellen die ik kocht, bezat of die ik me gewoon herinner. De meest opmerkelijke ontvanger was tevens de allereerste die ik ooit zag. Afijn, ook naar... luisterde. 
 

Jean-Luc Bostyn 1954 aan radio.png

Het begint in de zomer van 1947, de warmste ooit. In dat jaar trouwden mijn ouders. Om geld te sparen en later een huisje te kunnen kopen, trokken ze vijf jaar in bij de ouders van mijn ma. Toen ze in 1952 eindelijk hun droomwoning konden kopen, kregen ze het radiotoestel van mijn grootouders cadeau. Inmiddels was (helaas) het embleem op de voorkant verloren gegaan. De NSF-ontvanger (Nederlandse Sein Fabriek, in 1960 overgenomen door Philips) was vlak na de oorlog aangekocht bij de intussen bekende Roger. 

 

In maart 1953 kreeg het nieuwe huis er een bewoner bij. Ik dus. Toen ik kon glimlachen moest er een foto genomen worden. Zoals mijn generatie zich dat zal herinneren… recht op zittend, poserend op een kussen (sommigen lagen naakt op een schapenvacht!). Ik heb geen idee wààr het idee vandaan kwam, maar toen was het wel ‘bon ton’. 

 

De NSF bleef het muzikale geluid in de woonkamer van Huize Bostyn beheersen tot 1959. Toen kwam er een nieuw toestel van bij Roger. De ‘ouwe bak’ belandde op zolder tot ik ‘groter’ was. Toen ik vele jaren later mijn eigen kamer kreeg, begon het toestel zijn derde leven. In 1973 mocht de ‘lampenbak’ alweer, zij het gedeeltelijk, op rust. 

 

Bij Roger had ik een transistor radio gekocht, met UKW-welle. Maar niet vooraleer ik de houten NSF-kast helemaal gerenoveerd had. Met de oude ontvanger schuimde ik wel nog steeds alle AM-banden af omdat er twee uitstekende kortegolfbanden opzaten. Ik vergat vaak naar bed te gaan, luisterde naar zenders uit landen die nu al lang niet meer bestaan! (DDR, Tjecho-Slowakijje,CCCP). DX-ing! Een merkwaardige hobby! Maar eentje waar je vaak schitterende cadeaus aan overhield! 

 

In 1981 werd de NSF weer opgewaardeerd. Voor Radio Gemini had ik een spel bedacht waarbij luisteraars en middenstanders een grote rol speelden. Dé radio werd érgens, in een steeds wisselend dorp, in een uitstalraam geplaatst bij een winkelier. Aan de hand van tips die de presentatoren gaven, moesten de luisteraar het toestel kunnen lokaliseren. Wie daar als eerste in slaagde kreeg een prijs. De NSF zou bovendien ‘model staan’ voor een nieuwe Gemini-sticker. De Kortrijkse tekenaar en ontwerper Cisse, inspireerde zich op ‘mijn radiodoos’. De sticker werd nadien hét symbool van Gemini. Meer dan zomaar een logo. 

 

naamloos2.png

 

Toen ik vertrok bij de Kortrijkse lokale zender, in de lente van 1984, belandde het toestel opnieuw in Geluwe waar ik er heel vaak BBC Radio 1, Hilversum 3 en de zeezenders vanaf de Ross Revenge mee beluisterde. Zelden ging een dag voorbij zonder dat het groene ‘kattenoog’ opflikkerde. Uiteindelijk werd het aantal uur radio-activiteit toch minder. Storingsvrij luisteren werd immers steeds moeilijker. Ansich werd het AM-aanbod ook minder, andere elektrische toestellen in huis en de naaste omgeving moesten blijkbaar aan steeds minder strenge normen voldoen. Met gekraak, gespetter, gezoem en ander lawaai als gevolg.

 

Toch was de rol van de NSF nog steeds niet uitgespeeld. In 2012, 2013 en 2014 zond vanuit het Bissegemse Bijenhof evenementenradio 19, tijdens de zomermaanden, telkens een tiental dagen uit. Opnieuw nam de oude ontvanger zijn rol als ‘eye catcher’ op. Meer nog, hij liet ook het geluid van Radio 19 horen. Zendtechnicus Bruno Vandenbulcke had gezorgd voor een mini middengolfzendertje dat de oude bak feilloos kon ontvangen. Vermoedelijk het enige AM-apparaat waarmee naar 19 werd geluisterd. Enerzijds mocht er geen AM-zender gebruikt worden, dus werd dat aan niemand verteld, anderzijds was het zendgebied echt tot enkele honderden meter beperkt. 

 

Ik heb geen idee of hiermee een definitief einde is gekomen aan het merkwaardige leven van dit radiotoestel dat me al mij hele leven begeleid. Het ding heeft zeker al acht levens gehad. Een negende behoort tot de mogelijkheden. Intussen staat de helemaal opgefriste ‘bak’ te pronken in mijn ‘mancave’. 

 

naamloos.png

 

Af en toe wordt hij aangezet op Smooth Radio of Gold, of een andere zender. In het UK tieren de middengolfstations immers nog welig. ’s Avonds en ’s nachts is er zelfs een overvloed aan zenders in die band te ontvangen. Door het wegvallen van de zwaarste vermogens in de ons omringende landen, duiken steeds vaker en beter omroepen op uit verre landen.

 

De geschiedenis herhaalt zich, straks sla ik weer aan het DX-en. Waar is mijn World Radio & TV Handbook? En hoe stel je ook alweer een goed QSL-report op? Wie stuurt nog cadeaus?
 
 
 
 
Tijdsbalkje rood.gif

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Duitsland:DAB+ wordt stilaan succes !

Duitsland:DAB+ wordt stilaan succes !

 

Digitale radio blijft terrein winnen in de Duitse gebieden. Het afgelopen jaar gingen er 1,67 miljoen DAB+ontvangers over de toonbank. Dat zijn er overigens wel iets minder dan vorig jaar. Inmiddels staat de teller toch al op 9,91 miljoen verkochte DAB+radio’s.

 

file_14415.jpgOnlangs werden tijdens de Internationalen Funkausstellung (IFA) in Berlijn de nieuwe onderzoeksresultaten bekendgemaakt van de pilotstudie naar het gebruik van DAB+ door Kantar TNS.

 

En opnieuw zit digitale etherradio in de lift. Inmiddels luisteren bijna 11 miljoen Duitsers regelmatig via DAB+ naar de radio, waardoor digitale etherradio inmiddels een aandeel heeft van 15,7% (+1,9%-punt t.o.v. vorig jaar). 15,1% Van de Duitse huishoudens heeft inmiddels al de beschikking over minstens 1 DAB+radio (+2,5%-punt t.o.v. vorig jaar).

 

Sinds augustus 2011 heeft Duitsland landelijke radio via DAB+. Inmiddels is de landelijke multiplex, waarop onder meer Radio Bob, Sunshine Live, Deutschlandfunk, Schlagerparadies, Klassik Radio, Energy en Absolut Relax uitzenden, vrijwel in heel Duitsland te ontvangen. Volgend jaar komt er een tweede landelijk DAB+net bij.

 

De landelijke publieke zender Deutschlandfunk Kultur heeft via DAB+ zelfs al een betere dekking dan via FM.

 

Daarnaast is er in elke deelstaat één of meerdere regionale multiplex in de lucht met daarop regionale stations. Het aanbod wisselt per deelstaat. In het zuiden zijn ook vrijwel alle regionale commerciële radiostations via DAB+ te ontvangen, terwijl deze in het noorden wat terughoudender zijn. Alleen in Hamburg zijn ook regionale commerciële stations via digitale etherradio te ontvangen.

 

Kijkend naar de verschillende deelstaten, dan is het ook niet verwonderlijk dat Beieren aan kop gaat. Hier heeft 19,6% van de huishoudens de beschikking over minstens 1 DAB+radio. In absolute aantallen zijn dit 1,18 miljoen DAB+radio’s. Beieren is momenteel heel DAB+netwerkstructuur aan het ombouwen, waardoor nu ook vrijwel alle lokale stations via DAB+ te ontvangen zijn.

 

Baden-Wurttemberg volgt op de tweede plaats met 16,2%. Ook hier zijn vrijwel alle radiostations die op FM uitzenden ook via digitale etherradio beschikbaar. Hekkensluiter is Nedersaksen met 12,7%. Dit is niet zo verwonderlijk, aangezien hier alleen de landelijke stations fatsoenlijke dekking via DAB+ hebben. De publieke omroep NDR is haar netwerk nog aan het uitrollen en de regionale commerciële stations ontbreken hier nog.

 

Opvallende prestaties zijn er in Noordrijn-Westfalen gemeten. Hier heeft 14% van de huishoudens inmiddels al de beschikking over een DAB+radio. Dit zijn 1,19 miljoen toestellen. In Noordrijn-Westfalen zijn alleen de landelijke omroepen en de regionale publieke omroep WDR via DAB+ te ontvangen. Voor regionale commerciële stations wordt DAB+ nog steeds geblokkeerd door de regionale mediaraad LFM om de lokale commerciële stations op FM te beschermen.

 

Inmiddels rijden er in Duitsland ook al 3,7 miljoen auto’s met een DAB+radio op de wegen rond. Een jaar geleden waren dit er nog 3,08 miljoen. Autofabrikanten zijn in Duitsland nog tamelijk terughoudend met het standaard inbouwen van DAB+ in de auto. Dat geldt overigens ook voor IP-autoradio’s (internet). Momenteel heeft 8,7% van het totale wagenpark in Duitsland DAB+ aan boord tegenover 1,2% voor IP.

 

Naast DAB+ kende ook internetradio een flinke groei. Als gekeken wordt naar meest gebruikte distributiemethode, dan heeft internetradio nu een aandeel van 7,7% DAB+ 5,0% en kabel 2,7%. FM is nog altijd dominerend met 69,7%. Wel is dit al bijna 10%-punt lager dan 4 jaar geleden.

 

Vanaf volgend jaar wordt DAB+ voor het eerst apart gemeten voor de luistercijfers, waardoor voor de radiostations duidelijk inzichtelijk wordt hoe de verschillende distributiemethodes (FM, DAB+, IP) zich ontwikkelen.

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |