18-10-17

Denemarken: Volledig over van DAB naar DAB+

Denemarken: Volledig over van DAB naar DAB+

 

file_22221.jpgIn Denemarken is een einde gekomen aan de uitzendingen in de oude DAB (MP2) standaard. Zondag zijn alle radiostations over naar DAB+. Daarnaast zijn de landelijke DAB-netten opnieuw ingedeeld en is onder andere de World Service van de BBC toegevoegd aan het aanbod.


De publieke radiostations van de DR zijn nu op het tweede landelijke DAB+net te ontvangen. Dit net bestaat uit drie allotments (kanaal 8B, 11C en 13B) die gezamenlijk het hele land dekken.

 

Hierdoor is in elke regio de juiste versie van P4 te ontvangen. Radio 24syv blijft uitzenden via dit net. Weliswaar is dit een commerciële zender, maar deze krijgt subsidie van de overheid in de ruil voor veel nieuws en informatie.

 

De overige commerciële radiostations zijn nu via het eerste landelijke DAB+ net (kanaal 12C) te ontvangen. Door de omschakeling naar DAB+ zijn Pop FM, Radio 100, Nova, Radio Soft, MyRock en The Voice nu in betere geluidskwaliteit en in stereo te ontvangen.

 

Het eerste landelijke DAB+net wordt nu geëxploiteerd door zenderexploitant Teracom die het recht heeft om de resterende DAB+capaciteit te verhuren.

 


Bauer media, eigenaar van Pop FM, Radio 100, Nova, Radio Soft, MyRock en The Voice, maakte eerder bekend haar aanbod vooralsnog niet uit te breiden. Maar desondanks verscheen zondag Radio Klassisk, een zender van Bauer die alleen via internet uitzond, op DAB+.

 

Daarnaast zijn er nog twee nieuwe radiostations landelijk te ontvangen via DAB+. Als eerste is de Worldservice van de BBC toegevoegd. Eerder werd BBC Worldservice al toegevoegd aan het aanbod in Nederland en Vlaanderen. Ook heeft de krant Ekstra Bladet haar webzender Ekstra Bladet Radio uitgebreid naar DAB+. Dit station zendt overwegend Deense muziek uit in combinatie met nieuws van haar eigen krantredactie.

 

In Denemarken zijn inmiddels al meer dan 2 miljoen DAB(+)ontvangers verkocht. Het aandeel digitaal radioluisteren bedroeg in het eerste kwartaal van dit jaar 33%. 

 

 

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.