30-09-17

NL:Groot Nieuws Radio blijft tot 1 januari 2019 op AM !

NL:Groot Nieuws Radio blijft tot 1 januari 2019 op AM !

 

Groot Nieuws Radio blijft tot 1 januari 2019 uitzenden via de middengolf. Dit heeft het christelijke radiostation bekend gemaakt op 24/9 j.l.. Eerder werd al duidelijk dat Groot Nieuws Radio in elk geval tot 1 maart 2018 op 1008 AM te horen blijft, maar hier komt nu driekwart jaar bij.

 

In de afgelopen weken is de mast in Zeewolde geïnspecteerd en daaruit blijkt dat er geen groot onderhoud nodig is.

 

Hierdoor heeft Groot Nieuws radio haar contract met Novec voor gebruik van de mast verlengd.

 

Het komend jaar gebruikt Groot Nieuw Radio om zoveel mogelijk luisteraars over te laten stappen van AM naar DAB+. Sinds september is het station landelijk te ontvangen via digitale etherradio door een overeenkomst met BNR Nieuwsradio.

 

Eerder werd al duidelijk dat Groot Nieuws Radio in elk geval tot 1 maart 2018 op 1008 AM te horen blijft, maar hier komt nu driekwart jaar bij.

 

groot-nieuws.png

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

n.v.d.r

Misschien fijn en goed nieuws voor de AM luistervinken in Vlaanderen.Deze Nederlandse radio is zelfs tot in Midden-Vlaanderen in de klare uren redelijk te ontvangen, in de donkere uren is de ontvangst wél moeilijker.Maar hoe dan ook is het nog de allerlaatste Nederlandstalige zender die in Vlaanderen te horen is via de middengolf.

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Radio2:De Pré Historie van morgen 1 oktober 2017

Radio2:De Pré Historie van morgen 1 oktober 2017 

 

Morgen-zondag 1 oktober 2017- brengt Guy je het nieuws én de leukste hits van de 1e week van oktober 1969 (48 jaar geleden), van de 1e week van oktober 1979 (38 jaar terug), van de 1e week van oktober 1989 (28 jaar geleden), en van de 1e week van oktober 1999 (18 jaar geleden).

 

3848709966.jpg

 

Enkele opvallende hits van 48 jaar geleden waren: Venus van Shocking Blue, Met Of Zonder Jou door Ann Soetaert, en Deep Water van Grapefruit. Verder hoor je ontevreden jobstudenten aan onze kust, bezoek van de Amerikaanse maanreizigers aan Brussel, verkiezing vd beste huisvrouw in Ruddervoorde, opening vh academisch jaar aan de VUB, en bondsvoorzitter Louis Wouters die wilde dat zijn bond unitair bleef. 

 

The Worker van Fisher Z, Uit Elkaar door Herman van Veen en Monique van de Ven, en Bang Bang door B.A. Robertson waren enkele van de straffe platen in de 1e week van oktober 1979. Verder hoor je moeder Teresa die de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, paus Johannes Paulus in New York, staking bij het bedrijf Brown Bovery, en 25 jaar internationaal zeemanshuis in Antwerpen.

 

Na 11 uur nieuws en hits van de 1e week van oktober 1989 met Oostduitse vluchtelingen in de Westduitse ambassade in Praag, uitdrijving van een landbouwer en zijn gezin én dieren uit zijn hoeve, en de dood van Graham Chapman van Monty Python. Enkele hits van 28 jaar geleden waren: You Keep It All In van The Beautiful South, Dansen van Clouseau, en Oye Mi Canto door Gloria Estefan.

 

Daarna terug naar de 1e week van oktober 1999 over 50 jaar Chinese Volksrepubliek, de Oostenrijkse verkiezingen, welke ‘loze’ zondagen wilden de mensen, en de Wilrijkse Simonne en Staf die hun vakantie doorbrachten aan het strand van Sint-Anneke. Plaatjes die het toen goed deden waren onder meer: Man! I Feel Like A Woman van Shania Twain, De Schat Van De Farao van De Nieuwe Snaar, en 2 Times van Ann Lee.

 

3797016920_35.png

 

De platenspeellijst

Venus. - SHOCKING BLUE
Ma belle amie - TEE SET
In the ghetto - ELVIS PRESLEY
Good morning starshine - OLIVER
Met of zonder jou - ANN SOETAERT
Curly - THE MOVE
Deep water - GRAPEFRUIT
Je t'aime (moi non plus) - SERGE GAINSBOURG & JANE BIRKIN
A brand new day - THE WIZ STARS
We don't talk anymore - CLIFF RICHARD
The worker - FISCHER Z
Give up your guns - THE BUOYS
Uit elkaar - HERMAN VAN VEEN & MONIQUE VAN DE VEN
Bang bang. - B.A. ROBERTSON
Arumbai - MASSADA
Lambada - KAOMA
Dansen - CLOUSEAU
You keep it all in - THE BEAUTIFUL SOUTH
Cherish.. - MADONNA
If only I could - SYDNEY YOUNGBLOOD
Oye mi canto - GLORIA ESTEFAN
Mambo number 5 - LOU BEGA
Man! I feel like a woman! - SHANIA TWAIN
When you say nothing at all - RONAN KEATING
Yeke yeke - K3
Blue (Da ba dee) - EIFFEL 65
Genie in a bottle - CHRISTINA AGUILERA
2 Times - ANN LEE

 

gloriaestefan.jpg

 

De Pré Historie via Radio 2 elke zondagvoormiddag tussen 10 en 12 !

 

4284835628.2.jpg

 

   De website van de Pré Historie

   Net gemist? Geen probleem herbeluister het programma

 

3902682830.jpg

Radio2

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-09-17

Met Laura Groeseneken naar het Eurovisie Songfestival

Met Laura Groeseneken naar het Eurovisie Songfestival

 

Laura Groeseneken (foto VRT) gaat ons land vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival dat volgend jaar in Lissabon plaatsvindt. Dat is in "Van Gils & Gasten" bekendgemaakt. Een lied heeft de singer-songwriter nog niet.

 

e52ac784-a459-11e7-bbe7-02b7b76bf47f.jpg

 

Ze is 27, komt uit Leuven en zit al meerdere jaren in het vak als singer-songwriter: Laura Groeseneken, de zangeres die de VRT in 2018 naar het Songfestival in Lissabon stuurt. België is daarmee het eerste land dat zijn kandidaat voor volgend jaar bekendmaakt. Dat gebeurde vanavond in "Van Gils & Gasten" op Eén. Meteen zette Groeseneken haar zangtalent in de verf met een Engelstalige cover van "Amor pelos dois", het lied waarmee Salvador Sobral het Songfestival dit jaar voor Portugal won.

 

Het grote publiek kan Groeseneken kennen van haar samenwerking met Ozark Henry (Piet Goddaer). Sinds 2014 staan de twee geregeld samen op het podium en schrijven ze ook samen nummers. Met Alex Callier van Hooverphonic schreef ze dan weer het nummer "Gravity" dat het modemerk Cacharel in een reclamecampagne voor parfum gebruikte. Onder de naam Sennek maakt ze ook solowerk.

 

Lees HIER verder via VRT NWS.

VRT NWS

eurovision-song-contest-2018-lisbon.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

08:53 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

BBC RADIO 1 OPVOLGER VAN BRITSE OFFSHORE RADIO

BBC RADIO 1 OPVOLGER VAN BRITSE OFFSHORE RADIO

 

- Bazen bevreesd voor de komst van… vrouwelijke dj’s
 
 
Dit weekend bestaan BBC Radio 1 en BBC Radio 2 een halve eeuw. One was de ontegensprekelijke opvolger van Radio London. Een gelijkaardig format, tal van dj’s die uit de offshore radiowereld werden geplukt en jingles die naast het befaamde Big L-pakket hadden gelegen. Waarmee de Britten het in alle opzichten beter deden dan de Lage Landers die na het verbieden van hun zeezenders niét voor een alternatief zorgden.
 

3023573-1390af178d6d622d26b87f4bfc578e17.jpg

 
Maar in tegenstelling tot wat wordt gedacht verliepen de oprichting en de beginperiode van BBC Radio 1 niet echt van een leien dakje. Groeipijnen door beperkte financiële middelen en een strenge controle op de creativiteit waren serieuze obstakels voor erkenning bij het grote publiek. Een terugblik op een woelige omschakeling ‘van zee naar land’, zowat een halve eeuw geleden.
 
VAN OUD NAAR NIEUW 

Het legale antwoord als alternatief op de uiteindelijk verdreven zeezenders was het gevolg van een nooit eerder geziene herstructurering bij de Britse openbare omroep. Het eerdere ‘light programme’, dat bestond uit een samenraapsel van verschillende stijlen van jazz, musical, swing en een beperkt aanbod popmuziek, werd in de nacht van 29 op 30 september 1967 door Roger Moffat definitief afgerond. Meteen werd een punt gezet aan de oubolligheid van de BBC.

De daarop volgende dag werden er ter vervanging twee stations, BBC Radio 2 en BBC Radio 1 geïntroduceerd. Paul Hollingdale effende als allereerste ochtendpresentator het pad voor Tony Blackburn die met ‘Flowers in The Rain’ van The Move om 08:00 uur (Benelux-tijd) het verlengstuk van de zeezenders uitzette. Aan belangstelling en nieuwsgierigheid was er geen gebrek.

 

3023573-4c0625d9fe3c58b70a277ae626720e3e.jpg

 
AANKLOPPEN BIJ DE VIJAND 

Ofschoon deze radiorevolutie breed in de media werd uitgesmeerd, beseften weinigen dat de BBC tijdens de voorbereiding een heel gebrekkige kennis had van het reilen en zeilen van Caroline, Big L, 270 en co.  Vandaar dat Johnny Beerling op pad werd gestuurd om de geschikte dj’s te vinden. Zijn speurwerk leidde hem naar Radio London. Er werden onmiddellijk onderhandelingen met de populairste jocks aangeknoopt. 

De daarop volgende auditie, waarop zich 120 sollicitanten meldden, leverde het voorspelbare resultaat op: tien medewerkers van ‘Big L’ waaronder Ed Stewart en twee mensen van Caroline North, Mike Ahern en Emperor Rosko, voldeden aan het gewenste profiel. Een jingle-pakket van PAMS uit Dallas en een thema gecomponeerd door de ooit geboycotte producer van de Beatles George Martin zorgden voor een flitsende vormgeving.  

 
STRENGE REGELS 

Wie van de nieuwkomers dacht dezelfde losse stijl van presenteren te kunnen hanteren, keek zeer raar op. Keith Skues, die al één en ander gewend was, bestempelde de verplichting om vooraf geschreven scripts als ‘een enorme belemmering’. De aanpak van de eindregisseur met tijdsgebonden interventies leverde bizarre taferelen op. Een volledig contrast dus met weleer toen de dj’s zelf het verloop van de shows bepaalden. Anderen behielden hun ‘piratenbloed’ en leefden zich ongedwongen en tot algemeen jolijt wèl volledig uit. Naarmate BBC Radio 1 evolueerde werd dit rigoureuze beleid gelukkig afgezwakt en ontstond er een grotere vrijheid.

 

 

SEKSISTISCH

De BBC had overigens nogal wat vooroordelen. Zo overheerste de angst over de mogelijke komst van… vrouwelijke collega’s. Men vreesde voor de luistercijfers. Journaliste Annie Nightingale trok meermaals tegen deze verregaande vrouwonvriendelijkheid van leer. Haar klachten verdwenen niet in dovemansoren en leidden in 1970 tot de toevoeging van ‘femels’ aan het team. De komst van Janice Long, Jackie Brambles, Zoë Ball, en Sarah Cox bevorderden het evenwicht in het personeelsbestand.

 

 

DE VERKEERDE VERSCHUIVING

De liberalisering van de FM-band in de jaren ’80 was de start van meer uitbreidingsmogelijkheden. Naast de gevestigde waarden als Simon Bates en John Peel kregen aanstormende talenten als Bruno Brookes, Simon Mayo en Marc Goodier doorgroeimogelijkheden. Voldoende namen dus om met een volledige programmering de klok rond uit te zenden. Door deze explosieve groei verwaterde echter de hoofdopdracht van BBC Radio 1 namelijk de promotie van de hedendaagse popmuziek. Deze ergernis mondde in de bekende schoonmaakoperatie van 1994 uit… Maar dat is een ander verhaal.
 
Filip Van Molle
 

3023573-54582bd2656dbeb44edfcbd2db8d91ba.jpg

 
 
Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-09-17

De radio memories van Jos Gurdebeke -ON8VRT- uit Blankenberge

De radio memories van Jos-ON8VRT-uit Blankenberge

Uit het (radio) leven gegrepen...

 

3100154735.jpg

 

Lang, lang geleden, toen de AM-modulatie, (nu noemen ze dat de Antieke Modulatie), nog weelderig door de ether suisde op zoek naar zoveel mogelijk luisteraars……

 

Het begon rond 1967, ik was toen 15 jaar, vader was elektricien en had in zijn jonge jaren radio’s gebouwd en hersteld voor zijn hobby. De zolder lag vol met allerlei radio’s, meters, onderdelen enz. Ik had dit ontdekt en vader zag dat ik na veelvuldig vragen te stellen, daar wel interesse voor had.

 

Hij leerde mij solderen met een revolverachtig zwaar ding met een koperdraad die dan erg warm kreeg (100w). Ik mocht allerlei toestellen uit elkaar halen en de onderdelen mooi sorteren, later zou hij mij dan wel leren hoe je iets in elkaar kan prutsen die dan nog werkt ook.

 

Op een bepaalde dag kreeg ik een tafelradio van vader en hij zei “Die werkt normaal nog, maar de schaalverlichting is defect, herstel het met onderdelen van andere radio’s en je mag hem hebben . Succes!. Ik had mijn eerste ontvanger! Lange, midden en kortegolf ontvanger…

 

Fascinerend die groene afstemoog dat na het inschakelen langzaam oplichtte en de klank die opkwam…. een mooie warme klank.

 

Draaiend aan het “wieleke” kwam ik op de visserijband….,op een frequentie van Oostende Radio. “This is Ostend Radio, Maritime Radio and Telephone Service…..”, eindeloos herhalend, maar dan plots een telefoon gesprek tussen wal en schip.

 

Dit was de start van mijn ziekte: de “radio” en alles wat daar zo maar uitkomt zomaar te plukken uit de lucht en je ziet niets….

 

Ik volgde een technische richting mechanica op aanraden van vader, dit was een knelpuntberoep, maar ik was gebeten door de microbe “ radio”. Ik volgde een schriftelijke cursus van Amavox, “radiomonteur” en “transistor techniek” en bouwde mijn eerste ontvangertjes met onderdelen van Amarex…..

 

In 1969 studeerde ik af en had meteen werk als machinebediener in een bedrijf die gespecialiseerd was in het maken van tandwielen. Ik had al snel veel interesse als er een machine (elektrisch) defect was en werd dan zo al vlug onderhoudstechnieker van computergestuurde werktuigmachines. Had van mijn hobby mijn beroep gemaakt en ik bleef dit doen tot het einde van mijn loopbaan, bij dezelfde firma. Dit terzijde.

 

In 1970 had ik een arbeidsongeval met als gevolg dat ik 2 maanden “plat” moest blijven liggen (gelukkig kwam alles weer goed). Een bed werd beneden geplaatst en vader installeerde mijn beste vriend bij me, de tafelradio. Uit verveling draaide ik weer aan dat “wieleke” , maar nu op de kortegolf. Ik hoorde veel, maar ik begreep de taal niet. Maar plots iets in het Nederlands……. “Dit zijn de test- uitzendingen van radio Capital….”, als je ons hoort, wil je dan een briefje schrijven?

 

Mijn eerste luisterrapport ging de deur uit, kort daarop een postkaart in de brievenbus met een foto van het zendschip. Mijn eerste QSL-kaart was binnen. Ik had toen geen idee wat een luisterrapport of een QSL-kaart was!

 

Dan begon de reeks van toevalligheden, waardoor ik na meer dan 40 jaar nog altijd de zelfde microbe te pakken heb. Blijkbaar moest het zo zijn, Het is nu zelfs een virus geworden waar geen medicatie voor bestaat.

 

Daar ik mij te bed sterk verveelde bracht vader tijdschriften mee, zoals Radiobullitin en Toon & Beeld. In dit laatste stond toevallig( 1ste toeval) een uitgebreid artikel over kortegolf luisteren, luisterrapporten schrijven, de SINPO-code enz, en over QSL-kaarten verzamelen.

 

Tweede toeval. Een vriend kwam mij bezoeken en ik vertelde hem over mijn ervaringen met de radio. “Ja, toeval” zegt hij. Mijn leraar Judo doet ook zoiets, ik ga er hem eens over spreken. Na mijn herstel kwam ik in contact met die man die mij veel uitleg haf over hoe je rapporten moest maken enz….en bij hem kocht ik voor 700 frank, mijn eerste wereldontvanger, een Set R107. Had SSB en werkte tot 18 Mhz.

 

De man installeerde ook, na toestemming van mijn ouders, een grounplane antenne met radialen op de garage. Intussen had ik door een leraar talen uit de straat mijn zelf opgemaakt luisterrapport laten vertalen in het Duits, Engels en Frans, die ik dan met de nodige gegevens van ontvangst, overtypte met de schrijfmachine. De eerste QSL-kaarten kwamen binnen. Een mooie verzameling, vond zelfs moeder, die prompt plastieken vellen aan elkaar stikte met de naaimachine waar de QSL-kaarten juist inpasten, om die dan op te hangen zodat ze niet zouden vuil worden.

 

De ontdekkingstocht op korte golf was begonnen…..wat een mooie tijd.

 

Zo kwam ik (1971) de Nederlandstalige uitzending van Radio RSA uit Zuid-Afrika tegen. Voor mij de andere kant van de wereld. Tussen 17:00 en 18:00 uur BT, op 15.155 khz startend met het Bokmakierie-vogelgeluid (Zuid-Afrikaanse vogel) als herkenningssignaal om op af te stemmen, want digitale uitlezing bestond nog niet. Het staat nog altijd in mijn geheugen gegrifd. Briefwisseling in het Nederlands was geen probleem en toen je brieven dan ook nog eens rechtstreeks voorgelezen werden in het programma “De puntjes op DX”, kreeg je toch wel even koude rillingen.

 

Veel mooie documentatie ontvangen, ook het maandelijks tijdschrift: “De Bokmakierie Express” met adres in Zeebrugge. Maar toen kwamen al de eerste tekenen van afbouw van de korte golf uitzendingen. Op 1 mei 1990 werd de Nederlandse dienst stop gezet. Ondertussen had ik ook de Nederlandstalige uitzendingen van Radio Moskou ontdekt. Ook iedere dag één uur op antenne. Dat was heel interessant, vooral de nieuwsuitzendingen, alleen maar om te vergelijken wat ze hier in het “westen” vertelden over het “Oosten”. Ook over de ruimtevaart was er interessant nieuws te rapen. Veel briefwisseling met mevr. Lucie Wolodina, bij velen van ons wel bekend. In maart 1994 kreeg ik een brief van haar dat ik al 25 jaar trouwe luisteraar was…. . Ook hier werden de Nederlandstalige uitzendingen geschrapt.

 

Mijn Engelse taal was door het luisteren, en mijn Duits door mijn werk, al heel wat verbeterd, waardoor ik ook geen angst meer had om rapporten van vreemdtalige uitzendingen op te sturen. Ik werd dan ook van verschillende stations “Monitor”, wat een verplichting inhield om maandelijks een aantal rapporten op te sturen. De feedback was dan ook niet gering. Iedere dag post, mooie postzegels, mooie documentatie, ook van de zenders en antenneparken. Wat een mooie tijd…. .

 

In 1973 verliefd, verloofd, getrouwd en in 1976 gebouwd, in Blankenberge. Al snel werd een stuk van de zolder ingericht als schack en kocht ik mijn eerste nieuwe ontvanger: DX160 van Tandy. Ik was er tevreden over, maar al vlug had ik er een digitale freq.uitlezing bij gebouwd. Een heel stuk handiger natuurlijk. Toen we financieel, na de bouw, wat meer ruimte kregen, gingen we met de kinderen op reis. De kinderen waren nog klein, dus niet te laat in bed. Korte golf luisteren in het buitenland zou toch interessant zijn? Dus kocht ik een draagbaar toestel, Grundig Satellit 1400. Ik nam het mee in zijn originele (isomo) verpakking, wat met de bagage van vrouw en drie kinderen toch niet altijd gemakkelijk was. Met de hoofdtelefoon op, stoorde ik de kinderen en ook de XYL niet, die mij trouwens altijd in mijn hobby gesteund heeft. Het kwam zover dat mijn vrouw eerder radio/tv masten of zenderparken in het oog kreeg dan ik, waarop we dan met fototoestel in aanslag de prooi gingen schieten. Alles wat met radio/tv antennen te maken had, kwam bij mij op de foto. Met de telelens nam ik foto’s van boven tot onder in stukjes, en kleefde de foto’s dan correct aan elkaar waardoor ik dan een foto van 1 tot 1,5 meter lang kreeg van de tv-mast. Als je bij zo’n mast kwam in Luxemburg, Duitsland enz, dan had je ook vaak de mooiste uitzicht punten over de streek. Een anekdote op reis (Vogezen): via de Wereldomroep van de BRTN na het nieuws, bij de berichten voor toeristen hoorden we verschillende dagen na elkaar een oproep: “wil Dhr……., zo snel mogelijk contact opnemen met tel…., op reis met een caravan in de Elzas, daar zijn vader overleden is…” . Die vader was mijn buur.

 

Dan kwam er de Phillips D-2999 korte golf ontvanger op de markt. Had mij die aangeschaft maar was daar toch niet 100% tevreden over in vergelijking met de DX160 en de Grundig Satellit. Weer toevallig kwam hier iemand uit de buurt op bezoek die ook met die hobby was begonnen, maar dat allemaal veel te ingewikkeld vond.Ik kon zijn R5000 ontvanger (pas 6 maanden oud) kopen voor weinig geld. Dit was mijn kans, na samenspraak met de xyl, want nieuw kon ik dat niet kopen. En ik verkocht mijn Philips D-2999 en had dus voor weinig geld een luxe ontvanger! Een draad antenne met balloon, een zelfgebouwde antenne tuner en een R5000, meer moest dat niet zijn!.... Wat een mooie tijd. Later kwam er nog een tweede R5000 (tweedehands) erbij en een Sonny ICF 7600G (nieuw)

 

Maar ook België had zijn Wereldomroep. Voor een Belg niet interessant, maar voor een Belg als toerist in het buitenland, wel, vond ik…..? Dit is de aanleiding van mijn verhaal…..

 

De ORU zenders van toen de BRT, waren ook op korte golf te horen in verschillende talen. Mijn eerste ORU qsl kaart was maart 1971. Maar ontvangstrapporten uit Belgenland waren natuurlijk niet interessant, wel als je op reis was, dan werden ze dankbaar ontvangen. Een zekere Mr. Eddy Jacobs (1975) vroeg mij om regelmatig een dx-bijdrage/tips te leveren voor zijn DX-Boemerang.

 

Een tijdje later, 1979 kreeg ik een brief van Mr. Wim Frisson: ze zouden een luisterclub oprichten, waar ik dan ook direct lid van werd. Mijn lid Nr: ILC 329.

 

Het maandelijks clubblaadje was “Club-Echo”

 

In augustus 1979 werden we uitgenodigd voor de eerste opendeurdag van de Wereldomroep. Mijn eerste kennismaking met het enorm grote omroepgebouw, waar ik later, via andere kanalen praktisch alle hoeken en kanten heb gezien, tot boven in de toren met straalverbindingen toe.

 

De ODD was een hele ervaring, ik, het bleutje tussen pater en nonnekes en andere buitenlandse hulpverleners en Belgen wonende in het buitenland, die speciaal naar de ODD kwamen. Maar je hoorde en leerde veel van de gesprekken tussen luisteraar en programmamakers, met een kop koffie en een koekje, en dit ging zo verschillende jaren door. Een rondleiding in de radiostudio’s was natuurlijk het toppunt van de dag.

 

Later, bij de eerste tekenen van besparen, werden de ODD afgeschaft……

 

Intussen was er ook een DX-programma met Frans Vossen, de man met de prachtige grote snor van de Engelstalige afdeling, waar ik ook mijn bijdrage aan leverde. Ik luisterde praktisch iedere dag naar de vele programma’s met o.a. de groeten aan zeelieden, de positieve en soms negatieve berichten van en aan familieleden van missionarissen, enz… .

 

Vanaf 1 januari 1982 meldde Julien Peeters, toen den grote baas, dat de Nederlandse, Engelse, Spaanse en Portugese uitzendingen voortaan ook op Europa gericht zijn via de 1512 Khz. Tussen 17h en 22h45GMT.

 

In januari 1983 kwam er bij de Nederlandstalige uitzendingen elke woensdag een mediakroniek met technische begrippen i.v.m. radio-beluistering en brieven van luisteraars.

 

Via de ODD werden de rondleidingen in de radiostudio’s gedaan door Bob Geens, de man van “Onder Ons” waarmee ik tot het levenseinde van RVI contact had!

 

Onder Ons, een programma met veel informatie en waar ik regelmatig mijn naam hoorde vernoemen . Ook Golfgids genoot mijn belangstelling. Wat een mooie tijd….

 

Ondertussen had ik mijn eerste computer met matrix printer en werd het gemakkelijker om rapporten en de vele brieven richting omroepcentrum te schrijven.

 

poster Jos Gurdebeke 60 jaar.jpg

De grote ingekaderde poster die ik kreeg ter gelegenheid van mijn 60-ste verjaardag !

(Op klikken om te vergroten)

 

BRT was intussen BRTN geworden en we zijn begin 1992. Het “Onder Ons” meldt dat er zal bespaard worden, op het vermogen van de middengolf zenders van R1 & R2, en bij het uitkomen van het zomerschema zal bespaard worden op vermogen en frequenties van de korte golf zenders…..de aftakeling is definitief begonnen.

 

Maar, 1992 was een goed jaar. We werden uitgenodigd voor de start van een nieuwe Wereldomroep; Radio Vlaanderen Internationaal of RVI, in het zenderpark van Waver. Een perfect georganiseerde ODD, met gratis pendeldienst vanaf het Omroepgebouw. De hapjes, drankjes, het mooie weer, de informatie en de rondleiding in de zenderzaal en antennepark, ‘t was een echt feest. Veel nieuwe mensen ontmoet, waaronder ook Bob Geens die voor mij een ontmoeting geregeld had met een geluidstechnieker die regelmatig voor RVI werkte, en het bleek dan nog iemand uit Blankenberge te zijn. Tot op heden hebben we nog regelmatig contact met elkaar.

 

Een nieuw logo, nieuwe kleuren, nieuw interval signaal, het kon niet beter. Ook het volgend jaar werd de eerste verjaardag gevierd met een ODD in het omroepcentrum, en in Waver. De brieven die ik schreef naar RVI werden regelmatig beantwoord via de uitzendingen van “Onder Ons”. Ook bracht Bob Geens mij in verband met de geschiedenis van de radio, in contact met verschillende mensen zoals Wim Wylin, Karel De Goeyse en vele anderen.

 

Dan kwam 1995. Het 50 jarig bestaan van de Wereldomroep, nu RVI. Opnieuw groot feest in Waver met gratis pendeldienst vanaf het station in Brussel, hapjes, drankjes, rondleiding in zenderzaal en antennepark, artiesten traden op, toespraken met de goede voornemens voor de volgende 50 jaar… . Ook een boekje en cd over 50 jaar Wereldomroep kreeg ik als aandenken met een persoonlijk woordje van Bob en Jacques Vander Sichel….. . Wat een mooie tijd!

 

Eind 1996 komen de zwarte wolken terug. In een brief wordt gemeld: Op korte golf worden de uitzenduren van 300 op 140 uren gebracht. De dienst vreemde talen wordt beperkt tot Engels en Frans. Spaans,Duits en Arabisch worden geschrapt. De zendtijd in Waver wordt beperkt tot enkele doelgebieden, en voor het eerst worden relaisstations voor de andere doelgebieden in het leven geroepen (zendtijd gehuurd).

 

Dit alles moet ingaan met het winterschema van ’97… Waar was die mooie tijd?

 

Besparingen en “Horizontale programmering”, de nieuwe wachtwoorden van de VRT.

 

Monique Delveaux kwam in “Onder Ons” uitleggen wat dit betekende. Niet veel goeds: afschaffen van het gedrukte Onder Ons, het programma zelf, Golfgids enz, je hoorde de verbazing in de stem van Bob Geens… . De protestbrieven van de luisteraars waren schering en inslag. Op 20 september 1997 kwam er toch nog een ODD in Brussel en Waver waar we eerst uitgenodigd werden in Middagpost. De nieuwe digitale studio’s waren prachtig.

 

In 1999 was er op de middengolf RVI al regelmatig DAB-Classic te horen, en werd het gedrukte Onder Ons vervangen door een nieuwsbrief… . Met het winterschema van 2000 stond nog één maal Golfgids en Onder Ons de zaterdagavond op het menu.

 

Het negatieve in 2001 was het stilleggen van de zenders in Waver, RVi alleen nog via gehuurde zendtijd in het buitenland. Het positieve was, ik had nu internet en dat was voor mijn hobby een hele openbaring. Ook de nieuwe look van het nu gekleurde programmaboekje.

 

Ook 2002 was een slecht jaar: Begin het jaar moest een bekende stem van RVI, Erna Prelis, ons voor eeuwig verlaten. Maar dan kwam ook bij het einde van het winterschema, de allerlaatste “Onder Ons” (30 maart) waarin ik nog mijn medeleven aan de familie van Erna Prelis betuigde en waar Bob Geens met een krop in de keel eindigde met:

“Dit was Onder Ons. Bedankt voor het luisteren, maar nooit meer: tot volgende week”

De programma’s werden weer meer “horizontaal” in:

RVinfo, RVi Forum en RVi Extra.

Bob kon hem volledig toeleggen op een volledig vernieuwde website van RVI.

Ik was zeer vereerd met de vraag van Bob of hij van mijn foto’s van Waver mocht gebruik maken voor de nieuwe website.

“RVI krijgt een staartje” was het motto, en het staartje monde uit aan je PC. RVI.be was geboren met heel veel info, maar ons ook voorbereidend op de toekomst, dat alles via internet of satelliet zou gebeuren. Het echte contact met RVi was verbroken. Je contact persoon noemde daar nu: info@rvi.be.... .

 

In 2004 werden ook de studio’s van RVi vernieuwd. Maar weer slecht nieuws in oktober. Op TV1 word in het nieuws gemeld dat RVi stopt met zijn anderstalige uitzendingen vanaf maart 2005 ! Achteraf bleek dat dit een zeer snelle beslissing was, zelfs het RVi personeel was niet op de hoogte. Personeel zal zoveel mogelijk verspreid worden onder de andere netten, en er blijven er nog een 10-tal over om RVi in de uitsluitend Nederlandse taal te runnen ! Grotendeels zullen de uitzendingen overgenomen worden van de andere radionetten, en alleen nog richting Zuid-Europa. Weer heel veel reacties en protestbrieven, maar meer en meer wordt de ”openbare” omroep een “gesloten” omroep waar minder en minder rekening wordt gehouden met de luisteraars en bijna geen reacties meer komen op brieven of e-mails! Intussen kondigt Frans Vossen ook zijn allerlaatste “Radio World” aan.

 

Minister van Media Geert Bourgeois zei dat de luisteraars zouden beslissen over de toekomst van RVi. Het guestbook op de RVi site bulkte van protesten, maar geen reactie van RVi of VRT. Het leek wel of ze het zwijgen waren opgelegd.

 

En de neerwaartse spiraal ging verder. In maart 2008 werd ook de middengolf -zender RVi 1512 Khz uitgeschakeld. Ook die van R2, en er gebeurden nog veel besparingen bij de VRT die ons hier te ver zouden afleiden. RVi kwam nu op de nog enige AM zender 927 Khz te staan, maar was minder goed te ontvangen in het buitenland dan de 1512 Khz.

 

De tendens zette zich ook voort in het buitenland. Besparen en besparen. Programma’s en talen werden afgeschaft, zenders werden uitgeschakeld,antenneparken werden afgebroken, briefwisseling via post of internet was er niet meer.

 

Mijn o zo fantastische hobby werd stuk voor stuk afgebroken, Dan maar naar Brusssel getrokken en examen afgelegd voor zendamateur bij het B.I.P.T (2005), waar ik 24/24 haalde en nu door het leven ga als ON3VRT.Ondertussen heb ik opnieuw aan een examen meegedaan en wel voor de A-licentie en zo werd ik ON8VRT...

 

Maar het zal nooit hetzelfde gevoel geven. Het definitieve einde van RVi kwam dan eind december 2011. De allerlaatste AM zender van de VRT, 927 Khz in Wolvertem werd definitief uit de lucht gehaald, en betekende ook het definitieve einde van RVI !

 

Een stil einde !! Nergens werd op de andere VRT netten er aandacht aan besteed.

 

Alleen enkele DXA-ers hielden vol tot de laatste minuut.

 

Het wordt allemaal digitaal. Dit zou de toekomst zijn? DAB of DRM zou al jaren een standaard moeten zijn, maar het lukt niet. Geen mens die daar om vraagt en bijgevolg ook geen dure investeringen zal doen om een nieuwe “radio” te kopen.

 

Wat moet ik doen als ik op vakantie ga in het buitenland? Mijn laptop onder de arm nemen, en hopen op een internetverbinding, of een satellietontvanger meenemen?

 

Een (technisch)bezoekje brengen aan het (openbaar)omroepgebouw, waarvan de geur na al die jaren, nog altijd mijn reukorgaan teistert, is aards moeilijk geworden.

 

Ik denk, en droom bij mijn vele foto’s, dat het vroeger toch beter was, of zou ik toch te oud worden?

 

Radiogroeten uit Blankenberge,

 

Jos Gurdebeke

BDXC0893

ON8VRT

 

Jos Gurdebeke.jpg

 

Lees ook: Radio Vlaanderen Internationaal (RVi)

-De wereldomroep van de VRT ! -De omroep tot/met 26 maart 2005.

     Lees ook: RVi de Vlaamse Wereldomroep van de VRT

-Vanaf 11/2004 naar de vernieuwing toe van 27/3/2005 !

         -Met toegevoegde(nostalgische) geluidsfragmenten van RVi.

Lees ook: Het einde nadert voor RVi (9/12/2011)

Lees ook: Vandaag laatste dag VRT middengolfzender 927AM (31/12/2011)

 

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

RAPPORTEN LOKALE LICENTIES KLAAR (?)

RAPPORTEN LOKALE LICENTIES KLAAR
 
 
- Worden ze binnenkort bekend gemaakt? 
 

De dramatiek inzake de nieuwe radiolicenties in Vlaanderen krijgt binnen afzienbare tijd een vervolg. Als de wind goed zit, er niet teveel regen valt en het niet glad is op de weg… worden de laureaten van een lokale zendvergunning binnen straks (rekbaar begrip) bekend gemaakt. Daar waar in bepaalde regio’s meer dan één kandidaat was, moest ook een ‘radiojury’ van de Vlaamse overheid dossiers beoordelen. Op hun namen is het nog heel even wachten.

 

FM antennes-Vanop radio Pros mast Kerksken-22-9-2016.jpg

 

Omdat je misschien niet echt uit het blote hoofd weet, wààr er wèlke FM-frequenties te verhapstukken waren, maak ik nog eens een linkje naar Belgisch Staatsblad editie 55520 van 09 mei 2017. Als je het archaïsch taalgebruik even terzijde laat, kan je er precies lezen hoe één en ander technisch en praktisch in elkaar zit. Voor heel Vlaanderen, in iedere regio, iedere sector. Uiteindelijk draait het enkel om plaatsnamen en frequenties. En die zijn wel vrij duidelijk.

 

Klik HIER !
  
 
 
Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-09-17

ARMENIA/GERMANY/USA Broadcast Universe Radio special HF broadcast.

ARMENIA/GERMANY/USA   Broadcast Universe Radio special HF broadcast.On the 30th of September Universe Radio will make a special HF broadcast o celebrate it's 5 years anniversary. We would like to ask if you could publish the transmit date so your members/readers can try and receive our broadcast?

 

Strand_1.jpgA QSL card will be available.

Universe Radio is a 24hrs/7d internet music station.
We play a mix of old and new hits and mix that with independent music.

The program on the 30th will be a mix of music and "look back" on the last 5 years.

The transmit schedule:

09-13 UT  15230 kHz (CJSC Gavar Armenia site,          100 kW)
10-15 UT   9330 kHz (WBCQ Monticello-ME-USA site,       50 kW)
14-18 UT   6070 kHz (Ingolstadt Rohrbach Germany site, 100 kW)Met vriendelijke groet,
Michiel Bouwmeester
Wilhelminalaan 51
4872 BW Etten-Leur, The Netherlands
www.universeradio.nl
(Michiel Bouwmeester-HOL, via wwdxc BC-DX TopNews Sept 14)

Universe_Radio.png

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ketenradio’s niet blij met kwijtraken FM-frequenties

Ketenradio’s niet blij met kwijtraken FM-frequenties

 

De grote Vlaamse ketenradio’s Topradio, Club FM, Family Radio en Radio Maria zijn niet blij dat ze hun FM-frequenties kwijtraken. Vanaf 1 januari 2018 verdwijnen ze van FM, omdat de Vlaamse minister van media Sven Gatz besloot om de FM-frequenties aan andere partijen toe te wijzen.

 

fm.jpg

 

Anderhalf jaar geleden werd bekend dat het fenomeen ketenradio’s ging verdwijnen in Vlaanderen. Meer dan 150 lokale radiostations in Vlaanderen maken momenteel deel uit van de FM-netwerken van ketenradio’s als Topradio, Club FM, Family Radio, Radio Maria of VBRO Radio. En dat is Gatz een doorn in het oog.

 

In plaats van ketenradio’s is er vanaf 2018 ruimte gereserveerd voor vier commerciële netwerkradio’s. De vier FM-kavels bestaan elk uit 15 tot 17 FM-zenders waarmee ongeveer de helft van de Vlaamse bevolking bereikt kan worden. Voor de verschillende ketenradio’s werd het dus een gevecht om een plek in de ether te behouden.

 

Onlangs (vrijdag 15/9) was de verbijstering groot bij veel ketenradio’s. Minister Gatz had besloten om twee van de vier pakketten toe te wijzen aan nieuwkomers die alleen nog op papier bestaan. Alleen VBRO en Hit (FM) blijven behouden op FM. Laatstgenoemde zender wordt wel omgebouwd tot vrouwenzender.

 

De oudste ketenradio, Topradio, is daarom een actie gestart om haar plek op FM te behouden. “Topradio dreigt te verdwijnen op FM door een recente beslissing van de Vlaamse Overheid. Daarmee verdwijnt een goed draaiend radiostation met groeiambities en een uniek muziekprofiel in Vlaanderen. Zeker 10 mensen verliezen hun job en meer dan 160.000 luisteraars worden zomaar in de kou gezet.

 

Luisteraars worden daarom opgeroepen om een petitie op Topradiomoetblijven.be te tekenen.

 

Ook bij Club FM is verslagen gereageerd. “Mediaminister Sven Gatz beslist heeft dat vanaf 1 januari 2018 Club FM niet langer mag uitzenden op FM. De afgelopen jaren hebben wij grote investeringen gedaan om Club FM via verschillende manieren tot bij jou te brengen, via livestream, digitale televisie, DAB+ en via een netwerk van verschillende lokale radio's. De toekenningsprocedure voor de nieuwe netwerkradio's roept bij ons heel wat vragen op, net als de manier van het tot stand komen van dit nieuwe radiodecreet.

 

We blijven wel achter met een verbitterd gevoel naar onze Vlaamse politiek die, ook met de uitslag van de andere radionetwerken, vooral heeft gekozen voor extra bescherming van de twee grote mediabonzen VRT en Medialaan en een troostprijs voor SBS,” aldus Club FM.

 

Ook Family Radio vraagt zich hardop af of de vergelijkende toets nu wel zo eerlijk is geweest. Het station zag het kavel voor Nederlandstalige en Vlaamse muziek naar VBRO gaan. “Om u de absurditeit in de beoordeling van Family Radio door de diensten van Sven Gatz aan te tonen een zin uit de analyse van het dossier van Family Radio; "er is geen specifiek sportprogramma aanwezig"...

 

Nergens stond beschreven dat dit moest en geef nu zelf toe... vind jij het de taak van Family Radio om sportprogramma's te maken? Om zulke domme redenen heeft Sven Gatz dus beslist om geen erkenning aan Family Radio te geven. Absurdistan ten top.

 

Club FM en Family Radio hebben besloten om in elk geval digitaal door te gaan: “De ouderwetse FM-technologie wordt sneller dan gepland vervangen door nieuwe DAB+ uitzendingen. De volgende maanden blijven we dus nog even op FM uitzenden en raden we je aan om over te schakelen op één van de andere manieren om ons te ontvangen.

 

Ook bij Radio Maria wordt vooral naar de toekomst gekeken: “Ook al hebben we getracht zo'n licentie te verwerven, we vinden vrede bij de beslissing. We worden aangemoedigd om volledig de digitale weg op te gaan.

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-09-17

Retro:' De Nachtradio' van de BRTN

Retro:' De Nachtradio' van de BRTN

 

dyn007_original_150_100_pjpeg__0b7b895ba0b23d675d61f9807b7bcf4b.2.jpgWat is leuker dan snuffelen in oude foto's of luisteren én eventueel lezen van/naar verhalen van toen. Zelfs eens snuffelen in oude publicaties die ik ooit schreef en die ooit werden gepubliceerd is nu al een beetje geschiedens aan het worden.Dingen die geen absolute wetenschap zijn of de vaderlandse geschiedenis zullen gaan beïnvloeden.Maar ondertussen is er ook wel al een andere leesgeneratie.En die mag ook wel eens weten hoe het er vroeger allemaal vrij eenvoudig maar vriendschappelijk aan toe ging op de nationale radio (de BRTN dus) want er was nog geen sprake van enige landelijke concurentie (strijd).De tijd toen radio nog werd gemaakt met eenvoudige dingen, met weinig gedoe, zonder (boord) computer of MP3.Uit de tijd toen er op de radio ook nog tussendoor een 45 en een 33 toerenplaten werd gedraaid tussen de moderne CD-tjes in.Zelfs 78-toerenplaten konden nog op de BRTN dankzij Jo Leemans en haar 78-toerentijd op zondagmiddag.

 

Tijd dus om nog effen een oud radioverhaal te vertonen op het tegenwoordige PC-scherm.Vrij toevallig nog gevonden tijdens een zoektocht naar ander (radio) materiaal voor ...jawel een DJ van Q-Music.Te mooi dus om het terug gewoon op te bergen en te vergeten....effen heruitzenden (publiceren) is dus de boodschap want het heeft toch enige verzamelwaarde in zich,zeker voor wie van radio houdt.

 

dyn008_original_300_135_pjpeg__7fced8a2e3206aa905e9709365a11430.2.jpg

                 

ER WAS EENS DE NACHTRADIO

 

5 oktober 1993, Radio Saint Helena Day. Radio-amateurs weten wat dit betekent. Proberen te luisteren naar de SSB-uitzending op 11092.5 kHz. Alles stond klaar, de cassetterecorder, de logbladen én natuurlijk de wereldontvanger met afstemschaal én fijn afstemming. Maar het enige wat ik te horen kreeg was véél geruis en een signaal dat ik niet meteen kon thuisbrengen. Rond half tien vertrok ik dan maar, aangeslagen, richting Aalst om mijn vriend Frank op te halen. We reden die avond naar de Reyerslaan in Brussel waar we een afspraak hadden met Mieke Bouve in het programma 'Nachtradio'.

 

vrt.jpg

           

VIJFTIG EXTRA KILOMETERS

.

De afstand Denderleeuw-Brussel bedraagt (ongeveer) 25 kilometer, dus rond half elf moesten we zeker aankomen. Na anderhalf uur en een omweg (via de RTL gebouwen) van minimum 50 kilometer - ik had geprobeerd een kortere weg te vinden - waren we eindelijk ter plaatse.Alé toch bijna...Geloof het of niet maar bij onze aankomst ging de slagboom (bediend door een vriendelijke nachtwaker en na een kort gesprekje) gewoon open voor ons.Een parkeerplek bij de 'bezoekers' was absoluut niet nodig.We waren een beetje een koning te rijk...én een paar ' patékens' lichter. U komt wel te weten hoe dat kwam...

 

Eerst nog even de verkeerde ondergrondse parking genomen, die van de RTBf, maar uiteindelijk toch een plekje gevonden tussen de reportagewagens van de BRTN. Mijn Renault-Chamade (R19) viel niet op... Om je weg te vinden in dat immense omroepgebouw moest je één ding zeker in gedachten houden. Het 'groene' gedeelte is dat van de RTBf én daar spreekt men (hoofdzakelijk) Frans. Het oranje deel was dat van de Vlaamse nationale omroep, toen nog BRTN en daar spreken ze dus (meestal) Vlaams. En mede dank zij die kleuren liepen we niet verkeerd.Of hoe groen en oranje mooi naar elkaar toelopen.... 

 

En net vooraleer de tune van de Nachtradio de ether in ging, stonden we oog in oog met Mieke (Bouve). René Vandercruyssen, techneut van dienst samen met collega André en nieuwslezer Pieter Knapen, waren er ook. Onze dag en onze nacht kon vervolgens toch niet meer stuk! En heb je het gemakkelijk gevonden? - vroeg André. Na het verhaal over ons gebrek aan kennis van de Vlaamse wegen waardoor de afstand Denderleeuw-Brussel plotseling 75 kilometer bedroeg, was het ijs meteen gebroken. De koffie volgde vanzelf. Logisch want wij hadden ook voldoende gebak meegebracht (geschonken door bakkerij Van De Winckel uit Denderleeuw) en daar hoort nu eenmaal koffie bij!. De warme bakker uit Denderleeuw hadden we verteld dat er tijdens de nacht heel veel mensen werkten in het omroepgebouw. Het gevolg was dat we meer dan één doos taarten én patékes meezeulden.Waarschijnlijk zal je nu ook begrijpen waarom die brave nachtwaker ons doorliet met de wagen... De regiekamer en de presentatiecel waren ruim en getuigden van technisch vernuft. Het was 1993, de CD had dus allang zijn entree gemaakt. Ruim 95% van de muziek kwam van deze straalplaatjes. Van computer met muziekdata was nog geen sprake. De reportages en interviews tijdens de nieuwsbulletins kwamen nog vanaf Studer taperecorders. Ook de heruitzendingen van radioprogramma's (o.a. De Préhistorie), gingen de ether in vanaf de Studers. Er werd toen ook nog gebruik gemaakt van analoge jinglemachines (met cartridges). Die waren nodig voor het laten horen van tunes en jingles. In een hoekje stond ook nog een platendraaier.

 

De Nachtradio had toen zes technici in dienst. Ze roteerden per duo per drie weken. Binnen het duo loste iedere technieker de andere af na een uur mixen van de muziek en de presentatie.

 

Nachtradio Mieke Bouve & Pieter Van Banden 1.jpgBLINDE BAND MET DE LUISTERAAR

 

En dan was het mijn beurt om een interviewtje af te nemen van Mieke. Dat was uiteindelijk ook de bedoeling van het bezoek. Genietend van de muziek, een zelf gesponsord wit wijntje én een sigaretje (toen mocht dat nog allemaal ), bereidde ik me voor om daarna te moeten vaststellen dat mijn memorecorder het begeven had. Pen en papier brachten uiteindelijk soelaas.Mieke Bouve kenden we vooral van haar werk voor toneel en televisie. In 1993 was het vooral 'Merlina' dat furore maakte. Het verschil tussen radio en televisie voor haar was... dat radio véél leuker om doen was. Ze noemde het de 'blinde band met de luisteraar'. - Er wordt al eens getelefoneerd tijdens een uitzending, er wordt een verhaal vertelt en daardoor ontstaat een soort familiale band -, vertelde ze mij. - Televisiewerk is véél koeler en onpersoonlijker. Programma's worden maanden op voorhand op beeldband gezet en op het moment van uitzending kan je niet inschatten hoe het publiek reageert. - Vandaag de dag is Mieke trouwens naar haar oude liefde, het theater, teruggekeerd.Vooraleer ze bij de Nachtradio van start ging had ze nooit radiowerk gedaan. - Ik vond het een goede leerschool om met dit medium vertrouwd te raken. Hier kun je in alle stilte en rust aan je programma werken. Als je geen ervaring hebt en je start bij Studio Brussel of Radio Donna (dat toen net een paar maanden in de lucht was), dan wordt je echt voor de leeuwen geworpen. Alles gaat zo ontzettend snel.De muziek koos Mieke niet zelf, maar ze mocht wel hints geven. De bindteksten schreef ze daarentegen wel zelf. Meestal was Mieke er in de nacht van vrijdag op zaterdag (23.30-02.00 uur). De voorbereiding van de uitzending nam bijna drie uur in beslag. Alle intro's en outro's van de muziek werden beluisterd, de juiste teksten voorbereid. Al ging het meer om een soort 'praatje'. Nachtluisteraars willen niet al teveel cijfermateriaal horen. Minder uitleg dus over artiesten, platen of jaartallen, wel een vlotte babbel.Nachtluisteraars kwamen (en komen) uit alle lagen van de bevolking en beroepscategorieën. Nachtwakers, gevangenispersoneel, politie en rijkswacht (toen bestond die nog), vrachtwagenchauffeurs, verpleegkundigen, nachtarbeiders in ploegendiensten, industriële en andere bakkers. Tot 01.00 uur waren er zo'n 100.000 tot 150.000 luisteraars. Daarna zakte dit aantal terug tot ongeveer 15 à 20.000. Om vanaf 05.00 uur op te lopen tot 500.000! Toen had de Nachtradio nauwelijks concurrentie. Commerciële stations waren er niet, de lokale stations lieten vooral non stop muziek horen. De nationale omroep had toen trouwens ook maar één programma lopen dat op alle frequenties werd uitgezonden. 

  

Nachtradio Mieke Bouve & Pieter Van Banden 2.jpg'DISCREET' NIEUWS VAN PERSBUREAU'S

.

Terug naar 5 oktober 1993 nu. Na drie uur nam Lars De Groot, later bekend van ondermeer 'Sterrenplukkers' en 'Goudzoekers' maar ook momenteel van 'De Groote Avond ', het over van Mieke. Er was nog steeds koffie, wijn én taart. En we namen een kijkje in de nieuwskamer bij Pieter Knapen. De toenmalige computers die de nieuwsitems op de schermen toverden, leerden ons meteen dat het leven van een nieuwslezer heel jachtig was. Hij alleen was verantwoordelijk voor de samenstelling én het voorlezen van het laatste nieuws. Ieder uur, een hele nacht lang.Het nieuws kwam trouwens niet binnen via ratelende telexmachines. Alle items van persagentschappen als het Engelse Reuter, het Franse ANP, het Amerikaanse AP en het Belgische Belga verschenen discreet op de diverse groenwitte monitoren. Meteen alles in de juiste categorie. Nachtbulletins zijn trouwens heel apart om te maken. De informatie komt slechts met mondjesmaat binnen. Net goed misschien want die ene journalist moest ook alles nog eens herschrijven.De radioredactie was volledig onafhankelijk van de televisieredactie (die een verdieping lager zit). Zelf vond ik het zinloos (en een geldverspilling) om telkens twee ploegen te sturen, maar volgens Pieter Knapen was dit niet het geval. - Je mag niet vergeten dat men bij de radio véél vlugger werkt. Bij televisie kun je het bericht omlijsten met beelden en dat brengt meer werk met zich mee. Ook worden hun bulletins later uitgezonden. Wij kunnen het ons niet permitteren om het actuele nieuws pas uren later uit te zenden! -Omstreeks vijf uur in de ochtend was het tijd om alles netjes op te ruimen én af te wassen. Taart kleeft en witte wijn ook. Koffie maakt randen. Op de terugweg, die we zonder problemen én zonder omwegen of verkeerd rijden aflegden, werd beslist om dit soort bezoekjes nog eens over te doen. De volgende keer zou het Radio Vlaanderen Internationaal worden. In hetzelfde gebouw maar dan op de vierde verdieping Maar dat is dan weer een héél ander verhaal.

 

Herbeluister nog eens....

Mozaïek met BRTN Nachtradio, met Mieke Bouve (18 op 19 juli 1994)  

Pieter Van Banden

Tijdsbalkje rood.gif

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Noorwegen:NRK gestopt met uitzenden op FM in de regio Oslo

Noorwegen:NRK gestopt met uitzenden op FM in de regio Oslo

 

De afschakeling van FM in Noorwegen is een nieuwe belangrijke fase ingegaan. Op woensdag 20 september even na 10 uur is de publieke omroep NRK gestopt met uitzenden op FM in de regio Oslo. Hiermee is de grootste afschakeling een feit.

 

De NRK is nu niet meer op FM te ontvangen in de provincies Oslo, Akershus, Østfold en Vestfold.In dit gebied woont 34% van de Noorse bevolking, wat neerkomt op ruim 1,73 miljoen inwoners.In totaal kan ruim 95% van de Noren de publieke omroep nu niet meer op FM ontvangen.

file_12162.jpg
Grote commerciële zenders als Radio Norge, P4, NRJ Oslo en P5 Oslo staken op 8 december hun uitzendingen op FM in de regio Oslo. Op 13 december wordt de afschakeling van FM afgerond met het uitzetten van de zenders in Lapland.

 

De Noren zijn voor etherontvangst nu grotendeels aangewezen op DAB+. Inmiddels heeft 84% van de huishoudens al een DAB+radio. Het grote voordeel van digitale radio is in Noorwegen met name het grotere aanbod. Op FM waren slechts vijf landelijke radiostations te ontvangen, terwijl via DAB(+) 30 radiostations landelijk zijn te ontvangen.

 


Sinds de afschakeling rollen voor- en tegenstanders over elkaar heen. Zo werd er gelijk al geroepen dat er een grote daling van het radioluisteren zou komen. Ook zou meer dan 60% van de Noren niet blij zijn met de afschakeling van FM.

 

Inmiddels is duidelijk geworden dat de Noren zich vrij makkelijk aanpassen aan de digitalisering. In eerste instantie daalde het radioluisteren in de provincie Nordland, waar begin dit jaar de FM als eerste uitging, met ruim 13%. Maar inmiddels is het bereik weer op het oude niveau. Zo luisterde het tweede kwartaal van dit jaar 64,2% van de inwoners van het Nordland naar de radio. Een jaar eerder was dit 64,8%.

 

Daarnaast verschenen onlangs verhalen dat de publieke jongerenzender P3 een derde van haar luisteraars had verloren door de afschakeling van FM. Dit was echter de vergelijking van de cijfers van één week met de cijfers van diezelfde week een jaar eerder, zonder naar de tussenliggende ontwikkeling te kijken. Wie dieper in de cijfers duikt ziet namelijk dat de helft van deze daling al vorig jaar had plaatsgevonden, toen de FM nog aanstond.

 

Het is ook vrij logisch dat de grote radiostations die op FM uitzenden/uitzonden terrein verliezen. Door de digitalisering ontdekken luisteraars nieuwe zenders en vindt er een verschuiving plaats. Onder meer de digitale radiostations NRK P1+, Radio Rock en P5 Hits zagen hun luistercijfers fors stijgen. Maar ook de nieuwe stations Vinyl, Topp 40 en Norsk Pop blijken in de smaak te vallen bij de luisteraars.

 

Inmiddels kiest 72% van de Noren dagelijks voor DAB+ om naar de radio te luisteren, 24% voor internet en 13% voor digitale televisie.

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |