26-09-17

Retro:' De Nachtradio' van de BRTN

Retro:' De Nachtradio' van de BRTN

 

dyn007_original_150_100_pjpeg__0b7b895ba0b23d675d61f9807b7bcf4b.2.jpgWat is leuker dan snuffelen in oude foto's of luisteren én eventueel lezen van/naar verhalen van toen. Zelfs eens snuffelen in oude publicaties die ik ooit schreef en die ooit werden gepubliceerd is nu al een beetje geschiedens aan het worden.Dingen die geen absolute wetenschap zijn of de vaderlandse geschiedenis zullen gaan beïnvloeden.Maar ondertussen is er ook wel al een andere leesgeneratie.En die mag ook wel eens weten hoe het er vroeger allemaal vrij eenvoudig maar vriendschappelijk aan toe ging op de nationale radio (de BRTN dus) want er was nog geen sprake van enige landelijke concurentie (strijd).De tijd toen radio nog werd gemaakt met eenvoudige dingen, met weinig gedoe, zonder (boord) computer of MP3.Uit de tijd toen er op de radio ook nog tussendoor een 45 en een 33 toerenplaten werd gedraaid tussen de moderne CD-tjes in.Zelfs 78-toerenplaten konden nog op de BRTN dankzij Jo Leemans en haar 78-toerentijd op zondagmiddag.

 

Tijd dus om nog effen een oud radioverhaal te vertonen op het tegenwoordige PC-scherm.Vrij toevallig nog gevonden tijdens een zoektocht naar ander (radio) materiaal voor ...jawel een DJ van Q-Music.Te mooi dus om het terug gewoon op te bergen en te vergeten....effen heruitzenden (publiceren) is dus de boodschap want het heeft toch enige verzamelwaarde in zich,zeker voor wie van radio houdt.

 

dyn008_original_300_135_pjpeg__7fced8a2e3206aa905e9709365a11430.2.jpg

                 

ER WAS EENS DE NACHTRADIO

 

5 oktober 1993, Radio Saint Helena Day. Radio-amateurs weten wat dit betekent. Proberen te luisteren naar de SSB-uitzending op 11092.5 kHz. Alles stond klaar, de cassetterecorder, de logbladen én natuurlijk de wereldontvanger met afstemschaal én fijn afstemming. Maar het enige wat ik te horen kreeg was véél geruis en een signaal dat ik niet meteen kon thuisbrengen. Rond half tien vertrok ik dan maar, aangeslagen, richting Aalst om mijn vriend Frank op te halen. We reden die avond naar de Reyerslaan in Brussel waar we een afspraak hadden met Mieke Bouve in het programma 'Nachtradio'.

 

vrt.jpg

           

VIJFTIG EXTRA KILOMETERS

.

De afstand Denderleeuw-Brussel bedraagt (ongeveer) 25 kilometer, dus rond half elf moesten we zeker aankomen. Na anderhalf uur en een omweg (via de RTL gebouwen) van minimum 50 kilometer - ik had geprobeerd een kortere weg te vinden - waren we eindelijk ter plaatse.Alé toch bijna...Geloof het of niet maar bij onze aankomst ging de slagboom (bediend door een vriendelijke nachtwaker en na een kort gesprekje) gewoon open voor ons.Een parkeerplek bij de 'bezoekers' was absoluut niet nodig.We waren een beetje een koning te rijk...én een paar ' patékens' lichter. U komt wel te weten hoe dat kwam...

 

Eerst nog even de verkeerde ondergrondse parking genomen, die van de RTBf, maar uiteindelijk toch een plekje gevonden tussen de reportagewagens van de BRTN. Mijn Renault-Chamade (R19) viel niet op... Om je weg te vinden in dat immense omroepgebouw moest je één ding zeker in gedachten houden. Het 'groene' gedeelte is dat van de RTBf én daar spreekt men (hoofdzakelijk) Frans. Het oranje deel was dat van de Vlaamse nationale omroep, toen nog BRTN en daar spreken ze dus (meestal) Vlaams. En mede dank zij die kleuren liepen we niet verkeerd.Of hoe groen en oranje mooi naar elkaar toelopen.... 

 

En net vooraleer de tune van de Nachtradio de ether in ging, stonden we oog in oog met Mieke (Bouve). René Vandercruyssen, techneut van dienst samen met collega André en nieuwslezer Pieter Knapen, waren er ook. Onze dag en onze nacht kon vervolgens toch niet meer stuk! En heb je het gemakkelijk gevonden? - vroeg André. Na het verhaal over ons gebrek aan kennis van de Vlaamse wegen waardoor de afstand Denderleeuw-Brussel plotseling 75 kilometer bedroeg, was het ijs meteen gebroken. De koffie volgde vanzelf. Logisch want wij hadden ook voldoende gebak meegebracht (geschonken door bakkerij Van De Winckel uit Denderleeuw) en daar hoort nu eenmaal koffie bij!. De warme bakker uit Denderleeuw hadden we verteld dat er tijdens de nacht heel veel mensen werkten in het omroepgebouw. Het gevolg was dat we meer dan één doos taarten én patékes meezeulden.Waarschijnlijk zal je nu ook begrijpen waarom die brave nachtwaker ons doorliet met de wagen... De regiekamer en de presentatiecel waren ruim en getuigden van technisch vernuft. Het was 1993, de CD had dus allang zijn entree gemaakt. Ruim 95% van de muziek kwam van deze straalplaatjes. Van computer met muziekdata was nog geen sprake. De reportages en interviews tijdens de nieuwsbulletins kwamen nog vanaf Studer taperecorders. Ook de heruitzendingen van radioprogramma's (o.a. De Préhistorie), gingen de ether in vanaf de Studers. Er werd toen ook nog gebruik gemaakt van analoge jinglemachines (met cartridges). Die waren nodig voor het laten horen van tunes en jingles. In een hoekje stond ook nog een platendraaier.

 

De Nachtradio had toen zes technici in dienst. Ze roteerden per duo per drie weken. Binnen het duo loste iedere technieker de andere af na een uur mixen van de muziek en de presentatie.

 

Nachtradio Mieke Bouve & Pieter Van Banden 1.jpgBLINDE BAND MET DE LUISTERAAR

 

En dan was het mijn beurt om een interviewtje af te nemen van Mieke. Dat was uiteindelijk ook de bedoeling van het bezoek. Genietend van de muziek, een zelf gesponsord wit wijntje én een sigaretje (toen mocht dat nog allemaal ), bereidde ik me voor om daarna te moeten vaststellen dat mijn memorecorder het begeven had. Pen en papier brachten uiteindelijk soelaas.Mieke Bouve kenden we vooral van haar werk voor toneel en televisie. In 1993 was het vooral 'Merlina' dat furore maakte. Het verschil tussen radio en televisie voor haar was... dat radio véél leuker om doen was. Ze noemde het de 'blinde band met de luisteraar'. - Er wordt al eens getelefoneerd tijdens een uitzending, er wordt een verhaal vertelt en daardoor ontstaat een soort familiale band -, vertelde ze mij. - Televisiewerk is véél koeler en onpersoonlijker. Programma's worden maanden op voorhand op beeldband gezet en op het moment van uitzending kan je niet inschatten hoe het publiek reageert. - Vandaag de dag is Mieke trouwens naar haar oude liefde, het theater, teruggekeerd.Vooraleer ze bij de Nachtradio van start ging had ze nooit radiowerk gedaan. - Ik vond het een goede leerschool om met dit medium vertrouwd te raken. Hier kun je in alle stilte en rust aan je programma werken. Als je geen ervaring hebt en je start bij Studio Brussel of Radio Donna (dat toen net een paar maanden in de lucht was), dan wordt je echt voor de leeuwen geworpen. Alles gaat zo ontzettend snel.De muziek koos Mieke niet zelf, maar ze mocht wel hints geven. De bindteksten schreef ze daarentegen wel zelf. Meestal was Mieke er in de nacht van vrijdag op zaterdag (23.30-02.00 uur). De voorbereiding van de uitzending nam bijna drie uur in beslag. Alle intro's en outro's van de muziek werden beluisterd, de juiste teksten voorbereid. Al ging het meer om een soort 'praatje'. Nachtluisteraars willen niet al teveel cijfermateriaal horen. Minder uitleg dus over artiesten, platen of jaartallen, wel een vlotte babbel.Nachtluisteraars kwamen (en komen) uit alle lagen van de bevolking en beroepscategorieën. Nachtwakers, gevangenispersoneel, politie en rijkswacht (toen bestond die nog), vrachtwagenchauffeurs, verpleegkundigen, nachtarbeiders in ploegendiensten, industriële en andere bakkers. Tot 01.00 uur waren er zo'n 100.000 tot 150.000 luisteraars. Daarna zakte dit aantal terug tot ongeveer 15 à 20.000. Om vanaf 05.00 uur op te lopen tot 500.000! Toen had de Nachtradio nauwelijks concurrentie. Commerciële stations waren er niet, de lokale stations lieten vooral non stop muziek horen. De nationale omroep had toen trouwens ook maar één programma lopen dat op alle frequenties werd uitgezonden. 

  

Nachtradio Mieke Bouve & Pieter Van Banden 2.jpg'DISCREET' NIEUWS VAN PERSBUREAU'S

.

Terug naar 5 oktober 1993 nu. Na drie uur nam Lars De Groot, later bekend van ondermeer 'Sterrenplukkers' en 'Goudzoekers' maar ook momenteel van 'De Groote Avond ', het over van Mieke. Er was nog steeds koffie, wijn én taart. En we namen een kijkje in de nieuwskamer bij Pieter Knapen. De toenmalige computers die de nieuwsitems op de schermen toverden, leerden ons meteen dat het leven van een nieuwslezer heel jachtig was. Hij alleen was verantwoordelijk voor de samenstelling én het voorlezen van het laatste nieuws. Ieder uur, een hele nacht lang.Het nieuws kwam trouwens niet binnen via ratelende telexmachines. Alle items van persagentschappen als het Engelse Reuter, het Franse ANP, het Amerikaanse AP en het Belgische Belga verschenen discreet op de diverse groenwitte monitoren. Meteen alles in de juiste categorie. Nachtbulletins zijn trouwens heel apart om te maken. De informatie komt slechts met mondjesmaat binnen. Net goed misschien want die ene journalist moest ook alles nog eens herschrijven.De radioredactie was volledig onafhankelijk van de televisieredactie (die een verdieping lager zit). Zelf vond ik het zinloos (en een geldverspilling) om telkens twee ploegen te sturen, maar volgens Pieter Knapen was dit niet het geval. - Je mag niet vergeten dat men bij de radio véél vlugger werkt. Bij televisie kun je het bericht omlijsten met beelden en dat brengt meer werk met zich mee. Ook worden hun bulletins later uitgezonden. Wij kunnen het ons niet permitteren om het actuele nieuws pas uren later uit te zenden! -Omstreeks vijf uur in de ochtend was het tijd om alles netjes op te ruimen én af te wassen. Taart kleeft en witte wijn ook. Koffie maakt randen. Op de terugweg, die we zonder problemen én zonder omwegen of verkeerd rijden aflegden, werd beslist om dit soort bezoekjes nog eens over te doen. De volgende keer zou het Radio Vlaanderen Internationaal worden. In hetzelfde gebouw maar dan op de vierde verdieping Maar dat is dan weer een héél ander verhaal.

 

Herbeluister nog eens....

Mozaïek met BRTN Nachtradio, met Mieke Bouve (18 op 19 juli 1994)  

Pieter Van Banden

Tijdsbalkje rood.gif

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Noorwegen:NRK gestopt met uitzenden op FM in de regio Oslo

Noorwegen:NRK gestopt met uitzenden op FM in de regio Oslo

 

De afschakeling van FM in Noorwegen is een nieuwe belangrijke fase ingegaan. Op woensdag 20 september even na 10 uur is de publieke omroep NRK gestopt met uitzenden op FM in de regio Oslo. Hiermee is de grootste afschakeling een feit.

 

De NRK is nu niet meer op FM te ontvangen in de provincies Oslo, Akershus, Østfold en Vestfold.In dit gebied woont 34% van de Noorse bevolking, wat neerkomt op ruim 1,73 miljoen inwoners.In totaal kan ruim 95% van de Noren de publieke omroep nu niet meer op FM ontvangen.

file_12162.jpg
Grote commerciële zenders als Radio Norge, P4, NRJ Oslo en P5 Oslo staken op 8 december hun uitzendingen op FM in de regio Oslo. Op 13 december wordt de afschakeling van FM afgerond met het uitzetten van de zenders in Lapland.

 

De Noren zijn voor etherontvangst nu grotendeels aangewezen op DAB+. Inmiddels heeft 84% van de huishoudens al een DAB+radio. Het grote voordeel van digitale radio is in Noorwegen met name het grotere aanbod. Op FM waren slechts vijf landelijke radiostations te ontvangen, terwijl via DAB(+) 30 radiostations landelijk zijn te ontvangen.

 


Sinds de afschakeling rollen voor- en tegenstanders over elkaar heen. Zo werd er gelijk al geroepen dat er een grote daling van het radioluisteren zou komen. Ook zou meer dan 60% van de Noren niet blij zijn met de afschakeling van FM.

 

Inmiddels is duidelijk geworden dat de Noren zich vrij makkelijk aanpassen aan de digitalisering. In eerste instantie daalde het radioluisteren in de provincie Nordland, waar begin dit jaar de FM als eerste uitging, met ruim 13%. Maar inmiddels is het bereik weer op het oude niveau. Zo luisterde het tweede kwartaal van dit jaar 64,2% van de inwoners van het Nordland naar de radio. Een jaar eerder was dit 64,8%.

 

Daarnaast verschenen onlangs verhalen dat de publieke jongerenzender P3 een derde van haar luisteraars had verloren door de afschakeling van FM. Dit was echter de vergelijking van de cijfers van één week met de cijfers van diezelfde week een jaar eerder, zonder naar de tussenliggende ontwikkeling te kijken. Wie dieper in de cijfers duikt ziet namelijk dat de helft van deze daling al vorig jaar had plaatsgevonden, toen de FM nog aanstond.

 

Het is ook vrij logisch dat de grote radiostations die op FM uitzenden/uitzonden terrein verliezen. Door de digitalisering ontdekken luisteraars nieuwe zenders en vindt er een verschuiving plaats. Onder meer de digitale radiostations NRK P1+, Radio Rock en P5 Hits zagen hun luistercijfers fors stijgen. Maar ook de nieuwe stations Vinyl, Topp 40 en Norsk Pop blijken in de smaak te vallen bij de luisteraars.

 

Inmiddels kiest 72% van de Noren dagelijks voor DAB+ om naar de radio te luisteren, 24% voor internet en 13% voor digitale televisie.

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-09-17

Noorwegen: Over het afschakelen van hun FM aldaar

Noorwegen: Over het afschakelen van hun FM aldaar

 

Ondanks het uitschakelen van FM in de regio Nordland in Noorwegen is het aantal luisteraars naar de radio stabiel gebleven.

 

frequentie.jpg

 

Dit blijkt uit onderzoek van de website radio.no in het tweede kwartaal van 2017. 64,2 procent van de inwoners van Nordland luistert dagelijks naar de radio, tegenover 64,8 procent dezelfde periode vorig jaar.

 

Sinds begin dit jaar wordt gefaseerd het FM-signaal in Noorwegen uitgeschakeld. Luisteraars moeten overschakelen op digitale radio via de ether (DAB+) of Internet. Eind dit jaar moet het FM-signaal voor de publieke omroep en de commerciële radiozenders zijn uitgeschakeld. Lokale omroepen blijven voorlopig nog wel via de FM te beluisteren.

 

Dit onderzoek moet tegenwicht bieden tegenover de luistercijfers die laten zien dat veel radiozenders marktaandeel hebben verloren na de uitschakeling van het FM-signaal. Vooral de publieke jongerenzender NRK P3 zou volgens de luistercijfers uit week 33 veel luisteraars hebben verloren ten opzichte van een jaar geleden. Behaalde de radiozender P3 vorig jaar nog 12% marktaandeel, dit jaar is dat geslonken naar 7,8 procent. Dit is een daling van ongeveer 30 procent.

 

Uit de enquête van de website radio.no, die de transitie naar digitale radio in Noorwegen begeleid, blijkt dat de luistertijd door het afschakelen van het FM-signaal niet significant afneemt. Daarnaast zou volgens de website ook de advertentiemarkt voor het medium radio een stijging zien: 1,4 procent groei ten opzichte van het vorige kwartaal.

 

Doordat er via de digitale radio in Noorwegen meer radiozenders worden aangeboden kunnen er ook meer doelgroepen worden bereikt aldus Ole Jørgen Torvmark general manager van Digital Radio Norway.

 

Sedert woensdag 20 september werd in een nieuw gebied in Noorwegen de FM uitgeschakeld. Dan werd in de belangrijke regio Oslo de FM uitgeschakeld voor de radiozenders van de publieke omroep NRK. In dit gebied wonen de meeste inwoners in Noorwegen (34,0 procent). Op 8 december worden ook de commerciële radiozenders in deze regio uitgeschakeld. Op 13 december zal dan de laatste regio in Noorwegen afscheid nemen van het FM-signaal.

 

Mediamagazine.nl

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:03 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

FM POPULAIR DANKZIJ DE VRIJE RADIO. MAAR WAT MET DAB?

FM POPULAIR DANKZIJ DE VRIJE RADIO. MAAR WAT MET DAB?
 
 
Via zender Egem in West-Vlaanderen zijn sinds kort JOE FM en Qmusic (beiden behorend tot de groep Medialaan) toegevoegd aan het Vlaamse DAB+ensemble. Mogelijk ook op andere zendstations is dit het geval. De netwerknaam is gewijzigd van Norkring DAB+ naar DAB+ VLAANDEREN. ‘Mooi, is mijn eerste reactie’. Onmiddellijk gevolgd door ‘Wat heb ik daar nu aan? Aan dat hele DAB-gedoe?’. Ik raak het gevoel niet kwijt dat het ongetwijfeld een sterke technische prestatie van de ontwikkelaars is, maar dat je er verder als luisteraar niet veel mee opschiet. 
 

3021923-af5143cb364f8f36a1b9d08c61cb27fa.jpg

 

Het is geforceerd, het wordt er ingedamd geramd, het wordt je opgedrongen. De overheid bepaalt en beslist. Daar heb ik nooit van gehouden. OK, de klankkleur is iets beter. Er zijn beeldjes bij en er is extra informatie. Maar de betere kwaliteit in geluid is niet van dezelfde aard als het verschil tussen AM en FM. Koop ik daar een nieuwe ontvanger voor? Nee. Beeldjes zie ik beter en veel meer op televisie. Internet is diverse keren uitgebreider als het puur om de info gaat. Wat is DAB dan? Een beetje van dat alles, maar altijd een stuk minder. 

 

Het lijkt me vooral een ‘idee fixe’ te zijn van de overheid. Van alle overheden in Europa blijkbaar. Al heel lang. Reeds in... 2003 (14 jaar geleden!) zette Vlaanderen zwaar in op DAB. Overheid en overheidsomroep sloegen ons maandenlang om de oren met de boodschap dat DAB onmisbaar was. RadioVisie stapte mee in de dans en verkocht eind 2003 zelf DAB-ontvangers voor een zeer scherpe prijs. De DAB1000, de EVOKE 1 en de EVOKE 2. Ze verkochten voor geen meter. Enkel de ‘early adapters’ schaften er zich één aan. Zoals ikzelf dus. Later breidde ik mijn collectie uit met een Pure Sensea (350,00 €) en een Vita Audio (900,00 €) . Die dingen kan ik straks naar het containerpark brengen, want ze zijn niet geschikt om DAB+ te ontvangen. Dank u wel overheid! 

 

De radiostations zelf waren en zijn nooit vragende partij geweest om op DAB+ te gaan uitzenden. Ook niet in Nederland, waar men de omroepen moest verplichten om te gaan ‘dabben’, anders kreeg men geen licentie meer. Vlaanderen verzon iets gelijkaardigs voor de licentie-carroussel van dit jaar. Maar de luisteraar volgt alweer niet. Nog steeds is maar één op de tien verkochte ontvangers een DAB+ toestel in Nederland. Voor Vlaanderen zijn geen cijfers bekend. Waarom zou je er een kopen? Voor een nauwelijks merkbare kwaliteitswinst en om te luisteren naar alles wat je nu ook reeds ontvangt op FM en via internet? 

 

Er wordt geschermd met het argument dat de ‘revolutie’ net zo groot zal zijn als toen er destijds massaal werd overgestapt van middengolf naar de FM. De FM-geluidskwaliteit is inderdaad veel beter, de storing minimaal. Een getraind oor kon vroeger perfect het weer voorspellen door naar de middengolf te luisteren. Ieder kraakje was goed voor een stormpje hier, een onweer daar of een algemene depressie of opklaring in het vooruitzicht elders. FM was ook op dat vlak een échte verbetering. 

 

Maar de snelle overstap had, zeker in Vlaanderen, ook veel te maken met het aanbod. Was de band in de jaren 60 beperkt tot slechts enkele spelers (de nationale omroepen, iéts uit het buitenland en AFN), dan waren daar plots de vrije radio’s begin jaren 80. Om ze te kunnen beluisteren had je een FM-ontvanger nodig. Wie die had gekocht in de jaren 60 en 70, zat vaak met een toestel opgescheept met een band die beperkt was tot 100 MHz (soms tot 104 MHz). De vrije radio’s hadden hun speeltuin daarboven. Menig ‘oud toestel’ werd daarom aangevuld met een tweede dat wel tot ‘helemaal boven’ ging. 

 

Niks van dat alles bij DAB+. Behalve de uitzondering die de regel bevestigt, zit je met hetzelfde radio-aanbod ‘opgescheept’. Je moet als luisteraar echt wel uit het ‘goede hout’ gesneden zijn om nu of straks je huidige ontvanger op zolder te zetten en te vervangen door een DAB+-toestel. Je kan je centen tegenwoordig voor andere zaken gebruiken. Wie wint er dan wel bij? Tja, de fabrikanten, de patenthouders en de omroepen (via DAB uitzenden is goedkoper). 

 

Of zie ik iets over het hoofd? 

 

Jean-Luc Bostyn

 

Meer over DAB+? Radio In Vlaanderen (Herman Boel)

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-09-17

VLAAMSE RADIORAPPORTEN DOORGELICHT

VLAAMSE RADIORAPPORTEN DOORGELICHT
 
- Onduidelijkheid is een eufemisme 
 

Ik denk dat ik een echt kantoor ga openen. Het lijkt me makkelijker om mensen uit te nodigen bij een kop koffie en een eind weg te babbelen. Van de vele uren die ik de voorbije dagen aan de telefoon doorbracht krijg ik een stijve nek, terwijl mijn vingertoppen eelt ontwikkelen enkel en alleen door het continu versturen van berichten via Messenger. Dit alles over één onderwerp… de nieuwe Vlaamse radiolicenties. 

 

Radio die frequenties zoekt.gif

 

Iedereen heeft er zijn mening over. Minder bij de luisteraars, meer bij de radiomakers. Omgekeerd kan ook natuurlijk. De petitie om Topradio in de lucht te houden is maar één voorbeeld van betrokkenheid. Bij beide partijen. Er is één constante; niémand van mijn contactpersonen vindt het een geslaagde oefening van de Vlaamse overheid. De reden wordt door de ene bij onkunde gezocht, anderen houden er complottheorieën op na. 

 

Ik klamp me vast aan het eerste maar de geruchtenmolen komt op gang. Negeren is één mogelijkheid, de argumenten bekijken een andere. Waarna je opnieuw conclusies kunt trekken. Ik ga ervan uit dat iedereen voldoende onderlegd is om zijn eigen mening te vormen. Op voorwaarde dat je alle aangedragen argumenten kent. Bij deze een analyse van de ingediende aanvragen ‘tot het bekomen van een uitzendlicentie’, zoals die online terug te vinden zijn. In het kader van openbaarheid van bestuur.… 

 

Zelf krijg ik er een punthoofd van. Van de tientallen complottheorieën. Uiteraard zijn die altijd ‘leuk’. De doorsnee medemens is nooit vies van een portie drama, spanning en sluwheid. Maar geruchten worden pas waarheid als één en ander is bewezen. Wat ik de voorbije dagen noteerde; ‘Werd één net bedisseld aan de kust in Oostende?’ ‘Moest de NVA ook een kans op meer media krijgen?’ ‘Werd er afgerekend met Topradio?’ ‘Vonden bepaalde bestaande mediahuizen dat MentTV wat te machtig wordt?’ Ik heb geen idee. Wie de vragen opwierp ook niet. En behalve als de betrokkenen zelf naar de pers toestappen, zullen we het nooit weten. 

 

Je kan één en ander ook omdraaien. Als je ervan uitgaat dat geruchten niet zomaar ontstaan. Ik noch anderen weten niet zeker dat dit niét is gebeurd. Opvallend is dat er geen volledige openheid van zaken is gegeven. Ga op de website van de Minister van Media kijken naar de rapporten van de ‘winnaars’, dan zie je enkel de totaalscores op diverse onderdelen. De punten toegekend per vraag worden niet getoond. We moeten het doen met een summiere toelichting en de opgave van de subvragen. 

 

Wie kijkt en leest, kan zijn/haar oordeel daarop baseren. Ik graaf nog wat dieper. Zaken die mij en anderen opvallen. Her en der komen de woorden 'geloofwaardig' en 'realistisch' boven. Dat zijn per definitie geen objectieve beoordelingscriteria. Niet enkel in de vragen maar ook in de beoordelingen vinden we deze termen. Alleen stelt men zich niet bij elk onderdeel de vraag of het 'geloofwaardig' is. 

 

Ik som een paar andere in het oog springende zaken op. Men gaat ervan uit dat er 5% marktaandeel zal worden behaald met Net 4 (Stadsradio Vlaanderen), dat een bereik heeft van ongeveer 30% in Vlaanderen. Dat is dus 15% binnen het zendgebied en dat op korte tijd. Dan moeten ze de klus sneller klaren en beter doen dan alle bestaande landelijke commerciële zenders. Drie keer zo goed als Nostalgie, tweemaal zo goed dan JOE en nog altijd beter dan Qmusic. 

 

Hoe geloofwaardig is dat in een markt waar tv-zenders dagelijks hun eigen radiokanalen promoten met tientallen gratis tv-spots? Die geloofwaardigheid werd in elk geval niet getoetst. En gaat de eigenaar van Net 3 (Hit FM) werkelijk investeren in zwakke vrouwen in de samenleving? Is dat niet meer iets voor, ik noem maar wat... ‘Moeders voor Moeders’? Kun je een kandidaat die niet eens een geprojecteerde balans voor de eerste twee jaar indient wel een licentie geven? Kun je dan nog punten krijgen op je ingediende businessplan? Zou dan de score niet gewoon ’nul’ moeten zijn? Dossier richting prullenbak? 

 

Wie herinnert zich niet de avonturen Be One? Volgens hun dossier ‘Stadsradio met live verslaggeving’. Dat is geen dag gedaan. Een paar jaar later droop men af met miljoenen verliezen. Hun frequenties werden daarna nog Exqi FM (van het gelijknamige geflopte tv-project), en nog wat later… Radio Maria. Deze geschiedenis zou zich zomaar kunnen herhalen. Kan een kandidaat winnen zonder naam, logo en presentatoren in het rapport te zetten? Anderen krijgen strafpunten voor dat soort zaken. En als een ‘winnaar’ dan toch want minder punten op dit onderdeel had, hoeveel punten werden er dan afgetrokken? 

 

Ik vrees dat we hiermee nog niet helemaal klaar zijn. Alle rapporten serieus doorlichten kan alleen als je de puntentelling per vraag kent. Dat is toch wat openbaarheid van bestuur inhoudt? 

 

Jean-Luc Bostyn

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Over de regionale commerciële radionetwerken in Vlaanderen

Over de regionale commerciële radionetwerken in Vlaanderen

 

De Vlaamse commerciële radiozender TOPradio is een petitie gestart onder haar luisteraars voor behoud van haar FM-frequenties.

 

topradio.jpg

 

De radiozender had zich kandidaat gesteld voor één van de vier regionale commerciële radionetwerken in Vlaanderen. Minister Sven Gatz (media) besloot de vergunningen toe te kennen aan S-Radio, VBRO, HIT! en Stadsradio Vlaanderen.

 

TOPradio, dat al meer dan 20 jaar uitzendingen verzorgt in Vlaanderen, valt hiermee dus buiten de boot en roept haar luisteraars op tot actie. Via de website topradiomoetblijven.be kan een petitie worden getekend. Ondanks dat de radiozender mag blijven uitzenden via de digitale ether (DAB+), heeft de radiozender een uitgebreid FM-netwerk niet te kunnen overleven.

 

Met het verdwijnen van TOPradio wordt een goed draaiend radiostation met groeiambities en een uniek muziekprofiel in Vlaanderen uit de FM-ether gehaald. Zeker 10 mensen verliezen hun job en meer dan 160 000 luisteraars worden zomaar in de kou gezet.“, aldus de radiozender.

 

Ook de Vlaamse commerciële radiozender FamilyRadio beschikt vanaf 1 januari 2018 niet meer over een FM-frequentiepakket, is teleurgesteld over het besluit: “De afgelopen jaren hebben wij grote investeringen gedaan om FamilyRadio via verschillende manieren tot bij jou te brengen, via livestream, digitale televisie, DAB+ en via een netwerk van verschillende lokale radio’s. De toekenningsprocedure voor de nieuwe netwerkradio’s roept bij ons heel wat vragen op, net als de manier van het tot stand komen van dit nieuwe radiodecreet.” De radiozender zegt echter gewoon door te gaan via DAB+, kabel en Internet.

 

Bij Club FM, de opvolger van de oudste ketenzender in Vlaanderen: Radio Contact, heerst verslagenheid. “We blijven wel achter met een verbitterd gevoel naar onze Vlaamse politiek die, ook met de uitslag van de andere radionetwerken, vooral heeft gekozen voor extra bescherming van de twee grote mediabonzen VRT
en Medialaan en een troostprijs voor SBS. Voor de zoveelste keer wordt politiek geprobeerd om ClubFM, de opvolger van Radio Contact (het oudste particuliere radionetwerk van Vlaanderen), monddood te maken.“, aldus de radiozender.
Ook Club FM heeft aangegeven door te gaan via DAB+, kabel en Internet.

 

Medianieuws.nl

 

Lees ook: S-Radio wordt de radiozender van Vier TV (Lokale radio in Vlaanderen)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-09-17

Het is nog wachten op Radio Caroline via AM 648

Het is nog wachten op Radio Caroline via AM 648

 

Een tijdje geleden kon je op deze blog (en ook wel andere media) lezen dat de (oude) Britse zeezender RADIO CAROLINE met 1 kW gaat uitzenden op 648 kHz wat overeenkomt met een golflengte van 463 meter.Voor Caroline zal het dan als een “Four-Five-Nine” gaan klinken.

 

6radiocaroline.jpg

 

De uitzendingen via AM waren voorzien voor half augustus maar ondertussen is het nog steeds wachten op de eerste signalen.Maar er is enig licht in de duisternis.Volgens de laatste meldingen op
http://members7.boardhost.com/PirateRadio/ is er enig uitstel en zou het dus voor ergens in november zijn. De 648 kHz is de oude frequentie van de BBC World Service.

 

Peter Moore, de CEO van Radio Caroline, had natuurlijk het liefst vanaf de Ross Revenge gaan uitzenden, maar naar het schijnt is dit technisch zeer moeilijk te verwezenlijken. De locatie van de zender en antenne wordt Stonham Aspal in Suffolk.


De antenne wordt 33 meter hoog en de locatie is 58 meter boven zeeniveau, met lager gebied richting de Noordzee, dus gunstig voor ontvangst in België en Nederland.
Leuk om eens in te kijken is het formulier die Radio Caroline invulde om hun middengolf zendvergunning te verkrijgen. Je kan het hier lezen:

https://www.ofcom.org.uk/__data/assets/pdf_file/0021/95241/Radio-Caroline_Application-form.pdf.

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Radio2:De Pré Historie van morgen 24 september 2017

Radio2:De Pré Historie van morgen 24 september 2017 

 

Morgen-zondag 24 september 2017- brengt Guy je het nieuws én de leukste hits van de 4e week van september 1965 (52 jaar geleden), van de 4e week van september 1975 (42 jaar terug), van de 4e week van september 1985 (32 jaar geleden), en van de 4e week van september 1995 (22 jaar geleden).

 

3848709966.jpg

 

Enkele opvallende hits van 52 jaar geleden waren: Help! van The Beatles, ‘k Em Geblet van De Strangers, en Mr. Tambourine Man door The Byrds. Verder hoor je boeren in de Westhoek die kampten met overstromingen, Viktor Leemans die de nieuwe Vlaamse voorzitter van het Europese Parlement werd, bontmode op de Antwerpse kaaien, jongeren over James Dean 10 jaar na zijn dood, en Frans presidentskandidaat François Mitterrand. 

 

No Woman, No Cry van Bob Marley & The Wailers, l’Eté Indien door Joe Dassin, en Drie Zomers Lang door Conny Vandenbos waren enkele van de straffe platen in de 4e week van september 1975. Verder hoor je de tweede aanslag op de Amerikaanse president Gerald Ford, de hoofdredacteur van het nieuwe Vlaamse dagblad De Krant, en ‘weekend cowboys’ in Vlaanderen.

 

Na 11 uur nieuws en hits van de 4e week van september 1985 met 2 bloedige overvallen op grootwarenhuizen op 1 dag door de bende van Nijvel waarbij 8 doden vielen, een ooggetuige van 1 van de overvallen, en de dood van de Duitse persmagnaat Axel Springer. Enkele hits van 32 jaar geleden waren: Money’s Too Tight To Mention door Simply Red, Say I’m Your Number One door Princess, en Don’t Stop The Dance door Bryan Ferry. 

 

Daarna terug naar de 4e week van september 1995 over een plaag van brandstichtingen in West-Vlaanderen, protest tegen de sluiting van kleine treinstations in ons land, wel of geen kruisbeelden in klaslokalen, en 50 jaar Duitstalige Belgische openbare omroep BRF. Plaatjes die het toen goed deden waren onder meer: Fantasy van Mariah Carey, Swentibold van Clouseau, en Shy Guy van diana King.

 

3797016920_35.png

 

De platenspeellijst

 

Help - THE BEATLES
Wooly Bully - SAM THE SHAM & THE PHARAOHS
Mr. Tambourine Man - THE BYRDS
Eve of destruction - BARRY MCGUIRE
'k Em geblet - DE STRANGERS
(I can't get no) Satisfaction - THE ROLLING STONES
Crying in the chapel - ELVIS PRESLEY
Early bird - ANDRE BRASSEUR
Moviestar - HARPO
What a difference a day makes - ESTHER PHILLIPS
No woman, no cry - BOB MARLEY & THE WAILERS
Ramaya - AFRIC SIMONE
Drie zomers lang - CONNY VANDENBOS
L'Eté Indien - JOE DASSIN
The horse - CLIFF NOBLES
Part-time lover - STEVIE WONDER
Money's too tight to mention - SIMPLY RED
Don't stop the dance - BRYAN FERRY
I got you babe - UB40 & CHRISSIE HYNDE
Een eenzaam hart hoor je niet breken - WILL TURA
Say I'm your number one - PRINCESS
I'll be there for you - THE REMBRANDTS
Swentibold - CLOUSEAU
Fantasy - MARIAH CAREY
Dub-I-dub - ME & MY
Shy guy - DIANA KING
Don't break my heart - VAYA CON DIOS
Missing - EVERYTHING BUT THE GIRL
Conquest of paradise - VANGELIS

 

BryanFerry.jpg

De Pré Historie via Radio 2 elke zondagvoormiddag tussen 10 en 12 !

 

4284835628.2.jpg

 

   De website van de Pré Historie

   Net gemist? Geen probleem herbeluister het programma

 

3902682830.jpg

Radio2

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-09-17

Topradio naar Raad van State

Topradio naar Raad van State

 

Dancezender Topradio stapt naar de Raad van State tegen de beslissing van Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD) om de zender geen vergunning meer te geven. Dat staat in De Standaard en het nieuws wordt bevestigd door directeur Bruno Heyndrickx. Volgens de zender zijn er fouten gebeurd bij de evaluatie van de zender.

 

IMG_1485-wMt1-wrRv9.jpg

 

Minister Gatz erkende vorige week vier nieuwe netwerkradio's, een nieuw type zender. De vergunningen gingen naar S-Radio van SBS, Hit FM (dat zich vooral op een vrouwelijk publiek gaat richten), VBRO (met een duidelijk Nederlandstalig profiel) en Stadsradio Vlaanderen (dat een brug wil slaan tussen de lokale radio en de landelijke).

 

Lees HIER meer via VRT NWS

 

VRT NWS

Tijdsbalkje rood.gif

15:55 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Maak kans op een exclusieve rondleiding bij VRT NWS

Maak kans op een exclusieve rondleiding bij VRT NWS

 

Naar aanleiding van het weekend van de klant organiseert de VRT klantendienst op zondag 1 oktober in de voormiddag een exclusieve themarondleiding op de nieuwsvloer aan de Auguste Reyerslaan 52 in Brussel.

 

5372a3b5-9f88-11e7-bbe7-02b7b76bf47f.jpg

 

Er is ook gelegenheid om in dialoog te gaan met een expert over de werking van VRT Nieuws online, radio en tv. Als u kans wil maken om deze rondleiding te winnen en VRT NWS van dichtbij wil leren kennen, mail dan voor maandag  25  september naar dagvandeklant@vrt.be  Als u bij de gelukkigen bent, dan ontvangt u volgende week een bevestiging.

 

VRT NWS

 

Tijdsbalkje rood.gif

15:41 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |