15-10-17

HET VLAAMSE RADIO-MAANLANDSCHAP

HET VLAAMSE RADIO-MAANLANDSCHAP

 

- Extra hoofdstukje rond Minister van Cultuur Rika De Backer 
 

In een vorig artikeltje over de houding van de Vlaamse politici tegenover de vrije radio’s, vanaf het prille begin tot nu, ben ik één politica vergeten. De eerste die met het fenomeen ‘vrije radio’ geconfronteerd werd en meteen de toon zette. We moeten terug naar 1979 toen het allemaal begon. Op dat moment was Rika De Backer Minister van Cultuur (CVP). Het departement dat verantwoordelijk was voor alles wat met media te maken had. (Vlaanderen kreeg pas in 1995 voor het eerst een ‘echte’ Minister van Media. Die taak ging toen naar Eric Van Rompuy). 

 

3023578-fad152bf34a9879f3a103dc616b84342.png

 

Onder het bewind van de De Backer werd er vooral gepalaverd tussen haar christen-democratische partij, de socialisten (SP) en de liberale familie (PVV). Behalve vergaderen en praten gebeurde er verder niks constructiefs. Vooral de VEBE (Vereniging ter Bevrijding van de Ether) zette de minister onder druk om de lokale radio te erkennen. Maar zij stond daar, net als haar collega van PTT Herman Decroo (PVV) en de BRT zeer afwijzend tegenover. 

 

De openbare omroep was vooral bezorgd dat door de komst van de lokale zenders de eigen radio-activiteiten, op dat moment BRT1, BRT2 en BRT3 , niet verder zou kunnen worden uitgebouwd. De Backer was bang voor het feit dat er een etherchaos zou losbarsten na een erkenning. Maar misschien nog belangrijker was haar vrees dat de lokale radio’s in handen van… ‘extreme groepen’ zouden vallen. Woorden die ze zelf gebruikte. 

 

Dat lijkt verdacht dicht in de buurt te komen van een zekere paranoia. Toch was De Backer best een ‘progressieve’ minister, getuige haar nooit aflatende inzet voor vrouwenaangelegenheden en cultuur. Zo ijverde ze onder meer voor de afschaffing van het verbod op voorbehoedsmiddelen en had ze een actieve inbreng in het abortusdebat. 

 

In 1978 voerde ze het bibliotheekdecreet in, daarmee ingaand tegen velen in haar eigen partij. Dit decreet luidde het einde in van het katholieke bibliotheken. Een minister die toch niet bang was uitgevallen dus. Waar komt die angst voor vrije radio dan vandaan? Ook bij al haar opvolgers. Gevoed door een machtig extern blok? En welk zou dat dan kunnen zijn? Of is dit een open vraag? 

 

Jean-Luc Bostyn

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.