28-09-17

De radio memories van Jos Gurdebeke -ON8VRT- uit Blankenberge

De radio memories van Jos-ON8VRT-uit Blankenberge

Uit het (radio) leven gegrepen...

 

3100154735.jpg

 

Lang, lang geleden, toen de AM-modulatie, (nu noemen ze dat de Antieke Modulatie), nog weelderig door de ether suisde op zoek naar zoveel mogelijk luisteraars……

 

Het begon rond 1967, ik was toen 15 jaar, vader was elektricien en had in zijn jonge jaren radio’s gebouwd en hersteld voor zijn hobby. De zolder lag vol met allerlei radio’s, meters, onderdelen enz. Ik had dit ontdekt en vader zag dat ik na veelvuldig vragen te stellen, daar wel interesse voor had.

 

Hij leerde mij solderen met een revolverachtig zwaar ding met een koperdraad die dan erg warm kreeg (100w). Ik mocht allerlei toestellen uit elkaar halen en de onderdelen mooi sorteren, later zou hij mij dan wel leren hoe je iets in elkaar kan prutsen die dan nog werkt ook.

 

Op een bepaalde dag kreeg ik een tafelradio van vader en hij zei “Die werkt normaal nog, maar de schaalverlichting is defect, herstel het met onderdelen van andere radio’s en je mag hem hebben . Succes!. Ik had mijn eerste ontvanger! Lange, midden en kortegolf ontvanger…

 

Fascinerend die groene afstemoog dat na het inschakelen langzaam oplichtte en de klank die opkwam…. een mooie warme klank.

 

Draaiend aan het “wieleke” kwam ik op de visserijband….,op een frequentie van Oostende Radio. “This is Ostend Radio, Maritime Radio and Telephone Service…..”, eindeloos herhalend, maar dan plots een telefoon gesprek tussen wal en schip.

 

Dit was de start van mijn ziekte: de “radio” en alles wat daar zo maar uitkomt zomaar te plukken uit de lucht en je ziet niets….

 

Ik volgde een technische richting mechanica op aanraden van vader, dit was een knelpuntberoep, maar ik was gebeten door de microbe “ radio”. Ik volgde een schriftelijke cursus van Amavox, “radiomonteur” en “transistor techniek” en bouwde mijn eerste ontvangertjes met onderdelen van Amarex…..

 

In 1969 studeerde ik af en had meteen werk als machinebediener in een bedrijf die gespecialiseerd was in het maken van tandwielen. Ik had al snel veel interesse als er een machine (elektrisch) defect was en werd dan zo al vlug onderhoudstechnieker van computergestuurde werktuigmachines. Had van mijn hobby mijn beroep gemaakt en ik bleef dit doen tot het einde van mijn loopbaan, bij dezelfde firma. Dit terzijde.

 

In 1970 had ik een arbeidsongeval met als gevolg dat ik 2 maanden “plat” moest blijven liggen (gelukkig kwam alles weer goed). Een bed werd beneden geplaatst en vader installeerde mijn beste vriend bij me, de tafelradio. Uit verveling draaide ik weer aan dat “wieleke” , maar nu op de kortegolf. Ik hoorde veel, maar ik begreep de taal niet. Maar plots iets in het Nederlands……. “Dit zijn de test- uitzendingen van radio Capital….”, als je ons hoort, wil je dan een briefje schrijven?

 

Mijn eerste luisterrapport ging de deur uit, kort daarop een postkaart in de brievenbus met een foto van het zendschip. Mijn eerste QSL-kaart was binnen. Ik had toen geen idee wat een luisterrapport of een QSL-kaart was!

 

Dan begon de reeks van toevalligheden, waardoor ik na meer dan 40 jaar nog altijd de zelfde microbe te pakken heb. Blijkbaar moest het zo zijn, Het is nu zelfs een virus geworden waar geen medicatie voor bestaat.

 

Daar ik mij te bed sterk verveelde bracht vader tijdschriften mee, zoals Radiobullitin en Toon & Beeld. In dit laatste stond toevallig( 1ste toeval) een uitgebreid artikel over kortegolf luisteren, luisterrapporten schrijven, de SINPO-code enz, en over QSL-kaarten verzamelen.

 

Tweede toeval. Een vriend kwam mij bezoeken en ik vertelde hem over mijn ervaringen met de radio. “Ja, toeval” zegt hij. Mijn leraar Judo doet ook zoiets, ik ga er hem eens over spreken. Na mijn herstel kwam ik in contact met die man die mij veel uitleg haf over hoe je rapporten moest maken enz….en bij hem kocht ik voor 700 frank, mijn eerste wereldontvanger, een Set R107. Had SSB en werkte tot 18 Mhz.

 

De man installeerde ook, na toestemming van mijn ouders, een grounplane antenne met radialen op de garage. Intussen had ik door een leraar talen uit de straat mijn zelf opgemaakt luisterrapport laten vertalen in het Duits, Engels en Frans, die ik dan met de nodige gegevens van ontvangst, overtypte met de schrijfmachine. De eerste QSL-kaarten kwamen binnen. Een mooie verzameling, vond zelfs moeder, die prompt plastieken vellen aan elkaar stikte met de naaimachine waar de QSL-kaarten juist inpasten, om die dan op te hangen zodat ze niet zouden vuil worden.

 

De ontdekkingstocht op korte golf was begonnen…..wat een mooie tijd.

 

Zo kwam ik (1971) de Nederlandstalige uitzending van Radio RSA uit Zuid-Afrika tegen. Voor mij de andere kant van de wereld. Tussen 17:00 en 18:00 uur BT, op 15.155 khz startend met het Bokmakierie-vogelgeluid (Zuid-Afrikaanse vogel) als herkenningssignaal om op af te stemmen, want digitale uitlezing bestond nog niet. Het staat nog altijd in mijn geheugen gegrifd. Briefwisseling in het Nederlands was geen probleem en toen je brieven dan ook nog eens rechtstreeks voorgelezen werden in het programma “De puntjes op DX”, kreeg je toch wel even koude rillingen.

 

Veel mooie documentatie ontvangen, ook het maandelijks tijdschrift: “De Bokmakierie Express” met adres in Zeebrugge. Maar toen kwamen al de eerste tekenen van afbouw van de korte golf uitzendingen. Op 1 mei 1990 werd de Nederlandse dienst stop gezet. Ondertussen had ik ook de Nederlandstalige uitzendingen van Radio Moskou ontdekt. Ook iedere dag één uur op antenne. Dat was heel interessant, vooral de nieuwsuitzendingen, alleen maar om te vergelijken wat ze hier in het “westen” vertelden over het “Oosten”. Ook over de ruimtevaart was er interessant nieuws te rapen. Veel briefwisseling met mevr. Lucie Wolodina, bij velen van ons wel bekend. In maart 1994 kreeg ik een brief van haar dat ik al 25 jaar trouwe luisteraar was…. . Ook hier werden de Nederlandstalige uitzendingen geschrapt.

 

Mijn Engelse taal was door het luisteren, en mijn Duits door mijn werk, al heel wat verbeterd, waardoor ik ook geen angst meer had om rapporten van vreemdtalige uitzendingen op te sturen. Ik werd dan ook van verschillende stations “Monitor”, wat een verplichting inhield om maandelijks een aantal rapporten op te sturen. De feedback was dan ook niet gering. Iedere dag post, mooie postzegels, mooie documentatie, ook van de zenders en antenneparken. Wat een mooie tijd…. .

 

In 1973 verliefd, verloofd, getrouwd en in 1976 gebouwd, in Blankenberge. Al snel werd een stuk van de zolder ingericht als schack en kocht ik mijn eerste nieuwe ontvanger: DX160 van Tandy. Ik was er tevreden over, maar al vlug had ik er een digitale freq.uitlezing bij gebouwd. Een heel stuk handiger natuurlijk. Toen we financieel, na de bouw, wat meer ruimte kregen, gingen we met de kinderen op reis. De kinderen waren nog klein, dus niet te laat in bed. Korte golf luisteren in het buitenland zou toch interessant zijn? Dus kocht ik een draagbaar toestel, Grundig Satellit 1400. Ik nam het mee in zijn originele (isomo) verpakking, wat met de bagage van vrouw en drie kinderen toch niet altijd gemakkelijk was. Met de hoofdtelefoon op, stoorde ik de kinderen en ook de XYL niet, die mij trouwens altijd in mijn hobby gesteund heeft. Het kwam zover dat mijn vrouw eerder radio/tv masten of zenderparken in het oog kreeg dan ik, waarop we dan met fototoestel in aanslag de prooi gingen schieten. Alles wat met radio/tv antennen te maken had, kwam bij mij op de foto. Met de telelens nam ik foto’s van boven tot onder in stukjes, en kleefde de foto’s dan correct aan elkaar waardoor ik dan een foto van 1 tot 1,5 meter lang kreeg van de tv-mast. Als je bij zo’n mast kwam in Luxemburg, Duitsland enz, dan had je ook vaak de mooiste uitzicht punten over de streek. Een anekdote op reis (Vogezen): via de Wereldomroep van de BRTN na het nieuws, bij de berichten voor toeristen hoorden we verschillende dagen na elkaar een oproep: “wil Dhr……., zo snel mogelijk contact opnemen met tel…., op reis met een caravan in de Elzas, daar zijn vader overleden is…” . Die vader was mijn buur.

 

Dan kwam er de Phillips D-2999 korte golf ontvanger op de markt. Had mij die aangeschaft maar was daar toch niet 100% tevreden over in vergelijking met de DX160 en de Grundig Satellit. Weer toevallig kwam hier iemand uit de buurt op bezoek die ook met die hobby was begonnen, maar dat allemaal veel te ingewikkeld vond.Ik kon zijn R5000 ontvanger (pas 6 maanden oud) kopen voor weinig geld. Dit was mijn kans, na samenspraak met de xyl, want nieuw kon ik dat niet kopen. En ik verkocht mijn Philips D-2999 en had dus voor weinig geld een luxe ontvanger! Een draad antenne met balloon, een zelfgebouwde antenne tuner en een R5000, meer moest dat niet zijn!.... Wat een mooie tijd. Later kwam er nog een tweede R5000 (tweedehands) erbij en een Sonny ICF 7600G (nieuw)

 

Maar ook België had zijn Wereldomroep. Voor een Belg niet interessant, maar voor een Belg als toerist in het buitenland, wel, vond ik…..? Dit is de aanleiding van mijn verhaal…..

 

De ORU zenders van toen de BRT, waren ook op korte golf te horen in verschillende talen. Mijn eerste ORU qsl kaart was maart 1971. Maar ontvangstrapporten uit Belgenland waren natuurlijk niet interessant, wel als je op reis was, dan werden ze dankbaar ontvangen. Een zekere Mr. Eddy Jacobs (1975) vroeg mij om regelmatig een dx-bijdrage/tips te leveren voor zijn DX-Boemerang.

 

Een tijdje later, 1979 kreeg ik een brief van Mr. Wim Frisson: ze zouden een luisterclub oprichten, waar ik dan ook direct lid van werd. Mijn lid Nr: ILC 329.

 

Het maandelijks clubblaadje was “Club-Echo”

 

In augustus 1979 werden we uitgenodigd voor de eerste opendeurdag van de Wereldomroep. Mijn eerste kennismaking met het enorm grote omroepgebouw, waar ik later, via andere kanalen praktisch alle hoeken en kanten heb gezien, tot boven in de toren met straalverbindingen toe.

 

De ODD was een hele ervaring, ik, het bleutje tussen pater en nonnekes en andere buitenlandse hulpverleners en Belgen wonende in het buitenland, die speciaal naar de ODD kwamen. Maar je hoorde en leerde veel van de gesprekken tussen luisteraar en programmamakers, met een kop koffie en een koekje, en dit ging zo verschillende jaren door. Een rondleiding in de radiostudio’s was natuurlijk het toppunt van de dag.

 

Later, bij de eerste tekenen van besparen, werden de ODD afgeschaft……

 

Intussen was er ook een DX-programma met Frans Vossen, de man met de prachtige grote snor van de Engelstalige afdeling, waar ik ook mijn bijdrage aan leverde. Ik luisterde praktisch iedere dag naar de vele programma’s met o.a. de groeten aan zeelieden, de positieve en soms negatieve berichten van en aan familieleden van missionarissen, enz… .

 

Vanaf 1 januari 1982 meldde Julien Peeters, toen den grote baas, dat de Nederlandse, Engelse, Spaanse en Portugese uitzendingen voortaan ook op Europa gericht zijn via de 1512 Khz. Tussen 17h en 22h45GMT.

 

In januari 1983 kwam er bij de Nederlandstalige uitzendingen elke woensdag een mediakroniek met technische begrippen i.v.m. radio-beluistering en brieven van luisteraars.

 

Via de ODD werden de rondleidingen in de radiostudio’s gedaan door Bob Geens, de man van “Onder Ons” waarmee ik tot het levenseinde van RVI contact had!

 

Onder Ons, een programma met veel informatie en waar ik regelmatig mijn naam hoorde vernoemen . Ook Golfgids genoot mijn belangstelling. Wat een mooie tijd….

 

Ondertussen had ik mijn eerste computer met matrix printer en werd het gemakkelijker om rapporten en de vele brieven richting omroepcentrum te schrijven.

 

poster Jos Gurdebeke 60 jaar.jpg

De grote ingekaderde poster die ik kreeg ter gelegenheid van mijn 60-ste verjaardag !

(Op klikken om te vergroten)

 

BRT was intussen BRTN geworden en we zijn begin 1992. Het “Onder Ons” meldt dat er zal bespaard worden, op het vermogen van de middengolf zenders van R1 & R2, en bij het uitkomen van het zomerschema zal bespaard worden op vermogen en frequenties van de korte golf zenders…..de aftakeling is definitief begonnen.

 

Maar, 1992 was een goed jaar. We werden uitgenodigd voor de start van een nieuwe Wereldomroep; Radio Vlaanderen Internationaal of RVI, in het zenderpark van Waver. Een perfect georganiseerde ODD, met gratis pendeldienst vanaf het Omroepgebouw. De hapjes, drankjes, het mooie weer, de informatie en de rondleiding in de zenderzaal en antennepark, ‘t was een echt feest. Veel nieuwe mensen ontmoet, waaronder ook Bob Geens die voor mij een ontmoeting geregeld had met een geluidstechnieker die regelmatig voor RVI werkte, en het bleek dan nog iemand uit Blankenberge te zijn. Tot op heden hebben we nog regelmatig contact met elkaar.

 

Een nieuw logo, nieuwe kleuren, nieuw interval signaal, het kon niet beter. Ook het volgend jaar werd de eerste verjaardag gevierd met een ODD in het omroepcentrum, en in Waver. De brieven die ik schreef naar RVI werden regelmatig beantwoord via de uitzendingen van “Onder Ons”. Ook bracht Bob Geens mij in verband met de geschiedenis van de radio, in contact met verschillende mensen zoals Wim Wylin, Karel De Goeyse en vele anderen.

 

Dan kwam 1995. Het 50 jarig bestaan van de Wereldomroep, nu RVI. Opnieuw groot feest in Waver met gratis pendeldienst vanaf het station in Brussel, hapjes, drankjes, rondleiding in zenderzaal en antennepark, artiesten traden op, toespraken met de goede voornemens voor de volgende 50 jaar… . Ook een boekje en cd over 50 jaar Wereldomroep kreeg ik als aandenken met een persoonlijk woordje van Bob en Jacques Vander Sichel….. . Wat een mooie tijd!

 

Eind 1996 komen de zwarte wolken terug. In een brief wordt gemeld: Op korte golf worden de uitzenduren van 300 op 140 uren gebracht. De dienst vreemde talen wordt beperkt tot Engels en Frans. Spaans,Duits en Arabisch worden geschrapt. De zendtijd in Waver wordt beperkt tot enkele doelgebieden, en voor het eerst worden relaisstations voor de andere doelgebieden in het leven geroepen (zendtijd gehuurd).

 

Dit alles moet ingaan met het winterschema van ’97… Waar was die mooie tijd?

 

Besparingen en “Horizontale programmering”, de nieuwe wachtwoorden van de VRT.

 

Monique Delveaux kwam in “Onder Ons” uitleggen wat dit betekende. Niet veel goeds: afschaffen van het gedrukte Onder Ons, het programma zelf, Golfgids enz, je hoorde de verbazing in de stem van Bob Geens… . De protestbrieven van de luisteraars waren schering en inslag. Op 20 september 1997 kwam er toch nog een ODD in Brussel en Waver waar we eerst uitgenodigd werden in Middagpost. De nieuwe digitale studio’s waren prachtig.

 

In 1999 was er op de middengolf RVI al regelmatig DAB-Classic te horen, en werd het gedrukte Onder Ons vervangen door een nieuwsbrief… . Met het winterschema van 2000 stond nog één maal Golfgids en Onder Ons de zaterdagavond op het menu.

 

Het negatieve in 2001 was het stilleggen van de zenders in Waver, RVi alleen nog via gehuurde zendtijd in het buitenland. Het positieve was, ik had nu internet en dat was voor mijn hobby een hele openbaring. Ook de nieuwe look van het nu gekleurde programmaboekje.

 

Ook 2002 was een slecht jaar: Begin het jaar moest een bekende stem van RVI, Erna Prelis, ons voor eeuwig verlaten. Maar dan kwam ook bij het einde van het winterschema, de allerlaatste “Onder Ons” (30 maart) waarin ik nog mijn medeleven aan de familie van Erna Prelis betuigde en waar Bob Geens met een krop in de keel eindigde met:

“Dit was Onder Ons. Bedankt voor het luisteren, maar nooit meer: tot volgende week”

De programma’s werden weer meer “horizontaal” in:

RVinfo, RVi Forum en RVi Extra.

Bob kon hem volledig toeleggen op een volledig vernieuwde website van RVI.

Ik was zeer vereerd met de vraag van Bob of hij van mijn foto’s van Waver mocht gebruik maken voor de nieuwe website.

“RVI krijgt een staartje” was het motto, en het staartje monde uit aan je PC. RVI.be was geboren met heel veel info, maar ons ook voorbereidend op de toekomst, dat alles via internet of satelliet zou gebeuren. Het echte contact met RVi was verbroken. Je contact persoon noemde daar nu: info@rvi.be.... .

 

In 2004 werden ook de studio’s van RVi vernieuwd. Maar weer slecht nieuws in oktober. Op TV1 word in het nieuws gemeld dat RVi stopt met zijn anderstalige uitzendingen vanaf maart 2005 ! Achteraf bleek dat dit een zeer snelle beslissing was, zelfs het RVi personeel was niet op de hoogte. Personeel zal zoveel mogelijk verspreid worden onder de andere netten, en er blijven er nog een 10-tal over om RVi in de uitsluitend Nederlandse taal te runnen ! Grotendeels zullen de uitzendingen overgenomen worden van de andere radionetten, en alleen nog richting Zuid-Europa. Weer heel veel reacties en protestbrieven, maar meer en meer wordt de ”openbare” omroep een “gesloten” omroep waar minder en minder rekening wordt gehouden met de luisteraars en bijna geen reacties meer komen op brieven of e-mails! Intussen kondigt Frans Vossen ook zijn allerlaatste “Radio World” aan.

 

Minister van Media Geert Bourgeois zei dat de luisteraars zouden beslissen over de toekomst van RVi. Het guestbook op de RVi site bulkte van protesten, maar geen reactie van RVi of VRT. Het leek wel of ze het zwijgen waren opgelegd.

 

En de neerwaartse spiraal ging verder. In maart 2008 werd ook de middengolf -zender RVi 1512 Khz uitgeschakeld. Ook die van R2, en er gebeurden nog veel besparingen bij de VRT die ons hier te ver zouden afleiden. RVi kwam nu op de nog enige AM zender 927 Khz te staan, maar was minder goed te ontvangen in het buitenland dan de 1512 Khz.

 

De tendens zette zich ook voort in het buitenland. Besparen en besparen. Programma’s en talen werden afgeschaft, zenders werden uitgeschakeld,antenneparken werden afgebroken, briefwisseling via post of internet was er niet meer.

 

Mijn o zo fantastische hobby werd stuk voor stuk afgebroken, Dan maar naar Brusssel getrokken en examen afgelegd voor zendamateur bij het B.I.P.T (2005), waar ik 24/24 haalde en nu door het leven ga als ON3VRT.Ondertussen heb ik opnieuw aan een examen meegedaan en wel voor de A-licentie en zo werd ik ON8VRT...

 

Maar het zal nooit hetzelfde gevoel geven. Het definitieve einde van RVi kwam dan eind december 2011. De allerlaatste AM zender van de VRT, 927 Khz in Wolvertem werd definitief uit de lucht gehaald, en betekende ook het definitieve einde van RVI !

 

Een stil einde !! Nergens werd op de andere VRT netten er aandacht aan besteed.

 

Alleen enkele DXA-ers hielden vol tot de laatste minuut.

 

Het wordt allemaal digitaal. Dit zou de toekomst zijn? DAB of DRM zou al jaren een standaard moeten zijn, maar het lukt niet. Geen mens die daar om vraagt en bijgevolg ook geen dure investeringen zal doen om een nieuwe “radio” te kopen.

 

Wat moet ik doen als ik op vakantie ga in het buitenland? Mijn laptop onder de arm nemen, en hopen op een internetverbinding, of een satellietontvanger meenemen?

 

Een (technisch)bezoekje brengen aan het (openbaar)omroepgebouw, waarvan de geur na al die jaren, nog altijd mijn reukorgaan teistert, is aards moeilijk geworden.

 

Ik denk, en droom bij mijn vele foto’s, dat het vroeger toch beter was, of zou ik toch te oud worden?

 

Radiogroeten uit Blankenberge,

 

Jos Gurdebeke

BDXC0893

ON8VRT

 

Jos Gurdebeke.jpg

 

Lees ook: Radio Vlaanderen Internationaal (RVi)

-De wereldomroep van de VRT ! -De omroep tot/met 26 maart 2005.

     Lees ook: RVi de Vlaamse Wereldomroep van de VRT

-Vanaf 11/2004 naar de vernieuwing toe van 27/3/2005 !

         -Met toegevoegde(nostalgische) geluidsfragmenten van RVi.

Lees ook: Het einde nadert voor RVi (9/12/2011)

Lees ook: Vandaag laatste dag VRT middengolfzender 927AM (31/12/2011)

 

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.