26-09-17

Retro:' De Nachtradio' van de BRTN

Retro:' De Nachtradio' van de BRTN

 

dyn007_original_150_100_pjpeg__0b7b895ba0b23d675d61f9807b7bcf4b.2.jpgWat is leuker dan snuffelen in oude foto's of luisteren én eventueel lezen van/naar verhalen van toen. Zelfs eens snuffelen in oude publicaties die ik ooit schreef en die ooit werden gepubliceerd is nu al een beetje geschiedens aan het worden.Dingen die geen absolute wetenschap zijn of de vaderlandse geschiedenis zullen gaan beïnvloeden.Maar ondertussen is er ook wel al een andere leesgeneratie.En die mag ook wel eens weten hoe het er vroeger allemaal vrij eenvoudig maar vriendschappelijk aan toe ging op de nationale radio (de BRTN dus) want er was nog geen sprake van enige landelijke concurentie (strijd).De tijd toen radio nog werd gemaakt met eenvoudige dingen, met weinig gedoe, zonder (boord) computer of MP3.Uit de tijd toen er op de radio ook nog tussendoor een 45 en een 33 toerenplaten werd gedraaid tussen de moderne CD-tjes in.Zelfs 78-toerenplaten konden nog op de BRTN dankzij Jo Leemans en haar 78-toerentijd op zondagmiddag.

 

Tijd dus om nog effen een oud radioverhaal te vertonen op het tegenwoordige PC-scherm.Vrij toevallig nog gevonden tijdens een zoektocht naar ander (radio) materiaal voor ...jawel een DJ van Q-Music.Te mooi dus om het terug gewoon op te bergen en te vergeten....effen heruitzenden (publiceren) is dus de boodschap want het heeft toch enige verzamelwaarde in zich,zeker voor wie van radio houdt.

 

dyn008_original_300_135_pjpeg__7fced8a2e3206aa905e9709365a11430.2.jpg

                 

ER WAS EENS DE NACHTRADIO

 

5 oktober 1993, Radio Saint Helena Day. Radio-amateurs weten wat dit betekent. Proberen te luisteren naar de SSB-uitzending op 11092.5 kHz. Alles stond klaar, de cassetterecorder, de logbladen én natuurlijk de wereldontvanger met afstemschaal én fijn afstemming. Maar het enige wat ik te horen kreeg was véél geruis en een signaal dat ik niet meteen kon thuisbrengen. Rond half tien vertrok ik dan maar, aangeslagen, richting Aalst om mijn vriend Frank op te halen. We reden die avond naar de Reyerslaan in Brussel waar we een afspraak hadden met Mieke Bouve in het programma 'Nachtradio'.

 

vrt.jpg

           

VIJFTIG EXTRA KILOMETERS

.

De afstand Denderleeuw-Brussel bedraagt (ongeveer) 25 kilometer, dus rond half elf moesten we zeker aankomen. Na anderhalf uur en een omweg (via de RTL gebouwen) van minimum 50 kilometer - ik had geprobeerd een kortere weg te vinden - waren we eindelijk ter plaatse.Alé toch bijna...Geloof het of niet maar bij onze aankomst ging de slagboom (bediend door een vriendelijke nachtwaker en na een kort gesprekje) gewoon open voor ons.Een parkeerplek bij de 'bezoekers' was absoluut niet nodig.We waren een beetje een koning te rijk...én een paar ' patékens' lichter. U komt wel te weten hoe dat kwam...

 

Eerst nog even de verkeerde ondergrondse parking genomen, die van de RTBf, maar uiteindelijk toch een plekje gevonden tussen de reportagewagens van de BRTN. Mijn Renault-Chamade (R19) viel niet op... Om je weg te vinden in dat immense omroepgebouw moest je één ding zeker in gedachten houden. Het 'groene' gedeelte is dat van de RTBf én daar spreekt men (hoofdzakelijk) Frans. Het oranje deel was dat van de Vlaamse nationale omroep, toen nog BRTN en daar spreken ze dus (meestal) Vlaams. En mede dank zij die kleuren liepen we niet verkeerd.Of hoe groen en oranje mooi naar elkaar toelopen.... 

 

En net vooraleer de tune van de Nachtradio de ether in ging, stonden we oog in oog met Mieke (Bouve). René Vandercruyssen, techneut van dienst samen met collega André en nieuwslezer Pieter Knapen, waren er ook. Onze dag en onze nacht kon vervolgens toch niet meer stuk! En heb je het gemakkelijk gevonden? - vroeg André. Na het verhaal over ons gebrek aan kennis van de Vlaamse wegen waardoor de afstand Denderleeuw-Brussel plotseling 75 kilometer bedroeg, was het ijs meteen gebroken. De koffie volgde vanzelf. Logisch want wij hadden ook voldoende gebak meegebracht (geschonken door bakkerij Van De Winckel uit Denderleeuw) en daar hoort nu eenmaal koffie bij!. De warme bakker uit Denderleeuw hadden we verteld dat er tijdens de nacht heel veel mensen werkten in het omroepgebouw. Het gevolg was dat we meer dan één doos taarten én patékes meezeulden.Waarschijnlijk zal je nu ook begrijpen waarom die brave nachtwaker ons doorliet met de wagen... De regiekamer en de presentatiecel waren ruim en getuigden van technisch vernuft. Het was 1993, de CD had dus allang zijn entree gemaakt. Ruim 95% van de muziek kwam van deze straalplaatjes. Van computer met muziekdata was nog geen sprake. De reportages en interviews tijdens de nieuwsbulletins kwamen nog vanaf Studer taperecorders. Ook de heruitzendingen van radioprogramma's (o.a. De Préhistorie), gingen de ether in vanaf de Studers. Er werd toen ook nog gebruik gemaakt van analoge jinglemachines (met cartridges). Die waren nodig voor het laten horen van tunes en jingles. In een hoekje stond ook nog een platendraaier.

 

De Nachtradio had toen zes technici in dienst. Ze roteerden per duo per drie weken. Binnen het duo loste iedere technieker de andere af na een uur mixen van de muziek en de presentatie.

 

Nachtradio Mieke Bouve & Pieter Van Banden 1.jpgBLINDE BAND MET DE LUISTERAAR

 

En dan was het mijn beurt om een interviewtje af te nemen van Mieke. Dat was uiteindelijk ook de bedoeling van het bezoek. Genietend van de muziek, een zelf gesponsord wit wijntje én een sigaretje (toen mocht dat nog allemaal ), bereidde ik me voor om daarna te moeten vaststellen dat mijn memorecorder het begeven had. Pen en papier brachten uiteindelijk soelaas.Mieke Bouve kenden we vooral van haar werk voor toneel en televisie. In 1993 was het vooral 'Merlina' dat furore maakte. Het verschil tussen radio en televisie voor haar was... dat radio véél leuker om doen was. Ze noemde het de 'blinde band met de luisteraar'. - Er wordt al eens getelefoneerd tijdens een uitzending, er wordt een verhaal vertelt en daardoor ontstaat een soort familiale band -, vertelde ze mij. - Televisiewerk is véél koeler en onpersoonlijker. Programma's worden maanden op voorhand op beeldband gezet en op het moment van uitzending kan je niet inschatten hoe het publiek reageert. - Vandaag de dag is Mieke trouwens naar haar oude liefde, het theater, teruggekeerd.Vooraleer ze bij de Nachtradio van start ging had ze nooit radiowerk gedaan. - Ik vond het een goede leerschool om met dit medium vertrouwd te raken. Hier kun je in alle stilte en rust aan je programma werken. Als je geen ervaring hebt en je start bij Studio Brussel of Radio Donna (dat toen net een paar maanden in de lucht was), dan wordt je echt voor de leeuwen geworpen. Alles gaat zo ontzettend snel.De muziek koos Mieke niet zelf, maar ze mocht wel hints geven. De bindteksten schreef ze daarentegen wel zelf. Meestal was Mieke er in de nacht van vrijdag op zaterdag (23.30-02.00 uur). De voorbereiding van de uitzending nam bijna drie uur in beslag. Alle intro's en outro's van de muziek werden beluisterd, de juiste teksten voorbereid. Al ging het meer om een soort 'praatje'. Nachtluisteraars willen niet al teveel cijfermateriaal horen. Minder uitleg dus over artiesten, platen of jaartallen, wel een vlotte babbel.Nachtluisteraars kwamen (en komen) uit alle lagen van de bevolking en beroepscategorieën. Nachtwakers, gevangenispersoneel, politie en rijkswacht (toen bestond die nog), vrachtwagenchauffeurs, verpleegkundigen, nachtarbeiders in ploegendiensten, industriële en andere bakkers. Tot 01.00 uur waren er zo'n 100.000 tot 150.000 luisteraars. Daarna zakte dit aantal terug tot ongeveer 15 à 20.000. Om vanaf 05.00 uur op te lopen tot 500.000! Toen had de Nachtradio nauwelijks concurrentie. Commerciële stations waren er niet, de lokale stations lieten vooral non stop muziek horen. De nationale omroep had toen trouwens ook maar één programma lopen dat op alle frequenties werd uitgezonden. 

  

Nachtradio Mieke Bouve & Pieter Van Banden 2.jpg'DISCREET' NIEUWS VAN PERSBUREAU'S

.

Terug naar 5 oktober 1993 nu. Na drie uur nam Lars De Groot, later bekend van ondermeer 'Sterrenplukkers' en 'Goudzoekers' maar ook momenteel van 'De Groote Avond ', het over van Mieke. Er was nog steeds koffie, wijn én taart. En we namen een kijkje in de nieuwskamer bij Pieter Knapen. De toenmalige computers die de nieuwsitems op de schermen toverden, leerden ons meteen dat het leven van een nieuwslezer heel jachtig was. Hij alleen was verantwoordelijk voor de samenstelling én het voorlezen van het laatste nieuws. Ieder uur, een hele nacht lang.Het nieuws kwam trouwens niet binnen via ratelende telexmachines. Alle items van persagentschappen als het Engelse Reuter, het Franse ANP, het Amerikaanse AP en het Belgische Belga verschenen discreet op de diverse groenwitte monitoren. Meteen alles in de juiste categorie. Nachtbulletins zijn trouwens heel apart om te maken. De informatie komt slechts met mondjesmaat binnen. Net goed misschien want die ene journalist moest ook alles nog eens herschrijven.De radioredactie was volledig onafhankelijk van de televisieredactie (die een verdieping lager zit). Zelf vond ik het zinloos (en een geldverspilling) om telkens twee ploegen te sturen, maar volgens Pieter Knapen was dit niet het geval. - Je mag niet vergeten dat men bij de radio véél vlugger werkt. Bij televisie kun je het bericht omlijsten met beelden en dat brengt meer werk met zich mee. Ook worden hun bulletins later uitgezonden. Wij kunnen het ons niet permitteren om het actuele nieuws pas uren later uit te zenden! -Omstreeks vijf uur in de ochtend was het tijd om alles netjes op te ruimen én af te wassen. Taart kleeft en witte wijn ook. Koffie maakt randen. Op de terugweg, die we zonder problemen én zonder omwegen of verkeerd rijden aflegden, werd beslist om dit soort bezoekjes nog eens over te doen. De volgende keer zou het Radio Vlaanderen Internationaal worden. In hetzelfde gebouw maar dan op de vierde verdieping Maar dat is dan weer een héél ander verhaal.

 

Herbeluister nog eens....

Mozaïek met BRTN Nachtradio, met Mieke Bouve (18 op 19 juli 1994)  

Pieter Van Banden

Tijdsbalkje rood.gif

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.