10-11-17

HET ‘BETERE’ PIRATENWERK

HET ‘BETERE’ PIRATENWERK
 
 
Onlangs trok ik nog eens een blik ‘piraten’ open. Daarbij vroeg ik me af waarom het fenomeen in Nederland een stuk intenser lijkt te zijn dan in Vlaanderen. De reacties waren talrijk, vooral om te bewijzen dat het fenomeen in de zuidelijkste provincies wel degelijk bestaat.
Ik geef eerlijk toe, ik had geen idee van het aantal ‘illegalen in de Vlaonders'. Maar echt vergelijken kunnen we niet want we hebben het over twee verschillende categorieën. De illegale zenders die ik bedoel gebruiken een deel van de AM-band om hun doel te bereiken. Lees; veel luisteraars van zover mogelijk. In Vlaanderen, dat begreep ik uit de reacties, gaat het vooral om een FM-verschijnsel. 
 

3022494-67747b83cbf494375b673b06a4ba5c42.jpg

 

De verschillen zijn navenant. Enerzijds op technisch vlak, anderzijds qua zendbereik en tenslotte ook in geluidskwaliteit is het onderscheid significant. Ik kom dan als het ware weer bij de eindconclusie van mijn vorige stukje uit: ‘Sire in Vlaanderen hebben we geen AM-piraten’. Niet dat ik er op zit te wachten. Jij misschien ook niet, of net wel. Het is wat het is, een vaststelling. 

 

Net als het feit dat Radio Barones ofte ‘Zender Baro’, terloops aangehaald in het vorige stukje, blijkbaar één van de actievere middengolfpiraten is. Tijd voor een babbel vond Peter Landuyt, waarna hij de telefoon nam en naar Nederland belde.

 

‘Barones’ is een zender die al sinds 1973 actief is. Vroeger ‘in’ de middengolfband, nu net erboven, rond de 1640 kHz. Om te kunnen luisteren heb je minstens een wereldontvanger nodig. Mijn Sony ICF-SW7600G doet dat overigens prima. De meeste ‘gewone’ ontvangers gaan niet zo hoog in de omroepband. 
 

Zender Baro heeft een dertig meter hoge zendmast in de tuin. De dichtste buren wonen een halve kilometer verderop, dat scheelt dus een slok op een borrel in verband met mogelijke hinder van allerlei aard. Het gebruikte zendvermogen is 400 à 500 Watt, goed voor een flink bereik. De ‘bak’ heeft trouwens een maximaal vermogen van vijf KiloWatt. Radio Barones straalt dat ietwat richting Frankrijk uit.

 

Spitant detail: op 1 september kon een Nederlandse toerist, met vakantie op... Kreta, het signaal ontvangen met een draagbaar ontvangertje. Kortom, het betere ‘piratenwerk’ dus! En nu opnieuw op zoek naar een AM-piraat in Vlaanderen. Waar een vrije zondag al niet goed voor is!  

 

Hieronder kan je leven uisteren naar Radio De Barones

 

 

Jean-Luc Bostyn

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.