24-09-17

VLAAMSE RADIORAPPORTEN DOORGELICHT

VLAAMSE RADIORAPPORTEN DOORGELICHT
 
- Onduidelijkheid is een eufemisme 
 

Ik denk dat ik een echt kantoor ga openen. Het lijkt me makkelijker om mensen uit te nodigen bij een kop koffie en een eind weg te babbelen. Van de vele uren die ik de voorbije dagen aan de telefoon doorbracht krijg ik een stijve nek, terwijl mijn vingertoppen eelt ontwikkelen enkel en alleen door het continu versturen van berichten via Messenger. Dit alles over één onderwerp… de nieuwe Vlaamse radiolicenties. 

 

Radio die frequenties zoekt.gif

 

Iedereen heeft er zijn mening over. Minder bij de luisteraars, meer bij de radiomakers. Omgekeerd kan ook natuurlijk. De petitie om Topradio in de lucht te houden is maar één voorbeeld van betrokkenheid. Bij beide partijen. Er is één constante; niémand van mijn contactpersonen vindt het een geslaagde oefening van de Vlaamse overheid. De reden wordt door de ene bij onkunde gezocht, anderen houden er complottheorieën op na. 

 

Ik klamp me vast aan het eerste maar de geruchtenmolen komt op gang. Negeren is één mogelijkheid, de argumenten bekijken een andere. Waarna je opnieuw conclusies kunt trekken. Ik ga ervan uit dat iedereen voldoende onderlegd is om zijn eigen mening te vormen. Op voorwaarde dat je alle aangedragen argumenten kent. Bij deze een analyse van de ingediende aanvragen ‘tot het bekomen van een uitzendlicentie’, zoals die online terug te vinden zijn. In het kader van openbaarheid van bestuur.… 

 

Zelf krijg ik er een punthoofd van. Van de tientallen complottheorieën. Uiteraard zijn die altijd ‘leuk’. De doorsnee medemens is nooit vies van een portie drama, spanning en sluwheid. Maar geruchten worden pas waarheid als één en ander is bewezen. Wat ik de voorbije dagen noteerde; ‘Werd één net bedisseld aan de kust in Oostende?’ ‘Moest de NVA ook een kans op meer media krijgen?’ ‘Werd er afgerekend met Topradio?’ ‘Vonden bepaalde bestaande mediahuizen dat MentTV wat te machtig wordt?’ Ik heb geen idee. Wie de vragen opwierp ook niet. En behalve als de betrokkenen zelf naar de pers toestappen, zullen we het nooit weten. 

 

Je kan één en ander ook omdraaien. Als je ervan uitgaat dat geruchten niet zomaar ontstaan. Ik noch anderen weten niet zeker dat dit niét is gebeurd. Opvallend is dat er geen volledige openheid van zaken is gegeven. Ga op de website van de Minister van Media kijken naar de rapporten van de ‘winnaars’, dan zie je enkel de totaalscores op diverse onderdelen. De punten toegekend per vraag worden niet getoond. We moeten het doen met een summiere toelichting en de opgave van de subvragen. 

 

Wie kijkt en leest, kan zijn/haar oordeel daarop baseren. Ik graaf nog wat dieper. Zaken die mij en anderen opvallen. Her en der komen de woorden 'geloofwaardig' en 'realistisch' boven. Dat zijn per definitie geen objectieve beoordelingscriteria. Niet enkel in de vragen maar ook in de beoordelingen vinden we deze termen. Alleen stelt men zich niet bij elk onderdeel de vraag of het 'geloofwaardig' is. 

 

Ik som een paar andere in het oog springende zaken op. Men gaat ervan uit dat er 5% marktaandeel zal worden behaald met Net 4 (Stadsradio Vlaanderen), dat een bereik heeft van ongeveer 30% in Vlaanderen. Dat is dus 15% binnen het zendgebied en dat op korte tijd. Dan moeten ze de klus sneller klaren en beter doen dan alle bestaande landelijke commerciële zenders. Drie keer zo goed als Nostalgie, tweemaal zo goed dan JOE en nog altijd beter dan Qmusic. 

 

Hoe geloofwaardig is dat in een markt waar tv-zenders dagelijks hun eigen radiokanalen promoten met tientallen gratis tv-spots? Die geloofwaardigheid werd in elk geval niet getoetst. En gaat de eigenaar van Net 3 (Hit FM) werkelijk investeren in zwakke vrouwen in de samenleving? Is dat niet meer iets voor, ik noem maar wat... ‘Moeders voor Moeders’? Kun je een kandidaat die niet eens een geprojecteerde balans voor de eerste twee jaar indient wel een licentie geven? Kun je dan nog punten krijgen op je ingediende businessplan? Zou dan de score niet gewoon ’nul’ moeten zijn? Dossier richting prullenbak? 

 

Wie herinnert zich niet de avonturen Be One? Volgens hun dossier ‘Stadsradio met live verslaggeving’. Dat is geen dag gedaan. Een paar jaar later droop men af met miljoenen verliezen. Hun frequenties werden daarna nog Exqi FM (van het gelijknamige geflopte tv-project), en nog wat later… Radio Maria. Deze geschiedenis zou zich zomaar kunnen herhalen. Kan een kandidaat winnen zonder naam, logo en presentatoren in het rapport te zetten? Anderen krijgen strafpunten voor dat soort zaken. En als een ‘winnaar’ dan toch want minder punten op dit onderdeel had, hoeveel punten werden er dan afgetrokken? 

 

Ik vrees dat we hiermee nog niet helemaal klaar zijn. Alle rapporten serieus doorlichten kan alleen als je de puntentelling per vraag kent. Dat is toch wat openbaarheid van bestuur inhoudt? 

 

Jean-Luc Bostyn

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.