25-09-17

FM POPULAIR DANKZIJ DE VRIJE RADIO. MAAR WAT MET DAB?

FM POPULAIR DANKZIJ DE VRIJE RADIO. MAAR WAT MET DAB?
 
 
Via zender Egem in West-Vlaanderen zijn sinds kort JOE FM en Qmusic (beiden behorend tot de groep Medialaan) toegevoegd aan het Vlaamse DAB+ensemble. Mogelijk ook op andere zendstations is dit het geval. De netwerknaam is gewijzigd van Norkring DAB+ naar DAB+ VLAANDEREN. ‘Mooi, is mijn eerste reactie’. Onmiddellijk gevolgd door ‘Wat heb ik daar nu aan? Aan dat hele DAB-gedoe?’. Ik raak het gevoel niet kwijt dat het ongetwijfeld een sterke technische prestatie van de ontwikkelaars is, maar dat je er verder als luisteraar niet veel mee opschiet. 
 

3021923-af5143cb364f8f36a1b9d08c61cb27fa.jpg

 

Het is geforceerd, het wordt er ingedamd geramd, het wordt je opgedrongen. De overheid bepaalt en beslist. Daar heb ik nooit van gehouden. OK, de klankkleur is iets beter. Er zijn beeldjes bij en er is extra informatie. Maar de betere kwaliteit in geluid is niet van dezelfde aard als het verschil tussen AM en FM. Koop ik daar een nieuwe ontvanger voor? Nee. Beeldjes zie ik beter en veel meer op televisie. Internet is diverse keren uitgebreider als het puur om de info gaat. Wat is DAB dan? Een beetje van dat alles, maar altijd een stuk minder. 

 

Het lijkt me vooral een ‘idee fixe’ te zijn van de overheid. Van alle overheden in Europa blijkbaar. Al heel lang. Reeds in... 2003 (14 jaar geleden!) zette Vlaanderen zwaar in op DAB. Overheid en overheidsomroep sloegen ons maandenlang om de oren met de boodschap dat DAB onmisbaar was. RadioVisie stapte mee in de dans en verkocht eind 2003 zelf DAB-ontvangers voor een zeer scherpe prijs. De DAB1000, de EVOKE 1 en de EVOKE 2. Ze verkochten voor geen meter. Enkel de ‘early adapters’ schaften er zich één aan. Zoals ikzelf dus. Later breidde ik mijn collectie uit met een Pure Sensea (350,00 €) en een Vita Audio (900,00 €) . Die dingen kan ik straks naar het containerpark brengen, want ze zijn niet geschikt om DAB+ te ontvangen. Dank u wel overheid! 

 

De radiostations zelf waren en zijn nooit vragende partij geweest om op DAB+ te gaan uitzenden. Ook niet in Nederland, waar men de omroepen moest verplichten om te gaan ‘dabben’, anders kreeg men geen licentie meer. Vlaanderen verzon iets gelijkaardigs voor de licentie-carroussel van dit jaar. Maar de luisteraar volgt alweer niet. Nog steeds is maar één op de tien verkochte ontvangers een DAB+ toestel in Nederland. Voor Vlaanderen zijn geen cijfers bekend. Waarom zou je er een kopen? Voor een nauwelijks merkbare kwaliteitswinst en om te luisteren naar alles wat je nu ook reeds ontvangt op FM en via internet? 

 

Er wordt geschermd met het argument dat de ‘revolutie’ net zo groot zal zijn als toen er destijds massaal werd overgestapt van middengolf naar de FM. De FM-geluidskwaliteit is inderdaad veel beter, de storing minimaal. Een getraind oor kon vroeger perfect het weer voorspellen door naar de middengolf te luisteren. Ieder kraakje was goed voor een stormpje hier, een onweer daar of een algemene depressie of opklaring in het vooruitzicht elders. FM was ook op dat vlak een échte verbetering. 

 

Maar de snelle overstap had, zeker in Vlaanderen, ook veel te maken met het aanbod. Was de band in de jaren 60 beperkt tot slechts enkele spelers (de nationale omroepen, iéts uit het buitenland en AFN), dan waren daar plots de vrije radio’s begin jaren 80. Om ze te kunnen beluisteren had je een FM-ontvanger nodig. Wie die had gekocht in de jaren 60 en 70, zat vaak met een toestel opgescheept met een band die beperkt was tot 100 MHz (soms tot 104 MHz). De vrije radio’s hadden hun speeltuin daarboven. Menig ‘oud toestel’ werd daarom aangevuld met een tweede dat wel tot ‘helemaal boven’ ging. 

 

Niks van dat alles bij DAB+. Behalve de uitzondering die de regel bevestigt, zit je met hetzelfde radio-aanbod ‘opgescheept’. Je moet als luisteraar echt wel uit het ‘goede hout’ gesneden zijn om nu of straks je huidige ontvanger op zolder te zetten en te vervangen door een DAB+-toestel. Je kan je centen tegenwoordig voor andere zaken gebruiken. Wie wint er dan wel bij? Tja, de fabrikanten, de patenthouders en de omroepen (via DAB uitzenden is goedkoper). 

 

Of zie ik iets over het hoofd? 

 

Jean-Luc Bostyn

 

Meer over DAB+? Radio In Vlaanderen (Herman Boel)

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.