26-09-17

Noorwegen:NRK gestopt met uitzenden op FM in de regio Oslo

Noorwegen:NRK gestopt met uitzenden op FM in de regio Oslo

 

De afschakeling van FM in Noorwegen is een nieuwe belangrijke fase ingegaan. Op woensdag 20 september even na 10 uur is de publieke omroep NRK gestopt met uitzenden op FM in de regio Oslo. Hiermee is de grootste afschakeling een feit.

 

De NRK is nu niet meer op FM te ontvangen in de provincies Oslo, Akershus, Østfold en Vestfold.In dit gebied woont 34% van de Noorse bevolking, wat neerkomt op ruim 1,73 miljoen inwoners.In totaal kan ruim 95% van de Noren de publieke omroep nu niet meer op FM ontvangen.

file_12162.jpg
Grote commerciële zenders als Radio Norge, P4, NRJ Oslo en P5 Oslo staken op 8 december hun uitzendingen op FM in de regio Oslo. Op 13 december wordt de afschakeling van FM afgerond met het uitzetten van de zenders in Lapland.

 

De Noren zijn voor etherontvangst nu grotendeels aangewezen op DAB+. Inmiddels heeft 84% van de huishoudens al een DAB+radio. Het grote voordeel van digitale radio is in Noorwegen met name het grotere aanbod. Op FM waren slechts vijf landelijke radiostations te ontvangen, terwijl via DAB(+) 30 radiostations landelijk zijn te ontvangen.

 


Sinds de afschakeling rollen voor- en tegenstanders over elkaar heen. Zo werd er gelijk al geroepen dat er een grote daling van het radioluisteren zou komen. Ook zou meer dan 60% van de Noren niet blij zijn met de afschakeling van FM.

 

Inmiddels is duidelijk geworden dat de Noren zich vrij makkelijk aanpassen aan de digitalisering. In eerste instantie daalde het radioluisteren in de provincie Nordland, waar begin dit jaar de FM als eerste uitging, met ruim 13%. Maar inmiddels is het bereik weer op het oude niveau. Zo luisterde het tweede kwartaal van dit jaar 64,2% van de inwoners van het Nordland naar de radio. Een jaar eerder was dit 64,8%.

 

Daarnaast verschenen onlangs verhalen dat de publieke jongerenzender P3 een derde van haar luisteraars had verloren door de afschakeling van FM. Dit was echter de vergelijking van de cijfers van één week met de cijfers van diezelfde week een jaar eerder, zonder naar de tussenliggende ontwikkeling te kijken. Wie dieper in de cijfers duikt ziet namelijk dat de helft van deze daling al vorig jaar had plaatsgevonden, toen de FM nog aanstond.

 

Het is ook vrij logisch dat de grote radiostations die op FM uitzenden/uitzonden terrein verliezen. Door de digitalisering ontdekken luisteraars nieuwe zenders en vindt er een verschuiving plaats. Onder meer de digitale radiostations NRK P1+, Radio Rock en P5 Hits zagen hun luistercijfers fors stijgen. Maar ook de nieuwe stations Vinyl, Topp 40 en Norsk Pop blijken in de smaak te vallen bij de luisteraars.

 

Inmiddels kiest 72% van de Noren dagelijks voor DAB+ om naar de radio te luisteren, 24% voor internet en 13% voor digitale televisie.

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.