16-09-17

Radio2:De Pré Historie van morgen 17 september 2017

Radio2:De Pré Historie van morgen 17 september 2017 

 

Morgen-zondag 17 september 2017- brengt Guy je het nieuws én de leukste hits van de 3e week van september 1960 (57 jaar geleden), van de 3e week van september 1970 (47 jaar terug), van de 3e week van september 1980 (37 jaar geleden), en van de 3e week van september 1990 (27 jaar geleden).

 

3848709966.jpg

 

Enkele opvallende hits van 57 jaar geleden waren: Adam And Eve door Paul Anka, Kom Van Dat Dak Af door Peter Koelewijn, en Swingin’ School door Bobby Rydell. Verder hoor je premier Eyskens die het huwelijk van koning Boudewijn met Fabiola aankondigde, Mobutu die een radiotoespraak hield nadat hij de macht had gegrepen in Congo, de Congolese president Kasavubu  over die machtsgreep van het leger olv Mobutu, en biljarter René Vingerhoedt na zijn successen in Zuid-Amerika.

 

In The Summertime van Mungo Jerry, Lola van The Kinks, en Helicopter US Navy 66 door de Vlaamse Samantha waren enkele van de straffe platen in de 3e week van september 1970. Verder hoor je minister Anseele over nieuwe telefoontoestellen van de RTT, een Antwerpse brandweercommandant over brandbestrijding bij hoogbouw, Gaston Roelants die het sporten promootte, en Antwerpse dokwerkers bij het lossen en laden van een extreem zware stalen cilinder.

 

Na 11 uur nieuws en hits van de 3e week van september 1980 met de uitverkoop van prins Karel die in geldnood zat, het WK strandzeilen in Oostduinkerke, en een boze duivenbond omdat er in ons land nog meer taksen werden geheven op de duivensport. Enkele hits van 37 jaar geleden waren: Ashes To Ashes van David Bowie, Could You Be Loved van Bob Marley, en De Roos door Ann Christy.

 

Daarna terug naar de 3e week van september 1990 met de Amerikaanse president Bush senior over het conflict in de Golf, de luchtvervuiling in de Brusselse tunnels, en Dirk Frimout die kandidaat was om als eerste Belgische astronaut geschiedenis te schrijven, ook na de ramp met de ontplofte Space Shuttle. Plaatjes die het toen goed deden waren onder meer: Wil Niet Dat Je Weggaat van Clouseau met Koen die op 17 september 2017 vijftig jaar wordt, Summer Of ’69 door Bryan Adams, en Londonbeat met I’ve Been Thinking About You.

 

3797016920_35.png

 

De platenspeellijst

 

Itsy bitsy teenie weenie yellow polkadot bikini - BRIAN HYLAND
Adam and Eve - PAUL ANKA
Swingin' school - BOBBY RYDELL
Kom van dat dak af (1960) - PETER KOELEWIJN & HIS ROCKETS
Good timin' - JIMMY JONES
Rocco Cha Cha (originele versie 1960) - ROCCO GRANATA
Ta Pedia Tou Pirea - MELINA MERCOURI
Shakin' all over - JOHNNY KIDD & THE PIRATES
In the summertime - MUNGO JERRY
Band of Gold - FREDA PAYNE
Lola - THE KINKS
Helicopter US Navy 66 - SAMANTHA
Lookin' out my back door - CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL
All along the watchtower - JIMI HENDRIX
Are you ready - PACIFIC GAS & ELECTRIC
Wigwam - BOB DYLAN
Upside down. - DIANA ROSS
Could you be loved - BOB MARLEY
Ashes to ashes - DAVID BOWIE
De roos - ANN CHRISTY
He's so shy - THE POINTER SISTERS
One day I'll fly away - RANDY CRAWFORD
Nah neh nah - VAYA CON DIOS
I've been thinking about you - LONDONBEAT
Wil niet dat je weggaat - CLOUSEAU
Ritmo de la noche - LORCA
Summer of '69 - BRYAN ADAMS
Tom's Diner - DNA & SUZANNE VEGA
Zo jong - DE KREUNERS
Kaliope House (instr.) - THE WATERBOYS

 

ann.jpg

De Pré Historie via Radio 2 elke zondagvoormiddag tussen 10 en 12 !

 

4284835628.2.jpg

 

   De website van de Pré Historie

   Net gemist? Geen probleem herbeluister het programma

 

3902682830.jpg

Radio2

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De geschiedenis van een mediataks (Radio-en TV tax)

De geschiedenis van een mediataks (Radio-en TV tax)
 
 
Het is alweer (bijna) vijftien jaar geleden dat de Vlaamse Regering het ‘Kijk- en Luistergeld’ definitief afschafte. Tot dan moesten eigenaars van tv-toestellen een jaarlijkse taks betalen. De taks op gewone radiotoestellen was al een tijdje afgeschaft. Even reconstrueren…
 

SNEL STIJGENDE TAKS

 

Een radiotoestel hebben was nauwelijks honderd jaar geleden pure luxe. Het ding oogde indrukwekkend en lokte talrijke… kijklustigen. Nieuwsgierigheid alom die de Minister van PTT op 19 oktober 1908 deed beslissen om een belasting te heffen.

 

Over de exacte som geraakte men het echter niet eens, maar de naweeën van de Eerste Wereldoorlog en de vrees dat het nieuwe medium de veiligheid van het land op de helling zou zetten, zorgde op 7 augustus 1920 voor een Koninklijk besluit dat de 26 (!) toenmalige bezitters verplichtte om jaarlijks twintig frank te betalen.

 

 

De wet zou slechts tot 30 juni 1930 gelden want er werd volop aan andere regelingen gewerkt. PTT-minister Lippens diende drie wetsontwerpen over de omroep bij de Kamer van Volksvertegenwoordigers in. Één daarvan hield de verhoging van de belastingen op radiotoestellen tot negentig frank in.

 

Een té hoog bedrag, oordeelden de parlementsleden die het op zestig frank hielden. Het koste uiteindelijk een flinke reeks discussies om tot een algemeen akkoord te komen. Het was 30 juni 1930 en België had inmiddels 77.000 bezitters van een radiotoestel.

 

WERELDOORLOG II

 

Tijdens het wereldconflict bleef het inmiddels regelmatig uitzendende NIR normaal functioneren. De programma’s werden immers door middel van staatstoelagen door de bezetter gefinancierd. Op 16 oktober 1943 deed een nieuw begrip zijn intrede: het Kijk- en Luistergeld.

 

Na de oorlog keek men anders aan tegen diverse media. De radio groeide uit tot een algemeen aanvaard iets en op 1 januari 1947 maakte de Belgische regering daarvan gebruik om de radiotaks tot 144 Frank op te drijven. En er waren voortekenen dat het daar niet bij zou blijven....

 

 

RADIO EN TELEVISIE

 

De jaren ’50 staan symbool voor de vooruitgang. Ook de tv raakte in België geïntroduceerd. De wetgever kon niet achter blijven en vanaf 1 januari 1958 betaalden tv-eigenaars 840 frank taks. Begin 1972 werd een onderscheid gemaakt tussen kleuren-tv en zwart-wit-kijkers.

 

De prijzen van het Kijk- en Luistergeld volgden vanaf dan de index en op 31 december 2001 kostte het bezit van een autoradio 1152 frank, een zwart-wit-tv 5496 frank en een kleurentelevisie 7872. Daarna werd de taks begraven.

 

REGIONALISERING EN AFSCHAFFING

 

Eind jaren ’80 werd de belasting op radio’s bijgestuurd: enkel voor autoradio’s moest nog betaald worden. Niet elke Belg betaalde echter braaf aan vadertje staat. Volgens een studie van MERS in 1996 zou de schatkist meer dan twintig miljoen euro aan Kijk- en Luistergeld misgelopen hebben.

 

Meer en meer stemmen gingen op om die taks af te schaffen en na de regionalisering van het Kijk- en Luistergeld via de Lambermontakkoorden, besliste de Vlaamse Regering in 2002 om geen taksen meer te heffen op radio en tv. Wallonië zou volgen op 1 oktober 2008. Enkel wat radio betreft, kijkgeld wordt er nog steeds betaald.

 

Radio taks 1966 BRT.jpg

Het strookje van de ponskaart dat ook het bewijs van betaling was uit 1966.Een huisradio koste dus 204 BF per jaar.

 

Pieter van Banden/Jean-Luc Bostyn (RadioVisie)

 

Autoradio in Wallonië

Als u in het Waalse Gewest woont en uw voertuig is uitgerust met een radio met eventueel cassette- of cd-speler, moet u een radiotaks betalen.
U moet de Dienst Kijk- en Luistergeld schriftelijk of telefonisch op de hoogte brengen van een radio in uw voertuig. Deze dienst zal u hierna een uitnodiging tot betaling van de radiotaks opsturen.

Het bewijs van betaling moet zich steeds in uw voertuig bevinden.

In het Vlaams en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is deze belasting wél degelijk afgeschaft.

UPDATE !

 

Kijk-en luistergeld wordt afgeschaft volgend jaar in Wallonië
 
 
Het is één van de eerste opmerkelijke beslissingen van de nieuwe Waalse regering. Het kijk- en luistergeld wordt vanaf volgend jaar (2018) afgeschaft. De taks bracht jaarlijks 102 miljoen euro op. Dat betekent voor ieder Waals gezin een jaarlijkse besparing van zo'n 100 euro. In Vlaanderen werd het kijk- en luistergeld al in 2002 afgeschaft onder impuls van wijlen Steve Stevaert (Sp.a).
Op 1 oktober 2008 werd in Wallonië de radiotax trouwens al afgeschaft...en nu dus ook de TV-tax, 15 jaar na Vlaanderen.

               

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |