12-09-17

VRT radio van DAB naar DAB+ in november!

VRT radio van DAB naar DAB+ in november!

 

Vanaf november zullen de diverse regionale edities van de Vlaamse radiozender VRT Radio 2 ook via de digitale ether te horen zijn. Dit heeft de Vlaamse openbare omroep VRT bevestigd tegenover MediaMagazine.nl.

 

Logo VRT.png

 

Momenteel is de VRT al actief in de digitale ether (kanaal 12A) met de radiozenders Radio 1, Radio 2, Klara, Klara continuo, MNM, MNM Hits, Sporza, Studio Brussel en VRT NWS. Deze radiozenders worden momenteel nog uitgezonden in de zogenaamde DAB-norm. In delen van Zuid-Nederland is dit netwerk trouwens ook te ontvangen met een digitale radio.

 

DAB+ logo.png

 

Vanaf november wil de VRT gaan overschakelen op de nieuwere DAB+-norm.Ook diverse commerciële radiozenders zenden in Vlaanderen en Brussel al uit via de DAB+-standaard.

 

De VRT is al enige tijd aan het experimenten met DAB+-uitzendingen via haar netwerk. Dit gebeurd via het testkanaal VRT DAB+ Test. Via dit kanaal wordt uitgezonden in een kwaliteit van 80 kbps. Daarnaast wordt er een zogenaamde slide-show uitgezonden (waarvoor 16 kbps per kanaal wordt gereserveerd).

 

De omroep heeft tegenover medianieuws.nl bevestigd dat vanaf november twaalf radiokanalen van de VRT in een kwaliteit van 80 kbps (AACv1 audio) te horen zullen zijn via haar digitale netwerk.

 

digitale studio vrt west vlaanderen radio 2 VRT.jpg

 

Naast de radiozenders Radio 1, Klara, Klara continuo, MNM, MNM Hits, Studio Brussel en VRT NWS zullen vanaf november ook de diverse regionale edities van Radio 2 een eigen kanaal krijgen via het digitale netwerk van de omroep. Het gaat om de edities Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams Brabant en West-Vlaanderen. Radio 2 zendt namelijk een aantal uur per dag een afwijkend programma uit in de diverse regio’s.

 

De VRT heeft ook bevestigd tegenover medianieuws.nl dat er vanaf november geen kanalen meer in de oude DAB-norm te horen zullen zijn via haar digitale netwerk. “VRT zal het huidige DAB netwerk upgraden naar DAB+. Er blijft géén aanbod in de oudere DAB norm, het hele aanbod zal in DAB+ te beluisteren zijn“, aldus de Vlaamse openbare omroep tegenover MediaMagazine.nl.

 

Digitale radio’s die de DAB+-norm niet kunnen ontvangen zullen daardoor vanaf november onbruikbaar zijn in grote delen van Vlaanderen. De Waalse omroep RTBF zendt momenteel nog wel een aantal kanalen in de oudere DAB-norm uit.

 

1489095131.jpg

 

Een exacte datum in de maand november waarin de upgrade van DAB naar DAB+ plaatsvindt kon de VRT echter nog niet aangeven.

 

VRT radio's.png

Medianieuws.nl

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Radio in India booming door smartphone

Radio in India booming door smartphone

 

De opkomst van de smartphone zorgt momenteel voor een ware radiorevolutie in India. Opmerkelijk genoeg niet voor digitale radio via internet maar voor de oude vertrouwde FM, zo meldt de Wall Street Journal.

 

fm-radio.jpg

 

Honderden nieuwe radiostations zien momenteel het levenslicht in India, dat 1,3 miljard inwoners telt. Radio bestaat hier al meer dan een eeuw, maar was eigenlijk maar een kleine speler.

 

Lange tijd bestond er namelijk alleen staatsradio in India. Pas in de jaren ‘90 vond er een deregulatie plaats, waardoor commerciële radio mogelijk werd. In 2006 werden er nog eens ruim 300 FM-frequenties geveild.

 

Het afgelopen jaar gingen er 70 nieuwe radiostations van start. Dit jaar komen daar nog eens 90 bij. En radio blijkt met een ware opmars bezig te zijn. En dat dankzij de smartphone. De meeste smartphones in India bevatten namelijk een FM-radio, waardoor bezitters overal naar radio kunnen luisteren.

 

Om een indruk te krijgen hoe belangrijk de smartphone voor radio in India is: slechts 20% van de inwoners van India heeft een radio thuis. Daarentegen bezit 53% over een smartphone.

 

De radiorevolutie heeft ook grote adverteerders bereikt. Waar lange tijd alleen televisie, kranten en tijdschriften interessant waren om te adverteren, trekken de grote adverteerders nu ook naar de radio. Dit zorgde voor een flinke stijging van de reclameomzet voor de radiostations. In 2016 steeg deze met 18% en harkten de ruim 300 commerciële radiostations en de staatsradio ruim 354 miljoen euro binnen. Een jaar daarvoor was dit een kleine 300 miljoen euro.

 

354 Miljoen euro verdeeld over ruim 300 radiostations lijkt misschien weinig, maar vergeet niet dat het gemiddelde maandloon in India minder dan 600 euro bedraagt.

 

Het goede nieuws voor India is dat het grootste gedeelte van de advertentie-inkomsten van radio in eigen land blijft. Om de stormloop van Buitenlandse bedrijven tegen te gaan heeft de regering besloten dat alleen bedrijven uit India zelf radiofrequenties mogen bezitten. Desalniettemin is het niet verboden dat buitenlandse bedrijven een belang hebben in de bedrijven uit India.

 

De uitbreiding van de radiosector zorgt ook voor meer banen, wand de zendtijd van de verschillende radiostations moet immers gevuld worden. Nieuws uitzenden is echter nog steeds verboden voor commerciële radiostations in India.

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |