06-09-17

FTA kijken Formule 1 op RTL Duitsland bijna voorbij?

FTA kijken Formule 1 op RTL Duitsland bijna voorbij?

 

Waarschijnlijk kijken meerdere Vlamingen tegenwoordig naar de kwalificatie en races van de Formule 1 via RTL Duitsland. Zeker omdat we een Belg in competitie hebben (Stoffel Vandoorne ).De kans is echter groot dit vanaf volgend seizoen niet meer kan. Formule 1 komt meer en meer achter de betaalmuur terecht.

 

naamloos.png

 

Dit is een voortvloeisel van het beleid van Liberty Media. Dit Amerikaanse bedrijf is de nieuwe eigenaar van de Formule 1. Het investeerde tientallen miljarden euro’s om de Formule 1 in bezit te krijgen. Om het geld terug te verdienen, is een verandering van de verkoop van uitzendrechten zichtbaar. Deze moeten meer geld opleveren. Te veel geld dus voor zogenaamde open net-zenders die de investering alleen met de verkoop van reclamezendtijd moeten terugverdienen. Betaalzenders willen en kunnen meer geld voor de uitzendrechten betalen maar willen hiervoor meer exclusiviteit terugkrijgen. Ook dat is een reden waardoor wordt verwacht dat de Formule 1 op meer open net-zenders in Europa gaat verdwijnen.

 

RTL Duitsland heeft nog een uitzendrechtenovereenkomst voor de Formule 1 tot het einde van het huidige seizoen. De Duitse zender heeft al eerder laten weten dat het niet bereid is om meer geld aan de Formule 1-rechten te willen uitgeven. Met het nieuwe beleid van Liberty Global komt een einde van de live-uitzendingen van op RTL Duitsland steeds meer in zicht. De Duitse zender is in Vlaanderen nu waarschijnlijk drukker bekeken bij Formule 1 wedstrijden omdat het in het zenderaanbod van o.a.Telenet beschikbaar is in het digitale basispakket. Ook is de zender ongecodeerd en Free To Air via de Astra1-satelliet (19,2° Oost) te ontvangen.Ideaal dus voor de schotelliefhebber. 

 

TotaalTV (Jarco Kriek)

 

Tot hiertoe geeft de VRT een korte samenvatting van de F1.De RTBF zendt de wedstrijd in zijn geheel uit.Ook de Britse TV zender Channel 4 zendt (sommige) wedstrijden( FTA) uit en zelfs in HD.

Of dat dus zal blijven duren?

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Satelliet TV & Radio, wat zijn de voordelen ervan?

Satelliet TV & Radio, wat zijn de voordelen ervan?

 

Om via de satelliet naar tv-zenders te kunnen kijken of radiozenders te beluisteren, is er uiteraard een schotelantenne voor nodig. Deze moet natuurlijk goed uitgericht op de satelliet worden. Een best lastige en soms tijdrovende klus.Maar een iet wat handige doe-het-zelver kan deze klus wel aan.Ook een satellietontvanger is nodig natuurlijk al kan deze ook ingebouwd zijn in het TV-toestel zelf.Rustig de handleiding bekijken,'placeren', instellen en klaar is kees. 

 

Draaiende schotelantenne.gif

 

Maar heeft men het werk eenmaal uitgevoerd dan zijn er toch veel voordelen aan verbonden om de signalen in de huiskamer te brengen. Het belangrijkste is wellicht een (nog) grotere keuzevrijheid.

 

Via de satelliet zijn duizenden tv- en radiozenders zonder enige vorm van abonnement te ontvangen.Het gaat hierbij om internationale zenders die in verreweg de meeste gevallen niet bij Vlaamse aanbieders in het zenderaanbod beschikbaar zijn.In Vlaanderen zijn de meest gebruikte satelliet posities de Astra 1 (19,2° Oost),de Astra 2 (28,2° Oost) de Astra 3 (23,5° Oost) én de Hotbird (op 13° Oost).Maar automatisch als je de Astra 2 hebt op 28,2° Oost heb je ook nog de Eurobird op 28,5° Oost.En maak je zeker niet ongerust dat je zoveel schoteltjes moet plaatsen.Voor de opgegeven satelliet posities volstaat één schotelantenne (65 of 80 cm. diameter volstaat ruimschoots met uiteraard juist een paar LNB's).Zelf hebben en gebruiken we een combi set van 48 cm.Meestal volstaat deze al.

 

Voor menig Vlaming wordt satellietontvangst dan ook nogal dikwijls gecombineerd met het zenderaanbod van aanbieders (providers) die via vaste netwerken tv-diensten verkopen zoals bv.Proximus TV en Telenet.

 

Het ongecodeerde aanbod is natuurlijk ook beschikbaar voor huishoudens die via de satelliet met een abonnement van TV Vlaanderen naar de Vlaamse (en andere) zenders kijken.

 

tv-vlaanderen.gif

Satelliet biedt nog meer voordelen. Heeft men een Ultra HD-televisie dan vindt men het grootste Ultra HD-zenderaanbod op de satelliet. Ook hierbij zijn veel 4K UHD-zenders ongecodeerd te ontvangen. Van de duizenden ongecodeerde tv-kanalen die in Europa via de satelliet zijn te ontvangen, zijn er meer dan honderd in HD zichtbaar.

 

En duur hoeft satellietontvangst niet te zijn. Een satellietontvangstinstallatie voor ongecodeerde zenders is, inclusief HD-satellietontvanger, al voor minder dan een eenmalige investering van minder dan honderdvijftig euro verkrijgbaar. Vlaanderen kent tientallen satellietspeciaalzaken waar men zowel fysiek in winkels als online informatie over satellietontvangst kan krijgen en de benodigde apparatuur kan kopen.En ik haalde het al eventjes aan.Bij de aanschaf van een nieuwe TV doet u er goed aan een toestel aan te schaffen met ingebouwde sat.tuner.Kost misschien wel een ietsje duurder in de aankoop van de TV maar het zal zeker goedkoper zijn dan een apart toestelletje aan te schaffen.

 

i8389.jpg

TotaalTV (Jarco Kriek)

 

Maar hoe was het vroeger allemaal met die TV ontvangst?

 

De eerste tv-avond in Vlaanderen ging op 31 oktober 1953 de ether in onder de toenmalig benaming NIR.  Enkele jaren later ontstond er op de daken van de huizen een heel woud van televisieantennes. In 1960 werd de naam van de nationale omroep veranderd naar BRT.  De televisiesignalen die men toen gratis kon ontvangen waren de BRT en de RTB in Vlaanderen.In grensgebieden met Nederland (maar de signalen kwamen tot vrij ver in Vlaanderen) ook Nederland en in grote delen van Vlaanderen kon men ook nog de Franse RTF ontvangen.Wie in een grensgebied met Duitsland woonde had het geluk van de ARD te kunnen bekijken.

 

Maar meestal waren de zenders die we konden bekijken in midden Vlaanderen de BRT,de RTB én de RTF.

Uiteraard werd in de loop der tijden het TV aanbod uitgebreid met extra kanalen.Zeker ook wanneer de VHF band werd aangevuld met de UHF band.

 

tv-antennes.jpg

 

In het zuiden van het land (in Wallonië dus) en meer bepaald in rivierdalen had men heel slechte of was er zelfs geen ontvangst mogelijk. De oplossing die men had was een coaxiaal netwerk aan te leggen alleen voor radio en televisie, in de volksmond "de kabel" of "kabeltelevisie" genoemd.

 

Het eerste netwerk werd in Sint-Servaas (Namen) aangelegd door Coditel. Al heel snel volgden Luik, Verviers en Wezet.  Brussel was aan de beurt in 1964. In de jaren '70 waren er reeds meer dan 1 miljoen aansluitingen. De antennes verdwenen uit het straatbeeld en werden in bepaalde steden zelfs verboden.Via de kabel werden al vlug een groter aantal tv-zenders van andere landen aangeboden met uitstekende beelden.De 'sneeuw' verdween letterlijk van het TV scherm.Meteen werden ook zuivere FM (radio) signalen mee uitgezonden.

 

Sinds eind der jaren negentig wordt via de kabel ook digitale televisie aangeboden. Hiervoor had men een "kastje" of settopbox nodig.  Ook de ontwikkeling van de TV stond niet stil en die werd digitaal.  Een digitaal televisietoestel heeft in feite ook een ingebouwde tuner welke geschikt is voor digitale televisie via kabel, afgekort DVB-C.Digitale televisie wordt naast de kabel (DVB-C) ook aangeboden via terrestrieel (DVB-T), satelliet (DVB-S) en xDSL of glasvezel.

 

ANTENNE ROND 1970.jpg

Sat Digitaal.be

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |