05-10-17

Duitsland:DAB+ wordt stilaan succes !

Duitsland:DAB+ wordt stilaan succes !

 

Digitale radio blijft terrein winnen in de Duitse gebieden. Het afgelopen jaar gingen er 1,67 miljoen DAB+ontvangers over de toonbank. Dat zijn er overigens wel iets minder dan vorig jaar. Inmiddels staat de teller toch al op 9,91 miljoen verkochte DAB+radio’s.

 

file_14415.jpgOnlangs werden tijdens de Internationalen Funkausstellung (IFA) in Berlijn de nieuwe onderzoeksresultaten bekendgemaakt van de pilotstudie naar het gebruik van DAB+ door Kantar TNS.

 

En opnieuw zit digitale etherradio in de lift. Inmiddels luisteren bijna 11 miljoen Duitsers regelmatig via DAB+ naar de radio, waardoor digitale etherradio inmiddels een aandeel heeft van 15,7% (+1,9%-punt t.o.v. vorig jaar). 15,1% Van de Duitse huishoudens heeft inmiddels al de beschikking over minstens 1 DAB+radio (+2,5%-punt t.o.v. vorig jaar).

 

Sinds augustus 2011 heeft Duitsland landelijke radio via DAB+. Inmiddels is de landelijke multiplex, waarop onder meer Radio Bob, Sunshine Live, Deutschlandfunk, Schlagerparadies, Klassik Radio, Energy en Absolut Relax uitzenden, vrijwel in heel Duitsland te ontvangen. Volgend jaar komt er een tweede landelijk DAB+net bij.

 

De landelijke publieke zender Deutschlandfunk Kultur heeft via DAB+ zelfs al een betere dekking dan via FM.

 

Daarnaast is er in elke deelstaat één of meerdere regionale multiplex in de lucht met daarop regionale stations. Het aanbod wisselt per deelstaat. In het zuiden zijn ook vrijwel alle regionale commerciële radiostations via DAB+ te ontvangen, terwijl deze in het noorden wat terughoudender zijn. Alleen in Hamburg zijn ook regionale commerciële stations via digitale etherradio te ontvangen.

 

Kijkend naar de verschillende deelstaten, dan is het ook niet verwonderlijk dat Beieren aan kop gaat. Hier heeft 19,6% van de huishoudens de beschikking over minstens 1 DAB+radio. In absolute aantallen zijn dit 1,18 miljoen DAB+radio’s. Beieren is momenteel heel DAB+netwerkstructuur aan het ombouwen, waardoor nu ook vrijwel alle lokale stations via DAB+ te ontvangen zijn.

 

Baden-Wurttemberg volgt op de tweede plaats met 16,2%. Ook hier zijn vrijwel alle radiostations die op FM uitzenden ook via digitale etherradio beschikbaar. Hekkensluiter is Nedersaksen met 12,7%. Dit is niet zo verwonderlijk, aangezien hier alleen de landelijke stations fatsoenlijke dekking via DAB+ hebben. De publieke omroep NDR is haar netwerk nog aan het uitrollen en de regionale commerciële stations ontbreken hier nog.

 

Opvallende prestaties zijn er in Noordrijn-Westfalen gemeten. Hier heeft 14% van de huishoudens inmiddels al de beschikking over een DAB+radio. Dit zijn 1,19 miljoen toestellen. In Noordrijn-Westfalen zijn alleen de landelijke omroepen en de regionale publieke omroep WDR via DAB+ te ontvangen. Voor regionale commerciële stations wordt DAB+ nog steeds geblokkeerd door de regionale mediaraad LFM om de lokale commerciële stations op FM te beschermen.

 

Inmiddels rijden er in Duitsland ook al 3,7 miljoen auto’s met een DAB+radio op de wegen rond. Een jaar geleden waren dit er nog 3,08 miljoen. Autofabrikanten zijn in Duitsland nog tamelijk terughoudend met het standaard inbouwen van DAB+ in de auto. Dat geldt overigens ook voor IP-autoradio’s (internet). Momenteel heeft 8,7% van het totale wagenpark in Duitsland DAB+ aan boord tegenover 1,2% voor IP.

 

Naast DAB+ kende ook internetradio een flinke groei. Als gekeken wordt naar meest gebruikte distributiemethode, dan heeft internetradio nu een aandeel van 7,7% DAB+ 5,0% en kabel 2,7%. FM is nog altijd dominerend met 69,7%. Wel is dit al bijna 10%-punt lager dan 4 jaar geleden.

 

Vanaf volgend jaar wordt DAB+ voor het eerst apart gemeten voor de luistercijfers, waardoor voor de radiostations duidelijk inzichtelijk wordt hoe de verschillende distributiemethodes (FM, DAB+, IP) zich ontwikkelen.

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.