29-08-17

Slagzin 'Dat was het nieuws' verdwijnt !

Slagzin 'Dat was het nieuws' verdwijnt !

 

Na decennia trouwe dienst verdwijnen de woorden “Dat was het nieuws” op het einde van het radionieuws bij de VRT. Tijd voor iets anders. Hoe lang de legendarische slagzin dienst heeft gedaan, weet eigenlijk niemand.

 

Nu wordt het vervangen door “meer op vrtnws.be”.  “We zetten op de nieuwsdienst echt in op het digitale”, vertelt coördinator radionieuws Rob Renckens VRT NWS, “dus logisch dat we er bij radio ook naar doorverwijzen”.

 

3849807204.jpg

 

“Dat was het nieuws” had tot voor kort een louter praktische functie. “Het radionieuws wordt op verschillende zenders op hetzelfde moment uitgezonden. "Dat was het nieuws" was het signaal voor de presentatoren om na het nieuws weer in te pikken, en te starten met het programma”, legt coördinator radionieuws Rob Renckens uit. Maar door nieuwe, digitale systemen, zijn die signaalwoorden niet meer nodig voor een vlotte overgang tussen radionieuws en de programma’s van de radionetten. Exit “dat was het nieuws”, dus.

 

Pieter Van Banden-Radiohuis Leuven 100j radio 20maart 2014.jpg

 

Hoe lang nieuwslezers de zin al gebruiken, is een mysterie. “Zeker van voor de jaren  80”, zegt een VRT journalist met aardig wat dienstjaren. Verder terug in de tijd, dan. Zelfs in de jaren 50 spraken nieuwslezers de 4 woorden al uit. “Ik werkte op interimbasis als nieuwslezer tijdens de Wereldtentoonstelling van 1958”, vertelt ex-VRT-baas Cas Goossens. “Ook toen rondde ik de nieuwsuitzendingen altijd keurig af met "Dat was het nieuws". Geen benul waar het vandaan kwam. Ik denk dat het er altijd al is geweest.” Zo oud als de straat, dus...

Lees verder via VRTNWS

 

Luister HIER naar een compilatie van 'Dat was het nieuws'

 

441907909.jpg

VRTNWS

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.