09-10-17

NL: Nog niet voor direct van DVB-T naar DVB-T2

NL: Nog niet voor direct van DVB-T naar DVB-T2

 

In Vlaanderen is er bij mijn weten zelfs nog geen sprake van...in Nederland dus wél over de switch DVB-T/DVB-T2!Over de radio-en TV uitzendingen van de VRT én zelfs de RTBF hoor je trouwens weinig of geen reklame.Nogthans is de ontvangst ervan goedkoop (geen abonnement nodig) én digitaal...ideaal voor tweede (en meer) TV's in huis, op de kamping, tweede verblijf... (in eigen land)...

 

Weet ook dat de Nederlandse radio-en TV signalen via DVB-T tot ver in Vlaanderen te ontvangen zijn met een buitenantenne.

 

Wie echter in de grensstreek woont met Nederland zou dus mits een nieuwe decoder (kost echt niet zoveel) kunnen overschakelen en alzo genieten van mooie HD beelden van zodra er overgeschakeld wordt.Overigens is dat nu al het geval voor wie woont in grensgebieden met Duitsland én zeker Frankrijk.Kleine investering als je in de geburen woont...al is het nog wat wachten op de NPO DVB-T2 signalen dus.Hoop doet leven zingt Will Tura en het ziet er naar uit dat de NPO signalen vlugger zullen overschakelen naar de nieuwe norm.

 

Voorlopig en tot nader order moeten we ons dus in het binnenland tevreden stellen met de VRT (en voor sommigen onder ons) de RTBF DVB-T signalen.Al kan daar ook nog de regionale TV Bruxelles (inmiddels omgedoopt tot BX1)aan toegevoegd worden.

 

Wat schrijft nu Mediamagazine.nl?

 

Uitzendtoren radiozender.gif

 

De uitzendingen van NPO 1, NPO 2 en NPO 3 in HD-kwaliteit via de digitale ether zal waarschijnlijk niet meer dit jaar plaats vinden.

 

Logo DVB-T.jpg

 

De NPO zendt via eigen frequentieruimte de tv- en radiokanalen van de landelijke (NPO) en regionale publieke zenders vrij uit via de digitale ether. Tot nu toe gebeurt dat in DVB-T in standaardkwaliteit (SD). In de NPO-begroting 2017 is gesteld dat in de loop van dit jaar gestart zou worden met HD-uitzendingen in DVB-T2. Hier komt de NPO op terug doordat KPN geen haast maakte met de omwisseling.

 

Logo DVB-T2.jpg

 

Jacek Magala, woordvoerder bij de Nederlandse Publieke Omroep, stelt naar aanleiding van vragen van Mediamagazine.nl: “Wij zouden zo snel als maar mogelijk met DVB-T2 willen beginnen. Echter dit is alleen mogelijk wanneer er voldoende DVB-T2 geschikte ontvangers op de markt zijn. Meer dan 90% van de ontvangers in omloop zijn onderdeel van een (Digitenne) abonnement van KPN. Deze zijn momenteel niet geschikt voor DVB-T2.

 

De publieke omroep wil met KPN afspreken wat het beste moment is voor de overstap. Volgens de publieke omroep kan de infrastructuur technisch gezien wel omgezet worden naar DVB-T2. De videocompressie bij de tv-zenders zou in H.265 zijn.

 

De overgang zal een ‘harde’ zijn. Er zal niet parallel in DVB-T en DVB-T2 worden uitgezonden, aangezien er volgens de Nederlandse Publieke Omroep niet voldoende frequentieruimte daartoe beschikbaar is gesteld door Agentschap Telecom (Minister van Economische Zaken).

 

De regionale publieke zenders zullen ook de mogelijkheden krijgen in HD via DVB-T2 uit te zenden. De publieke omroep verwacht dat alle regionale omroepen bij de overgang naar DVB-T2 in HD zullen uitzenden. Hiermee zouden deze televisiezenders voor het eerst in hun desbetreffende regio in HD beschikbaar(kunnen) komen.

 

De NPO heeft niet voorzien in het uitzenden van extra themakanalen zoals NPO Politiek of NPO Nieuws via de eigen multiplex. Naast de 3 NPO-zenders en de regionale zenders zullen ook de thans uitgezonden radiozenders worden uitgezonden waarvan liefst 13 NPO radiozenders.Daarmee is het de verwachting dat de NPO ook radiozenders als Radio 4 Concerten, Sterren.nl en 3FM KX Radio via DVB-T2 zal gaan uitzenden zodra DVB-T2 beschikbaar is.

 

Digitenne (betalende tak) van KPN telde eind juni 268.000 abonnees.Dit aantal is al langere tijd dalende. In 2010 waren er op het hoogtepunt 900.000 abonnees die betaalden voor Digitenne, de merknaam van het gecodeerd Nederlandse DVB-T aanbod.

 

Mediamagazine.nl

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.