23-08-17

Noorwegen:Uitschakelen FM valt blijkbaar niet in goede aarde

Noorwegen:Uitschakelen FM valt blijkbaar niet in goede aarde

 

Meer dan de helft van de inwoners van Noorwegen is ontevreden over de gang van zaken rond het uitschakelen van de FM-zenders en de overgang naar digitale radio via de ether DAB+.

 

320cbdc23a4520b350be79ab31235a82c8e2c283.jpg

 

Dit blijkt uit onderzoek dat is gehouden door onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van het Noorse dagblad Dagbladet. Een kleine 25 procent van de ondervraagden blijkt wel tevreden te zijn met de overgang van de analoge FM-radio naar de digitale uitzendingen via DAB+.

 

Sinds begin dit jaar is er in Noorwegen een start gemaakt met het uitschakelen van FM-zenders. Inwoners kunnen overschakelen op uitzendingen via DAB+ of luisteren via andere ontvangstmethoden zoals radio via Internet. Aan het einde van dit jaar moeten alle FM-zenders van de grote landelijke radiozenders zijn uitgezet.

 

Alleen lokale omroepen zijn dan nog te beluisteren via de FM in Noorwegen. Deze 200 lokale omroepen zullen in ieder geval vijf jaar te horen zijn via de FM. Daarnaast zijn in grote delen van Noorwegen ook de Zweedse FM-zenders goed te ontvangen. Zweden heeft nog geen plannen om te stoppen met de uitzendingen via de FM.

 

Een veel gehoorde klacht bij het onderzoek is dat de ontvangst van het digitale signaal nog te wensen overlaat. Daarnaast vinden de ondervraagden het lastig om andere ontvangstapparatuur te moeten gebruiken om het digitale signaal te ontvangen. Veel oudere auto’s in Noorwegen hebben nog geen DAB+-radio aan boord en moeten dus met behulp van speciale adapters het signaal omzetten.

 

In Nederland zijn er nog geen concrete plannen om de FM-zenders uit te schakelen. Demissionair Minister Kamp (Economische Zaken) heeft vorig jaar nog aangegeven geen datum te noemen om FM-zenders te gaan uitzetten, daar is het wat hem betreft nog te vroeg voor.(In België is er naar mijn weten zelfs nog geen spoor van te bekennen, laat staan van DAB+ nieuws)

 

Voorlopig zijn de FM-vergunningen van de commerciële radiozenders met vijf jaar verlengd tot en met 31 augustus 2022. De radiozenders krijgen wel de verplichting om het digitale ether signaal de komende periode te optimaliseren.

 

Mediamagazine.nl

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Satelliet: ZDF blijft langer in SD op Astra1

Satelliet: ZDF blijft langer in SD op Astra1

 

Goed nieuws voor wie nog met een oudere satellietontvanger zit...

ZDF blijft in ieder geval tot 2020 de kanalen ZDF, ZDFinfo en ZDFneo in SD-kwaliteit en ongecodeerd via de Astra1-satelliet uitzenden.

 

ZDF.pngZDF Info.pngzdf neo.png

 

Deze zenders zijn al langere tijd in HD-kwaliteit, eveneens ongecodeerd, via dezelfde satelliet te bekijken. De verwachting was dat de Duitse publieke omroepen eerder de SD-doorgifte zouden uitfaseren omdat verreweg de meeste Duitse satelliethuishoudens voor tv-ontvangst een HD- of Ultra HD-satellietontvanger gebruiken. ZDF is de tweede publieke omroep in Duitsland. Of ARD de beslissing van ZDF volgt, is op dit moment nog niet bekend.

satellietschoteltje.gif

TotaalTV (Jarco Kriek)

 

Tijdsbalkje rood.gif

 

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |